Форсмажорни обстоятелства намалили доставките на газ за Германия

Нужна била профилактика
19 юли 2022 15:12, Петя Славова
19
Форсмажорни обстоятелства намалили доставките на газ за Германия
Снимка: БГНЕС

Руският държавен енергиен гигант "Газпром" посочи като причина за намаляването на доставките на природен газ за Европа "форсмажорни обстоятелства", съобщиха в две големи германски компании клиенти, което засилва опасенията за по-нататъшни прекъсвания.

"Потвърждаваме, че сме получили писмо от "Газпром Експорт", в което се твърди, че има форсмажорни обстоятелства със задна дата за минали и настоящи недостатъци в доставките на газ", заяви "Uniper", един от най-големите вносители на руски газ в Германия.

Другият германски енергиен гигант "RWE" е заявил пред АФП, че е получил подобно писмо от Газпром, но е отказал да коментира повече, предава БГНЕС.

Форсмажорните обстоятелства са правна мярка, която позволява на компаниите да се освободят от договорни задължения в светлината на обстоятелства извън техния контрол.

Още по темата

Bloomberg News заяви, че писмото на Газпром е от 14 юли, а искането за форсмажорни обстоятелства се прилага от месец по-рано.

През последните седмици Газпром намали с около 60 % потоците към Германия по жизненоважния газопровод "Северен поток 1", обвинявайки за това отсъствието на газова турбина на "Siemens", която се ремонтираше в Канада.

Според германските медии понастоящем ремонтираната турбина е на път за Русия.

Германското правителство отхвърли обяснението на Газпром за турбината и смята, че Русия свива доставките в отговор на западните санкции срещу Москва заради нахлуването ѝ в Украйна.

Газопроводът "Северен поток 1", минаващ под Балтийско море, е спрян от 11 юли, за да премине годишна профилактика.

Той трябва да бъде отворен отново в 07:00 ч. българско време в четвъртък, но Германия се опасява, че Русия ще се възползва от възможността просто да държи крановете затворени, което ще доведе до енергийна криза на континента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
6
 
2
 
! Отговори
Тесличков преди 1 година
Аз винаги съм се отоплявал с ток, дреме ми на ** че някои рашистански бизнеси щели да фалират, още по-добре, за мене няма да има абсолютно никаква промяна.
16
0
 
7
 
! Отговори
Перчо преди 1 година
Може ли някой да каже ,,кон боб яде ли,,
15
1
 
17
 
! Отговори
Охо преди 1 година
И като духне тоя ми ти северняк, да видим кой ще канят да коментира по студиата...сега всеки се прави на кой по ербап русофоб...
14
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Д-р ОхБооли Ще те облекча и ще ти предложа много елегантно решение за теб самия: защо не емигрираш в путиновия рай, и няма да имаш проблеми нито с цените на бензина, нито с цените на газа. Нали така?
13
21
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЕрманците продължават да играят по свирката на руските терористи. Ясно е, че намалените доставки нямат нищо общо с технически проблеми. Ясно е, че дори да възстановят подаването на газ след "профилактиката" ще си играят с количествата и е ясно, че наесен ще го спрат напълно. Германците просто им подариха едни турбини.
12
5
 
7
 
! Отговори
Дд-не преди 1 година
Нарамвай автоматя и беж да те нема към Расията, да ги претрепеш от бой, да им вземеш всичката газ, за теб, не за нас, само за теб, да си я вреш знаеш къде ....
11
2
 
18
 
! Отговори
Д-р ОхБооли преди 1 година
Хахахаха санкциите са до късна есен, после и във виетнамски донги да поискат да им плащаме ще го направим. Европейците са свикнали с евтиния газ от Русия, ако го няма ща настане бунт. Дотогава няма да има ни Кире, ни Ленка, ни Кокорчо, ни Лорерчо. Така че или ще мръзнем и горивото ще е за 6,70лв. за А95 или ще има бой по народни избраници. Рязко русофобите ще сменят позицията си. А да не забравяме и АЕЦ Козлодуй, него са го построили руснаците, не американците :)
10
15
 
4
 
! Отговори
дд преди 1 година
Да бе "профилактика" , както и рашистанците никога не лъжат нали...
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на германците, казаха че ще спрат да купуват газ от Русия и ето че вече са на път да го сторят 😂😂😂
8
1
 
20
 
! Отговори
И как преди 1 година
Профилактиката е от 11 до 21, и се знае от миналата година още. Турбината евентуално!! щяла да пристигне, не е ясно къде - Русия или Германия, на 24. Кога ще стигне на мястото си не е ясно. Документи за нея руснаците не са получили никакви. И какво ще монтират нещо без документация, ако въобще някога дойде. За 5 минути я монтират и пей сърце. И после руснаците са виновни....
7
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който се къпе е русофил!
6
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това им е основния източник на пари - Германия, но явно Путин иска да станат Северна Корея :)
5
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
на ви санкции,зимата идва скоро ес ще клекне утре някои санкции отпадат за руските банки скоро и всичките ще отпаднат!
4
2
 
27
 
! Отговори
Какво следва преди 1 година
Колкото повече санкции толкова по-малко руски газ. Обратно-пропорционална зависимост.
3
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рашките се лишават от най-големият им клиент на газ в света, явно Путин си е самодостатъчен :))
2
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А някои хора искат пак да влезем в путинския капан.
1
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разкажи Снегурачка, где бъйла? Разжи миля как зима?...