НАТО се готви за много дълъг срок на събитията в Украйна

Проф. Кънчев: Едва ли Русия ще иска да закрие посолството си у нас
5 юли 2022 21:02, Анисия Иванова
100

Нито един стратегически център не се ангажира с прогнози за развитието на Руско-украинската война, но доколкото чета в най-новата стратегическа концепция на НАТО, мога да кажа, че тази нова концепция готви Алианса за една дългосрочна и тежка конфронтация по източния фланг - от Балтийско море до Черно море и разширения Черноморски регион със Средиземно море. Концепцията е написана по такъв начин, че да обясни как НАТО може да изгради възпиране и отбрана по Източния фланг. Това каза проф. Румен Кънчев, експерт по международна сигурност и геополитика, бивш зам.-министър на отбраната, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

"НАТО се готви за много дълъг срок на събитията в Украйна. Доколко двете страни в този конфликт могат да издържат, е друг въпрос. Ще бъдем свидетели на този процес, но във всички случаи е добре той да приключи, колкото може по-бързо, защото не е от полза вече нито за Русия, нейният световен имидж силно е сринат, нито за Украйна, която дава много жертви и търпи много големи материални разрушения", допълни Кънчев.

Още по темата

Новата стратегическа концепция на НАТО, по която Алиансът ще работи през следващите 10 години, е свързана преди всичко с нова оценка на стратегическата среда. Стратегическата среда е ключов компонент във всяка концепция, защото от нея зависи как ще бъдат развити останалите тезиси в нея, каза проф. Кънчев.

"На първо място се посочва, че в тази среда НАТО не може да очаква дълготраен мир, а напротив - не бива да се пренебрегва опасността от атака срещу една или повече страни от НАТО".

Вторият елемент е свързан с това, че ние се намираме в период на изострящо се стратегическо съперничество, което генерира непрекъснато кризи между глобалните сили на глобалната сцена, добави събеседникът.  "Третият елемент е оценката за Русия. Счита се, че това е част от стратегическата среда - че Русия се намества като много важен, деструктивен фактор в тази среда и се опитва да разделя вътрешно НАТО, като формира вътрешни центрове на влияние в организацията, служи си с всички видове хибридни операции, с опити за изнудване и натиск там, където може да се постигне".

Четвърти елемент е появата на Китай, като думата "Китай" се използва за пръв път от 1965 година във висок стратегически документ на Алианса, поясни гостът. През 2019 година на срещата в Лондон страната също е спомената, но "този път Китай е посочен вече като сила, която участва като стратегически партньор на Русия и заедно с нея се опитват да променят този ред, който е установен в света след края на Студената война, базиран на демократични институции и спазване на определени правила."

В първата стратегическа концепция на НАТО след края на Студената война, написана 1991 година, Русия е посочена като стратегически партньор на НАТО и се препоръчва с нея да се работи, припомни проф. Румен Кънчев. Той добави, че с Русия се е обсъждало всичко - членство в НАТО, в ЕС, водили са се преговори и относно ядреното оръжие, защото и днес 90% от яденото оръжие на планетата се притежава от САЩ и Русия. "Водиха се преговори и за стратегическата стабилност".

По думите му с идването на власт на Владимир Путин последва рязък завой в Русия. След Елцин страната е друга и следва други стратегически приоритети.

На въпроса дали е възможен тактически ядрен удар в тази война гостът каза, че "Русия има такава възможност, защото оперативно-тактическият ядрен удар стои в част от руската военна доктрина".

 "Тази концепция се нарича в теорията "ядрен капан". Тя се състои в следното - Русия влиза в дадена територия, завладява я без столицата и казва, че тази територия е нейна и че, ако някой се опита да проведе контраоперация, тя ще нанесе оперативно-тактически ядрен удар с ниска мощност. Ако този удар е с ниска мощност, то това не може да активира договорите, които тя е подписала за неучастие в ядрени конфликти, при които се използват оръжия със средноголяма и висока мощност, както и балистичните ракети с малък, среден и интерконтинентален обхват. Капанът е в това, че тя заплашва да нанесе неголям по мощност ядрен удар, така че да установи контрол върху деескалацията в нейна полза. Конфликтът деескалира при тази заплаха и тя остава в завладените позиции".

От много високо ниво на руското общество се внушава, че Русия отново трябва да се държи като крепост, че всички я нападат, че всички са виновни за това, което се случва и че оттук нататък Русия ще успява да се развива, като затворена в себе си, без да общува с останалия свят, обясни професорът.

