Германия обвини Русия в лицемерна игра с природния газ

Русия нарушава договори и обвинява други, заяви Берлин
26 юли 2022 08:29, Елка Василева
129
Германия обвини Русия в лицемерна игра с природния газ
Роберт Хабек. Снимка: БГНЕС

Германският министър на икономиката Роберт Хабек обвини руския президент Владимир Путин в "лицемерна игра" заради намаляването на газовите доставки от Русия поради, както Москва каза, проблеми с ремонтирана турбина, която е в Германия, предаде ДПА.

Още по темата
Руската енергийна компания "Газпром" обяви, че от сряда ще съкрати притока на синьото гориво по тръбопровода "Северен поток 1". По този повод Хабек каза за ДПА: "Няма технически причини за орязването на доставките. Турбината е готова да бъде доставена в Русия". По думите му експортната документация на "Сименс енерджи" е готова, но руската страна отказва да изготви импортната документация. От енергийния клон на "Сименс" са потвърдили, че са в готовност да транспортират ремонтираното съоръжение незабавно след изработването на нужните документи.

"Русия нарушава договори и обвинява други", констатира Хабек и добави: "Путин играе "лицемерна игра".

Кремъл отхвърли критики на германския канцлер Олаф Шолц, изразени по-рано относно надеждността на Русия като доставчик на природен газ. "Тези изявления са в абсолютно противоречие с действителността и историята на доставките", каза пред Интерфакс говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ДПА. Той подчерта, че Русия няма интерес да спира потоците природен газ към Европа и че тя е "отговорен газов доставчик и каквото и да се говори от Европейската комисия, в европейските столици или в САЩ, Русия е била и остава страната, която до голяма степен гарантира енергийната сигурност на Европа".

Песков заяви, че положението може да се промени, ако ЕС продължи да засилва санкциите срещу Русия. Относно доставките по "Северен поток 1" Песков увери, че новата турбина ще бъде инсталирана, щом като от "Сименс енерджи" предоставят съответните документи. Говорителят на Кремъл намекна, че има и други повреди по "Северен поток 1" и че това е добре известно на "Сименс".
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Германия, за пореден път, е бита от русия заради собствените си некадърни управляващи - шутове, клоуни и тр олове на САЩ. На колене молят за суровини /не е само газ/, иначе разни смешковци, като това, горе, парадират и дрънкат празни приказки.
67
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аха, щото германците не са лицемери дето уж искат да спират газта от Русия пък искат Газпром да им доставя. Или пък лицемерието да ни забранят на нас пряк достъп до газ през Черно море, пък за тях да може Северни потоци. Айде у лево немски наденички, Германия губи и Третата световна война, а и ние покрай нея.
66
16
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
СВЕТА ИМА САМО ЕДИН ГОЛЯМ ПРОБЛЕМ И ТОВА Е КОРЕНА НА ЗЛОТО ТЕРОРИСТИЧНАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ФЕДЕРАЦИЯ!!! СЕВЕРНА КОРЕЯ И ИРАН СА НА ЕДИН ПЛЕСНИК ЖИВОТ БУКВАЛНО! РЕЖИМА В КИТАЙ УМИРА АКО ЕС СПРЕ ДА ТЪРГУВА С НЕГО И ТО МОМЕНТАЛНО! САМО ЕДНО ИСТИНСКО ЗЛО ИМА НА ЗЕМЯТА И ТОВА Е ЧЕРВЕНИЯ РЕЖИМ В КОМУНДЕЛИСТАН!
65
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До славянин - хехехе, рашистанците обвиняват другите в нарушаване на договори. Я цитирай договорите, които са нарушени.
64
6
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
До До 62 ЩОТО ДОСЕГА НЕ СЕ ДАВА ОРЪЖИЕ НА УКРАЙНА!!! ОТИВАЙ В ПЪКЪЛА КЪДЕТО ТРЯБВАШЕ ОТДАВНА ДА СИ ИЗ-ЧАДИЕ ПЪКЛЕНО И ТИ И ЧЕРВЕНИЯ РЕЖИМ ОТ ТЕРОРИСТИЧНАТА БЕЗБОЖНА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ НА ЗЛОТО
63
21
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ПОЛЕВА АРМИЯ ОТ 100 000 ДУШИ ВЪОРЪЖЕНИ С КАРТЕЧНИЦИ И 10 000 ГРАНАТОМЕТА ЩЕ ПРЕВЗЕМЕ ЦЕЛИЯ ДОНБАС С ЛЕКОТА И ЩЕ ИЗБИЕ ТОЛКОВА МНОГО ПУТАНИСТИ, ЧЕ МЕД МИ КАПЕ НА ДУШАТА , НО УВИ СЕ ДАДОХА СМЕШЕН БРОЙ ГРАНАТОМЕТИ НА УКРАЙНА
62
4
 
