Лавров на обиколка в Африка, търси подкрепа за войната в Украйна

Рязкото поскъпване на храните засегна сериозно континента
27 юли 2022 18:00, Анисия Иванова
184
Лавров на обиколка в Африка, търси подкрепа за войната в Украйна
Снимка: БГНЕС

Сергей Лавров е на посещение в Африка, където ще се опита да намери признаци на приятелство в момент, в който рязкото поскъпване на храните заради нахлуването в Украйна засегна сериозно континента. И успя да ги намери, пише в свой материал Financial Times.

Начинът, по който беше посрещнат руският министър от дългогодишния лидер на Конго Денис Сасу Нгуесо в понеделник и приятелската среща с египетския президент Абдел Фатах ел-Сиси ден по-рано, показват, че водещият руски дипломат продължава да се радва на добро отношение от някои лидери на континента.  

Обиколката на Лавров в Египет, Република Конго, Уганда и Етиопия идва в момент, когато африканските страни се борят с растящите цени на храните и изкуствените торове. Въпреки че Западът се опита да изолира Москва заради конфликта, посрещането, което получи той, показа колко е силно руското влияние в Африка.

Това, което Западът класифицира като нация парий, не е задължително да се отнася и за останалия свят“, каза Комфорт Еро, президент на мозъчния тръст Crisis Group. „За Русия става въпрос да изгради съюзи и да покаже на Запада, че не е спечелил тази битка“.

Въздействието на тези усилия ясно се видя през март, когато 17 африкански държави се въздържаха от гласуването на Общото събрание на ООН, и не осъдиха нахлуването в Украйна. Други осем отсъстваха. Един гласува против.

Еро каза, че Русия успешно е реактивирала старите връзки от съветската епоха от времето, когато Москва се е смятала за по-симпатизираща от много западни столици към каузата на освободителните борби в Африка.

През последните години Москва изгради процъфтяващ оръжеен и охранителен бизнес в няколко страни и изпрати наемници в Сахел и минни групи в Судан и Централноафриканската република.

Лавров, чието посещение трябва да приключи в Адис Абеба в четвъртък, се е опитал да оспорва идеята, че нахлуването на Москва в Украйна е довело до по-високи цени на храните и торовете, каза Еро.

Русия „използваше всичките си средства за комуникация, за да защити своята теза, че хранителната криза не е по нейна вина“, каза Еро, добавяйки, че много африкански нации обвиняват санкциите и неспособността на Запада да ги защити от последствията.

Африканските нации са били прави да поддържат комуникационните канали отворени за Москва, според Камиса Камара, старши съветник по африкански въпроси в Американския институт за мир. Тя каза, че подходът е помогнал да се проправи пътя за споразумението между Русия и Украйна от този месец, колкото и да е несигурно повторното отваряне на украинското пристанище Одеса за износ на пшеница.

Миналия месец президентът на Сенегал Маки Сал, председател на Африканския съюз, пътува до Русия, за да се срещне с президента Владимир Путин. „Президентът Путин изрази пред нас готовността си да улесни износа на украинска пшеница“, написа той в Twitter след срещата.

Африканските лидери се адаптираха към многополюсен свят, в който „центровете на властта се движат“, каза Камара, бивш външен министър на Мали. Освен Русия, те се ангажираха с Китай и нововъзникващите сили, включително Турция, държавите от Персийския залив и Индия, добави тя.

Във франкофонска Африка, добави Камара, някои страни активно приемат Москва като част от отхвърлянето на Франция, бившата колониална сила. Военната хунта в Мали изгони френската армия и привлече Вагнер, руска наемна група, в битката си срещу джихадистки бунтовници. Африканската обиколка на Лавров съвпада с посещението на френския президент Еманюел Макрон в Бенин, Камерун и Гвинея-Бисау.

В Адис Абеба, където се очаква Лавров да прекара известно време с премиера Абий Ахмед, Етиопия също се стреми да балансира различните силови блокове, каза Абел Абате Демиси, сътрудник в Chatham House, мозъчен тръст.

Адис търси сближаване със САЩ, след като миналата година Вашингтон наложи санкции в отговор на войната в Тиграй. Майк Хамър, специален пратеник на САЩ за Африканския рог, ще посети Адис Абеба тази седмица.

САЩ също полагат усилия за укрепване на политическите връзки със страни от целия континент. Американците планират среща на върха на африканските лидери във Вашингтон през декември. Тя ще е първата по рода си от 2014 година, когато беше организирана от бившият президент Барак Обама. Руските медии казаха, че Лавров обсъжда дневния ред за втората среща на върха Русия-Африка, която трябва да се проведе в Русия следващата година.

В Уганда президентът Йовери Мусевени също се опитваше да настрои една страна срещу друга, каза Фредерик Голуба-Мутеби, базиран в Кампала политолог.

„Мусевени е много непредвидима личност. Той ще каже и направи точните неща, за да се присламчи към западните сили, ако има нужда за нещо от тях. И тогава, когато не е съгласен с тях, той ще тръгне и ще отиде в Русия, в Иран, в Китай“, каза той.

