Меркел критикува Путин: Брутално нападение, за което няма извинение

Никога не е била наивна за ненавистта на руския президент
8 юни 2022 11:02, Елка Василева
172
Меркел критикува Путин: Брутално нападение, за което няма извинение
Снимка: архив, БГНЕС

Руското нахлуване в Украйна е "брутално нападение, при което не се зачитат човешките права, а за това няма извинение", каза бившият германски канцлер Ангела Меркел в първото си интервю, откакто напусна поста си, цитирана от ДПА.

Тя заяви, че това нападение е голяма грешка, но отбеляза, че никога не е имало вариант, при който да бъде създадена такава архитектура на европейската сигурност, която да убеди Русия да следва друг път.

Още по темата
"Разбира се, че съм се питала къде сгрешихме", каза тя, размишллявайки върху по думите ѝ тази "голяма трагедия". "Можехме ли да направим повече за предотвратяването на тази голяма трагедия. Затова и ме питате защо естествено все още си задавам подобни въпроси."

Но Меркел заяви, че по никакъв начин няма да се извинява за опитите, които е правила като канцлер да търси дипломатическо решение на нарастващото напрежение, докато през цялата 2021 г. Русия постоянно загатваше, че може да нападне Украйна.

"Не трябва да виним дипломацията само защото не е проработила", каза тя. "Затова не виждам защо трябва да казвам, че съм сгрешила и няма да се извинявам за това."

Тя отбеляза, че никога не била наивна по отношение "ненавистта", която руският президент Владимир Путин изпитва към западния модел на демокрация.

По думите ѝ е предупреждавала на няколко пъти колегите си, че той иска да разбие Европейския съюз, който според нея Путин смята за дъщерен проект на отбранителния пакт НАТО, съществуването на който руският президент е използвал като предлог за войната.

Тя изтъкна също, че постът, който е заемала, налага да преценява много внимателно думите си, когато коментира конфликта в Украйна. "Аз съм бивш канцлер, което означава, че не съм съвсем редови гражданин", каза Меркел.

Тя посочи, че затова се пази да не влияе на днешните дебати, тъй като по думите ѝ не е нейна работа да седи и дава съвети отстрани.

Вместо това, каза Меркел, тя поема само такива ангажименти, каквито смята, че биха ѝ били приятни.

Меркел добави, че освен това има "пълно доверие" в сегашното правителство на канцлера Олаф Шолц, който беше финансов министър в последния ѝ кабинет.

По отношение на Минските споразумения бившият канцлер, която през 2014 г. оглави процеса по налагането на санкции от Запада на Русия заради анексирането на Крим, каза, че те са успокоили обстановката след анексирането на Крим и са дали време на Украйна да укрепне, посочва Ройтерс.

"Какво щеше да стане, ако през 2014 г. никой не го беше грижа и Путин просто беше продължил? Изобщо не искам и да си го представям", каза тя.

Меркел добави, че навремето е била против приемането на Украйна в НАТО, защото е искала да предотврати изостряне на отношенията с Русия, а в Киев не са били готови за членство.

"Това не беше тази Украйна, която виждаме днес. Страната беше нестабилна и пропита от корупция."

Меркел напусна канцлерския пост след парламентарните избори миналата година и реши да си вземе няколкомесечна почивка, след като беше управлявала Германия от 2005 до 2021 г.

През последните месеци Меркел казваше, че не иска да говори публично, защото смята, че като бивш лидер не бива да се меси, правейки коментари отстрани. Миналата седмица тя най-накрая обяви, че подкрепя всички усилия на германското правителство, ЕС, САЩ, НАТО, Г-7 и ООН за "прекратяването на тази варварска агресивна война на Русия", отбелязва ДПА.

При управлението си Меркел винаги е гледала да не оставя комуникацията с Путин да прекъсва напълно, въпреки че тя лично не изпитваше симпатии към руския лидер. Но действията ѝ по отношение на руско-германския газопровод "Северен поток 2" ѝ навлякоха доста критики, че с този проект се увеличава зависимостта на Германия от Москва, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
0
 
0
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 година
Баба Меркел не е лош човек, но от добрината си пати. Вкара в ЕС милиони лентяи и престъпници. Уж щяха само да са от Сирия, а се оказаха от цяла Африка, Азия и прочее където нито е имало, нито има война. Един ден на Европа ще е нужен нов Фюрер, който да отреже подобните отраз, а и 2/3 от т.нар. "мигранти" са абсолютно излишни твари, които НЕ са научени да работят, а само да крадат, убиват, изнасилват и режат глави в името на Аллах.
144
1
 
6
 
! Отговори
до № 42 преди 1 година
А дреса , адреса си сбъркал , човеко . Империята е малкоито по-на запад , Империята на злото,която ръси бомбите с лъжливи поводи , които сами си признаха и се "извиниха"за хилядите избити мирни граждани и деца по целия свят . Ама вие да не сте роботи ? Защото ми прави вече доста неприятно впечатление , че повтаряте като навити пружинки все едно и също , без никаква мисъл и логика .
143
3
 
