Майка на руски войник: В Украйна няма синове на държавни служители, спрете войната!

По думите й нервите на войнишките майки започват да се късат
14 юли 2022 22:00, Нели Христова
294
Майка на руски войник: В Украйна няма синове на държавни служители, спрете войната!
Снимка: БГНЕС

На 20 февруари Валя получава обаждане от сина си в руската армия. Подразделението му беше "на учения" близо до украинската граница.

"Каза, че тренирали стрелба и живеели в палатки", разказва Валя пред BBC. "Това беше последният път, когато говорих с него."

Четири дни по-късно руските войски нахлуват в Украйна.

Офанзивата на Русия донесе неизброими страдания в Украйна. Откакто президентът Владимир Путин нареди инвазията, хиляди цивилни бяха убити в страната. Но у дома също има последствия за семействата на руски военнослужещи, изпратени в битка.

Валя не е истинското й име. Опасявайки се от последствия от страна на властите, ако проговори, майката моли нейната самоличност да остане скрита. Но тя иска да сподели историята си. Тя иска да говори за сина си и какво мисли за "специалната военна операция" на Кремъл.

"В началото на март ми се обади един сержант от базата на сина ми. Вероятно е звънял на всички родители", споделя тя. "Той ми каза, че момчетата са добре, че се свързват с тях всеки ден. Поддържахме връзка през целия март и той непрекъснато казваше, че са добре."

"Тогава един мъж, който твърди, че е приятел на сина ми, ми изпрати съобщение. Не го познавах. Той ме намери в социалните мрежи. Каза ми, че кракът на сина ми е бил отксънат и той е мъртъв. Звънях много и се опитах да се срещна с официални лица, но никой не можа да ми каже нищо", допълва Валя. "Накрая сержантът, с когото разговарях, ми каза: "За последно се свързахме с вашия син на 23 февруари".

Жената го попитала: "Тогава защо се обаждате за да кажете, че всичко е наред? Само за да ни успокоите?"

"Съжалявам, аз съм само сержант", отговорил той.

Валя се опитала да разбере повече. "Писах на звеното на сина ми", спомня си тя. "Писах на военното окръжие. Писах на Министерството на отбраната. И после пак на всички. Никой не ми е дал основната информация: къде, кога и как е изчезнал синът ми. Казаха ми само, че е участвал в "специалната военна операция" и че е в неизвестност."

Колко руски военни са убити в Украйна? В Русия е криминално престъпление да се съобщава нещо различно от официалните данни. Но и официални данни няма - Кремъл не е обновявал официалния брой на загиналите войници от 25 март. Тогава той възлизаше на 1351 убити руски войници. Следващия месец Кремъл призна "значителни" загуби на войски в Украйна.

В опит да оправдаят инвазията, руските власти и държавните медии се опитват да дехуманизират украинците в очите на руската общественост. Заклеймяват украинските войници и служители като "ултранационалисти" и "нацисти", те твърдят, че Украйна е агресор, а Русия освободител.

Но Валя не вижда Украйна като враг.

"Ако страната ни беше нападната по този начин, ние също щяхме да се защитаваме, както те го правят. Бихме се защитили и щяхме да сме ядосани", казва тя.

Много руснаци вярват на официалната правителствена линия и подкрепят "специалната военна операция", както им се представя по държавната телевизия. В Русия Кремъл контролира телевизията и следователно съобщенията.

Но не напълно. Валя поддържа връзка с майки на войници от цяла Русия. Тя твърди, че сред майките расте недоволството към властите за това кого изпращат да се бие в Украйна.

"Мразят правителството. Мразят Путин", казва Валя. "Всички те искат тази война да свърши. Всички майки го искат. Ние сме най-ниската класа. Ние сме обикновени селски хора. Всички момчета, които се бият, са от отдалечени региони на Русия. Не са московчани. Там няма синове на държавни служители."

"Ако майките на всички войници там сега и майките, които са загубили синове, ако всички се надигнат, можете ли да си представите колко голяма би била тази армия? И ще го направят. Нервите им ще се скъсат. Спрете. Спрете всичко това. Спрете и защитете нашите деца", призовава Валя.

