Край на напрежението: "Северен поток" заработи!

Количеството на доставяния газ обаче не е уточнено
21 юли 2022 08:30, Нели Христова
175
Край на напрежението: "Северен поток" заработи!
Снимка: БГНЕС

Газопроводът "Северен поток", който свързва Русия с Германия, беше пуснат отново след 10-дневен ремонт, съобщи операторът му за АФП.

"Работи", заяви говорител на "Северен поток", без да уточнява количеството на доставяния газ.

Германското правителство се опасяваше, че газопроводът няма да бъде отворен отново от Москва след планираната работа.

Още по темата

Днес сутринта руският газ отново започна да постъпва в Германия по "Северен поток" след техническите дейности по тръбопровода, които продължават от 11 юли. Това съобщи информационна агенция DPA, позовавайки се на представител на компанията оператор Nord Stream AG.

"Газът отново тече по газопровода", цитира агенцията.

Въпреки това компанията заяви, че ще мине известно време, преди тръбопроводът да заработи с пълен капацитет. Представител на Nord Stream AG заяви, че обявените днес обеми газ съответстват на тези, доставяни от "Северен поток" непосредствено преди профилактиката - около 67 милиона кубически метра на ден. Това отговаря на около 40% от капацитета на тръбопровода.

Клаус Мюлер, ръководител на Федералната мрежова агенция (германският регулатор), заяви в сряда, че газопроводът "Северен поток" ще достави 530 GWh газ в четвъртък; това е около 30% от капацитета му. Той написа това на страницата си в Twitter. От своя страна германският газопреносен оператор Gascade заяви, че очаква да транспортира газ на нивата отпреди ремонта (40% от пропускателната способност).

От средата на юни "Северен поток" работи само на 40% (67 милиона кубични метра на ден) от максималния си капацитет поради късното връщане на газова турбина на Siemens след ремонт заради канадските санкции срещу Русия. По-рано руският президент Владимир Путин заяви, че ако Русия не получи обратно турбината за "Северен поток", по трасето ще могат да се изпомпват само 30 млн. куб. м газ на ден вместо сегашните 60 млн. куб. м. Той обърна внимание на факта, че в края на юли "друга машина трябва да бъде изпратена за ремонт".

В същото време „Газпром“ не е получил никакви документи от Siemens относно връщането на газотурбинния двигател и е изпратил ново искане до германската компания. Руският холдинг отбеляза, че връщането на турбината под санкции и последващият ремонт на други двигатели влияят на безопасната експлоатация на "Северен поток".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Германското правителство само си е виновно, че не си диверсифицирра доставките. Франция, Испания, Италия нямат подобни драми.
48
15
 
4
 
! Отговори
Разбрахте ли сега преди 1 година
Клиентите на Газпром и Путин са виновни за всичко и трябва да страдат, да се наказват, да им се спират енергоизточниците. Това не е като на Запад - клиента винаги е прав. Това е Русия. Там клиента винаги не е прав.
47
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ами булгарите ще имат ли газ от русия кранчето е спряно заради кирчо че не иска да пълни джобовете на путин и спря заплатите на посолството
46
24
 
3
 
! Отговори
Нали бе? преди 1 година
Този Путин вместо да построи един 600 метров паметник на България, понеже сме им дали език и да ходи да се кланя там всеки ден и да ни благодари, той ни заплашва със Стамат М. Не го е срам.
45
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Неразбрал, ясно е като бял ден. "Северен поток" заработи и количеството на доставяния газ е точно толкова, колкото е платено в рубли. Няма плащане в рубли - няма газ.
44
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕВРОПА заедно с РУСИЯ са най големия страх на Хамерика! Затова мътят водата тук, а гла мавите евро ге йове не вддяват или се правят на неразбрали. законът ГГЗ работи с пълна сила!
43
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всики си плащат в рубли , само най бедната държава в ЕС не може да плати в рубли , а и ще я осъдят да си плати парите по договора.
42
5
 
25
 
! Отговори
къв ти е проблема? преди 1 година
До и все пак: "По - добре ще бъде без руски газ и петрол..." - ходи пеш и зимата не се отоплявай! Въпрос на личен избор! Шом така ти е по-добре!
41
0
 
31
 
! Отговори
Неразбрал преди 1 година
Та в каква валута викате се плаща, за да работи? В долари или в рубли?
40
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще падат санкции и задръжки на ЕС, няма как иначе немски бизнес ще уволни Шолц
39
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ким Чем Той, Президентът Путин чакал Ердоган 50 секунди, но ние добре помним как само преди няколко години Ердоган с часове обикаляше пред вратите на тоалетните на значим международен форум, за да се срещне с Президента Путин, но така и не успя. Тогава му се наложи да се моли за аудиенция в Москва и за прошка, за да възстанови руския туристически поток.
38
28
 
14
 
! Отговори
Руската кочина преди 1 година
Отново доказа, че е страна от Третия свят! Не просто, че не могат да си произведат турбинните двигатели, благодарение на които работят тръбите им, ами дори не могат да ги и ремонтират... Пълни н.щастници!
37
5
 
25
 
! Отговори
Хасан Генов преди 1 година
Добре че Путин не спрял тоя северен поток, че иначе щеше да ми ядете мамуля. Политиците от т.нар европейски държави щяха да ги бесят по светофарите на Берлин, Париж, Брюксел. И нашите нямаше да ги подминем. Хвала!
36
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Северен поток" заработи. Количеството на доставяния газ не е уточнено, но само преди дни Президентът Путин отговорно заяви, че ще продължи да намалява. В тази връзка искаме да знаем дали днес цената на газа на спотовия пазар надхвърли $2 000 за 1 000 м3 или още не?
35
9
 
19
 
! Отговори
Споко преди 1 година
Путин ей сега ще спре газа на Европа, и ще студувате и ще гладувате , и ще се къпете веднъж на 2 години, да ви дойде акъла, и да търсите некакви зелени енергии.
34
35
 
12
 
! Отговори
и все пак преди 1 година
По - добре ще бъде без руски газ и петрол...това е тенденцията и дано да стане по - скоро. Силните икономики ще загубят много , но ще оцелеят. Руснаците също, но ще има последствия: 1. Светът ще разбере, че Русия не е партньор. 2. Следствие на това инвестиции в Русия само от Китай. 3. Китай става мощният партньор на Русия. 4. Светът ще отъждествява империите на злото- Китай-Русия - КНДР....5. Руснаците ще живеят по -зле и по изостанало, с демографски взрив от ....китайчета.После Путин умира.
33
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 34 Имаш елементарен поглед върху нещата колега! Какво означава по-голяма и по-малка работа ? В днешния свят всеки е зависм от онези,които са покрай него.Настоящата ситуация го показва за пореден път,но тъпите парчета,като тебе нямат свършване!
32
4
 
20
 
! Отговори
до 32 преди 1 година
пазарна икономика брато всеки предлага и друг купува. ти защо не караш бг кола и защо си купуваш 90% от китай ?! а защо ядеш калмари и пиеш белгийска бира а не бургаско светло?!
31
3
 
10
 
! Отговори
просто е преди 1 година
До АнонименЩото немците се натискат да си пробутат турбините
30
6
 
33
 
! Отговори
Лена преди 1 година
цяла европа си купува газ от началото и ще продължава и всичко си е ок. само ние и полша- е да ама полша имат за 2 години напред газ и после пускат норвежка тръба и не ги интересува. вие чакайте газ киро като я докара до силен оргазъм лена и тя вземе че и подпръцне и ще допълни азерския