Защо все повече руснаци избягват военната служба?

Все повече млади мъже бягат в чужбина или търсят алтернативни методи
8 юли 2022 20:35, Йоана Цонева
127
Защо все повече руснаци избягват военната служба?
Снимка: БГНЕС

Данила Давидов споделя, че е напуснал Русия няколко седмици след като Кремъл изпрати войски в Украйна, защото се е страхувал да се бие във война, която не подкрепя.

22-годишният дигитален художник, който е живял в Санкт Петербург, заяви, че с напредването на конфликта се опасява, че Русия може да окаже натиск върху млади хора като него да служат в армията.

"Не исках да отида на война или в затвора, затова реших да замина", заявява Давидов пред "Ройтерс" от Казахстан, където по думите му в момента работи.

Той е сред постепенно нарастващият брой на млади руснаци, които искат да избегнат задължителната военна служба в страната, откакто в края на февруари започна конфликтът с Украйна, което илюстрира двойнственото отношение на руското общество към конфликта.

Според интервюта на "Ройтерс" със седем мъже, които в момента се опитват да избегнат военната служба, както и с петима адвокати и правозащитници, някои млади мъже напускат страната, а други търсят съвети за право на освобождаване. Те избират или алтернативни начини, или просто игнорират призовките си с надеждата, че властите няма да ги преследват.

Това се случва въпреки риска от глоби или до две години затвор - в страна, в която военната служба е задължителна за младите мъже на възраст от 18 до 27 години. Един от мъжете разказва пред "Ройтерс", че отказът да се бие е довел до напрежение с членовете на семейството, които смятат, че военната служба е дълг на младия мъж.

Давидов заяви, че е успял да се отпише от регистъра на военнослужещите и да напусне страната, защото е имал предложение за работа в чужбина. Иска да се върне у дома един ден, казва той, но съжалява, че това може да не стане скоро: "Обичам Русия и много ми липсва".

Кремъл препрати въпросите към Министерството на отбраната, което не отговори на молбата за коментар доколко широко разпространено е избягването на казарма и дали то се отразява на функциите на руските въоръжени сили. На своя уебсайт министерството посочва, че "службата в армията и флота е почетен дълг на руския гражданин, който дава значителни предимства в бъдеще".

Москва твърди, че провежда специална военна операция и че тя протича по план. Руският президент Владимир Путин възхвалява тези, които се сражават за Русия, като "герои", които спасяват рускоговорящите от преследване и осуетяват това, което според него е западен план за унищожаване на Москва. През март той определи руснаците, чиито мисли са по-скоро в унисон със Запада, отколкото с Русия, като "предатели".

На 24 февруари Русия изпрати хиляди войници в Украйна, започвайки най-голямата сухопътна инвазия в Европа след Втората световна война. След изтеглянето на руските войски от околностите на Киев, войната се забави до смазващо артилерийско съревнование, като Москва се съсредоточи върху завземането на територии в Източна Украйна.

Путин залага на професионална армия, която според Запада е понесла значителни загуби във войната. Ако армията не успее да набере достатъчно войници на договор, възможностите на Путин ще включват използване на наборни войници, мобилизиране на руското общество или намаляване на амбициите му.

Въпреки че Путин многократно публично е заявявал, че наборните войници не трябва да се сражават в конфликта в Украйна, в началото на март Министерството на отбраната заяви, че някои от тях вече са се сражавали. Миналия месец военен прокурор заяви пред горната камара на парламента, че около 600 наборни войници са били въвлечени в конфликта и че в резултат на това около дузина офицери са били дисциплинарно наказани.

Украйна въведе военно положение: на мъжете на възраст от 18 до 60 години е забранено да напускат страната. Киев заявява, че ще се бори докрай срещу това, което определя като непровокирано заграбване на земя в имперски стил.

Много хора се страхуват

Откакто Петър Велики превръща Русия в голяма европейска сила, нейните управници често разчитат на наборната военна служба като част от огромната руска армия, една от най-големите бойни сили в света. Мъжете във военна възраст трябва да служат една година като наборници. Русия призовава около 260 000 души годишно в рамките на наборна служба два пъти годишно. По данни на базирания в Лондон Международен институт за стратегически изследвания (IISS) въоръжените сили на Русия възлизат на около 900 000 души.

Избягването на наборната военна служба е утвърдена практика, включително чрез законни начини като отлагане на службата чрез учене и претендиране за медицински облекчения. Но през последните месеци се наблюдава увеличение на броя на младите мъже, които търсят помощ как да го направят, според четири адвокати и групи за защита на правата, които предлагат съвети и правна помощ на такива млади мъже. Според двама от тях това се случва предимно от хора в големи градове като Москва и Санкт Петербург.

