Лавров пред BBC: Русия не се срамува, не сме нахлували в Украйна

Според думите му, страната е обявила специална военна операция
Обновена: 17 юни 2022 08:52 | 17 юни 2022 07:10, Петя Славова
351
Лавров пред BBC: Русия не се срамува, не сме нахлували в Украйна
Снимка: БГНЕС

В интервю за BBC руският външен министър Сергей Лавров беше категоричен: "Ние не сме нахлували в Украйна. Обявихме специална военна операция, защото нямахме абсолютно никакъв друг начин да обясним на Запада, че привличането на Украйна в НАТО е престъпно деяние".

Още по темата

Откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари, Лавров е дал само няколко интервюта за западни медии.

Той повтори официалната позиция на линия на Кремъл, че в Украйна има нацисти. Руските официални лица често твърдят, че техните военни "денацифицират" страната, предава БГНЕС.

На въпрос на журналиста дали смята за „денацифициране“ случилото се в село Яхидне, където 360 обитатели, 74 от които деца и 5 инвалиди, са били принудени от руснаците да стоят в сутерена на местното училище 28 дни без вода и тоалетни и 10 от по-възрастните са починали, Лавров отговори:

"Много жалко, но международните дипломати, включително Върховният комисар на ООН по правата на човека, генералният секретар на ООН и други представители на ООН, са подложени на натиск от страна на Запада". И много често те биват използвани за засилване на фалшивите новини, разпространявани за Русия. Русия не е чиста като сълза - тя е такава, каквато е. И ние не се срамуваме да покажем кои сме", заяви Лавров.

72-годишният Лавров представлява Русия на международната сцена през последните 18 години, но западните санкции сега са наложени както на него, така и на дъщеря му.

САЩ го обвиниха в преследване на фалшива история за Украйна като агресор и в пряка отговорност за инвазията на Русия като член на Съвета за сигурност.

Лавров е в официалния списък със санкциии на Великобритания. Но какви са отношенията между Обединеното кралство и Русия?

„Мисля, че вече няма дори място за маневри“, ми каза г-н Лавров, „защото и [премиерът Борис] Джонсън, и [Лиз] Трус казват открито, че трябва да победим Русия, трябва да поставим Русия на колене. Продължавай тогава, направи го!"

Миналия месец външният министър на Обединеното кралство каза, че руският президент Владимир Путин се унижава на световната сцена и че „трябва да гарантираме, че той е изправен пред поражение в Украйна“.

Двама британци наскоро бяха осъдени на смърт от руски сепаратисти в окупирана Източна Украйна.

Когато интервюиращия посочва, че в очите на Запада Русия е тази, която е отговорна за тяхната съдба, Лавров отговаря: "Изобщо не се интересувам от очите на Запада. Интересувам се само от международното право. Според международните закон, наемниците не се признават за бойци."

Мъжете са служили в украинските въоръжени сили и не са наемници, но Лавров казва, че това трябва да се реши от съда.

След това той обинява BBC, че не е разкрила истината за това, което се е случвало с цивилните в контролираните от сепаратистите райони на Източна Украйна, "когато цивилните бяха бомбардирани от войските на Киев в продължение на осем години".

В продължение на шест години Би Би Си се е свързвала многократно с ръководството в управляваните от сепаратистите райони с молба за разрешение да отидат и да видят какво се случва. Всеки път медията получава откази.

Русия обвини Украйна в геноцид. Въпреки това през 2021 г. осем цивилни бяха убити в контролираните от бунтовниците райони, според самопровъзгласилите се проруски „чиновници“ и седем година преди това. Въпреки че всяка смърт беше трагедия, казах, че това не представлява геноцид.

"Предполагам, че ако наистина е имало геноцид, тогава сепаратистите от Луганск и Донецк биха били заинтересовани да отидем там. Защо не ни пуснаха", попита журналистът.