36
 
! Отговори
стига бе преди 1 година
Немците да се радват, че пак им доставят някаква газ. Значи може да налагаме санкции, да блокираме пари и активи за 300 млрд., да въоръжаваме нацисти, които избиват руснаци и след това да искаме Русия да ни доставя газ. не знам кой е лицемер или шизофреник или двете заедно. Но немците (всички в ЕС) ми се вписват в тези определения.
61
18
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
До До 47 ПО СКОРО ЧЕРВЕНИЯ РЕЖИМ ЩЕ СЕ СКРИЕ В КОМУНДЕЛИСТАН И ЩЕ ЗАПОЧНЕ ДА ТРЕПЕРИ,АКО ЕС ДАДЕ ОРЪЖИЕ НА УКРАЙНА КАКТО СИ ТРЯБВА!
60
2
 
36
 
! Отговори
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... преди 1 година
Малко не разбирам. ЕС хем иска "час по-скоро" да се отърве от руския газ, а в същото време реват истерично, че Русия им била намалила количествата. Логиката тука нещо понакуцва.
59
3
 
31
 
! Отговори
Qwerty преди 1 година
Казах на жена си, че приключвам с нея, ама докато си намеря някоя друга очаквам от нея да ми пере,готви и да ми пуска.
58
17
 
2
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ИМА САМО 2 ОПЦИИ !! ИЛИ СЕ ИЗБИВА ЧЕРВЕНИЯ РЕЖИМ В КОМУНИСТИЧЕСКАТА ТЕРОРИСТИЧНА ФЕДЕРАЦИЯ НА ЗЛОТО ! ИЛИ ЕС НАЧЕЛО С ГЕРМАНИЯ ЗАСТАВА НА КОЛЕНЕ ПРЕД ЧЕРВЕНИЯ РЕЖИМ!
57
3
 
12
 
! Отговори
До 47 преди 1 година
Ако ЕС даде оръжие на Украйна то Русия вероятно ще натисне червеното копче и край с ЕС столиците. Аз лично съм ЗА! Време е малко да се прочисти планетата ни.
56
0
 
14
 
! Отговори
T.Шак преди 1 година
Тая турбина стана историческа. Първо канадците я бавиха два месеца заради наложените от Запада санкции, сега още една турбина трябва да отида за планова профилактика, както е по договор със немската компания Сименс - и тя не се знае кога ще се върне, а и въобще не е вярно, че руснаците бавели някаква си импортна документация - вчера от Сименс иизлязоха с прессъобщение, че не са сигурни дали няма да им бъдат наложени санкции ако върнат турбината на Русия и затова още се колебаят.
55
3
 
25
 
! Отговори
Цъ преди 1 година
Санкциите на Русия са адекватни на санкциите на ЕС и даже са закъснели. ПРИЧИНИТЕ за войната в УК не са тези, които са заявени от Едната страна. Гледната точка на другата - никой не я уважава. Еми това води до война.
54
1
 
28
 
! Отговори
Статистик преди 1 година
Кажете едно благодаря на Путин, че ви помага да се откъснете и руската зависимост и готово. Я виж сега колко слънце пече, ще си направите евтина енергия и ще преминете към безкарбоновото бъдеще.
53
1
 
29
 
! Отговори
Говедо преди 1 година
Пълна шизофрения,ревем до небесата,че се отказваме от руския газ,а се сърдим,че не ни доставят достатъчно;имаме нужда от газ,а не си връщаме турбината....
52
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
без петрол и газ ще стане кофти в Германия зимата,вече сме го гледали филма 1944г.
51
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хаха,ес ще налага санкции в същото време иска газа да не спира,те руснаците да не са простии
50
1
 
31
 
! Отговори
aa1830 преди 1 година
Това е безгранично лицемерие, да блокираш сметки за стотици милиарди на чужда държава, да налагаш санкции за неща, които другата страна не може да си осигури и да очакваш същата друга страна да ти доставя в пълен обем това което не може да си купиш от другаде.....който има глава да помисли
49
21
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
АБСОЛЮТНО ТРЯБВА ДА СЕ СПРЕ ГАЗА ЗА ЕС ОТ ТЕРОРИСТИЧНАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ФЕДЕРАЦИЯ НА ЗЛОТО! ВРЕМЕ Е ЧЕРВЕНИЯ РЕЖИМ ТАМ ДА БЪДЕ СВАЛЕН