iDNES: Германия не изпраща на Украйна оръжия, а само обещания

Доставките така и не били изпратени, твърди публикация
25 юни 2022 15:40, Петя Славова
86
iDNES:  Германия не изпраща на Украйна оръжия, а само обещания
Снимка: БГНЕС

В материал в iDNES с ироничен тон се твърди, че в продължение на четири месеца Германия дава само обещания и твърдения, че всякакви видове оръжия са на път към Украйна. Всъщност те дори не са били изпратени, пише авторът на публикацията. В ерата на информацията, която живее най-много един час, празните думи понякога струват повече от делата и Берлин е наясно с това.

Миналата сряда, почти четири месеца след началото на руската инвазия в Украйна, германците съобщиха за първата завършена доставка на седем тежки оръжия. Това обаче почти не промени вече изграденото впечатление, че западните ни съседи са напълно способни да развяват украинското знаме, но на практика не могат да направят почти нищо.

Още по темата

В продължение на четири месеца Германия дава обещания и твърди, че всички видове оръжия са на път. Всъщност те дори не са изпратени, а в украинския език дори е създадена думата "scholtzow", т.е. да се дават празни обещания. Алюзията, разбира се, е за канцлера Олаф Шолц. Правителство, остро критикувано от самите германци.

Неотдавна кабинетът в Берлин публикува списък с отбранителни доставки за Украйна. Влиятелният “Франкфуртер алгемайне цайтунг” обаче пише по темата: "На хартия федералното правителство е един от основните доставчици на оръжие за Киев. Но при по-внимателно разглеждане става ясно, че в нито една страна не е имало по-голямо разминаване между исканията и доставките, предава БГНЕС.

В края на май вестник "Велт ам Зонтаг" написа, че според техните изчисления между 30 март и 26 май германското правителство е намалило до минимум помощта за отбрана в Украйна. В момент, в който там постъпва огромна помощ от други страни, само две пратки идват от Германия, пише вестникът. Освен това те съдържат предмети, с които не можете да спечелите в битка: части от картечници, сглобки на теглич, предпазители, ръчни гранати и мини.

Според списък, публикуван вчера от самото германско правителство, германците всъщност не са изпратили нито един бронетранспортьор. Но в епохата на "туитовете" и информацията, която живее най-много един час, празните думи понякога струват повече от делата и Берлин е наясно с това. Затова не след дълго Шолц изненада всички, като обяви, че Германия ще достави противовъздушна ракетна суперсистема Iris, способна да защити цял град. Вярно е, че дори самият Бундесвер все още не разполага с такава система. По-късно Ройтерс написа, че първата система Iris може да пристигне в Украйна едва през есента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
15
 
9
 
! Отговори
Имперското преди 1 година
мислене на Русия е ключа.Там е заровено кучето.Оставете ги да си имперстват и ги биите отзад.Много боли.Да не забравяме че са само 150милки.Колкои територия да имат не ни пука...
45
12
 
3
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 1 година
До Пиян залянГлупости, ще пуснат атомните централи и руснаците ще изквичат на умрело, че не са зелени.
44
20
 
15
 
! Отговори
Альоша преди 1 година
Немците не са забравили Май 1945 когато забременихме над половин милион жени само в Берлин, смеят ли да го просят пак?? хехе
43
13
 
17
 
! Отговори
Закривай преди 1 година
окрайна!
42
19
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ние обещаваме как няма да пращаме,а всъщност пращаме,защото акъл нямаме в главата.Утре,други ден ако стане ТСВ нямаме нищо.
41
20
 
16
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 1 година
До Анонимен-----в Беларус селата ги изгаряха РККА при отстъплението през 1941г. Изгаряха къщите, зърното в хамбара, повреждаха тракторите и камионите, взривяваха елстанциите, избиваха всички ''потенциални колаборанти''. После списваха всичко на Вермахта.
40
12
 
25
 
! Отговори
Пиян залян преди 1 година
А когато сняг запръска , що ще чини швабинът зимъска ?! Врътка на кранчето ще ги вкара в релсите !!!
39
6
 
19
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 1 година
''Обучението на украинските военни продължава, няма да изпратим нито една гаубица, танк или ПВО система, преди да сме сигурни, че украинците могат да стрелят с тях'' - Олаф Шолц
38
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 45. Никне, приятелю, никне. И не само трева. Никнат и фабрики, заводи, електроцентрали и много други неща. А какво никне откъдето минат американците е добър въпрос. За споменатите от теб немци да не говорим. Само в Белорусия има 600 села, изгорени от тях заедно с хората.
37
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шолц се надява тайно че Русия ще спечели войната и алъш вериша и подкупите от Русия ще потекат отново с пълна сила. Пък и Шрьодер оваканти място за следващия германски канцлер в Роснефт.
36
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не се очудвам защото немеца знае че там от кадето мине руснака и трева после не никне
35
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е само това, Германия спря пратки от Великобритания, Испания и Естония. Нищо чудно, в Германия управляват бивши чавдарчета като Шолц и Меркел. Обаче как после обвиняват Унгария и България, че били русофили, ей това е най-голямото им нахалство.
34
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има изпратени германски оръжия, но количествата са сравнително малко с обещаните.
33
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
регистрирам какеднес.дот.ком и пускам статия - Египет внася хиляди тонове пясък от Антарктида. как ви звучи ?
32
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На война се лъже много! Използват се военни хитрости, димни завеси! Нас нормалните не ни интересуват разните видове лъжи! Което има да става, ще стане!
31
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно е, че правят пасивен отпор на САЩ... Е, и плащат масрафите, де! Както обичайно...
30
29
 
13
 
! Отговори
..да беше преди 1 година
Германия да беше пратила оръжия на Украйна - русия вече щеше да е загубила войната (сега трябва да почакаме още малко) и да се моли на Германия да купува газ за да не фалира. Ама така или иначе рашляците скоро ги чака фалит
29
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Остава да преосмисли и санкциите...
28
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 32 Не, но и врачките щяха да дават по-вярна информация от руската официална статистика. Межуд другото, руснаците до колко докараха официалния брой на горките руски войничета? Не съм следил отдавна официалните лъжи на Конашенков. :)))
27
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Германия нищо не прави за урките, но явно имат комолекс за малоценост от ВСВ :))) Добре че ние използваме много малко газ и не сме толкова зависими колкото тех :)