Как изглежда тайната луксозна дача на Владимир Путин?

Изтекли имейли разкриха лукса, в който си почива руският президент
26 юни 2022 20:45, Нели Христова
245
Как изглежда тайната луксозна дача на Владимир Путин?
Снимка: БГНЕС

Това е ниво на екстравагантност, което би засрамило царете.

Има бидета, които струват 10 800 долара всяко и душове от 4 600 долара за брой. Има под, направен от мрамор Fior di Bosco на стойност 110 000 долара и закрит басейн с декоративен водопад, който тече от първия етаж. Не са спестени разходи. А това, според изтекли имейли, е просто "Градинска къща".

Преди шест години руският телевизионен канал "Дожд" съобщи, че сграда, скромно описана от архитектите като "Рибарската хижа", дълбоко в горите на северната руска област Карелия, е добре позната сред местните жители като "дачата на Путин".

Докато анализът на правителството на Обединеното кралство показва, че руският президент официално е регистрирал само няколко актива на свое име, включително малък апартамент в Санкт Петербург, две коли от съветската ера от 50-те години на миналия век, ремарке и малък гараж, плюс президентска заплата от около £110 000 годишно, каналът съобщи, че това е мястото, където Владимир Путин е избрал да се измъкне за почивка от стреса на живота в Кремъл.

Всъщност там има две къщи - eдната с покрив, покрит с трева и площадка за хеликоптери. Но иначе комплексът изглежда сравнително скромен, с футуристичната Fisherman’s Hut изградена от дърво и стъкло, обзаведена вътре с кремави дивани в стил Ikea и зелени столове. За тревения покрив на придружаващата сграда се казва, че е намек към необходимостта да се пазят от погледа на западните шпиони в небето.

Днес обаче, благодарение на изтичане на хиляди имейли, изпратени от две строителни компании, получени от Проекта за докладване на организирана престъпност и корупция (OCCRP) и рускоезичния новинарски сайт Медуза, се появи доста по-зрелищна картина на комплекса на луксозни имоти, които се издигат около Рибарската хижа.

Планове, чертежи и схеми за интериорен дизайн разкриват, че строителството на съседна сграда с шест спални е започнало през 2021 г. и че е обшита с полускъпоценни камъни като лапис лазули - наситено син скъпоценен камък, за който се казва, че осигурява лечебни свойства, и лабрадорит - светещ кристал, в който някои се кълнат, че облекчава тревожността и стреса.

Руска агенция за интериорен дизайн от висок клас, FullHouseDesign, ръководи проекта, според документи, съдържащи се в изтеклите имейли. Собственикът на компанията казва пред OCCRP, че не си спомня за каквото и да е участие, но се противопостави на идеята, че мраморните подове са екстравагантни.

"Ако погледнете нашия уебсайт, има много проекти, в които използваме мраморен под, както и всяка друга уважавана архитектурна агенция", казват от компанията. Говорителката отказа да коментира разходите за строителство.

В околните земи има втора нова сграда, описана в руския поземлен регистър през 2018 г. като "плевня". Всъщност, според имейлите, това е модерна двуетажна сграда с огромна площ за забавление, с отворена трапезария с площ над 200 кв.м.

Стъклена преграда разделя голямата трапезария от професионална кухня, оборудвана с решетки, тандур пещ, тепан грил в японски стил и пушилня.

Има частна пивоварна, оборудвана с австрийско пивоварно оборудване на стойност 345 000 евро, което може да произвежда 47 литра бира на ден, и чайна с изглед към езерото Ладога на втория етаж.

Миналата година започва и строителство на отделна двуетажна сграда с допълнителни кухненски помещения и складове за риба, месо и зеленчуци. Разполага с четири скромни спални със сгъваеми легла, които могат да се използват за настаняване на персонал. Има и близка ферма за добитък, сочат записи, където се отглеждат волани за производство на говеждо месо Кобе, твърди местен източник.

"Плевнята" има два малки плувни басейна, но за тези, които са малко по-приключенски настроени в навиците си за къпане, пътеката води надолу до естествен водопад в Ладожкото езеро, където има уютна беседка, под която да се скрият от слънцето .

Водопадът е бил популярна туристическа атракция, но днес е строго забранен за обществеността. Общите строителни работи се оценяват в един документ на 187 милиона рубли (£2,8 милиона).

Путин отрича да е истинският бенефициент на комплекса. Известно е, че охранителите, които патрулират по периметъра на оградата му, продават пъстърва от езерото на местните жители, когато шефовете ги няма, но не коментират, когато ги попитат за кого работят. Няма нищо на хартия, което да предполага пряка връзка с президента.

Но в продължение на почти две десетилетия, Путин е изправен пред обвинения в тайно натрупване на огромно богатство и луксозни активи чрез пълномощници, подхранвани от поредица от разкрития в течове, като документите Пандора, за богатството на най-близките му хора.

Има и достатъчно улики за въпроси за това разпръснато имение. "Местните служат там като охрана само когато мястото е празно", твърди един местен рибар. "Когато гостуват високопоставени гости, местните обикновено се заменят от ФСБ (федералната служба за защита)."

Самата Рибарска хижа е регистрирана на компания, наречена Prime, която е собственост на Support of Entrepreneurial Initiatives - партньорство с нестопанска цел, основано от Юрий Ковалчук и неговия син Борис.