„Не знам“, отговаря Лавров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


351
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
192
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тея така лъжат че започват и да си вярват
191
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лавров, шефчето май е вече зеленчук? Не реагирал на болка чувам. Май скоро Кобзон ще си го призове?
190
2
 
27
 
! Отговори
Грозната истина преди 1 година
Човек за да се срамува, трябва да има изградена ценностна система и да различава добро от зло. Не малка част от руснаците имат такава и се срамуват. Тоя даже няма да го коментирам, много неща отличават човека от звяра, но при него не се забелязва нито едно от тях.
189
3
 
16
 
! Отговори
рибока преди 1 година
Говори като представител на руската империя отпреди сто години.Поне малко да завоалира каквото казва като представителите на САЩ,които поне казват за някоя страна влязохме за да спасим народа и от диктаторът и,а този казва,че дори не били нахлували,а само обяснявали на Запада,какво е да привличеш Украйна в НАТО.Направо говори като старомоден империалист от Британската империя отпреди два века.
188
4
 
15
 
! Отговори
toti преди 1 година
Русия не воюва с Украйна,само си стреля на посоки,а те ,,заблудените''се самоубиват нарочно,щото са патриоти или ***...луди хора,ние ги спасяваме -РАЗБЕРЕТЕ ???
187
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
в кремъл по моему е вече психиатрична клиника, шизофренията там е заразна и се разпространява със скороста на светлината
186
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
224- НЯМА ОПАСНОСТ- РУСИЯ ТВЪРДИ ЧЕ НЕ СА В УКРАЙНА- ДА СЕ ИЗТРЕБЯТ ВСИЧКИ ЧУЖДИ ЕЛЕМЕНТИ НАВЛЕЗЛИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА
185
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво е общото при зараждане на световни конфликти: 1.Наличие на несигурни съюзи.2.Намеса на Великите сили. 3.Нерешени конфликти. Днес САЩ са глобална сила и основната им цел е да не допускат друга такава,затова на принципа ,,разделяй - владей" създават трудности и локални конфликти в точките,където може да се зароди друга глобална сила.Според фили и фоби има ли опастност от световен конфликт,който да тръгне от Украина.
184
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КРЕМЪЛ НЕ УБИВА СЕМЕЙСТВАТА НА ОЛИГАРСИТЕ НЕИЗПЪЛНИЛИ ДОГОВОРКИТЕ- НЕЕЕЕ
183
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В КРЕМЪЛ ГИ ДЪРЖАТ НА НЕЩО СИЛНО- ОТРИЧАТ ДО КРАЙ И СЛЕД КАТО НЕ СА В УКРАЙНА- НАТО МОЖЕ ДА ВЛЕЗЕ И ДА СМАЖЕ РАЗБОЙНИЦИТЕ КОИТО НЕ СА ОТ РУСИЯ/ТАКА КАЗВА ЛАВРОВ/
182
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
психопатите и социопатите нямат срам.
181
9
 
29
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 1 година
Куче срам няма,та и русия:от какво да се срамува?Тук място за "срам" няма, има дълга поредица от военни престъпления, за които в бъдеще ще се произнася международният съд.
180
8
 
95
 
! Отговори
FCKPTN преди 1 година
Смърт на Путин и Лавров!!!
179
9
 
28
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 година
Тоя е на някаква яка дрога. Не е само от водката, явно. Абе, вуйчо! Ти затова можеш да летиш само до Кавказ, Байкало-Амурската магистрала и Северна Курея. Още ли не можеш да се събудиш или караш на джуджетна полемика, ако мине...
178
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом се интересува само от международно право тогава трябва да покаже документ,че възоснова на международните права има право да си прави на територията на Украйна специални операции,които по същност са на чужда територия на друга държава без официално международно разрешение за провеждане на такива операции,които обявени с цел и по съдържание са точно такива за извършването на които нямат право-проповядвана денационализация под форма денацификация,но не ясна денацистификация на отряди от Н.Лебед
177
5
 
17
 
! Отговори
дртiйУАЙТB0Y! преди 1 година
До Е не не ... Тъкмо същото щях да го кажа и аз самият - БаЙ-ССи наглеЦ0 е тоя, просто тия рашистите не знаят що е това СРАМ и СЪВЕСТ и ЧОВЕШКО ДОСТОЙНСТВО, направо се САМОЗАБРАВИХА като люде
176
8
 
27
 
! Отговори
Е не не преди 1 година
Няма толкова нагли ! Да се чуди човек да се смее ли, да плаче ли !!
175
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руски фашисти- ВЪН!
174
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А какво ли щеше да бъде ако все пак Русия нахлуе в Украйна?
173
7
 
36
 
! Отговори
Лавров е нацист преди 1 година
Този Лавров е нагъл лъжец.Русия нападна Украйна с измислени поводи за денацификация и демилитаризация, но скоро денацификация ще бъде проведена спрямо Русия.Русия е фашистка държава, начело с престъпен фюрер и рашистка идеология, отричаща правото на други държави да съществуват.