Руснаците подават сигнали срещу хора, неподкрепящи войната, защо?

Експерти обясняват причините като отдушник на агресията и дребни ползи
10 юли 2022 07:45, Петя Славова
635
Руснаците подават сигнали срещу хора, неподкрепящи войната, защо?
Снимка: БГНЕС

От началото на инвазията в Украйна, все повече руснаци подават сигнали срещу хората, които не подкрепят войната. "Дойче Веле" търси причините в разговори с експерти.

Арест на протест срещу войната в Санкт Петербург

Баща разобличава дъщеря си, че е против войната в Украйна. Мъж сигнализира на полицията за спор с колега за руската инвазия, а друг се оплаква от публикация във "Вконтакте" за подигравка с буквата Z. Всички тези случаи са били последвани от разпити в полицията, макар и не от съдебни процеси.

В Русия обаче зачестяват и доносите, от които последствията са тежки. При един от  случаите възрастна жена се е оплакала от антивоенни лозунги върху етикетите на цените в супермаркет в Санкт Петербург. Заради това артистката Саша Скочиленко е била задържана и заплашена от присъда от до десет години затвор.

Отдушник на агресията

Психоложката Мария Потудина смята, че доносите изпълняват ролята на своеобразен отдушник. "В Русия хората отдавна не могат да изразяват директно недоволството си. Разобличаването е сравнително сигурно средство за освобождаване от агресията, дори и да не е насочено конкретно срещу определен човек", обяснява тя. "Това е начин да се разграничиш от другите, да защитиш средата си от алтернативните възгледи, да осигуриш ред, да упражниш контрол и да накажеш "лошите", които държавата смята за "предатели"
Мария Потудина

Руската психоложка Мария Потудина

Според нея доносите са свързани с нуждата от усещане за власт, за това, че се решава чуждата съдба. Хората се опитват и да компенсират своето ниско самочувствие и да се идентифицират с онези, които разполагат с по-голям авторитет.

Като пример Потудина посочва блогъра Гаспар Авакян, който подал сигнал срещу популярния в Русия актьор и комик Максим Галкин за изказванията му срещу войната. В момента жалбата му се разглежда от разследващите органи. Галкин, който е противник на руската агресия в Украйна, избяга в Израел след началото на войната.

Дребни радости и ползи от доноса

Антроположката Александра Архипова коментира, че хората подават доноси и за да придобият материална изгода, както и защото искат да отмъстят на някого. Други го правят просто от инстинкт за самосъхранение. „В Съветския съюз съществуваше закон, според който отказът да се съобщи за нещо на властите се наказваше", казва тя. Според антроположката третата и най-проблемна причина е, когато някой го прави по идеологически причини.

От началото на март в Русия са били образувани повече от 2000 дела за "дискредитиране" на руската армия. Според активисти средната глоба за това е 35 000 рубли (или 620 евро).

Руските съдилища разглеждат около 40 такива дела всеки ден, казва Павел Чиков, който ръководи правозащитния проект "Агора". Максималната присъда, която предвижда законът, е 15 години затвор. Такива дела се образуват най-вече след доноси.

Политиката насърчава разобличенията

Историкът Сергей Бондаренко от друга правозащитна организация - "Мемориал" - изтъква, че в съветската епоха, доносите са били по-скоро скрит инструмент. Днес нещата са по-сложни, но не по-малко ужасни, защото хората наистина са изолирани.

Според него хората, които подават подобни сигнали очакват реакция от държавата. "Властите убеждават хората да го правят чрез заплахи и обещания за неща, от които хората се нуждаят. Може да се каже, че те са почти примамени да постъпват така", казва Бондаренко.
Сергей Бондаренко

Мария Потудина и Александра Архипова споделят това мнение. "Речите на президента за националните предатели насърчават всякакви доноси", казва още Потудина. Според Архипова те са "инструмент в студената гражданска война, която се води в Русия".

Антроположката смята, че не може да се обобщава, че хора на определена възраст или от определен пол доносничат. "Хората си мислят, че единствено по-възрастните подават сигнали, но повече или по-малко всички го правят."

Според Архипова все по-често се осъждат изказвания, направени на улицата, в училищния двор или дори в песни. Единственото, на което се основават разследванията, в тези случаи е доносът, казва тя.

Хората се противопоставят на истината, за да не полудеят

"За много руснаци войната не съществува. За тях войната е, когато собствените им деца гладуват, мъжът им отива на фронта, а къщата им е бомбардирана. Това е много удобен светоглед", посочва още Архипова.

