ЕС ще трябва незабавно да намали потреблението на газ

Европа се опасява от значителен икономически спад
19 юли 2022 10:03, Елка Василева
107
ЕС ще трябва незабавно да намали потреблението на газ
Снимка: архив, БГНЕС

Европейската комисия ще призове следващата седмица страните от Европейския съюз "незабавно" да съкратят потреблението на природен газ, извежда в заглавие в. "Файненшъл таймс", като се позовава на видян от вестника  проектодокумент. Британското издание отбелязва, че Брюксел ще посочи доброволни цели за ограничаване на потреблението на синьо гориво, които могат да станат задължителни, ако енергийната криза в Европа се задълбочи.

Още по темата
Изданието цитира предупреждението на ЕК, че без строги ограничения има риск континентът да усети дефицит на газ тази зима, след като Русия ограничава доставките.

"Файненшъл таймс" се позовава на проектодокумент, в който пише: "Общите действия сега ще бъдат по-малко ощетяващи и скъпи, улеснявайки солидарността и избягвайки нуждата от непланирани и некоординирани действия по-късно при възможна кризисна ситуация с изчерпване на газовите резерви".

Проектът на ЕК не съдържа числа, но се очаква те да бъдат уточнени преди окончателната публикация на предложението утре, посочва британското издание.

Вестникът отбелязва, че европейски дипломати и служители водят разговори за потенциалните цели и за това как да бъдат приложени те, имайки предвид различния енергиен микс на държавите членки на ЕС.

Изданието цитира служител на ЕС, според когото продължават преговорите по въпроса какви наказания могат да бъдат въведени, ако целите станат задължителни и не бъдат изпълнени от държавите.

"Файненшъл таймс" посочва, че преди Европа е разчитала на Русия за 40 процента от вноса си на природен газ, но след руската инвазия в Украйна тези доставки са превърнати от Москва в политическо оръжие в отговор на подкрепата на ЕС за Киев. Изданието припомня, че Русия вече спря доставките на газ за балтийските държави, Финландия, Полша и България и ги намали за Германия и Италия.

В проектоплана се предупреждава, че продължителното намаляване на руските газови доставки може да доведе до спад на БВП на ЕС с 1,5 процента в зависимост от степента на прекъсванията, изтъква британското издание.

Въпреки усилията на ЕС за съвместно договаряне на условията за покупка на природен газ от Русия по примера на ваксините за Ковид-19 европейски служители признават, че блокът се конкурира на ограничен пазар, където редица държави вече имат сключени дългосрочни договори с "Газпром", отбелязва "Файненшъл таймс".

Европа се опасява от значителен икономически спад, ако ограничаването на руските газови доставки продължи, пише в заглавие в. "Уолстрийт джърнъл". Продължителното спиране на газопровода "Северен поток-1" може да доведе до дефицит, който да се отрази на редица индустрии като нефтохимическата, стоманодобивната и други.

Американското издание припомня, че газопроводът, транспортиращ газ от Сибир за Германия, бе спрян миналия понеделник за годишна поддръжка, която трябва да продължи 10 дни.

Когато доставките по "Северен поток-1" започнаха да спират миналия месец, европейски лидери обвиниха Москва, че използва газа като оръжие. Русия обясни прекъсването с технически причини, свързани със западните санкции, отбелязва изданието.

Европейски служители казват, че е трудно да се определи отсега дали Русия ще възстанови доставките на газ в досегашните им обеми. Според един от сценариите Москва може отново да пусне тръбата, но да намали обемите на доставките, както вече го е правила, позовавайки се на технически проблеми, свързани със западните санкции, посочва "Уолстрийт джърнъл".

Ако газопроводът "Северен поток-1" не заработи отново в определения срок, Германия може да обяви извънредно положение, като задейства законодателство, с което правителството да поеме контрола над енергийния пазар. Ако спирането доведе до дефицит на газ, Берлин може също така да въведе система за разпределение на синьото гориво, посочва изданието.