Относно експулсирането на руските дипломати гостът заяви, че това е "дълго натрупван, комулативен процес и ние виждаме неговия финал". "За пръв път това се случи 2008 година, когато бяха експулсирани 2-ма души. Решението на премиера не е еднолично, то е дискутирано в Съвета за сигурност. Тепърва ще излязат наяве доста неща, защото явно е дошло време да се кажат".

"В този акт на премиера и на правителството в оставка виждам едно силно политическо послание към Русия. Бих се радвал, ако Русия разбере този акт, не като враждебен, а като силно политическо послание, че България не е в орбитата на Русия, че ние сме членове на ЕС и НАТО, че не желаем да ни подслушват, че държим на своето достойнство и суверенитет като държава. И че това, което прави Русия с този огромен брой дипломати, не ни устройва. 150 дипломати за нивото на взаимоотношенията, които в момента имаме, са прекалено много.. Това е една битка за суверенитета, независимостта и стратегическия път, по който България се движи. Въпреки непохватността и непрофесионализма, с който премиерът го направи, той заслужава адмирации за куража".

Русия винаги ще иска да разузнава и не го прави само в България, подчерта гостът. Той припомни, че Франция е изгонила 41 руски дипломата преди шест месеца, че Чехия е изгонила 63-ма, а Германия - 40. Холандия също е изгонила руски дипломати, а Великобритания го прави вече три-четири пъти. "Около 400 руски дипломати са изгонени от началото на инвазията в Украйна от различни страни, не само от страни членки на НАТО и ЕС. България се нарежда до тези страни". "Едва ли Русия ще иска да закрие посолството си в България. Тя няма да се откаже от това място, което е изключително удобно за разузнаване, както в посока Турция, така и в посока Гърция, Румъния. Целите Балкани могат да бъдат обезпечавани".

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НАТО не защитава демокрацията а ВПК на САЩ и Запада. Затова има непрекъснати конфликти по света. За да печелят ВПК и техните слуги медиите и правителствата на Натовските страни. Те провокираха Украйна да води неприемлива политика спрямо Русия и се стигна до война. НАТО е виновно и отговорно. Но винаги с САЩ се измъкват.
82
3
 
6
 
! Отговори
Моряка преди 1 месец
Анонимен,някой да вярва на палячото Зеленски ?Да не би ти?Майтапчия! Ама проблема не е много за майтап.Заради инатчето си,че трябва да влиза в НАТО,сега на съвестта на Палячото и Байдън лежат хиляди животи.И още хиляди осакатени.Макар че тези комплексари нямат съвест.Но карма май има.
81
1
 
3
 
! Отговори
Гошо преди 1 месец
До От ВселенатаНе ми е ясно какво смешно виждаш в този да го наречем "виц" ,но ако се поогледаш ще видиш че почти всичко построено по селата е от времето на ТКЗСтата и то по Червенкови времена
80
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НАТО не защитава демокрацията а ВПК на САЩ и Запада. Затова има непрекъснати конфликти по света. За да печелят ВПК и техните слуги медиите и правителствата на Натовските страни. Те провокираха Украйна да води неприемлива политика спрямо Русия и се стигна до война. НАТО е виновно и отговорно. Но винаги с САЩ се измъкват.
79
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой ви е казал, че Украйна има по 100 убити на ден? Зеленски каза, че в някои дни стигат до 100 убити.
78
2
 
8
 
! Отговори
Кога ще приключи преди 1 месец
Украйна не може да спечели тази война. При тези загуби (100 убити и 500 ранени на ден според Зеленски, а всъщност са поне два пъти повече) до края на годината от украинската армия няма да остане и половината.
77
0
 
8
 
! Отговори
Професор до професор преди 1 месец
върви и върху професор стъпва...От професори всичколози сме на това дередже, а няма кой да работи в тази територия на име България...
76
3
 
1
 
! Отговори
От Вселената преди 1 месец
За да поощри служителите си, шефа на ТеКеЗеСето решил да направи подарък на един. Извикал го при себе си и казал "Ето ти този подарък за добрата ти служба с мотиката, сърпа, лопатата, кирката - това е един прекрасен часовник. Даже можеш да се къпеш с него в гьола" - Ааа, шефе, а къде са копчетата за топла и студена вода за гьола бе?.... Шефа отговаря!... Ми трябва да питам тия на партийното събрание в кръчмата, може би ще направят копчетата в следващата петилетка!
75
0
 