Ковалчук-старши, който е под западните санкции, е близък съюзник на Путин и основен акционер в Bank Rossiya, наречена „Банка на Путин“ заради репутацията си, че изпълнява поръчките на Кремъл. Bank Rossiya също е под санкции на САЩ, ЕС и Обединеното кралство.

Околните земи са собственост на компании, свързани с Ковалчук ​​и втори бизнесмен, който е под санкции на САЩ от 2016 г.

Представители на компаниите, собственост на Ковалчук ​​и втория човек, изглежда също използват общо име на имейл домейн, LLCInvest.ru, който се хоства от уеб доставчик с тесни връзки с Bank Rossiya. Действителното изграждане на комплекса е ръководено от служители на организация с нестопанска цел, Възраждане на морските традиции, където изглежда, че поне едно свързано лице също използва името на домейна LLCInvest.ru.

The Guardian, OCCRP и Meduza разкриха тази седмица, че имейл адресът на LLCInvest е свързан с множество други луксозни имоти, яхти и лозя, за които се твърди, че са поставени за употреба от Путин. Никой от собствениците или учредителите на асоциирани дружества и организации с нестопанска цел не е отговорил на искания за коментар. Не е ясно каква е целта на общата имейл услуга или мотивацията за очевидното сътрудничество по въпросите на персонала и логистиката.

Говорител на Кремъл казва пред медиите: "Президентът на Руската федерация по никакъв начин не е свързан с обектите и организациите, които посочихте."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


245
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
0
 
1
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 година
До Украинка --- Как позна? Да не си ги броила.
178
2
 
1
 
! Отговори
Украинка преди 1 година
А Зеленски от къде има 800 000 000 щ. д
177
2
 
1
 
! Отговори
Килгор Трауд преди 1 година
Дойдоха лоши времена за демокрацията, която си служи със същите приоми за управление на масите, както всяка диктатура. Пропагандата е издигната до висша форма на добруване на солидарност. Не ви вярвам и на йота от това словоблудство!!!
176
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БУЦИ ТА БУЦИ А МИСТЪР ДАМАДЖАН С НОВИ ТРИ ИМОТА ЗА МИЛИОНИ КЪМ 19 ИМОТА ЗА МИЛИОНИ
175
0
 
4
 
! Отговори
12345 преди 1 година
Абе той Буци от Банкя има та Путин ли!щом информацията е от британското разузнаване всичко е вярно........
174
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като гледам погледа на Путин от снимката , разбирам че дори и той е изненадан че сте му разкрили ТАЙНАТА ДАЧА и квитанциите на бидетата и душовете ?!
173
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 195 - Със сигурност , освен че външна даже може и да е открита -щом ти казваш !
172
3
 
9
 
! Отговори
Shark преди 1 година
Първо, след като е тайна откъде пък точно вие, едно никакво сайтче, знаете как изглежда. 1000% това не е истина, не знаете и преписвате жълтини оттук и оттам. Второ, вие в какво искате да живее Путин, в дървена барака ли, или в палатка. Както намерихте, макар е съмнително достоверно, инфо за вилата на Путин, така намерете и за Бай Дънчо. Най-вероятно е той живее в нещо такова. Също и за Зленски!
171
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
100% е с клекало и външна тоалетна
170
0
 
9
 
! Отговори
тя преди 1 година
Н лукс ,разбера се , няма да е барака ! В лукс живеят нашите крадци , та Путин как да живее?
169
4
 
12
 
! Отговори
Спеца преди 1 година
Интересно Байдън и сина му след далаверите с биолабораториите в Украйна, колко ли зелено е натрупали?А за вилата на Путин , това си е просто *** пропаганда!
168
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да ама няма интернет , и не може да гледа нетфликс понеже Зеленски така е поискал !
167
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Такъв бил - онакъв бил , ама "демократите " не можете да му пребриоте душовте само ! Хайде сега за да кажете нещо "политкоректно" , кажете , че заради "санкциите " толкова го е закъсал , че се къпе само със студена вода , защото нямат ресурси да му я стоплят ! Да не вземете да се окаже че му я подгряват с Немски въглища ?!
166
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато другите мислят за просперитет , икономическа и военна мощ , ние поради ЗОБИЛИЕ на ПРОСТИ и КРАДЛИВИ "политици" броим БИДЕТАТА на които силините ЛИДЕРИ си мият за..те и колко струват ! Толкова ни е акъла на нас Българите , и затова всеки ни подритва , унищожават ни като нация , държава и ни ЗАПОВЯДВАТ като на послушни РОБИ , какво и как трябва да правим така че всички други да имат изгода , за наша сметка !
165
0
 
4
 
! Отговори
Гост преди 1 година
На Зеленски е по-хубава, за справка италианските медии
164
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Снимки дайте - За първият етаж с водопада и бидетата разбрахме , даже и цената им знаете , а сега дайте снимки от вторият етаж - Там може да има и частен РАЙ ?!
163
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И колко е " тайна" тази ДАЧА, ако чак в " днес бг " знаят как изглежда ?! Да ама ако те разберат , ще разберат и другите и ще тръгнат едни приказки като във филма "КИТ" , и накрая от една малка хижа в тайгата до нашите медии ще стане ПИРАМИДА по-голяма от Хеопсовата !
162
4
 
8
 
! Отговори
бг преди 1 година
голяма работа Костя Копейкин има по-хубава
161
6
 
6
 
! Отговори
Москва потъна преди 1 година
Всички мафиоти имат такива...
160
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 203 абе г к , ние какви сме в европа и америка ?