6
 
! Отговори
во № 44 преди 1 година
И русначетата от Донбас ли , които избиваха с нечовешки изтезания , бяха терористи и бандити ? Вие нормални ли сте , че на черното казвате бяло , вие не знаете на кой свят сте !!
142
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Меркелица си задавала въпроса къде сгрешихме. Ами сгрешихте първо през 2008 и след това направихте същата грешка през 2014. И в двата случая си траехте и се правехте че няма проблем Русия да нападне Грузия, няма проблем да заграби Крим и Донбас, по важно е да си въртим бизнеса с разбойника Путин. Сега вече е късно да се поправи грешката. Сега всичко зависи от изхода на войната в Украйна.
141
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Меркел създаваше впечатление че си допадат с Путин но сега разбирам че никога не го е уважавала. Добре но ми звучи лицемерно. Хората остават с едно впечатление пък то друго. Направо са излъгали като са подписали Минските споразумения. Нямали са намерения да ги спазват. Целта е била Украйна да печели време.
140
2
 
5
 
! Отговори
Тая па преди 1 година
Някой да ти търси извинението?Айде да не ти изброяваме попаденията зарад които ти трябва да се извиняваш.
139
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На тая комсомолка, когато хората са се чудили как да бягат от соц. блока разтрелвайки ги по границите, се преместил от Западна в Източна Германия, заслужил другар.... Нема ко да се добави по въпроса, казва всичко за нея
138
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дъртата лелка е с основна вина за вината в Украйна. Няма как, по едно и също време и двамата с Путин са били апаратчици в ГДР, може и да сепраскали като млади. Изперкел направи такива реверанси към Путин каквито и Герхард Шрьодер не е правил!
137
2
 
8
 
! Отговори
ЕЛИ преди 1 година
ТЕЗИ КОИТО ПИШАТ СРЕЩУ МЕРКЕЛ СА АБСОЛЮТНО ПРАВИ,ТОВА Е ДА СИ ЧЕСТЕН ЧОВЕК ,НАЙ ВАЖНОТО Е ДОСТОЙНСТВОТО ,ТО НЕ СЕ ОЦЕНЯВА С ЗЛАТО, ДОСТОЙНСТВОТО Е БЕЗЦЕННО ---ЗАБРАНЯВАТ РУСКИТЕ МЕДИИ ИЗ ЦЯЛА ЕВРОПА---НИКОЙ ЖУРНАЛИСТ НЕ ПИТА ,ГОСПОДА КЪДЕ Е СВОБОДАТА НА СЛОВОТО-----ЗАЩО ВИЕ СТРАХ ОТ НАС ХОРАТА,НЕКА НИЕ ДА ЧЕТЕМ И ДА ПРЕЦЕНИМ КОЙ КОЙ Е?
136
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Меркел създаваше впечатление че си допадат с Путин но сега разбирам че никога не го е уважавала. Добре но ми звучи лицемерно. Хората остават с едно впечатление пък то друго. Направо са излъгали като са подписали Минските споразумения. Нямали са намерения да ги спазват. Целта е била Украйна да печели време.
135
1
 
5
 
! Отговори
Аман от куманяги преди 1 година
Меркел критикува Путин: Брутално нападение, за което няма извинениеАбе тая от КГБ има ли акъл въобще?Избиха хиляди а тя плеска за извинение.
134
5
 
12
 
! Отговори
А за Зеленски нищо? преди 1 година
Меркел знаеше че Украйна не спазва Минските съглашения, които бяха пътя към мира, но никога не казва нищо срещу Зеленски. Украйна можеше да избегне войната и да задържи Донбас и Луганск ако спазваше Минските съглашения - изтегляне на тежките оръжия от т.н. линия на разделение, даване на специален статут на Донбас и Луганск, отказ от членство в НАТО. Можеше,но не го направи. Осем години обстрел, намерения за създаване на атомно оръжие, лаборатории за биологично оръжие. Затова започна войната.
133
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вещица българоубийца
132
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един либерален лидер бил казал че при новите реалности заради санкции те за да пестят швабите вместо да перат да си тупали дрехите. Егати. Поне да дадат пералните на руснаците. Да се смееш ли да плачеш ли.
131
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
човешки права при фашистки режим , това е американската демокрация
130
3
 
15
 
! Отговори
аз преди 1 година
нещо да кажеш за германските ракети торнадо дето избиха деца по арабския свят?
129
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само да кажа че въпреки че и медиите го използват не е редно руснаците да бъдат наричани рускоговорящи украинци. Защото това ми прилича на асимилация. Все едно нас българите дори в робството не са ни викали българоговорящи. Имали сме право да се наречем българи каквито сме си.
128
14
 
8
 
! Отговори
браво Меркел! преди 1 година
Гледах интервюто, Меркел беше на висота. Разпиля го Путин отвсякъде и го унизи по всички параграфи, абе изобщо КГБ офицерчето от ГДР не може да се мери с класата на Меркел
127
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Путин=Хитлер е грантаджииче сладки ли са доларите които без покритие плаща целият подтиснат свят от САЩ.
126
8
 
9
 
! Отговори
Путин=Хитлер преди 1 година
8. И двамата установяват еднолични режими, пращайки опозиционерите в лагери или под земята.9. И двамата изпитват отвращение към думата "демокрация".10. И двамата използват парите на богатите без да се свенят.11. И двамата въвеждат плячкосването, като норма.12. И двамата са слаби военни стратези.13. И двамата са с еднакви лозунги: "Германия (Русия) над всичко!"14. И двамата установяват монопол над информацията!...100. И двамата ще са с еднаква съдба!