Откакто говори с BBC, Валя получава официално известие, че синът й е убит в Украйна. Още един руски войник, който няма да се върне у дома.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


294
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
226
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
,,Министерството на отбраната на САЩ каза, че администрацията на президента на САЩ Джо Байдън възнамерява да предостави на украинците още четири високомобилни ракетни системи ХИМАРС, допълнителни боеприпаси за тези системи, 1000 155-мм артилерийски боеприпаси, експлозивни боеприпаси , противобатарейни системи...В кабинета на президента на Украйна е създаден щаб в сянка за разпространение на доставените оръжия, част от които се продават открито, за да се откраднат тези париКоментарите излишни
225
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Невярващ. Какво разбираш под "Със сигурност има жертви и от двете страни"? Какви жертви може да има от страна на русия, при положение, че на нейна територия не се водят бойни действия? Да, има убити руски войници, но те не са жертви, а нашественици и окупатори, които са получили това, което са търсили на чужда територия. Според теб Хитлер жертва ли е във ВСВ?
224
2
 
3
 
! Отговори
Невярващ преди 1 година
Кой е източникът на информацията? Анонимността и журналистическите писания ми звучи като "На село, за дядо". Със сигурност има жертви и от двете страни, но така поднесена информацията ме кара да мисля, че това си е чиста пропаганда. После защо сме били "русофили". Няма обективност, няма качествена журналистика, всичко е за пари, пари и пак пари. Низост, страхливост и некадърност, това виждам аз.
223
9
 
5
 
! Отговори
Обичаме Русия! преди 1 година
Обичаме Русия, също и Украйна, която е част от Русия, това е едни народ, който трябва да бъде заедно и повече да не ги тероризират и убиват разни чужденци и да им уронват достойнството, да ги използват за лабораторни мишки! https://youtube/watch?v=rDUIe4ANE5E
222
1
 
14
 
! Отговори
Обикновен българин преди 1 година
Дано по-скоро да дойде наистина истинския ред в целия свят !!! Не трябва да има лидери агресори и лидери олигарси в света !!!
221
16
 
7
 
! Отговори
Ссср преди 1 година
И в укрофашагите нямаСлава на Русия
220
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Македонците наричат българите фашисти и не признават българския език,украинците наричат руснаците фашисти и забраниха руския език. Жириновски преди 14години каза,че украинците сами ще са си виновни ако Русия ги нападне! Всичката тая омраза я насажда ЕС и САЩ.
219
18
 
11
 
! Отговори
по-тъпа статия преди 1 година
пропаганда едва ли може да се съчини и отдолу троловете краварски от някое нпо на грантове... докато не ги изхвърлим от Родината ни всички *** няма да има оправия
218
0
 
1
 
! Отговори
пешо преди 1 година
А ми те наскоро даваха "А бяхме войници" за полковник Хал Мур изигран от Мел Гибсън
217
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Децата на държавните служители въобще не са в Русия (иначе запада е лош и виновен) , камо ли на бойното поле
216
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия и *** са най-мразените държави в Европа.
215
9
 
3
 
! Отговори
Свен преди 1 година
До Русобил. Не приятелю! Не бива да измирате, защото очи в очи знаете Руско - комунистически извращения и трябва да се разказват! Респект пред позицията ти!
214
15
 
36
 
! Отговори
Българин преди 1 година
До АнонименТя Руската армия няма други оръжия, няма и да има.Винаги е била технически зле.Откраднаха от Германците технология и това им беше напредъка.Винаги са били 100години назад от Западните държави.Съвременната война е технологична и сега тези малоумнници ще го разберат по трудният начин, като ги натикат обратно с подвити опашки.Жалка картина.
213
11
 
7
 
! Отговори
Край преди 1 година
До долния. Ама разбира се ние имаме много по нова техника. Ние имаме самолети ф16 от 2030г - самолетите на бъдещето
212
11
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин заслужава да буде мразен от руснаците защото е изпратил руската армия да воюва в Украйна с допотопните оръжия като Т72.При все,че е знаел че там екипажите им ще са много лесна мишена за украинците! Замислете се кой у дома си има нещо произведено през 1972 година.
211
11
 
40
 
! Отговори
do 230 преди 1 година
Роден съм 1963 година.Вярно,че през 80-те нямаше интернет,но Би Би Си и Свободна Европа никой не пречеше да слушаш.Никой не пречеше да разглобиш някакав компютър и да видиш,че отвътре няма нищо руско!Още от тогава знаехме,че СССР е много назад във високите технологии!Очевадна бе и разликата във битовата техника,която тогава беше много дефицитна.Който не е живял тогава няма да повярва,че 7 години съм чакал за да ми инсталират домашен телефон!Кола и жилище же немислимо да купиш!
210
40
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Платена долнопробна помия.
209
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Aaaa, BBC - ясно...
208
22
 
49
 
! Отговори
Русобил преди 1 година
Докато всички които сме родени в робство (съветско) не измрем винаги ще има дибили харесващи кремълското джужже психопат .
207
13
 
3
 
! Отговори
много тролеи преди 1 година
много нещо!айде вземайте мотиките на бабите си и заминавайте да трепете ***,какво м висите тука ,я бегом,шъ имъ куРграчулейшънс и за вас))))и шъ пУлУчите повее от 10 цента за коментар)))