Животът на Навални - над главата му портрет на Путин, от високоговорителя "Слава ФСБ"

Руският опозиционер описва живота си в наказателната колония
2 юли 2022 18:20, Анисия Иванова
65
Животът на Навални - над главата му портрет на Путин, от високоговорителя "Слава ФСБ"
Снимка: Facebook

Руският опозиционер Алексей Навални, който през юни беше преместен от наказателна колония с общ режим в такава със строг режим, описа ежедневието си в затвора, сравнявайки го с живота на руския президент Владимир Путин.

"Всички останали имат обикновени решетки, но моите са 6-метрови - такова нещо съм виждал само в нашите разследвания за дворците на Путин и Медведев", написа Навални в петък, 1 юли. Той смята, че за него е била създадена специална зона от типа "затвор в затвора" със стая с три шевни машини.

"Имам високоговорител, от който звучат песни като "Слава на ФСБ". Мисля, че и Путин има такъв. Тук обаче приликите приключват", пише иронично Навални.

Политикът описва ежедневието си така: събужда се в 6 часа сутринта и след бърза тренировка, закуска и претърсване отива на работа. "В работата седите седем часа на шевната машина върху столче под височината на коленете. Има 15-минутна обедна почивка. След работа продължаваш да седиш. Няколко часа на дървена пейка под портрета на Путин. Това се казва "образователни дейности. В събота работен ден е 5 часа и отново седиш на пейка под портрет.

Неделя на теория е почивен ден. Но в путинската администрация, или където и да са ми направили уникалното ежедневие, знаят много за почивката. В неделя седим в стая на дървена пейка 10 часа.

Не знам кой може да бъде "възпитан" с подобни дейности, освен само изкривен инвалид с болки в гърба. Но може би това е смисълът. Но вие ме познавате, аз съм оптимист и търся светлите страни дори в мрачното съществуване. Забавлявам се колкото мога повече. Докато шия, научих монолога на Хамлет на английски. Всъщност, приятелите ми от смяна казват, че когато затворя очи и мрънка нещо на Шекспир като "в твоите оризони да бъдат запомнени всичките ми грехове", изглежда, че призовавам демон. Ама и на ум нямам: призоваването на демон би било нарушение на правилата на вътрешния ред.", пише Навални в Instagram.  

Според политика адвокатите му не могат да се срещнат с него, без да чакат 5-6 часа - толкова време те трябва да прекарват всеки път в чакалнята.

"Алексей, както винаги, пише с ирония. Но нека да поясня - става дума за изтезания", пише Леонид Волков, сътрудник на Навални. Според него се правят опити политикът да бъде лишен от всякакви контакти с външния свят, а здравето му да бъде влошено. "Алексей има проблеми с гърба, които вече се обостриха миналата пролет. Сега режимът му е организиран така, че той седи в неудобна поза по 70-80 часа седмично", обяснява още Волков.

Специално за Навални предвиденото време за срещи с адвокатите му се припокрива с други неща или събития от графика в затвора. Така например той е принуден да избира между разговор с адвоката си и хранене или възможност да се изкъпе. Времето за самите срещи също е ограничено, допълва Волков.

"Всичко това е много сериозно и много опасно. Алексей не е привърженик на оплакванията. Сега пише за случващото се в такъв лек стил, но това е наистина много лоша новина и причина да дадем знак по възможно най-ясния начин", призовава Волков.

Навални влезе в затвора, след като през февруари Симоновският районен съд в Москва промени условната му присъда по делото "Ив Роше" в 3,5 години затвор, припомня "Дойче веле". Формалната причина е, че политикът не бил регистриран в Комисията за изпълнение на наказанията. Навални и адвокатите му напразно се опитаха да убедят съда, че по това време опозиционерът се е лекувал в Берлин след отравяне с "Новичок".

На 22 март Алексей Навални бе осъден на 9 години строг режим за "измама и неуважение към съда". След това той беше изпратен с конвой до колонията със строг режим в Мелихов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
9
 
17
 
! Отговори
Омръзнахте преди 1 година
Пак претопляте стари манджи. Навални е осъден за финансови измами. А нашите мошеници от ПП, БСП и ДБ са готови за ново правителство...още да крадат!
21
7
 
8
 
! Отговори
бай Ламби преди 1 година
Ами то като гледам и тоя е като наште ***.И те седят под портрета на Путин,слушат по цял ден "Слава на ФСБ",шият на шевна машина пеньоарчета на Митрофанова и са си сложили решетки на панелката в която преживяват някакси.Разликата е че наште земат по 4000лв. на месец за тая си работа.
20
7
 
5
 
! Отговори
До 28 преди 1 година
А що !да не ти разпорят седалищенцето бе разпоретин путинпфилски нагаждач и слагач
19
7
 
3
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
И Навални и Путин са джуджета в сравнение с руския певец Шатунов, който почина преди няколко дни след концерт в Русия на 49 г. от остра сърдечна недостатъчност. След време Навални и Путин никой няма да помни но песните на Шатунов ще се пеят и хората ще го помнят. Пуснете си в негова памет една негова песен на ютюба "А лето цвето". Дълбок поклон пред творчеството му!
18
5
 
7
 
! Отговори
Bai Hoi преди 1 година
Мерси за Прупагандата :)
17
6
 
6
 
! Отговори
Юлиян кучката Перник преди 1 година
Главният прокурор Гешев иска да му казват Наполеон, вече няма престъпност, психиката на всички е смазана!
16
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отвън го пази ФСБ . Вътре го пазят азовците . От кво се оплаква ? Всички сега говорят за сигурност . Ако падне в ръцете на бг нагъл ченгеджист 15 години не мой вземе право на живот . Няма повод да се тревожим за тоя .
15
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поклонете се всички на богинята Атина и забравете за Путин. Дайте Свобода на разума си! Дайте Атинска пряка демокрация на Русия и махнете тиранията!
14
8
 
16
 
! Отговори
мръсник преди 1 година
мръсникът путин и шайката му от убийци ще си получат заслуженото
13
5
 
2
 
! Отговори
Спете си преди 1 година
Изтезават Българи в град Бобов дол полицията работи за Терористи, полицията работи когато и изнася!
12
8
 
3
 
! Отговори
Запасняк преди 1 година
Най-много обаче ми е жал за Миша Саакашвили - извърши най-мръсните поръчки на господарите си, а те за благодарност го вкараха в затвора и никой не се сеща за него! Зеленски обаче върви сигурно по неговия път!
11
7
 
2
 
! Отговори
Нямаш левче за WC ?! преди 1 година
За Навални е безплатно в тюрме...
10
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сигурно е бесен, че Зеленски го измести от топ класациите...
9
5
 
2
 
! Отговори
dsadsadsa преди 1 година
"Освобождават" го в момента.
8
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е поне там ги прибират след решение на съда, а тук кирчовците се пробваха самосиндикално. Съдът се произнесе, че арестите и на тиквун и на горанов са незаконни, ако решат могат да ги осъдят за доста парички.
7
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Откакто се появи Зеленски, забравиха за него. Преди го използваха като повод да налагат санкции, ама вече не им трябва
6
7
 
11
 
! Отговори
Запасняк преди 1 година
Навални живее като принц в сравнение с Джулиан Асандж, ама се оплаква!
5
17
 
8
 
! Отговори
Един преди 1 година
Да бе мирно седяло, да не бе чудо видяло.
4
17
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
няма по- iдиотска държава от руzия
3
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Важното е че е в безопасност и на най сигурното място . При азовците ;)