Путин: Санкциите на Запада ни отварят нови възможности

Моментът не е лесен за световната общност
17 юни 2022 15:30, Екип на Investor.bg
127
Путин: Санкциите на Запада ни отварят нови възможности
Снимка: БГНЕС

Въпреки безпрецедентните санкции на Запада срещу Русия лидерът на Кремъл Владимир Путин смята, че богатата на ресурси суперсила е по пътя към успеха. 20-те години на века трябва да се превърнат във време на „утвърждаване на икономическия суверенитет на Русия", пише Путин в приветствие към участниците в 25-ия Петербургски международен икономически форум, цитирано от DPA, съобщава Investor.bg

Този петък руският президент ще обясни по време на форума как да се действа в условията на санкции, наложени от Запада заради агресивната война на Русия в Украйна.

„Юбилейната среща се провежда в момент, който не е лесен за световната общност", казва Путин. Западът смята, че 69-годишният лидер е отговорен за многобройните кризи, както и за високите цени на енергоизточниците и храните.

Лидерът в Кремъл отхвърля това: „Годините на грешки на западните държави в икономическата политика и незаконните санкции доведоха до вълна от глобална инфлация, разрушаване на обичайните вериги за доставки и производство, както и до рязко нарастване на бедността и дефицита на храни“.

Путин неведнъж е давал да се разбере, че Русия няма да се впечатли от санкциите, наложени от ЕС и САЩ. В същото време той заяви, че ситуацията предлага нови перспективи. С оглед на огромното напрежение със Запада икономическата ориентация на Русия все повече се насочва към Азия, особено към Китай и Индия, но също и към Африка и Южна Америка.

Русия все повече пренасочва доставките си на нефт и газ от ЕС към други региони на света. Поради високите цени на петрола и газа на световния пазар страната в момента получава особено високи приходи. Националната валута също се възстанови значително, след като в началото на войната преди почти четири месеца загуби голяма част от стойността си спрямо долара и еврото. Но днес рублата е най-силна от години.

Заради санкциите много западни компании, включително европейски, напуснаха Русия. Путин обясни, че други компании са запълнили пропуските. Например след напускането на американската верига McDonald's в клоновете на веригата току-що бяха открити нови ресторанти за бургери под името „Вкусно и точка“. От дни в Москва пред ресторантите се образуват опашки.

Под мотото „Нов свят - нови възможности" организаторите на Икономическия форум съобщават, че тази година в него ще участват представители на 115 държави. През рекордната 2020 г. в него участваха 19 хил. души от 145 държави. Този път не се посочва броят на участниците. Тази година предприемачите имат възможност да присъстват на форума анонимно, за да не бъдат санкционирани в рамките на политиката на санкции на Запада. По информация на медиите са се регистрирали и участници от Франция, Италия, Канада и САЩ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
4
 
1
 
! Отговори
Весел преди 1 година
Разбира се! Ще продаваме на Китай. После ще подаряваме на Китай. Накрая новия премиер на Русия ще се казва Цун-Кай -Лавров
112
3
 
1
 
! Отговори
Русомразетц преди 1 година
До анонимен 80 забранено е в България да се говори на руски официалния език в България е Българскея
111
5
 
2
 
! Отговори
Русомразетц преди 1 година
Русия е фалит на пУтлера му се иска да е така но запада тъй го измислил и му го натъпкаха на пУтлера яко
110
1
 
1
 
! Отговори
Мастър Путин преди 1 година
Да се притеснявам ли от държава или държави които са с размер на Област Самара? Дръзнат ли да приближат Руската Федерация? Дръзнат ли да нападат Руската Федерация? Дръзнат ли да си помислят, че са по големи от Област Самара? В интерест на истината, дори незнам къде е Област Самара! Направете си сами изводите :))))
109
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом го плюят, значи е прав и ги дразни, дългосрочно играят, имат военни технологии да спечелят нужното време, запада обаче 2 години без растеж и се връщаме във времената на дивия запад
108
10
 
4
 
! Отговори
Крим не е руски преди 1 година
Русия е бензиностанция с ракети и вторични суровини
107
9
 
10
 
! Отговори
прагматик преди 1 година
Вашите суровини не ви стигат, защото не можете да ги управлявате рационално. А ви трябват суровините на Украйна. Дам, рудници, желязо, доменни пещи, атомната ЕЦ в Запорожие, житницата на половин свят, Азовско море. Всичко, което говорите и пишете е блъф. Ето затова сте отишли да биете украинците.
106
7
 
8
 
! Отговори
прагматик преди 1 година
Имате едни суровини. Това ви е бизнеса на вас. И на изхода на всяка фирма стои по 1 "бизнесмен" , на когото са продава цялата продукция, а той определя на какви цени ще продава. Затова и вашите милиардери са се настанили в Англия, Щатите, Швейцария, Дубай и къде ли не. А не стоят в Русия. Защото има за какво и да не са там.
105
9
 
7
 
! Отговори
Русия - смях преди 1 година
Досега се твърдеше, че Русия има втората най-силна армия в света. От 2 месеца се доказа, че Русия има втората най-силна армия в Украйна.
104
4
 
7
 
! Отговори
прагматик преди 1 година
Би било дабре да си оптимист, но да има за какво. Ще станете същия заграден двор, какъв то си бяхте. Първо защото не можете да правите бизнес като тези, които са ви напуснали територията. Второ, защото нямате свобода на предприемачеството. Трето, защото при вас на власт е копупцията и изнудването. И не на последно място, защото все още се водите от теориите на болния мозък Ленин, даже във всеки град и село има кръстени на него улица и квартал. Просто защото е ваш. Но то всички сте такива...
103
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да на икономическия форум на Путин, дойде икономически могъщия Афганистан.
102
11
 
6
 
! Отговори
Ванга преди 1 година
Още през 80 те години Ванга предсказа:Русия ке тръгне да трови ора по целио свет. Ама светот ке и го върне. Накрая от глад *** ке ручат трева као добиток...
101
10
 
6
 
! Отговори
ЛилиПутин преди 1 година
Този лилиПутин, който има не само лилипутски ръст, но и акъл със същия размер, е вече пътник... Необратимо е! Колкото по-бързо, толкова по-добре за целия свят, а и за Русия. По-младите руснаци вече отлично разбират това...
100
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво точно си произвеждат само, те даже и пирони не произвеждат.Всичко е износ на суровини. Колония с имперски амбиции.
99
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На практика те вече всичко си произвеждат сами. Запада ги прави все по-независими с тези санкции.
98
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия ще се справи, сигурен съм.
97
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Възползвайте се тогава. Следващия след Путин, ще обяснява колко лош е бил Путин и ще има много мек тон към запада.
96
11
 
7
 
! Отговори
Единствената преди 1 година
нова възможност е ФАЛИТ и мизерия в идните 50 г, или си мислят спираме "специалната военна операция" и всичко е по мед и масло както преди. В БГ може и да е така ама на запад като съдят, съдят яко и гдинките на присъдите се сумират.
95
7
 
8
 
! Отговори
до 92 преди 1 година
Къде гледаш, ве гуджо? Глей си у собствената продрана кесия и отлепената подметка на цЪрвула, макар да не царвулаците имат ли подметки, но потурите са бездънни и непрани от памтивека. Руснаците били бедни, въйййй! Карай си евтинджоса голф пернишки и ликуй къв недоносен еврогеец си станал.
94
7
 
9
 
! Отговори
сс преди 1 година
Китай и Индия купуват фирми в Русия. Да нови възможности са. Ще говорят китайски и индииски