Украйна ли е най-корумпираната страна в Европа след Русия?

Перспективата за членство в ЕС обаче може да е липсващият сега стимул за напредък
25 юни 2022 07:10, Петя Славова
259
Украйна ли е най-корумпираната страна в Европа след Русия?
Снимка: БГНЕС

В Украйна подкупността е масова: в Европа само една държава е по-корумпирана от нея – Русия. Перспективата за членство в ЕС обаче може да е липсващият сега стимул за напредък на Украйна в борбата срещу корупцията, предава "Дойче Веле".

Украйна е сред най-корумпираните държави в Европа и света, показва корупционният индекс на „Трансперънси интернешънъл“. В тази класация тя фигурира на 122-ро място от общо 180 оценявани държави. На Стария континент още по-зле изглеждат нещата само в Русия.

Още по темата


Корупция в почти всички сфери на живота

Това е проблем, с който украинците са болезнено наясно, казва Максим. "Никакво откритие не е, че тук корупцията е в големи мащаби. Разликата между ЕС е Украйна е, че корупцията се проявява на почти всички нива – от обикновените хора до потенциалния премиер."

Максим е млад човек от Киев, който в момента осигурява различни доставки за армията, включително на дронове. Много негови приятели се занимават с хуманитарна помощ. Заради това със специално разрешение и мъже могат да напускат страната за кратко. На границата Максим и неговите приятели правят едно доста неприятно откритие: „Колата на приятелите ни бе задържана на границата. Един от граничарите поиска пари, за да я пропусне. Но случаят бе изяснен бързо, украинската полиция дойде и арестува граничаря“.

Граничари, поискали подкуп, хуманитарни помощи, които се продават – такива истории се разказват в Украйна от началото на войната насам. Те са трудни за верификация. Но в една страна, в която корупцията е проникнала в почти всички сфери на живота, изглеждат достоверни на мнозина.

"Движим се в правилната посока"

Това, че полицаи се намесват и действат, вече е свидетелство за някакво подобрение. Антон Марчук от Антикорупционния център обяснява: „Постигаме напредък, вероятно не толкова бързо, колкото бихме искали, но той показва, че се движим в правилната посока“.

Един пример: заявки за паспорти и други документи могат да се подават вече и онлайн. По-малкото физически контакти със служители намаляват необходимостта да се плащат подкупи. Здравната система бе реформирана така, че пациентите вече да не трябва да плащат за направление. Същевременно бяха създадени много институции, предназначени да намалят корупцията. Критиците им обаче казват, че те не са ефективни.

Целта - средните стойности за ЕС

Марчук казва: "Имаме възможност да направим повече, за да може корупцията да достигне средното равнище за ЕС. Можем да постигнем това, особено сега, когато вече имаме ясна цел – възможност да се присъединим към ЕС".

Немалко европейски страни обаче гледат по-песимистично на нещата. Доклад на датското министерство на външните работи критикува Киев за липсата на воля за борба с корупцията, написа „Зюддойче цайтунг“. Но от началото на войната насам толкова остри критики не се чуват. А и данните на „Трансперънси“ показват: в последните осем години в Украйна има подобрение.

Максим е съгласен: „Преди 2014-а година беше ужасно. По пътя от Киев до Харков постоянно те спираха полицаи, които искаха пари. Това вече не е така“.

Когато преди девет години избухнаха масовите протести на Майдан, едно от централните искания на движението бе това за борба срещу корупцията. Оттогава насам мнозина водят една донякъде неравна борба срещу дълбоко вкоренената система. Но бдителното гражданско общество е факт. То е готово и да се наеме с дългия път към членството в ЕС.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 1 година
Същите като в България
178
2
 
1
 
! Отговори
СТИГА СТЕ преди 1 година
ОПРАВДАВАЛИ РУСИЯ. КАК ИНАЧЕ ТОЛКОВА МИЛИАРДЕРИ - ПЕТА КОЛОНА. С ТОЛКОВА БОГАТСВА ПРИРОДНИ, А НАРОДА НЕ ЧАК ТОЛКОВА ДОБРЕ.
177
0
 
1
 
! Отговори
И ДВЕТЕ ДЯДО ПОПЕ преди 1 година
СЪСТЕЗАВАТ СЕ И СА ШАМПИОНИ - ЗЛАТЕН МЕДАЛ. ВТОРОТО МЯСТО Е ЗА НАС. МАКЕТАТА И АЛБАНЦИТЕ.
176
0
 
