След взрива в Белгород: Какво мислят руснаците за Украйна?

Едни искат мир, други - ответни мерки на атаката
5 юли 2022 21:38, Нели Христова
241
След взрива в Белгород: Какво мислят руснаците за Украйна?
Снимка: БГНЕС

В апартамента си на петия етаж в Белгород Лидия разказва за бягството си на косъм.

"В три без десет в неделя сутринта бях събудена от ослепителна светкавица и силна експлозия. Изтичах на балкона и видях огромна огнена топка да се насочва към сградата. Изтичах вътре. Изведнъж всичките ми прозорци се счупиха", спомня си тя. "Долу чух викове и плач. Можех да видя как спасители изкопават хора от развалините и изнасят телата."

Русия обвинява Украйна, че е изстреляла три ракети по Белгород. Украинските власти отрекоха. Но каквото и да е избухнало в този южен руски град, извънредната ситуация напълно подкопа твърдението на Москва, че е наредила на руските войски да влязат в Украйна, за да направи Русия по-безопасна.

В действителност ситуацията в Белгород, както и в други руски региони близо до украинската граница, се влоши след нахлуването.

"Такова нещо се случва за първи път в града", казва Лидия пред BBC. "Не е имало обстрел в Белгород преди половин година."

Местните власти съобщиха, че четирима цивилни са били убити при експлозията и десетки къщи са повредени. Ала от другата страна на границата мащабът на разрушенията е много по-голям.От началото на руската инвазия хиляди цивилни бяха убити в Украйна; някои градове са превърнати в развалини от многократни обстрели.

"Трябва да живеем в мир с Украйна. Винаги сме го правили", на мнение е Лидия. "Толкова много от нас имат роднини в Украйна. И тук живеят много украинци."

Повечето от хората, с които разговаря екипът на BBC в Белгород, не са толкова примирителни.

"Русия трябва да даде подобаващ отговор на това, за да няма повече обстрели и да спрат да плашат нашите хора", казва Вадим. Той говори с журналистите близо до полицейския кордон. "Изстрелването на ракета срещу Киев би ги накарало да се замислят."

Кнарик пък казва, че "съжалява" за хората в Украйна. "Те са същите като нас. Те също имат деца. Но мисля, че трябва да вземем по-строги мерки."

Толкова много хора тук не свръзват точките - те не правят връзката между това, че Русия нахлува в Украйна и животът им става по-малко безопасен. Това отчасти е така, защото руските държавни медии правят всичко възможно, за да попречат на тези точки да бъдат съединени в съзнанието на хората. Това се случва като медиите демонизират украинците: наричат ги "нацисти", "неонацисти", "фашисти" и "ултранационалисти", а от сутрин до вечер тезата е, че справедливостта е на страната на Русия в този конфликт..

Но също така много руснаци просто не искат да повярват, че тяхната страна е започнала това, че Русия може да е агресорът.

Сега обаче високопоставена фигура в Руската православна църква се обяви за мир. След експлозията в Белгород Белгородският и Старосколски митрополит Йоан каза, че е време "да превърнем мечовете в рала".

На уебсайта на Белгородската епархия той написа: "Смирено се молим починалите да намерят мир и ранените да се излекуват. Молим се за прекратяване на кръвопролитията, които се извършват на украинска земя, но които днес стигнаха до домовете ни."

Лидия се съгласява.

"Трябва да възстановим добрите отношения по мирен начин", казва тя. "Трябва да се опомним."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До сороскитеТролове Една ракетка така скупайно може да падне в центъра на София .......... и след 10-тина минути Москва ще е лунен пейзаж :)
178
3
 
6
 
! Отговори
toti преди 1 година
Тия си мерят оная работа и хич на никой не вярвам и не ме интересуват МАЛУМНИЦИ на 21 Век !!!
177
11
 
19
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Ама вие май сериозно си вервате, че Просията има кураж да стреля по натовска държава? И особено след като вече са върнати 10 години назад в конвенционалните въоръжения с минус 60 000 жива сила и минус 200 самолета...
176
22
 
19
 
! Отговори
До 196 Започва се преди 1 година
Какво ще понелят бе ! Та Путин жали украинците и цели само военни обекти ако се ядоса и подбере всичко с бомбен килим нищо няма да остане и от западното оръжие и от самата Украина. Но като си се родил след 2010 година и неразбираш от военно дело е така.
175
17
 
