Германия е пред каскада от фалити и срив на цели отрасли заради руския газ

Става въпрос за икономическа война, заяви министърът на икономиката
4 юли 2022 19:29, Анисия Иванова
517
Германия е пред каскада от фалити и срив на цели отрасли заради руския газ
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Най-големите германски индустрии могат да се окажат пред колапс заради намаляването на доставките на руски природен газ, предупреди висшият синдикален представител на страната преди кризисните преговори с канцлера Олаф Шолц, които започват в понеделник, съобщава Bloomberg.

"Заради прекъсванията на доставките на природен газ цели отрасли са застрашени от траен колапс: алуминий, стъкло, химическа промишленост", заяви Ясмин Фахими, ръководител на Германската федерация на профсъюзите (DGB), в интервю за вестник Bild am Sonntag. "Подобен срив би имал огромни последици за цялата икономика и работните места в Германия".

Според нея енергийната криза вече води до рекордно висока инфлация. Фахими призовава за въвеждане на таван на цените на енергията за домакинствата. Нарастващите разходи за емисии на Co2 означават допълнителна тежест за домакинствата и фирмите, добави Фахими. Според нея кризата може да доведе до социални и трудови вълнения.  

Министърът на икономиката Роберт Хабек заяви в събота, че правителството работи по начини за справяне с нарастващите разходи, пред които са изправени както комуналните дружества, така и техните клиенти, без да дава подробности. По-рано той предупреди, че ограничаването на доставките на руски газ рискува да доведе до по-дълбоки сътресения, като сравни ситуацията с ролята на Lehman Brothers за предизвикването на финансовата криза през 2008 г.

Германия трябва да се подготви за по-дълбоки съкращения на доставките на руски газ, тъй като президентът Владимир Путин преследва съзнателна стратегия за повишаване на цените, за да подкопае европейското единство, заяви министърът на икономиката Роберт Хабек.

 "Не става въпрос за хаотични решения, а за икономическа война, напълно рационална и много ясна", заяви Хабек, заместник-канцлер в правителството на Олаф Шолц, в събота в рамките на дискусия. "След едно намаление от 60 процента логично следва следващото."

Германските лидери засилват предупрежденията за предстоящи сътресения и недостиг на природен газ в най-голямата икономика в Европа, която разчита на Русия за около една трета от енергията си. Путин постепенно намали доставките, след като европейските страни наложиха санкции в отговор на руската инвазия в Украйна.

Германските комунални услуги са изложени на риск от каскадни аварии, което може да наложи активиране на правна клауза, която би им позволила да прехвърлят увеличенията на цените извън договорните ангажименти, каза Хабек.

Целият анализ - на сайта на Bloomberg TV Bulgaria
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


517
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
342
1
 
4
 
! Отговори
До 371 преди 1 година
Хахаха-другарю се използваше само при официални поводи. Хората масово си викаха"Шефе'като се обръщаха един към друг .
341
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 374 "Шефе никога не е било израз. Хората говориха на другарю." Не позна. Даже и във филмите от това време това си се използваше, но вие И филми не сте гледали, камо ли да сте живели. Пълен провал :)))
340
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 370 "Тоя се уля, къв собствен бизнес си почнал ве сулльо?" Стругаро-фрезистки, другарю. Директно след като ме съкратиха от ЗИИУ-Стандарт Благоевград, щото ШЕФЧЕТАТА трябваше да останат да лапат, вместо тия, които можеха да бачкат. После им видях сметката, щото докато те унищожаваха каквото можеха, аз направих модерно производство. Сега тая фирма даже не знам дали още я има, но ако я има, е на командно дишане. :))))
339
1
 