Много по-лесно е за хората да вярват, че война няма. "Да признаеш, че си гражданин на държава, в чието име се води безумна, шизофренична война, е много трудно. Защото това разрушава всички основи на лоялността към държавната власт", каза Архипова.

Според историка Сергей Бондаренко "много хора не осъзнават какъв ужас, какви престъпления се случват. В повечето случаи те се придържат към идеята, че това са постановки." Той казва, че отговорност за това носи телевизията, която размива представата на руснаците за реалността.

"Много е трудно да живееш постоянно със съзнанието, че собствената ти страна убива невинни хора", казва Мария Потудина. Тя посочва, че средностатистическият руснак е безпомощен и безсилен срещу Кремъл. Въпреки това психоложката призовава да се избягва черно-бялото възприятие и деленето на руснаците на "добри" и "лоши". Според нея хората в страната се противопоставят на очевидната истина и се придържат към фалшивите образи, за да не полудеят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


635
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
452
1
 
1
 
! Отговори
2-ри дубъл преди 1 година
до Вселилия се : След толкова пяна- я кажи без митове и легенди, НА ТЕБ лично какво са ти сторили руснаците? Зарежи ги опашатите истории. ЛИЧНО ТЕБ какво са те засегнали или айде на бедни ти родители?
451
2
 
2
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Длъжен бях да те обичам, Ваня. Даже кръстих дъщеря си Маня. Залъкът си давахме насила на Русия - тая дива сила. После цели девет петилетки грабихте уран и руди редки. Грабихте и жито, папироси... Зарад тебе ходим голи-боси! Дружбата ни беше "свята", "чиста". Ние всички хранехме танкиста. А пък ти ни пазеше със танка. и ни взе последната луканка.... Пазеше и немците, и чехите. С паметник стърчиш ни на главата и скверниш небето и земята.
450
2
 
3
 
! Отговори
Вселенско преди 1 година
"Къде е братството и приятелството? С какво сме заслужили това отношение на Русия?"- Първа световна - срещу Русия в състава на Тройния Съюз - Втора световна - срещу Русия в състава на Райха -Трета световна - срещу Русия в състава на НАТО : Какво братството , какво приятелството? НИЕ СМЕ ПРЕДАТЕЛИ по дефиниция!
449
3
 
3
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
ПИСМО ДО ВАНКА С ТАНКА... Пиша ти от Плевен, драги Ванка. Помниш ли кагда пришол с танка? Беше млад, но се държеше мъжки. Зарази семейството ми с в.ъ.ш.к.и.. Взе на мам златние пендари и дори галошите ми стари. Помниш ли. как кушаше картошки? Наконец забърса три кокошки. После си преспал с как Сия и изпил си всичката ракия. А след време чухме и мълвата, че си гръмнал тате в главата!
448
2
 
1
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Руснаците от Петър I Романов, който има около 50 процента ромска кръв винаги унищожават фактическата българска история.... та ето всичко е Тра Та Та
447
3
 
4
 
! Отговори
Ново животновъдство преди 1 година
Тука вече доста телета под вола са се пръкнали :) Нема кой да чете токова русофобски глупости обаче захарчо! НАли знаеш какво стана със Джон МакКейн -рак на мозъка от русофобщина. нЕ Е БЕЗОПАСНО!
446
5
 
1
 
! Отговори
До вселената: преди 1 година
След толкова пяна- я кажи без митове и легенди, НА ТЕБ лично какво са ти сторили руснаците? Зарежи ги опашатите истории. ЛИЧНО ТЕБ какво са те засегнали или айде на бедни ти родители?
445
2
 
1
 
! Отговори
От село: преди 1 година
"Жени били упоявани на парти с участието на Олаф Шолц."
444
2
 
5
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Къде е братството и приятелството? С какво сме заслужили това отношение на Русия? ... нападали ли сме ги? ... земя ли сме им взели или пък нещо друго??? Кажете къде видяхте добро? ... Еее стига бе .. стига си лъгал!... Стояхме на опашки за капачки, за буркани да си правиме в къщята компоти, кисело зеле, винце и ракийка... Еее единственото което успяхме да си запазим като Българска марка е нашата Ракийка и Красивата Зорница, Прекрасната и Жизнена за нашите дечица Мизийка и Тракийка!
443
2
 
5
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
10) Русия нарежда да бъде избито българското правителство и да бъде проведен "Народен съд". Под нейно ръководство се създава концлагерите в България. 11 Под руско ръководство страната ни се озовава в изолация и икономически изостава внедрявайки стари руски технологи, които пък са стари западни от времето на ВСВ, а някой и по-стари. Има още много да се пише, като това, че през 19612г 22 тона злато отиват на съхранение в Русия и там си остават и до днес.
442
1
 