Мухузи Кайнеругаба, син на Мусевени и висш военен командир, който се смята за негов наследник, публикува в Twitter в началото на руската инвазия, че „по-голямата част от човечеството (което не е бяло) подкрепя позицията на Русия в Украйна“.

Но възгледите за Русия се различават в политическия елит на африканските страни.

Този месец президентът на Демократична република Конго Феликс Чисекеди каза пред Financial Times, че неговата държава не взема страна, въпреки че в ООН осъди инвазията на Русия в Украйна. „Не искам да вземам страна, защото тези две държави имат връзки с ДРК. Това, което се случва е много жалко“, каза той.

А в Танзания опозиционният лидер Зито Кабве разкритикува това, което счита за опасен флирт с Москва от страна на някои африкански страни.

„Да, американците и техните западни съюзници нахлуха в Либия“, каза той за интервенцията през 2011 г., която отприщи хаос в Сахел след падането на дългогодишния диктатор Муамар Кадафи. „Но две грешни дела не правят едно правилно и това не оправдава нахлуването на друга страна в суверенна държава“, каза той, имайки предвид руското нахлуване в Украйна.

Още анализи на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
1
 
3
 
! Отговори
Зайцев преди 1 година
Има много опасни диви животни ,че и отровни .Трябва да внимава .Все пак това е Африка ,може да бъде стъпка и от слон ,хипопотам ,може да бъде изяден от крокодил.Вероятности всякакви.
131
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не стане само Унга бунга и рашиста в казана :D
130
1
 
3
 
! Отговори
СМЕХ... преди 1 година
..А ДАЛИ ЛАВРАТА СИ Е ВЗЕЛ СВЕЩИ ...ЗА ДА ДИРИ СЪЮЗНИЦИ У АФРИКА...??!!!
129
1
 
4
 
! Отговори
Чугунолеяр преди 1 година
Хм, бях забравил, че Африка е единствената дестинация, след Северна кУрея, над която може да лети почти безпроблемно, но да внимава, че ако самальотът му падне - да се надяваме, че е Боинг или Еърбъс - има двукраки, които си похапват и човешко месце. И да забрави за пальот до европейска Сърбия.
128
3
 
6
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Като газифицира Сахара да изкопа езерето отдолу и всичката риба в океаните ще изплува сама на брега.
127
2
 
7
 
! Отговори
Москва потъна преди 1 година
Има горили, шeбeци там може някой да се върже.
126
2
 
13
 
! Отговори
куция кон лавроФф преди 1 година
само в Африка и Сърбия го приемат.
125
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Леле колко ваксини са му набили накуп на тоя дядо. Станал е на игленик. Предпътно- жълта треска ,малария и т.н. Накрая ще пипне някоя Ебола и ще се кротне.
124
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хитрия не си разбрал че всичко това е Западна пропаганда. Само едно ще ти кажа не си хитър дори.
123
3
 
12
 
! Отговори
Хитър Петър преди 1 година
Понеже Китай инвестират яко е Африка сега *** ще искат и те! Очаквам безграничното приятелство да свърши скоро и Китайците да се сдобият с ватенки през зимата след като изядат плънката от ***🤣🤣🤣🤣
122
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Африка е най младия континент. Там е бъдещето Китай го разбра и е най големия инвеститор. Тука алексито ги подценява но не е правилно.Русия има известно влияние в Африка. Факт.
121
4
 
15
 
! Отговори
Хитър Петър преди 1 година
Ако запада спре само лекарствата към Африка за 2 години няма да има с кой да се сближават ***! То след 2 години и ватенки няма да има! Изобщо какво очакваме от нация която се мисли за велика сила а народа и се радва на крадени тоалетни чинии!
120
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Африканците да купят руската газ и житото и после да продадат газта на Европа най големите балъци на света.
119
2
 
19
 
! Отговори
Мехмед преди 1 година
Трепери НАТО! Лавров ще договори бойни слонове от Танзания и камилска кавалерия от Нигер.
118
4
 
23
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Да търсиш подкрепа в Африка.Жалки рашисти.
117
4
 
23
 
! Отговори
лавров си търси.. преди 1 година
любовник с голям черен банaн.
116
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не търси подкрепа за войната, а за бойкот на запада. Засега успява. Факт.
115
3
 
18
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ТРО-ЛАВРОВ ДА ХОДИ ДА ОБИКАЛЯ В АДА И КОЛКОТО ПО-СКОРО ТОЛКОВА ПО-СКОРО!
114
25
 
5
 
! Отговори
Патриот преди 1 година
Русия над всичко!! Само Русия ще спаси православието!!
113
6
 
24
 
! Отговори
до: 138 преди 1 година
Тя Руската Федерация се разпада бе, пич! В момента на говоренето Бурятия иска независимост! Щял да се "присъединява", ХА-ХА-ХА, гууем виц!!!