Край на напрежението: "Северен поток" заработи!

Количеството на доставяния газ обаче не е уточнено
21 юли 2022 08:30, Нели Христова
175
Край на напрежението: "Северен поток" заработи!
Снимка: БГНЕС

Газопроводът "Северен поток", който свързва Русия с Германия, беше пуснат отново след 10-дневен ремонт, съобщи операторът му за АФП.

"Работи", заяви говорител на "Северен поток", без да уточнява количеството на доставяния газ.

Германското правителство се опасяваше, че газопроводът няма да бъде отворен отново от Москва след планираната работа.

Още по темата

Днес сутринта руският газ отново започна да постъпва в Германия по "Северен поток" след техническите дейности по тръбопровода, които продължават от 11 юли. Това съобщи информационна агенция DPA, позовавайки се на представител на компанията оператор Nord Stream AG.

"Газът отново тече по газопровода", цитира агенцията.

Въпреки това компанията заяви, че ще мине известно време, преди тръбопроводът да заработи с пълен капацитет. Представител на Nord Stream AG заяви, че обявените днес обеми газ съответстват на тези, доставяни от "Северен поток" непосредствено преди профилактиката - около 67 милиона кубически метра на ден. Това отговаря на около 40% от капацитета на тръбопровода.

Клаус Мюлер, ръководител на Федералната мрежова агенция (германският регулатор), заяви в сряда, че газопроводът "Северен поток" ще достави 530 GWh газ в четвъртък; това е около 30% от капацитета му. Той написа това на страницата си в Twitter. От своя страна германският газопреносен оператор Gascade заяви, че очаква да транспортира газ на нивата отпреди ремонта (40% от пропускателната способност).

От средата на юни "Северен поток" работи само на 40% (67 милиона кубични метра на ден) от максималния си капацитет поради късното връщане на газова турбина на Siemens след ремонт заради канадските санкции срещу Русия. По-рано руският президент Владимир Путин заяви, че ако Русия не получи обратно турбината за "Северен поток", по трасето ще могат да се изпомпват само 30 млн. куб. м газ на ден вместо сегашните 60 млн. куб. м. Той обърна внимание на факта, че в края на юли "друга машина трябва да бъде изпратена за ремонт".

В същото време „Газпром“ не е получил никакви документи от Siemens относно връщането на газотурбинния двигател и е изпратил ново искане до германската компания. Руският холдинг отбеляза, че връщането на турбината под санкции и последващият ремонт на други двигатели влияят на безопасната експлоатация на "Северен поток".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
5
 
16
 
! Отговори
пасти в джоба преди 1 година
Българина след 500 години е толкова nрocт и задръстен,че единствено го оправя само управлението на чужденци!
68
24
 
1
 
! Отговори
Xcvhb преди 1 година
Путкинското жуженце не е и мечтаело за такива *** като ленинградците под прикритие, позиращи като харвдардци за заблуда на едно сенилно старче - купуват пак руски газ ама с посредници , правят далавери с Лукойл, даже и заплашиха да наложат вето на ЕС, незаконната тръба на Тиквата за пет милиарда от бг пенсионерите и работещите си тече ли, тече за васалите на жужето да им е добре и да смуче парички, отделно АЕЦ Козлодуй е под контрола на путинските агенти, както и всяко друго предприятие,
67
6
 
4
 
! Отговори
Амдерма, Русия преди 1 година
Град Амдерма се намира в Русия, това е крайбрежен град, жителите на който могат да се насладят на прекрасни морски гледки. Града все още не е популярна дестинация за туристи, което ви гарантира усамотено райско кътче, където ще забравите за всичките си неприятности. Резервирайте билет сега! Заповядайте
66
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това означава ли, че германците са русофили и агенти на Путин щом искат да купуват руски газ
65
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 65 Русия изобщо не е фалирала
64
31
 
9
 
! Отговори
РУСОФИЛ преди 1 година
Искам да отида да живия в русия и да работя в Коми дават ми безплатна брадва и след 3 години ще си купя моторна резачка Щил а след 5 цветен телевизор Рубин
63
1
 
51
 
! Отговори
Неразбрал преди 1 година
Ама чакайте сега, нещо пак се обърках. Нали уж плащането в рубли нарушаваше евро-атлантическите ценности и всички европейски държави единно щяха да се откажат от доставките на руски газ? Поне така ни казаха като ние се отказахме. Пък сега изведнъж се оказва, че те си плащали в евро и техният газопровод работи, защото руснаците вътрешно си ги превръщали в рубли. Пък нашият не работи? Не може ли и ние да си плащаме в евро по същата схема? Защо техният газопровод работи, пък нашият - не?
62
3
 
26
 
! Отговори
Даааа преди 1 година
Германия се оправи, България с българите в нея е загинала. Северен поток потече, южен умишлено не пускат за да ни унищожат
61
2
 
35
 
! Отговори
!!!!!!!!!!!!!! преди 1 година
Я Южен който американско канадските престъпници в България спряха кога ще потече отново ? Кагято избесим всички в парламента ли ?
60
2
 
48
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Напрежение нямаше. Напрежение създадохте западните медии и васалните им клонове тук. Имаше планирана техническа поддръжка и липса на една компресорна помпа, която Канада в началото отказваше да върне.
59
35
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е не заработи ли, това значи моментален фалит за фалиралата Русия.
58
29
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
Не се учудвайте. Германия няма никакви природни ресурси и сама се съгласи на суровинната зависимост от Русия срещу солидни комисионни за политическия им елит. В България нуждите от газ са далеч по-малки и сме на много подходящо място за внос на газ и нефт от Африка и Близкия изток. Имаме и собствени залежи. Да видим още колко ще ни баламосват, че руския нефт и газ са незаменими.
57
21
 
6
 
! Отговори
?!? преди 1 година
Това не е краят. Да си го знаем всички. Още е рано за края , но и оня в Москва усеща жегата.
56
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До РОСОФИЛ Заминавай веднага!
55
8
 
15
 
! Отговори
РОСОФИЛ корекция преди 1 година
Искам да отида да живея в красивото крайморско градче *Амдерма в Русия. Писна ми от вас, джендари.
54
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нека обявят празник в Европа след простотиите идва изтезвяването.
53
11
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ресурсите СА в Русия! Тя МОЖЕ да си ги пази! Всичко друго е алабалистика за наивници! България може да съществува САМО с Русия! Другите варианти са прах в очите на популацията! Бъдещето е на ИЗТОКА! Кой разбрал, разбрал!!!
52
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Нали бе? русия ви дадле език български русия ви даде държава българия русия ви даде чест и доблест а що се отнася за азбуката кирил и методи са славяни македонци. щеше да си асан а женати фатма децата ти щях да бъдат обрезени
51
3
 
10
 
! Отговори
РОСОФИЛ преди 1 година
Искам да отида да живея в красивото крайморско градче Крайдерма в Русия. Писна ми от вас, джендари.
50
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Деньги Нет, ако не работи газопровода. Шантажа с компресора не мина, Путин отново се изложи.