Русия: Още няма сделка за размяна на затворници със САЩ

Американска баскетболна звезда бе обвинена в употреба на наркотици
28 юли 2022 18:00, Йоана Цонева
8
Русия: Още няма сделка за размяна на затворници със САЩ
Снимка: БГНЕС

Русия обяви, че преговорите със САЩ за размяна на затворници продължават, но няма споразумение за размяна на задържаната американска баскетболна звезда Бритни Грийнър с намиращия се в затвора руски търговец на оръжие Виктор Бут.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред репортери, че "засега няма споразумения в тази област".

Говорителката на външното министерство Мария Захарова посочи, че преговорите за размяна на затворници се водят от известно време, но без да доведат до резултат.

Те реагираха на коментарите на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, че Вашингтон е направил на Москва "сериозно предложение", за да осигури освобождаването на Грийнър и бившия американски морски пехотинец Пол Уилън, също задържан в Русия.

"Въпросът за взаимния обмен на руски и американски граждани, задържани на територията на двете страни, беше обсъждан навремето от президентите на Русия и САЩ", каза Захарова, очевидно визирайки разговорите, предшестващи нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари.

"Те дадоха указания на съответните упълномощени структури да проведат преговори. Те се провеждат от компетентните служби. Конкретен резултат все още не е постигнат".

Преговорите ще трябва да отчитат интересите и на двете страни, каза тя.

Още по темата
В сряда Блинкен заяви, че през следващите дни ще обсъди с руския си колега случаите на Гринер и Уилън.

"Когато се обсъждат такива теми, не се провеждат информационни атаки", каза Песков в коментар, който изглежда отразяваше раздразнението от много публичната дипломация на Вашингтон по въпроса.

В сряда източник, запознат със ситуацията, потвърди доклада на CNN, че Вашингтон е готов да размени руския дилър Буут, който излежава 25-годишна присъда в САЩ, като част от сделката.

Руският адвокат на Уилън по-рано заяви, че според него Москва е искала Бут да бъде част от размяната за Уилън.

Гринър, задържана на московското летище "Шереметиево" през февруари с патрони за вейп, съдържащи масло от канабис в багажа си, беше в съдебната зала в сряда на последното изслушване по делото ѝ по обвинения в употреба на наркотици. Следващото изслушване е насрочено за 2 август.

"От правна гледна точка размяната е възможна само след произнасяне на съдебно решение", заяви адвокатът на Грийнър в Русия Мария Благоголина в изявление.

През 2020 г. Уилън беше осъдена на 16 години затвор в Русия, обвинена в шпионаж. Той отрича да е шпионирал и казва, че е бил набелязан в операция за укриване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
3
 
! Отговори
То преди 1 година
През 2020 г. Уилън беше осъдена на 16 години затвор в Русия, обвинена в шпионаж. Той отрича да е шпионирал и казва, че е бил набелязан в операция за укриване........ Значиии Уилън БЕШЕ ОСЪДЕНА за шпионаж ....... Но ТОЙ отричал ..... ТОЙ ... ТЯ .... ТО.... кой пол е съществото от АМЕРИКАНСКАТА АРМИЯ че нещо се обърках . Приятелките му - морските тюлени Стиви, Брандон и Джон по цял ден плачели за нея/него .... Носели черни забрадки и постоянно заплашвали да се самоубият.
4
0
 
3
 
! Отговори
Виктория Бут преди 1 година
Начи тя и Крушовишката свинкя е дилърка......
3
0
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 3: преди 1 година
Ти си изключително интелигентен и красив човек, с прекрасно ментално здраве.
2
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Американска баскетболна звезда бе обвинена в употреба на наркотици" --------- Не е "обвинена", а е хваната с марихуана на границата. Ако подобно нещо стане на границата в САЩ, веднага те задържат и лицето то снимано в полицейския участък се появява в интернет завинаги.
1
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ало мисирките очилатия *** от снимката не само ползва наркотици, но ги и пласира така, че аре най-после да се опитате да пишете истината.