Спад на доходите, руснаците купуват все по-евтини храни

Инфлацията в страната скочи до 20-годишни върхове
18 юли 2022 21:27, Анисия Иванова
189
Спад на доходите, руснаците купуват все по-евтини храни
Снимка: Bloomberg

Руските купувачи преминават към по-евтини хранителни продукти, водени от спад в реалния разполагаем доход, заяви водещият търговец на храни в страната X5 Group в понеделник, тъй като високата инфлация намалява покупателната способност.

Въпреки че по-силната рубла и спадът в потребителското търсене помогнаха на Русия да овладее инфлацията, която скочи до 20-годишни върхове в годишно изражение, след като Москва изпрати десетки хиляди войници в Украйна на 24 февруари, потребителските цени все още са високи, пише "Ройтерс".

Федералната статистическа служба Росстат миналата седмица съобщи, че потребителските цени са се повишили с 11,60% досега тази година. Но инфлацията на храните през второто тримесечие на 2022 г. е 19,5% на годишна база спрямо 13,5% през първото тримесечие.

Дефлационните фактори, включително укрепването на рублата и повишеното предлагане на плодове, зеленчуци, яйца и захар, обаче забавят този темп на растеж, каза търговецът на дребно.

В актуализация на търговията X5 каза, че нетните продажби на неговото подразделение за "твърди намаления" "Чижик" са скочили 28 пъти на годишна база през второто тримесечие до 6,8 милиарда рубли (120,4 милиона долара). Общите нетни продажби се увеличиха с 18,6% на годишна база през тримесечието до 647,3 милиарда рубли и са били отворени 300 нови магазина.

Целият анализ на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 113 "То па тука минахме на трюфели и шампанско." Ако те интересува мога да те свържа с някой, който изгодно ще ти продаде трюфели. :)) Не сериозно, кво ревете, вдигнаха се малко цените и почнахте да пищите. Питате ,ли ни нас какво ни беше? Преживяхме Лукановата зима, после преживяхме Виденовата зима, после Орешарската мизерия, вие ревете тука за някакви 20-30%, дето отдавна сте ги надскочили с доходите ви (официалните и на черно) :))))
112
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 114 .Колега правилно си забелязал че това са едни драскачи. Нали се досещаш че на много от тях им се плаща да драскат лъжи и клевети. Не си слагай тия глупости на сърцето. И това ще отмине....
111
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 103 Предлагам ти да емигрираш в просия. Там е идеално за живеене. Точно за такива като теб е. :)))
110
5
 
6
 
! Отговори
славянин преди 1 година
По атлантическите земи пък поради ''рязкото подобряване'' на икономическото положение минават само на ''трюфели, черен хайвер и ежедневни двучасови горещи душове''!
109
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленски уволни две важни личности. Но те поне се предполага че са в Киев. Обаче има един уволнен началник от Херсон. Обвинен в държавна измяна. То Херсон в момента не е под разпореждането на Киев. Как го е уволнил че го и разследва. Не мога да си го обясня.
108
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ей драскачи вие поне веднъж бяхте ли в русия видяхте ли как живейм вие немате прелстава как ние в русия сме най добре от европейците ние ядем краве масло с кобаса а вие ядете маргарин и че се палете живи от немотия затова ли обиждате нас
107
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То па тука минахме на трюфели и шампанско. Я кажете как са и украинците? А германците, а англичаните? Що все гледате да напишете нещо срещу Русия? Що не напишете колко е реалната инфлация в България и струва ли си да понасяме това заради кефа на САЩ? Може ли някой да обясни защо са премахнати санкциите за износ на обработено злато от Русия? Това ли е най важната суровина без която няма да преживеем? Долна наглосаксонска из-мет.
106
1
 
1
 
! Отговори
Тео преди 1 година
До Кирил ПерковАаа не, научно доказано е, че нискоглутеновите бисквитки водят до произвеждане на в пъти повече биогаз. А един специален сорт{на жена ми} произвеждат дори 10% повече от нормалните нискоглутенови бисквитки! Мога да доведа армия от инфлуенсъри да ви го докажат!
105
2
 
3
 
! Отговори
Кирил Перков преди 1 година
Набирам доброволци да пълниме Чирен. Боба е от мен.
104
4
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
До Анонимен Естествено ,че са по-евтини . ЗА ПЪРВИ ПЪТ ОТ 30 ГОДИНИ В РУСИЯ ИМА ДЕФЛАЦИЯ .
103
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вицеканцлерът Хабек: Немските експерти са установили, че три кози къщи могат да снижат енергийните разходи с 15%, а 4 кози - с 25%. Немското правителство е изготвило програма за доставяне на ароматизатори на населението за да се неутрализира неприятната миризма от козите. Мотото е "Ухае на вас - вони на Путин". Всяко немско семейство с поне 3 кози в къщи - youtu.be/Prtrgveriqs
102
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Биометанът дето ти ли си го произвеждаш? След леща? Ако искаш мога да дойда у вас и да ти услужа известно количество.... Само да намеря леща и боб.
101
4
 
3
 
! Отговори
Споко преди 1 година
Споко, биометанът заменя руския газ.
100
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мюнхен понижава температурата на обществените си басейни. Кьолн намали уличното си осветление. Хамбург ще пуска топла вода само в определени часове на деня. Vonovia SE, най-големият наемодател в Германия започва да намалява нощната температура в апартаментите до 17 градуса по Целзий.
99
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е ти па кво прайш с колежки? Нали си от "ония"?
98
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен"До Анонимен 100 "А как е в Германия?" Идеално. Вчера и онзи ден бях на един фест. Съдрахме се с колежките :)))))"Браво на вас ... Аз от десет години живея тук, и ще ти кажа само едно - това, което се случва в момента е трагедия. От една страна стимулират използването на градски транспорт с 9-евров билет за цяла Германия, от друга{Имам имот} вдигат почти десетократно данък сгради в малките населени места!Имаш ли къща, дори на кредит, си богат! Давай пари! За цените не ми се говори!
97
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 100 "А как е в Германия?" Идеално. Вчера и онзи ден бях на един фест. Съдрахме се с колежките :)))))
96
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В САЩ почти всеки ден някой отива някъде вади пистолет и убива хора. Често трагедията се развива в училища университети и детски и младежки центрове. И това е от години така. Загинаха много хора и то деца и младежи. Но нищо.
95
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А как е в Германия?
94
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама че смахната статия!!! В Русия било станало зле. А в Украйна е "сичко точно", така ли? Само дето половината Украйна се изнесе усвет, а другата половина не знае дали ще дочака утрето. Та в Русия викате били дигнали цените... Ццццццц. Ми да бегат в Украйна, там е супер.