Една от групите, които предоставят безплатни правни съвети, наречена "Release", се ръководи съвместно от Дмитрий Луценко, руснак, който понастоящем живее в Кипър. Той каза, че членовете на публичната група в Telegram за тези, които търсят съвет как да избегнат военна повинност, която групата ръководи, са се увеличили до повече от 1000 души, в сравнение с около 200 преди конфликта.

Друга група за защита на правата, наречена "Граждани. Армия. Закон.", се фокусира върху съвети за хора, които търсят алтернативни видове военна служба, която включва работа в държавна организация като болница вместо в армията. Групата съобщи, че броят на хората, които питат за алтернативна служба, се е увеличил десетократно - до над 400 души тази година, в сравнение с около 40 души през същия период на миналата година. "Много хора са уплашени. Те не искат да отидат в армия, която воюва", каза Сергей Кривенко, който оглавява организацията.

Адвокатът Денис Кокшаров, председател на правната асоциация "Призивник", заяви, че в началото на конфликта е забелязал около 50 % увеличение на броя на хората, които търсят съвет за избягване на военна служба, без да уточнява броя им. Той допълни, че впоследствие броят на исканията е намалял, а напоследък организацията е забелязала увеличение на броя на младите мъже, които искат да се бият като доброволци.

Кокшаров обяснява колебанията с това, че хората свикват с настоящата ситуация, и с увеличаването на броя на хората, които "проявяват патриотизъм".

Тъга по дома

Фьодор Стрелин, 27-годишен гражданин на Санкт Петербург, казва, че е протестирал срещу войната непосредствено след инвазията, но в края на февруари е решил да напусне Русия.

В момента се намира в грузинската столица Тбилиси и казва, че преди това е избегнал призоваването в армията, след като миналата година е бил освободен от нея поради късогледство, но е решил да напусне Русия поради опасения от обща мобилизация. "Липсва ми домът ми и засега чувствам, че съм загубил мястото си в живота", каза той.

Според шестима от младежите, адвокати и правозащитници, с които Ройтерс разговаря, някои млади мъже, които са получили призовка за военна служба, игнорират призива с надеждата, че властите ще получат достатъчно места другаде.

Кирил, 26-годишен младеж от Южна Русия, който работи в областта на технологиите, разказва, че е получил призовка за наборна военна служба през април, последвана от телефонно обаждане през май с искане да се яви на медицински преглед, но не се е отзовал, защото не подкрепя операцията на Русия в Украйна.

Това е довело до напрежение в отношенията с някои роднини и приятели, които подкрепят войната и смятат, че всеки трябва да отбие службата си, каза Кирил, който помоли фамилията му да не се използва. "Хората в Украйна са като братя. Познавам много хора в страната и не мога да подкрепя тези действия", добави той.

През юни полицията посетила дома му, когато той бил навън, и попитала майка му защо избягва военната си служба, според Кирил, като "Ройтерс " не успя да потвърди разказа му. Информационната агенция се е опитала да се свърже със службата за връзки с медиите на руското вътрешно министерство. Човекът, отговарящ на телефона, предостави друг номер, който остана без отговор при многократните опити.

Война и мир

Киев и западните съюзници смятат, че Русия е загубила поне толкова хора, колкото 15 000 съветски войници, убити в съветско-афганистанската война от 1979-1989 г. Москва не е актуализирала официалните си данни за броя на жертвите от края на март, когато заяви, че от началото на военната кампания в Украйна са загинали 1351 руски войници, а хиляди други са били ранени.

Съществуват признаци, че Русия търси още мъже, които да се бият. През май Путин подписа закон, който премахна горната възрастова граница от 40 години за хората, които искат да се запишат в руската армия. Законодателите тогава заявиха, че промяната е с цел привличане на опитни хора със специализация в области като модерно военно оборудване и инженерство.

Един руснак на около 30 години, който пожела да не бъде идентифициран, разказа пред Ройтерс, че е бил извикан по телефона да се яви във военно управление под претекст да уточни някои лични данни. Там неидентифициран мъж във военно облекло го разпитал за предишната му военна служба и му предложил 300 000 рубли (5000 долара) на месец, ако се запише да се бие в Украйна, разказва той.

"Ройтерс" не успя да провери независимо разказа му.

Мъжът казал, че е отказал предложението, тъй като не е професионален войник и че не е стрелял, откакто е завършил службата си.