Германия е силно зависима от руския газ и същевременно играе ролята на транзитен хъб за газ към Австрия, Чехия и Украйна, припомня американското издание.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС ще трябва незабавно да намали потреблението на газ. С какво започваме? Споделени душове? Предполагам - през седмица, по график. По колко наведнъж индивида ще трябва да споделяме, и ще има ли препоръка еднополови или разнополови да бъдат конфигурациите под душа? Щото може да им е дошло в главата с един куршум да ударят два заека - хем ще сме независими от газта на Путин и ще накажем лошите руснаци, хем ще стимулираме еднополовите извращ... ъъъ... отношения.
65
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чакай сега... нали всички се биха в гърдите как отказват да плащат в рубли и как ще са независими от руския газ. К'ъв е тая рев сега, че Русия спира доставките?... Не би трябвало да ги засяга. Нали отказаха да плащат рубли и - съответно- не следва да очакват руска газ? Или са клекнали и си плащат в рубли, с изключение на няколко нещастни баламурника от краварските колонии, като нас?
64
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Умрете за да накажете Путин, украински сценарий за цяла Европа,който не загрее , значи вече е сварен
63
0
 
7
 
! Отговори
перко преди 1 година
Каквото ам си напраиш, никой друг неможе да ти направи!!!!!
62
1
 
8
 
! Отговори
Боб преди 1 година
Да видиме как ще наложат режим на топлата вода, ще спират парното през зимата и как ще таложат това спестяване върху гражданите на практика без да ива масови протести и сваляне на правителства..
61
2
 
8
 
! Отговори
Вова Велики преди 1 година
Сега шолц да ходи да целува ръка на великия всенароден цар! Да се извини за санкциите и да компенсира велика русия !
60
0
 
5
 
! Отговори
Запалянко преди 1 година
нищо ново, който е дyaл пак ще дya.
59
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 77/78"Не съм, а ти?" - а гласува ли въобще? Ако не си, ПАК нямаш основание да си недоволен. Единствено гласувалите за АНТИ- ЕС партии имат това право.
58
2
 
12
 
! Отговори
Някой преди 1 година
До Анонимен 80 Не.За братЦка дружба с ФАщ .Искаме всички ценности от там.Убийства всеки ден.Не си ли удобен конфискация или запор на имуществото.Освобождаване на всички държави с природни ресурси и слагане на наши фирми.И хората да се определят като ТО.
57
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Северен поток 1 си го спряха ЕС сами, самосанкционираха се. Руснаците нищо да не правят, с това ръководство в ЕС, пак Русия ще победи. Сега тези *** от ЕС, мислели какви санкции срещу държавите членки да приложат, ако те не спазват енергийните мерки за намаляване на потреблението!? Това пишат в тази статия. Кажете, не са ли абсолютни ***.и.!?
56
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 81 Сърбия е добре осигурена с диктатура. Заплатите са по-ниски от България, а бензина е почти колкото у нас (а уж ползвали "евтин" такъв).
55
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заплатите в Сърбия са по високи от България. Сърбия няма проблем с газта и с отоплението зимата, Сърбия е добре осигурена.
54
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 77 Ице, а ТИ за какво гласува? За браЦка дружба като "независима" държава под опеката на руския нацистки режим ли?
53
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахаха фани тоя. Май Възраждане са прави ? С други думи ЕС няма нищо против да са всички в режим на тока.
52
0
 
7
 
! Отговори
До 77 преди 1 година
Не съм, а ти?
51
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Пророк/72"На Урсула й пожелавам , на колегите й също" - ТИ конкретно, гласува ли за евроинтеграция и евроатлантически ценности? Ако "ДА", какво рИвеш?
50
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако сега става тежко с газта, какво ли ще е зимата?
49
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 69 Ооох, някакво сръбско диктаторче плаши Европа от името на големия авторитарен батко. Оооох. Виждаме как се "управляват" сърбите иначе :))))
48
2
 
9
 
! Отговори
Жосеп Борел преди 1 година
ПОТЪРПЕТЕ!
47
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия доставя около 200 милиарда куб. метра газ за ЕС. Азербайджан доставя 4 (всичко 10, 6 остават в Турция) като са обещали да помислят как до 2027 да доставят още 10 ако може. САЩ могат да доставят най-много 15 милиарда кубаметра повече, но за това няма танкери, и не се знае дали няма да почнат земетресени и катаклизми в районите където взривяват за шистова газ.