5
 
! Отговори
До 369 преди 1 година
Точно-имаше един братовчед на майка ми ,на когото викаха "Шефа "като прякор.Тоя щом разправя,че на готвачите викали така изобщо не е живял тогава.
338
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шефе никога не е било израз. Хората говориха на другарю.
337
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя се уля, къв собствен бизнес си почнал ве сулльо? Ако можеше да почнеш нямаше да свалят капитала до 2 лева за регистрация на фирма. А това беше и е една огромна грешка. Защохо такива като теб са далавераджии и лъжци седерастчета плюещи по соца за да могат да крадат
336
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 365 Не разбра ли, личи ти, че не си живял през соца, иначе щеше да знаеш, че "шефе" си беше класика. А за Народен съд говореха само комунистическите убийци, които търсеха начин да изчистят държавата от хората, които им пречеха да грабят и "управляват" Явно и вие чакате пак да крадете, затова бълнувате за нов Народен съд, но нещо не сте в час с реалността: няма да има повече комунистически режим в България. Свърши тая.
335
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През соца на почит бяха магазинерите, щото можеха да ти дадат дефицитни стоки ,тираджиите, щото излизаха в чужбина и носеха вносни стоки и сервитьорите.Сега тия три професии са на дъното.
334
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 363 "Всичките далавераджии и мошеници през соца, станаха "бизнесмени", това е много показателно за сегашното време." Бизнесмени" станаха точно комунистическите партийни другаре от виоските ешелони, което казва всичко за тогавашния режим. Много хора, които имаха умения, започнаха собствен бизнес с това, което можеха, но понеже не беше много актуално на конкурнцията, им отне ГОДИНИ, да напреднат. И затова сега има толкова много хора в България, които управляват собствените си фирми.
333
3
 
3
 
! Отговори
До 362 преди 1 година
Колективизъм са искали най-големите некадърници. На единият ми дядо комунистите са му взели дюкяна,на другия нивите и добитъка.И защото не е искал да влезе в ТКЗС комунистите са го обявили за фашист.Въпреки че се е бил на фронта срещу нацистите.
332
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно за теб соца е Костов. Ама даже тогава му викаха командира а не шефа. Както казах оплете се в лъжите си. Шефчета станаха мутрите му по късно. Е ти си роднина с някой такъв и сега лъжеш иначе отивате в затвора, страх ви тресе току виж дошъл народния съд и възмездието :))
331
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 362 "Ти дори не знаеш защо хората са поискали колективизма" Никакви хора не са "поискали колективизма", ами съветЦките другаре наредиха на слугите им в лицето на Тошо, да направят колективизация, а който се дърпаше, го пращаха на "почивка" в Ловеч.
330
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичките далавераджии и мошеници през соца, станаха "бизнесмени", това е много показателно за сегашното време.
329
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
356 ахахаха свободията на 90те му се приискало. А на бас че си същия който разправяше че повременна монархията имало нпота . Ти дори не знаеш защо хората са поискали колективизма, пред това всички да тънат в разруха. Аеца беше построен само за 4 години. Сега даже панелката не мож санираш
328
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 332/359 Недей така, че му спука балона на лъжите и сега ще те обяви за "джендАр" :))))) Те така са дресирани от сегашните им господари.
327
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 357 "353 аре аре. Шефове сега се наричат готвачите, по тая логика си точно комунист. Оплете се в лъжите си" Шефове се използваше и през соца, но откъде да знаеш, като не си живял тогава? Директор се използваше само за хората, които бяха ... директори. Всички останали по веригата работниците спокойно си им казваха "шефе". Както и сега, впрочем. :)))) Трагедия сте.
326
3
 
3
 
! Отговори
До 332 преди 1 година
Айде ще бъда по-конкретен. През 1981г(вече към края соца) бяхме на почивка в Царево(тогава Мичурин) Бунгало-стая с 3 легла, 3 шкафчета и 3 закачалки. На едното легло аз(тинейджър), на другото майка ми, на третото приятелка на майка ми с дете на 5г.Баня-обща,варели с вода, която се нагрява от слънцето. След 18ч.само студена водаЕ такава идилия ми е останала в спомените.1985г бях с един приятел на море-мазе в стария Несебър, с още есин непознат човек в стаятаСтая в Кубан по онона време-100лв
325
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 355 Много обичаш да се правиш на "голям", но ти личи, че освен празни приказки никой няма при теб. Такива си ви отглеждаше соца - тенджери под налягане, затова като дойде истинската конкуренция останахте само да изпускате пара, и работа и качества -- нула. Затова сте толкова напушени, щото ви отнеха сладкото папкане без да работите както трябва за него. :)))
324
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
353 аре аре. Шефове сега се наричат готвачите, по тая логика си точно комунист. Оплете се в лъжите си
323
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 317. А ти май си роден след социализма. Какво има да "вярваме", след като сме го преживели? Да не говорим за липсата на всякаква свобода, доносничеството, преследването за липса на вярност към "партията", слагачеството, деленето на наши и ваши хора... Духовно блато беше социализмът и на когото е харесвал, е бил на хранилка или просто си е блатна форма на живот.