4
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
6) За подривната дейност на Русия до 1944г даже не говорим. 7) Русия бомбардира градове в источна България Варна през ПСВ и със самолети Добрич и др през ВСВ. 8) На 5ти септември 1944г Русия окупира България. 9) Повреме на ВСВ Русия изпраща българската армия да се бие в т. нар. "Отечествена война" , която за България не е отечествена. Загиват 32000 души и много повече са ранени и осакатени. Отново За сравнение Василий Бълхароу,б,и,е,ц е ослепил 14000 души.
441
0
 
6
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
3) Русия открито заявява, че на Русия не и трябва силна България, а силни Гърция и Сърбия и действа в изпълнение на този план. Пречи на обединението на Княжество България и Источна Румения. 4) Русия подкрепя Сърбия и Гърция в Балканските войни 1912 и 1913г. Дотук нещо добро за България???? 5) 1916г. Русия напада България. Води война в Добруджа, Русия откъсва южна Добруджа от България.
440
1
 
7
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Ако реално погледнем фактите, Русия винаги е била враг или на България или на Българския народ. Да върнем малко назад: 1) Княз Светослав преминава Дунав и Балкана и ... набива на кол над 20000 българи. За сравнение Василий *** е ослепил 14000 души. 2) Русия обявява война на Турция и в резултат се подписва Санстефанското споразумение, според което България остава под властта на султана до 1908. България е задължена да плати 32500кг злато на Русия и да изхранва 50000 руска армия.
439
0
 
7
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Захари Стоянов: Време е, трябва вече, щото българските деятели, офицери, учители и пр, когато говорят на своите подчинени и слушатели за вънкашните неприятели, на отечеството, официалният московец със своите донски и кубански казаци да стои на първо място. Това учение трябва да се продължи дотогава, докато в Петерсбург зарствува Александър III. Защо посковците не са десет или петдесет милиона? Колко любезно ще си решим и наредим аладжака!....
438
0
 
9
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Захари Стоянов: Но в София, в столицата на България, където живеят най-голямото количество интелигентни и патриоти, един раз.вра.тен до в черната си душа калугер излиза дързостно пред очите на всички и говори, че народът е признателен на свойта освободителка! Не е крив той. Криво е онова стадо, което е стояло гологлаво отпреде му. То трябваше да запита мръсния калугер, да каже добро ли, зло ли е направила тая покровителка на България от две години насам.
437
1
 
7
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Захари Стоянов: По-малък грях е да обереш черква и манастир, отколкото да клеветиш пред олтара на историята и на събитията, че руското правителство имало братски, честни и благородни намерения, когато е стъпило в земята ни да ни освобождава. Ще ни се смеят ташкенците, афганците, черкезите, бухарците и арменците, за които същата Русия не по-малко кръв в проляла.
436
1
 
8
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Захари Стоянов: И подир всички тия върволици жестокости и злини, които ни една държава не е направила над България, възможно ли ще да бъде да се намерят помежду ни такива *** и изменници даже, които да клеветят, че Русия е наша освободителка, покровителка и доброжелателка! Мълчете и не говорете, защото и природните стихии ще да въстанат и протестират срещу подобно едно престъпление!
435
1
 
8
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Захари Стоянов: От друга страна пък, твърде е обяснимо тяхното подло поведение, защото хората искат да ни направят московци, прочее, правят ни всякакви злини и пакости, които може да измисли развратеният човек. Но и това е недоволно. Малко ли други държави има, които също така се стремят да владеят над чужди земи и народи. Между това, ние не виждаме тая подлост в техните стремления, тия адски и гнусни средства, каквито руската дипломация употребява над България.
434
0
 
6
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Захари Стоянов: Видели тия и патили, на основание на факти и на събития говорели горните думи. Цял свят, хора, които не ни бяха ни в клин, ни в ръкав, припознаха нашата висока култура и благородните борби, само московците стоят настрана и викат: "Стрижено е!" - Необяснимо. Царуването на нагайката, монголското иго, татарщината и крепостното право може би да са едни от най-силните фактори, които са направили от руските държавни мъже зверове и ***.
433
1
 
6
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Захари Стоянов: Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка! Аман, бей, аман! Лошо нешо било московлука... То не прилича ни на даалии, ни на кърджалии, ни на фанариоти! Право имали ония старци, съвременници на Екатерина, на Александра I и на Николая, които ни говореха: "Ще плачете за зеленото парцалче".