"За какво са му нужни 300 000 рубли на един мъртвец?" - каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
0
 
3
 
! Отговори
ЧРЕЗ АЛКОХОЛИЗЪМ... преди 1 година
...НАПРЕД КЪМ " РУСКИ НАЦИОНАЛ-СОЦИАЛИЗЪМ"---ЗА "ВЪЗРАЖДАНЕ" НА БЪЛГАРИЯ!
108
0
 
0
 
! Отговори
toti преди 1 година
Гладния и бедния ,без път и посока е готов за ощеляването си да не се замисли за действията си и последиците !!!
107
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Асен Агов ли нареди и плати на Цонева да напише тази статия.
106
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ох, защо толкова се вълнувате за руснаците? Явно ви е обзел панически страх и се опитвате да успокоите душевните терзания на русофобите. Путин е смъртоносно болен, руснаците бягат от военна служба, мизерстват и гладуват, ще си получат укренските територии, но те ще са изравнени със земята и няма да могат да ги възстановят, укронацитета са герои....вай, вай, вай, въй, въй, въй...Недейте така, че още не са измислили толкова силни антидепресанти, които да ви помогнат, жалки русофобчета.
105
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Анонимен 107, ами ще си го произведа това елементарно благосъстояние, ако получавам поне минимална работна заплата и не съм роб. Мога да помисля дори за втора работа или за извънреден труд и прочее. Стига само да не ми се пречи. Защото с гавра от лев и петдесет стотинки на месец като вещево имущество на държавата не мога да построя нищо.
104
6
 
7
 
! Отговори
АЛКОХОЛА Е ИСТИНАТА преди 1 година
ДАЙТЕ АЛКОХОЛ НА РУСКИТЕ ВОЙНИЦИ --ЗА ДА ВИДИТЕ КАК ЧРЕЗ АЛКОХОЛИЗЪМ СЕ СТРОИ "ПУТИНСКИЯ НАЦИОНАЛ-СОЦИАЛИЗЪМ"!
103
0
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 81 преди 1 година
За поговорката на Наполеон. След Първа световна на България се забранява наборна армия. Това състояние продължава почти до Втора световна. В този период родителите отглеждат децата си, плащат данъци на държавата, но са освободени от еничарския кръвен данък на наборната робия. Но пък плащат репарации на победителите, пак под формата на данъци. Който не плаща на чужда армия, накрая плаща с кръвен данък на своята, нали знаеш това?
102
0
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 81. преди 1 година
Ще живея накрая с някакви си, домъкнати от всички краища, казваш. Да, има няколко украинци в квартала ми, с които живея сега. И те не са тук по своя воля, защото от Украйна към България по принцип имиграцията е слаба. Те са избягали от войната, която развърза един политически маняк, а защо не и политически психопат. А неговите войски, докато си "пазят" къщите, дявол знае от кого, мародерстват и насилват и убиват в чужди къщи, дявол знае защо.
101
0
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 81. преди 1 година
В двете световни войни пряко на фронтовете загинаха около 50 милиона и се осакатиха приблизително 110 милиона. И за какво? А да, всеки пазеше къщата си от другия: немецът от французина, французинът от италианеца, италианецът от белгиеца и не знам си кой още от не знам си кого още. А резултатът след войните какъв беше? Не остана здрава къща никъде в Европа. В казармата ме подготвяха да разрушавам къщи, а не да ги пазя.
100
2
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 81. преди 1 година
Сорос чрез фондация Отворено общество предлага на млади хора образование, евентуално и работа, но ако те самите пожелаят това. Сорос не се натрапва, не заповядва и не издава присъди ако някой не иска да го последва. А държавата ми натрапи наборен дълг, при отказ от който щях да получа по мое време от 3 до 8 години затвор. Има разлика, нали? Като не ти харесва Сорос, не се хващай с него и фондацията му и толкова.
99
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
106 колега много правилено мнение...
98
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 71Казармата е баш гей парад. Освен гей оргии там няма нищо друго.
97
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 78Право на благосъстояние нямаш и не можеш да имаш. Като си произведеш нещо, тогава придобиваш правото да консумираш.
96
4
 
5
 
! Отговори
ивани вазов преди 1 година
това което е написано се отнася за укропите рус младежите в армията си постъпват между тях бе моят син които излужи миналата година 10, 11, 21г,неговите приятели постипиха тахи год пролета нито един не беше испратен в украйна вие с вашите лъжи прекалявате аз съм бг моят син роден в бг ставате за смях имаме нащо общество много ни злепоставяте с лъжите ви моля прекратете
95
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вчера 144 Дивизия вечерта се събираше до Харков - това може би е последния важен момент в източна Украйна. Харков не е пленяван никога до сега и ще е или повратен момент и или НАТО ще устои на атаката или ще зимуваме на квот-доди.
94
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гражданската война в Украйна е от 2014г. Донецк е обстрелван многократно с далекобойни високоточ ни ракети от територията на Украйна ако разбираш какво искам да кажа без да ми се плаща за това.
93
8
 
7
 
! Отговори
Майната ви.... преди 1 година
Я се разкарайте с тази Русия.Путин и войната ще ми хвалите.Хайде марш.
92
7
 
6
 
! Отговори
Така е .. преди 1 година
Истината е че не Украйна , а Путин започна войната. За това съм за Украйна. Военно любците трябва да се накажат.
91
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На 101 кое не е вярно че слагаш минус.
90
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Расистките мнения които намекват че азиатците са различни от европейците защо не се санкционират.