Спад на доходите, руснаците купуват все по-евтини храни

Инфлацията в страната скочи до 20-годишни върхове
18 юли 2022 21:27, Анисия Иванова
189
Спад на доходите, руснаците купуват все по-евтини храни
Снимка: Bloomberg

Руските купувачи преминават към по-евтини хранителни продукти, водени от спад в реалния разполагаем доход, заяви водещият търговец на храни в страната X5 Group в понеделник, тъй като високата инфлация намалява покупателната способност.

Въпреки че по-силната рубла и спадът в потребителското търсене помогнаха на Русия да овладее инфлацията, която скочи до 20-годишни върхове в годишно изражение, след като Москва изпрати десетки хиляди войници в Украйна на 24 февруари, потребителските цени все още са високи, пише "Ройтерс".

Федералната статистическа служба Росстат миналата седмица съобщи, че потребителските цени са се повишили с 11,60% досега тази година. Но инфлацията на храните през второто тримесечие на 2022 г. е 19,5% на годишна база спрямо 13,5% през първото тримесечие.

Дефлационните фактори, включително укрепването на рублата и повишеното предлагане на плодове, зеленчуци, яйца и захар, обаче забавят този темп на растеж, каза търговецът на дребно.

В актуализация на търговията X5 каза, че нетните продажби на неговото подразделение за "твърди намаления" "Чижик" са скочили 28 пъти на годишна база през второто тримесечие до 6,8 милиарда рубли (120,4 милиона долара). Общите нетни продажби се увеличиха с 18,6% на годишна база през тримесечието до 647,3 милиарда рубли и са били отворени 300 нови магазина.

Целият анализ на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
3
 
0
 
! Отговори
до 137 от славянин преди 1 година
Спокойно, зимата е близо и ще видиш това за което пишеш!
132
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 138 "защото статията и заглавието са антипропаганда." Како значи това?
131
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До doo "А че европа гори и пожари в Италия , Франция и Испания никъде не пише." Пише го всеки ден в сайта в който в момента пишеш и го пише по всички големи новинарски сайтове. Не знам къде четете, но явно са някакви много специални места, та няма такива новини.
130
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
126 .Не се връзва защото статията и заглавието са антипропаганда. Заради тази говорилня, която върви от много години стана войната донякъде. То за всяко нещо се иска мярка. Но в криворазбраната демокрация мярка няма.
129
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 126 от славянин Като спрат задръстванията по германските магистрали и видя хората да купуват по един хляб и едно мляко, тогава ще повяряавм, че Запада е зле. Дотогава - отдавай се на мечти. Безплатни са и по-добре, щото пари нямаш :)))
128
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 133 "Човека правилно е казап, че бг яде маргарин" КАто видя някого, който обобщава с голямата баданарка какво се правело "в бг" и вече знам, че е поредния другар, който много иска да лъже от името на всички. Впрочем, от близкия и по-далечния ми кръг на познати и приятели не познавам НИТО ЕДИН, който да ползва маргарин. То трябва да си мноого проооос, за да го правиш, при положение че цената му чест е като на маслото.
127
8
 
0
 
! Отговори
до 126 от славянин преди 1 година
И аз се чудя същото за атлантиците - имат печатници за шарени хартии, имат космически БВП-та, имат всякакви хипер-хай-технологии, пък са принудени да пестят от всичко, че вече и от душ!
126
7
 
3
 
! Отговори
doo преди 1 година
не знам за по долу пишещите компютърни бойци против Русия но аз в Бг не виждам никаква информация за света освен анти руска пропаганда . А че европа гори и пожари в Италия , Франция и Испания никъде не пише. А за стачките на фермерите в Холандия и Испания ?
125
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Човека правилно е казап, че бг яде маргарин, но се присмива на други които имат на трапезата чисто масло и колбас. На бг Борисов каза " филия с мас" но не се усещате беге. Винаги немотията върви с присмехулство и хвалби...
124
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Solar Power Те доста бързо между другото стигнаха до етапа, в който шума (рубли) уж има, но не стига да си купиш нищо. Един джип Ленд Круизър струва умопомрачителни 260 хиляди долара (деноминирани в тамошната тоалетна хартия, разбира се :) Хубавит лаптопи и таблети стават непосилни .... Даже и дрехите и храната започват да стават проблем. Търговците, които уж трябваше да заместят западните марки, товарят със 170-180% цените. :)))
123
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цитатчика ти като си много цъфнал и вързал защо цитираш хората. Свое мнение нямаш ли. Бас ловя че не си ходило дори и в Гърция на почивка. !!!Някои бг стигнаха до кипър но да вадят картофи. Срамен труд няма. Срамно е да е горделив човек и да пише за пари по форумите и да се присмива.
122
5
 
7
 
! Отговори
Solar Power преди 1 година
До Анонимен: Връзва се перфектно :) Имат хляб и петрол това е ! Както едно време. Гвоздеи липсват, за телевизор/хладилник чакане или с връзки, кола 7 години, глупава панелка 15 години. Това ги чака :) Нека си имат петрол/газ и хляб. Между другото и за хляб се чакаше в БГ и то даваха само по 2 броя макар,че уж произвеждахме повече :)
121
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До колхозника. След изборите властта може да се смени и може да ти се сбъдне желанието чебурашека .Колхоза те очаква. Животновъди и прочие.
120
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"ние ядем краве масло с кобаса а вие ядете маргарин и че се палете живи от немотия затова ли обиждате нас" Верно е, хората масово правят опашки да ходят да се палят по гръцките плажове. Щом ми обясняваш за хранителни продукти кво ядете, ясно, още си живеете като кучета, както беше по времето на комунизма.
119
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко това е крайно озадачаващо. Нали рублата е най-силната от 10тилетия, Русия е производител номер едно на зърно и друга земеделска продукция, има рекордни приходи от скъпия петрол и газ и има пълната подкрепа на цитирам "БРИКС". Какво се случва? Нещо не се връзва.
118
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е нали ние " свирепте демократи " я изолирахме и не искаме да имаме нищо общо с нея , защо се интересуваме какво става там ?! Наложихме и санкциите и сега сядаме и чакаме да дойде зимата , да видим какъв ще е ефекта от санкциите - Дали те ще започнат на ни се молят и да ни предлагат безплатен газ срещу парче хляб или ние ще изпищим в тъмния и студен ъгъл и да се молим на милоста на природата ?! Лесно е да се правиш на страшник , докато не разбереш , че идругите могат да раздават шамари !!
117
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам от къде е преписано заглавието но ми прилича на не истина. Някак тенденциозно ми звучи. Изгонихме дипломатите, не си платихме газа и ни спряха доставките. Всеки ден ни пускат хитлер да ни плашат по радиото, но поне да сме информирани какви са бакалските проблеми за кривите краставици и кривите макарони какво да кажем. Директива трябва.
116
3
 
7
 
! Отговори
Колкозник Чебураш преди 1 година
В Раша всичко е супер! Мечтая за 30 годишна екскурзия в Сибир
115
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не може да бъде, джуджака каза, че раССия е самодостатъчна и ще се самозадоволява без проблем. Щом могат да се самозадоволяват, значи няма проблем - всичко сами ще си правят. Ще пият петрол, ще пи..аят газ и така.
114
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Притеснявам се един гадател от средата на форума да не се е гътнал нещо.