Русия пред опасността от държавен фалит още в края на юни?

Страната е до голяма степен откъсната от системата на международните разплащания
8 юни 2022 14:27, Йоана Цонева
242
Русия пред опасността от държавен фалит още в края на юни?
Снимка: БГНЕС

Неплатените наказателни лихви за забавени плащания по един доларов заем изправят Русия пред опасността от фалит – за първи път от Октомврийската революция насам. Една от причините за това са санкциите на ЕС, които засегнаха и фирмата за разплащания, която Москва беше определила да обслужва плащанията по еврооблигациите на страната.

През последните 100 години Русия на няколко пъти е изпадала във финансови затруднения, но тя винаги е успявала някак да избегне неплатежоспособността. Този път обаче може и да не успее, пише DW.

Пари има достатъчно

Необичайното е това, че Русия не е застрашена от фалит заради липсата на средства. Страната разполага с огромни валутни резерви, а всеки месец получава милиарди от продажбите на петрол и газ. Така че оставащият дълг от близо 40 милиарда щатски долара и близо двата милиарда долара, които са на падеж до края на тази година, не би трябвало изобщо да я затруднят.

Междувременно обемът на руския държавен фонд, в който постъпват средства от продажбите на петрол и газ, нарасна значително до 197,7 милиарда щатски долара. Само месец преди това в него имаше 155,2 милиарда долара, но през май в него бяха преведени постъпленията от търговията със суровини през 2021 година.

В същото време страната е до голяма степен откъсната от системата на международните разплащания – следствие от наложените ѝ санкции заради войната в Украйна. Освен това една част от руските валутни резерви е замразена. А наскоро изтече действието на клауза, която по изключение позволяваше на американски притежатели на руски държавни облигации да получават рентата си. Това тика Русия към държавен банкрут, тъй като е блокиран пътят за тези плащания и средствата по тях не могат да бъдат превеждани по сметките на кредиторите.

Решение не се очертава

Русия предложи изход от ситуацията, като призова кредиторите да се съгласят да получават вземанията си в руска конвертируема рубла или в други валути, различни от щатския долар, така че да бъде избегната западната система за международни разплащания. Финансовият министър Антон Силуанов предложи и за руските държавни облигации да важи същата схема, както за европейските купувачи на руски газ – разплащания с конвертируема рубла. Казано иначе: чуждите кредитори да си открият сметки в някоя руска банка, а плащанията да се извършват в различна валута от щатския долар.

Този план обаче също нямаше да помогне на Русия да избегне неплатежоспособността, защото американските инвеститори нямаше да могат да участват в него. А миналия петък ЕС включи към санкционираните лица и организации и Националния депозитар по сетълмента, който трябваше да обслужва руските задължения в евро.  

Кога ще настъпи неплатежоспособност?

Русия може официално да бъде обявена за неплатежоспособна още в края на месец юни. Не е ясно само дали лихвите по облигации, които Русия твърди, че е превела още на 27 май, ще пристигнат при кредиторите с оглед на действащите санкции.

По-конкретно става въпрос за плащания по лихви в размер на 71,25 милиона в щатски долари и 26,65 милиона в евро. За да не бъде обявена Русия за неплатежоспособна, тези суми трябва да са постъпили по сметките на кредиторите най-късно 30 дни след падежа. Такъв беше и случаят с падеж в началото на април, който Русия успя да спази малко преди да изтече гратисния срок на 2 май.

Какво би означавал един държавен банкрут на Русия?

Русия вече е изключена от глобалните финансови пазари. Но освен загубата на репутация евентуалната неплатежоспособност носи и други негативи за страната. Така например кредиторите ще могат да завеждат съдебни дела, а съдът да налага конфискация на руски активи в чужбина.

Освен това ще започне дълъг и скъпо струващ процес по преоформяне на дължимите дългове, ако един ден Русия и Западът отново се сближат. По правило държавният банкрут оскъпява дългосрочно цената на кредитите, което ще бъде допълнително финансово бреме за Русия в продължение на дълги години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


242
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не може страна, която печата цветни обвивки без покритие и с дълг, надхвърлящ $30 трилиона да е вред, а държава със златно покритие на рублата - да фалира. Има много гнилоч в световните финанси. Не са подчинени на обективни закони, а на прищявките на Началника.
158
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо чудно Путин да обяви фалит на държавата.Според мен той това цели.Опитва да прокора рублата като световна ковертируема валута.
157
10
 
5
 
! Отговори
А с плочките накъде? преди 1 година
До Майстор Плочки: От строителството на АЕЦ към средната пенсия? Дано си добър плочкаджия, съсредоточи се върху това. Или върху националният ни отбор по футбол. В България от футбол всички разбират.
156
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Русия пред опасността от държавен фалит още в края на юни? " - Блажени са вярващите и тяхно е царството небесно ... Ама си повтаряйте "фалит" ,"фалит за успокоение , белким си повярвяте сами
155
7
 