3
 
! Отговори
От Вселената преди 1 месец
Милиционер се кара на пиян шофьор: - Абе, ти не знаеш ли, че ако си пил, изобщо не трябва да пипаш кормилото? - Стига бе, аз и така едвам карам, па какво остава да карам и без ръце....
74
4
 
11
 
! Отговори
Яяяя преди 1 месец
САЩ постигнаха целта си. Да скарат Европа с Русия и да ги вкарат в изтощителен икономически и военен конфликт. Когато приключи ще имат два омаломощени конкурента които е лесно да изпапат и така да продължат още поне 20 г. безметежно съществуване, както стана с бившия СССР. И докато Русия е мържава но жилава, то добре угоената Европа има доста тлъстинка за обиране. Остава само да се проведе една управляема криза с хиперинфлация, която да занули дълговете им и светът отново е розов.
73
2
 
4
 
! Отговори
От Вселената преди 1 месец
Американски форум: "Питаш нещо и ти отговарят." Руски форум: "Питаш нещо и тебе питат." Български форум: " Питаш нещо и всички ти обясняват колко си ***....!"
72
5
 
17
 
! Отговори
Ssss преди 1 месец
Путин направи рязък завой в политиката когато разбра, че Запада само го баламосва с приемане в НАТО, ЕС и т.н. докато единствената му цел беше разграбването ресурсите на бившия СССР. Срещу 1,5 милиарда концесии, западните фирми експлоатират запаси от природни суровини оценяни на 1500 милиарда.При това заплащат с необезпечена тоалетна хартия. Е, гювеча свърши!
71
5
 
6
 
! Отговори
От Вселената преди 1 месец
На времето, от хиляди години до 1944г, когато радиацията е била голяма всички сливи били окосмени. Трябвало е да ги обръснеш, преди да си направиш компот. Ама не си е заслужавало труда, щото ракията ставала по-лесно. Та оттам идва и името на нашата Тракийка, която в днешни времена, след инвазията на СССР е станала РуСийка. Сийке седни на моя, че ако дойде Руснака ще ти обере гердана със златните пендари, ще те ореже в конака и ще те прати на полето да му отглеждаш кравите в ТеКеЗеСето!
70
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако закрият ненужното НАТО,колко некадърници ще останат без хляб ?
69
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Западът се надява,че чрез санкциите ще сломи Русия. Няма как да стане. Русия има горива , така че транспортът и индустрията няма да спрат. Китай отказва да следва снакциите - така че Русия ще получи голяма част от нужните й машини и резервни чaсти от Китай. Търговията с Иран, Турция и Индия също си върви, а и с много други държави. В момента Русия сменя логистиката на доставките. Например, Камаз ще иаполава китайски двигател и китайски автоматични скоростни кутии, каквито използва беларуският Белаз. Остганалото - импортозамещение в руските заводи
68
5
 
14
 
! Отговори
вината на сащ преди 1 месец
Ноам Чомски: Президентът Буш даде ясно, недвусмислено обещание аче ако Горбачов се съгласи Германия да се обедини в рамките на НАТО (а за Русия това беше съществена отстъпка), НАТО няма да се разшири и на сантиметър на изток. Нито Горбачов, нито някой друг би се съгласил на членството на Украйна и Грузия в НАТО. Всеки американски президент знаеше за това. Джордж Буш-младши плю на всичко това и реши да ги покани. Франция и Германия го спряха, но влиянието на САЩ е толкова значително, че въпросът остана на дневен ред.
67
2
 
2
 
! Отговори
70 до 72 преди 1 месец
Аз цитирах статията, професора в нея го казва, не аз.
66
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 70 "от една такава дълга война" Каква "дълга война"? Минали са само 4 месеца, Русия продължава да се окопава в Донбас, а мерките са дългосрочни и ще продължат колкото е необходимо, докато пРосия се срути. Джуджо се готви 20 години за тази война, не може да се очаква, че цялата му подготовка ще бъде елиминирана за няколко месеца.
65
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 61 "официалното мнение на Китай" Китайската авторитарна държава има "мнение", което се подравнява с руската нацистка диктатура? Аз съм шокиран. Не ми казвай, че и Беларус има същото "мнение", че ще взема да повярвам!
64
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Уж Русия щеше да фалира от една такава дълга война, пък то кво стана, психясалата либерастия май няма да устиска? Сега ще лъснат далаверите, смученето на средства и корупцията в тези организации, като НАТО, ООН, ЮНЕСКО и подобните им сатанистки бездънни ями.