17
 
! Отговори
Започва се преди 1 година
Западните оръжия си казват думата и укрите ще помелят *** фашисти. Ударили им града, а те като сринаха толкова много градове и селца..., защо сега реват и се жалват. Така е във всяка война, има жертви и разрушения и от двете страни. Путинчетата да се съобразяват с положението, защото т.нар. статукво започва да се променя, а силата на руската армия избледнява.
174
0
 
7
 
! Отговори
До 187 преди 1 година
Ти като гледам много би се зарадвал, ако това стане ! А ако загине и някой твой близък -навярно още повече !
173
3
 
8
 
! Отговори
Чугунолеяр преди 1 година
До Сата НАТО - Може, ако не запраши към Турция и изтрещи, я Истамбул, я Анкара. Такива са им ракетите - НУРС* технология. *НУРС = "Не Управляем Реактивен Снаряд"
172
1
 
1
 
! Отговори
До 187 преди 1 година
За тая, която те е родила беше думата !
171
11
 
10
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
София може и с пръст вгз на Путин да бръкне и пак няма да стрелят срещу нас.
170
8
 
10
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Искандер не стига до София. Кинжал може би, но с голям напън.
169
9
 
6
 
! Отговори
До Сата НАТО преди 1 година
А за ИСКАНДЕР И КИНЖАЛ нещо да си чувал? Единствените противоракети, които могат да ги спрат, са американските THAAD и израелските Стрела -3, обаче никой в цяла Европа няма такива. Германия сега води преговори да купува и ще ги има през 2025 г, но ще си пази нейната територия, не нашата.
168
8
 
10
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Просията няма ракети, които да стигат до София. Имам предвид от тактическите.
167
0
 
4
 
! Отговори
До Атила 183 преди 1 година
Блажев, ти кога излезе от затвора бе? В пробацията знаят ли, че пак пишеш тук???
166
13
 
8
 
! Отговори
До сороскитеТролове преди 1 година
Една ракетка така скупайно може да падне в центъра на София и няма да пишете вепе тука. А тя ще падне скоро на сто процента.
165
6
 
3
 
! Отговори
До 183 Народа преди 1 година
Ква Нинова та гони беПендал ? Ти излез от прегръдката на африканския си мъж и си извади неговия инструмент от задникаСи
164
14
 
15
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 1 година
Зверското лице на русия вече не е на дневен ред.То вече е много добре познато на целия демократичен свят и спирането на войната по мирен начин вече е невъзможно.Изтеглянето на русия от окупираните земи по мирен път е невъзможно. Всичко това води до извода,че руските фашисти се стремят към трета СВ,за да се легитимират като водеща световна сила,но не виждат голямата радиационна пустиня,в каквато ще превърнат голяма част от голямата си територия.Зверовете са лишени от разсъдък.
163
12
 
18
 
! Отговори
При това преди 1 година
Което направиха руснаците не мога да ги мисля,ако украинците почнат да превземат руски градове ! Е това е лошото на войната постепенно ставаш бездушен садист който вижда и иска да направи по голямо зло отколкото са му направили и във по голямо количество . За Украина съм защото тя е нападната страна и никакви теории на Путин не са достоверни ! Всеки може да каже ,че напада днес или ще го нападнат утре ! По същата логика очаквам ядрена воина започната от Путин !
162
11
 
11
 
! Отговори
Народа преди 1 година
Аз съм народа!Излез от полата на Нинова и си покажи мазната русофилска физиономия за да я заплюя.Казах!
161
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кое е смешното в случая? Русия постоянно се перчи с безаналоговите С400, че даже плямпа и за С500. Какво открихме? Украйна със стари съветски ракети поваля цел след цел, уж зорко охранявана от С400. Ако имаше повече западно оръжие, Русия щеше да е изравнена със земята. Работещата ПВО на Русия е на територията на Украйна, друга няма. Ракети вече няма. По моловете из Украйна се стреля с противокорабни такива. Пари за ракети- няма. Суровини- няма. Кой да ги произведе- няма.
160
16
 
12
 
! Отговори
До 180 Народна омраз преди 1 година
Ти ли си народа беГендарНадрусан ? Вие сте малка наркозависима група от жендари в София. Ние народа сме с Русия а вие скоро ще бъдете ликвидирани