6
 
! Отговори
Майстор Плочки преди 1 година
И какво като строи АЕЦ,? Колко е средната пенсия в Русия? Май колкото в България, която няма нищо и не строи нищо. А и не се знае дали ще го дострои този АЕЦ, много компоненти за АЕЦа със сигурност са от западни фирми. Софтуер, автоматика, едва ли са руски.
154
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сбирай се народе ибaт Джобайдистан и Обединените пидалcки емирства
153
3
 
9
 
! Отговори
Къде Русия строи АЕЦ преди 1 година
До Майстор Плочки: АЕЦ Аккую (Турция), Белоруская АЕЦ (Беларус), АЕЦ Куданкулам (Индия), АЕЦ "Пакш-2" (Унгария), АЕЦ Руппур (Бангладеш), АЕЦ Сюйдапу (Китай), АЕЦ Тяньвань (Китай), АЕЦ Ханхикиви-1 (Финлaндия), АЕЦ Эль Дабаа (Египет). ...................................................................................................................................... В АЕЦ би трябвало да има битовки и бани, в които трябва да се слагат плочки. Може и за теб да се намери работа.
152
10
 
10
 
! Отговори
Майстор Плочки преди 1 година
Исторически руснака е доказал че е много по некадърен от вякакви западняци. След оттеглянето на много западни компании, всичките наджеди на руснака се свеждат до китай, обаче китаеца много не се трогва. Разбира се щеизвлече максимална полза за себе си от ситуацията, без да го вълнува обаче какъв точно е интереса на руснака.
151
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
прочетох заглавието, само, и разбрах, че Русия ще спечели...
150
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хибридчета, знаем че руската икономика по същество е с агрикултурни отенъци и точене на петрол от земните недра. Все пак благодаря че ни напомнихте за агрикултурната същност на матушка си.
149
5
 
7
 
! Отговори
Dadan преди 1 година
Само видях "пише DW" и спрях до там :)
148
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мокри сънища на краварската пропаганда. На тия пръстите май са в трифазния контакт.
147
5
 
11
 
! Отговори
ЛЪЖА Е преди 1 година
ПАК ЛЪЖЕМЕ ЛЕКОВЕРНИТЕ БАБИЧКИ. 1. РУБЛАТА Е ВЪРЗАНА ЗА ЗЛАТОТО И РУСИЯ Е С НАЙ-ГОЛЕМИЯ ЗЛАТЕН РЕЗЕРВ В СВЕТА. 2. ОТ ПРОДАЖБА НА ГАЗ И НЕФТ РУСИЯ ИМА РЕКОРДНИ ПРИХОДИ (ПОРАДИ ВИСОКИТЕ ЦЕНИ). 3. ДОЛАРА ЕВРОТО НЕ СА БИЛИ НИКОГА НА ТАКИВА НИСКИ НИВА СПРЯМО РУБЛАТА. НАЙ-УЧТИВО МОЛЯ Г-ЖИЦА ЦОНЕВА ДА СИ ПРАВИ СПРАВКИ ПРЕДИ ДА ПИШЕ И ЗА НЕЙНА ИНФОРМАЦИЯ DW НАЙ-ПОЗОРНО ГИ ИЗХВЪРЛИХА ОТ РУСИЯ ПРЕДИ ОКОЛО ДВА МЕСЕЦА!
146
1
 
3
 
! Отговори
Залят с фекалии преди 1 година
Предлагам на спекуланта, който се подвизава надменно в този сайт, да напреви следното; да потърси и намери цедните на стоте най-търсени стоки и услуги в САЩ и същото в РФ, и да определи съотношението на сумираните стойности.За мен това е реалното съотношение между валутите, а не това, което е подавано от банките....
145
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да питат г-н Плевнелиев как се изнасят пари на ръка през граница и как се разплащат сметки в чужди държави при лични покупки на ръка! Ето с това България може да помогне!
144
7
 
11
 
! Отговори
DW каза преди 1 година
Рублата достигна двугодишен връх през май, а руският износ на енергия и селскостопански продукти носи рекордни приходи на Москва
143
2
 
3
 
! Отговори
до 155 преди 1 година
В огромна грешка си и не си разбрал изобщо какво си чел.
142
6
 
9
 
! Отговори
до 152 преди 1 година
Обърка се, нали русофиле. Хем ти казвам, че рублата няма стойност, хем да инвестираш в Русия. Патово, а? Не знаеш с какви възгледи съм, ама понеже плюя по рублата, която НЕ СТРУВА НИЩО и няма НИКАКВА стойност на пазарите, на които аз търгувам и ми носят доход, си помисли, че съм русофоб. Хм, интересно. Човек трябва да е обективен, знаеш ли? Не лепя плочки, но, виж- ти сигурно си треторазрядно инженерче от ТУ или УННС-ар със заплата на чистачката в офиса ни.
141
4
 
11
 
! Отговори
до 155 преди 1 година
Ето това сте русофилите. Дори не знаете какво е пълно... Един фонд е пълен. Това нищо не значи. Чети кой.
140
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До вчера писаха, че руската хазна е рекордно пълна, сега пък държавен фалит до 3 седмици.