3
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Като стана дума за корупция в Украйна се сетих да питам: Къде го дянахте Брендо? Последно си беше необезпокояван в Украйна.
175
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Русия със сигурност не позволяват на някакви либерални сороссоидни НПОта да източват обществения ресурс и затова толкова пречи на КОРУМПИРАНИТЕ. Всички неолиберали са престъпници до един без изключение.
174
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия е много по развита от половината държави в ЕС иначе жалките драскачи на Дойче Веле нека да си мислят че заблуждават хората. И в какво се измерва корупцията ?
173
0
 
11
 
! Отговори
Стоян преди 1 година
Украйна няма място в ЕС,по никакъв начин не покрива изискванията.Едноствено заради едното съжаление към украинския народ няма да стане.Пак ги лъжат
172
0
 
1
 
! Отговори
Аноним преди 1 година
До dodger 190И са с много повече власт в сравнение с руските, всъщност имат цялата власт.
171
0
 
8
 
! Отговори
Михали преди 1 година
До Фантомас 181Стига фантасмагории. Руската територия до Урал е в Европа и на картата може да видиш големината и. Евразийският съюз не е с Китай и Индия а с бившите съветски републики.. Съюза с Китай и Индия + Бразилия и Южна Африка се нарича БРИКС ,отделно са други съюьи ,като Шанхайската организация. Копупция има на всякъде по света където се създават условия за нея, а в Украйна тя е невъобразима.
170
7
 
1
 
! Отговори
русия е светлинни преди 1 година
русия е светлинни години напред в корупцията пред всички останали държави. За това там е такава мизерия.
169
0
 
8
 
! Отговори
dodger преди 1 година
в Украйна има повече олигарси на глава от населението, отколкото в Русия
168
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна ли е най-корумпираната страна в Европа - Ако се притеснявате че украйна ще ви вземе първите места за най-бедни и най-корумпирани в Европа, нема страшно, ще приемете малко укри и ще задържите местата си.
167
1
 
12
 
! Отговори
Vako преди 1 година
България е.
166
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Украйна ли е най-корумпираната страна в Европа след Русия? " - Не знам дали е след Русия , но всички случаи е след България !
165
0
 
11
 
! Отговори
Корупцията в Дания преди 1 година
Допълнение-в класациите Дания е обявена за най-некорумпираната държава в света. И то при доказана корупция за 200 000 000 000((двеста МИЛИАРДА, не милиона евро!!!!).Потърсете в Гугъл за scandal with Danske bank.Интересно-цели правителства корумпирани при датския скандал, хора умираха, при гранд корупционна схема, и пак ни казват да сме като в Дания. Има нещо гнило в Дания-доказано 200 милиарда пъти, със скандавла за корупция за 200 милиарда евро. А вече и не се говори за скандала
164
1
 
14
 
! Отговори
Дания е най-корумпир преди 1 година
Украйна е провалила се държава. Не става дума за войната, а и без войната. Бедни хора, без перспектива, самото име на държавата е странно-Украйна, местонахождение в периферията, в покрайнините.Но все пак най-корумпираната държава в Европа е ДАНИЯ. Заради скандала с Данске банк за 200 милиарда евро изпрани пари. Сумата е колосална. И хора умираха при този скандал, и сумата е потресаваща.А Дания е обявена за най-некорумпираната държва в света, но при доказана корупция за 200 милиарда евро-странно
163
0
 
1
 
! Отговори
до 206 преди 1 година
Неточно, и във висока степен-невярно. София се казва така от 14 век. Тоест от времето на втората българска империя(цял свят нарича второто българско царство-Българска империя, само ние се срамуваме да казваме,че държавата ни е била империя-Напиши в гугъл Bulgarian empire). В грамоти на цар Иван Шишман, в Житието на Патриарх Евтимий се използва името София. Тоест в края на 14 век името е София. СРедец е името до 14 век.
162
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Aнализатор Европа или САЩ ? От първият път познайте кой е по корумпиран и крадлив ?
161
0
 
23
 
! Отговори
Aнализатор преди 1 година
Украйна е много много по корумпирана от Русия!
160
2
 
9
 
! Отговори
Фантомас преди 1 година
Как да ти се вярва на писаното като не си наясно въобще ." В европа най корумпирана е русия. "Русия не е в европа . И като гледам си спретнаха един азиатски съюз с китай и индия . Това е началото на края на запада . Украйна е малка пионка на големия план