Риск от празни газохранилища преди зимата в Европа

Някои страни връщат в експлоатация въглищните електроцентрали
27 юни 2022 13:55, Анисия Иванова
36
Риск от празни газохранилища преди зимата в Европа
Снимка: БГНЕС

Правителствата на страните от Европейския съюз са изправени пред затруднения да попълнят резервите си от газ след като Русия намали значително доставките. Това ще постави под изпитание единната им позиция по отношение на войната в Украйна, пише Bloomberg.

Рязкото намаляване на доставките на газ от страна на Русия принуждава страните членки да засилят подготовката си за зимата, търсейки начини да попълнят изпразнените газохранилища. Енергийните министри на ЕС ще обсъдят подготовката на блока за рискове на среща в Люксембург.

Газовите резерви в ЕС, който е най-големият клиент на Русия, представляват буфер, който позволява на страните да си помагат и да избегнат ситуация в която отделните държави панически търсят как да покрият собствените си нужди при криза.

„Основният риск пред Европа е фрагментацията на енергийните пазари в случай на пълно преустановяване на газовите доставки от Русия – тоест ситуация, при която страните затворят трансграничния износ на енергия“, каза Симоне Талияпиетра, изследовател в Bruegel, мозъчен тръст в Брюксел.

Европейската комисия вече призова страните членки да обновят плановете си за извънредни случаи. Очаква се през юли да се внесе предложение как да бъде ограниченo потреблението.

Има опасност от още по-голямо намаляване на доставките, тъй като следващия месец тръбопроводът "Северен поток 1", който в момента работи на 40% от капацитета си, ще затвори изцяло за ремонт в продължение на 10 дни.
Намалените доставки на газ принудиха някои страни членки да върнат в експлоатация въглищни електроцентрали и да ускорят търсенето на алтернативни доставчици.

Има опасения, че Европа няма да успее да постигне целта си да попълни на 80% газохранилищата до 1 ноември, според Wood Mackenzie Ltd. В най-лошия сценарий регионът рискува да остане без газ в най-пиковия момент през зимата.

Целият анализ - на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слагайте още самкции срещу Русия и си подготвайте юрганите
31
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
леле в бг тази година нема да продават въглища с чували а със чантички 20лв ще се мре от студ заради някои си дипломат че мрази русия тешко майко ще се живей в европа даи да идем при братушките че при тях е топло нема ние ги предадохме преписахме историята отказахме от южният поток ние се отказахме да плати в рубли за газта путин нема да приема такива като нас предатели
30
1
 
11
 
! Отговори
чиновниците преди 1 година
в ЕК и т.н. "европейски елит", за да дразнят Путин, да научат оная руска песен, в която се пее:"и значит нам нужна одна победа, одна на всех, мь! за ценой не постоим!", Урсула да пее соло, а всички останали, дружно в хор.
29
0
 
18
 
! Отговори
ПорЦелан преди 1 година
Ще чакаме зелената енергия! По най-смели предвиждания тя ще достигне цели пет процента от нуждите на промишлеността през 2035-та година.
28
11
 
2
 
! Отговори
до аз 29 преди 1 година
Ти се кланяй на Москва ще ти дадат рубли и копейки.Защо всички бягатна запад тогава а?!Включително руснаците и роднините на Путин!А?!Кланяй се ти и бягай към Кремъл!
27
3
 
7
 
! Отговори
аз преди 1 година
До Анонимен27 - пак ще се кланяш, просто няма да е на руснаците. Ще се кланяш на Европа и ФАшт и те ще те бръснат с ръждив бръснач а ти (понеже не знаешп друго) ще им ръкопляскаш и ще ги защитаваш независико колко дълбоко те бръснат и колко кръв ти пускат
26
2
 
11
 
! Отговори
аз преди 1 година
Не се бойте, Лъжльо ПеткоФ обеща два танкера с газ от ФАшт. При топва на по-ниски цени!
25
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има мазут,въглища,дърва.Баба ви все на газ ли се е топлила?Как са оцелели предишните поколения а?Я стига глезотии!Ще изтърпиме щом трябва,но няма да се кланяме на руснаците!
24
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предлагам зимата да оставят Европейския парламент и Европейската комисия без отопление и да им отрежат заплатите наполовина. Щото тия умници докато не ги удари директно, ще продължат с простотиите си.
23
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще слушат Путин или ще стоят на студено.Изборът е на Запада.Вече почнаха да разбират че санкциите не работят.Скоро ще почнат и да се молят на Путин.
22
2
 
29
 
! Отговори
ПРЕДАДОХА НИ преди 1 година
Зимата като седите на тъмно заради режим на тока, мръзнете и вземате по един кратък душ седмично за пестите топлата вода, и колата седи зарязана щото 5 лв е литъра бензин - помнете че наказвате Путин. Ама много го наказвате, много.
21
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз предлагам на всичките тези институции които водят тази неадекватна политика през зимата да не им се доставя грам топлина. Те не заслужават и първи трябва да изпитат какво сътвориха.
20
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 18 точно назова политиката на Америка да граби всичко със сила. Справка Сирия. Какво правят там американците в частта от страната с най-много петролни находища (те не крадат те берат)
19
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хората до кога ще траят тези послушковци на САЩ които са се намърдали на високите етажи в ЕС. Това е ненормална работа, сам да си режеш клона.
18
0
 
19
 
! Отговори
Марин преди 1 година
На края всеки ще се топли както може, ако има с какво да си купуваме топлина.
17
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо, само така! По този начин с кризи са се сменяли системите по Света. Нека сега рухне либерал-джендъризма в Европата, а като се разпаднат, ние ще се върнем при корените си!
16
0
 
17
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 1 година
Няма страшно, както каза германския министър на икономиката ще се къпем по рядко и душ да се взема за 2, максимум 3 минути. А това отопление, за какво ни е отопление ако си вземаме студени душове после като излезем ще ни е горещо.
15
34
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е била цялата политика на Русия, да граби колкото може повече територии с природни богатства и да шантажира света. Нищо друго.
14
39
 
3
 
! Отговори
русия се застреля преди 1 година
Европа повече никога няма да иска да прави бизнес с руските агресивни аутисти след тези изпълнения. А на русия пък изобщо няма да и хареса да прави бизнес с Китай. Веднъж изградена инфрастркутурата за газ от Азербейджан , черноморските находища и Казахстан и русия ще и остане опцията да продава газ и петрол на китай за жълти юани.
13
1
 
25
 
! Отговори
защо преди 1 година
Криза няма. Има празни газохранилища и Северен поток 2.