Германия обвини Русия в лицемерна игра с природния газ

Русия нарушава договори и обвинява други, заяви Берлин
26 юли 2022 08:29, Елка Василева
129
Германия обвини Русия в лицемерна игра с природния газ
Роберт Хабек. Снимка: БГНЕС

Германският министър на икономиката Роберт Хабек обвини руския президент Владимир Путин в "лицемерна игра" заради намаляването на газовите доставки от Русия поради, както Москва каза, проблеми с ремонтирана турбина, която е в Германия, предаде ДПА.

Още по темата
Руската енергийна компания "Газпром" обяви, че от сряда ще съкрати притока на синьото гориво по тръбопровода "Северен поток 1". По този повод Хабек каза за ДПА: "Няма технически причини за орязването на доставките. Турбината е готова да бъде доставена в Русия". По думите му експортната документация на "Сименс енерджи" е готова, но руската страна отказва да изготви импортната документация. От енергийния клон на "Сименс" са потвърдили, че са в готовност да транспортират ремонтираното съоръжение незабавно след изработването на нужните документи.

"Русия нарушава договори и обвинява други", констатира Хабек и добави: "Путин играе "лицемерна игра".

Кремъл отхвърли критики на германския канцлер Олаф Шолц, изразени по-рано относно надеждността на Русия като доставчик на природен газ. "Тези изявления са в абсолютно противоречие с действителността и историята на доставките", каза пред Интерфакс говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ДПА. Той подчерта, че Русия няма интерес да спира потоците природен газ към Европа и че тя е "отговорен газов доставчик и каквото и да се говори от Европейската комисия, в европейските столици или в САЩ, Русия е била и остава страната, която до голяма степен гарантира енергийната сигурност на Европа".

Песков заяви, че положението може да се промени, ако ЕС продължи да засилва санкциите срещу Русия. Относно доставките по "Северен поток 1" Песков увери, че новата турбина ще бъде инсталирана, щом като от "Сименс енерджи" предоставят съответните документи. Говорителят на Кремъл намекна, че има и други повреди по "Северен поток 1" и че това е добре известно на "Сименс".
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
11
 
! Отговори
До 47 преди 1 година
Фантазиите са безплатни. Космическите оръжия бяха демонстрирани. Но те си знаят.
47
0
 
15
 
! Отговори
Ами преди 1 година
Има само 2 опции - или натискате УК да преговаря, или ЕС и Нато обявяват война на Русия. Избирайте!!!!
46
24
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ВРЕМЕ Е ЕС ДА СПРЕ ДА СИ ИГРАЕ НА ДРЕБНО И ДА ДАДЕ ОРЪЖИЕ НА УКРАЙНА ЗА ДА СЕ ИЗБИЯТ ТЕРОРИСТИЧНИТЕ ПУТИНИСТИ СЛУЖЕЩИ НА РЕЖИМА В КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ НА ЗЛОТО
45
0
 
22
 
! Отговори
Джендър капризи преди 1 година
Ами да се отказват напълно от руската газ ... Стига с тия джендърски капризи. Казват, и от ДНЕС включват доставката на руска газ в ОСМИЯ СИ ЛИСТ СЪС САНКЦИИ КЪМ РУСИЯ... Какво толкова? Нали руската газ беше САМО 30% от европейското потребление ? Имало било договори дето според евро джендърите трябвало да се спазват? НЕ БЕШЕ ПРОБЛЕМ КОГАТО ЕДНОСТРАННО ПРЕКРАТИХА ДОГОВОРИТЕ ПО ЕДИННАТА ЗА ТЯХ И РУСИЯ БАНКОВА СИСТЕМА .НЕ БЕШЕ ПРОБЛЕМ КОГАТО ПРЕКРАТИХА ЕДНОСТРАННО ДЕСЕТКИ ИКОНОМИЧЕСКИ ДОГОВОРИ .
44
0
 
19
 
! Отговори
ХА ХА ХА! преди 1 година
Каквото повикало - такова се обадило!
43
17
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
КОМУНИСТИЧЕСКАТА ТЕРОРИСТИЧНА ФЕДЕРАЦИЯ НА ЗЛОТО НАПАДНА ЦЯЛОТО НАТО, А ЕС ДЪРЖАВИТЕ СА В НАТО! ФАЩ Е ГАРАНТ НА УКРАЙНА ПО МЕЖДУНАРОДЕН ДОГОВОР, А ФАЩ Е В НАТО! НАПАДЕНИЕ НА КОМУНИСТИТЕ ТЕРОРИСТИ НАД УКРАЙНА Е НАПАДЕНИЕ НАД НАТО И ТО ОТКРИТО!
42
1
 
19
 
! Отговори
ЕС 2022 преди 1 година
Крадеца вика дръжте Крадеца
41
4
 
22
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Изобщо слуша ли някой тези провалени и продажни политици в Европа...
40
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дано този път и германците проумеят че Газпром е неблагонадежден. На руснаците не може да се вярва - те са бели *** и лъжат за всичко.Добре че ние поне не се унижихме да им плащаме в измислените рубли.
39
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голяма грешка на запада,че спаси Русия на Елцин.Трябваше да я оставят да се разпадне на три Българии и да се приключи.Никога не трябва да се вярва на руската любов.
38
6
 
26
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Европа налага санкции, праща оръжие да убиват Руски войници,подкрепя фашистите в Украйна а говори за лицемерие?!
37
14
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
САНКЦИИТЕ И КОНФИСКАЦИИТЕ КОИТО СЕ НАЛАГАТ НА ТЕРОРИСТИЧНАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ФЕДЕРАЦИЯ НА ЗЛОТО СА МНОГО МАЛКО!
36
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия вече са нагли. Бива да си умствено зле, ама толкова не бива.
35
6
 
18
 
! Отговори
аа1830 преди 1 година
Лицемера обвинява в лицемерие....
34
10
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
АКО ТЕРОРИСТИЧНАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ФЕДЕРАЦИЯ НА ЗЛОТО НЕ НАРУШАВА МЕЖДУНАРОДНИ ДОГОВОРИ ЗНАЧИ ТОВА НЕ Е ТЕРОРИСТИЧНА КОМУНИСТИЧЕСКА БЕЗБОЖНА ФЕДЕРАЦИЯ НА ЗЛОТО!
33
8
 
32
 
! Отговори
Ralica преди 1 година
Лицемерието на ЕС няма граници. Блокиране на 300 милиарда, отказ от договорите за внос на нефт и въглища, списъка е безкраен и в същото време да обвиняваш Рисия. Добре е че тотално не е спрян газа, след като налагаш санкции, трябва да очакваш и обратни, ЕС не е оазис в света и да мисли, че всичко се върти около него.
32
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами на колене бе либерасти, освен това схемата с вдигане на цените чрез изкуствен дефицит кой точно я върти, ами едва ли Путин я почна, сега наведете глави за посичане или като мъже се изправете срещу джуджето, ама то в ЕСЕС мъже не останаха.
31
21
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Затова трябва да се скъса с всичко руско във всяка една държава, която не иска да е зависима от подлите paшисти.
30
16
 
8
 
! Отговори
Капитан Петко преди 1 година
С това темпо на експлоатация газа в сибир е нормално да е на изчезване. Тук находището в Шабла за няколко години се изчерпа и то само за вътрешно потребление а руснаците просто доста си надцениха находищата и сега искат да окупират украинските находища за да имат какво да продават.
29
19
 
13
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Имало е руски войски в България.На много места даже. Бяхме окупирани до 1987.