Путин: В една ядрена война не може да има победители

Такава война не бива да се започва
302
Путин: В една ядрена война не може да има победители
Снимка: БГНЕС/ЕПА

Руският президент Владимир Путин заяви, че в една ядрена война не може да има победители и че такава война не бива да се започва.

Путин направи този коментар в писмо до участниците в конференция, посветена на Договора за неразпространение на ядреното оръжие (ДНЯО), повече от пет месеца след началото на войната му в Украйна, съобщи Ройтерс.

"Ние изхождаме от факта, че в една ядрена война не може да има победители и тя никога не трябва да бъде разпалвана, и се обявяваме за равна и неделима сигурност за всички членове на световната общност", заяви той.

Международната загриженост относно риска от ядрена конфронтация се засили, след като Русия нахлу в Украйна на 24 февруари. В речта си по това време Путин посочи остро ядрения арсенал на Русия и предупреди външните сили срещу всякакви опити за намеса.

"Който се опита да ни попречи... трябва да знае, че отговорът на Русия ще бъде незабавен. И ще ви доведе до такива последствия, с каквито никога не сте се сблъсквали в историята си", каза той.

Дни по-късно той нареди ядрените сили на Русия да бъдат приведени в състояние на повишена готовност.

Войната в Украйна повиши геополитическото напрежение до нива, невиждани от Кубинската ракетна криза през 1962 г.

"Перспективата за ядрен конфликт, която някога беше немислима, сега отново е възможна", заяви през март генералният секретар на ООН Антонио Гутериш.

Политици както в Русия, така и в Съединените щати публично говорят за риска от Трета световна война. Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс заяви през април, че предвид неуспехите, които Русия е претърпяла в Украйна, "никой от нас не може да приема с лека ръка заплахата, която представлява потенциалното прибягване до тактически ядрени оръжия или ядрени оръжия с ниска мощност".

Русия, чиято военна доктрина позволява използването на ядрени оръжия в случай на екзистенциална заплаха за руската държава, обвини Запада, че води "марионетна война" срещу нея, като въоръжава Украйна и налага санкции на Москва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


302
Още по темата: Владимир Путин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
224
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хи какво каза, който си играе с огъня, ще изгори, това се отнасяше за Путин, скоро Китай и САЩ ще се разберат, а Путин ще яде дървото.
223
25
 
12
 
! Отговори
Ванга преди 1 година
Империята на злото САЩ ще падне.И ще настъпят времена на мир и благоденствие за народите по света.
222
4
 
20
 
! Отговори
В даскалото казаха преди 1 година
Следващата цивилизация ще е от xлeбaрки . Интересно те ще имат ли комунизъм , демокрация и НАТО?
221
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така като гледам еленовъда Шойгу колко медала има оставам с впечатлението че е участвал в много битки с елени при тяхното изкуствено осеменяване и вземане на осеменителен материал.
220
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Манячето от Кремъл много да внимава защото колегата му Ал Зауахири отиде на доклад при Осама бин Ладен. Както ходи на тържества и шабаши на ръждясали руски корита и черупки да не мине някой дрон и да го прати на концерт на Кобзон.
219
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За Русия човешкия живот е с цената на крилата на танк. Сбирщина от алкохолици и леки жени избили цвета на нацията методично.разум мислене и всичко свързано с интелект им е чуждо. Така че вероятността за ядрен конфликт е много възможен. Най доброто от всичко колегата с 200000 кв.км ече това е пустош без пътища и всякаква цивилизация, но опазена пустош или казано екологичен хабитат.
218
4
 
17
 
! Отговори
раковия нацист преди 1 година
не е на себе си от химиотерапията.
217
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам дали победител ще е Русия, но ако в една евентуална ядрена война (пази Боже!) Русия покаже ядрено надмощие, това ще е ЕДИНСТВЕНИЯТ начин, по който може да победи! Други, цивилизовани начини за победа руснаците просто нямат и не могат да имат с този манталитет. Има една сентенция: С агресия се рушат империи но с агресия не могат да се острят моливи....Путин е чудовище, че прави такива намеци!
216
25
 
7
 
! Отговори
Професионалист преди 1 година
Победител е само Русия с тези 117 милиона кв. км.За да я изравниш като Хирушима ти требват 200,000 атомни бомби,Такава броика никои нема дори целия свят.Разделяте кв. км. на поразяващтите кв. км. на една атомна бома и се поучава 200.000 атомни бомби.Почвай воината моментално!
215
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Глух Пор- Дори Путин е по-висок от Зеленски. ФАКТ!
214
17
 
8
 
! Отговори
Глух Пор преди 1 година
До 229-"Победител ще има но това няма да е русия" .... Като са ви напънали да пишете "коментари" по нощите, поне вдигнаха ли ви надниците. Иначе през деня шанс нямате. А украинеца Зеленски "побеждава героично" и ни гледа войнствено само след нашмъркване. Путин може и да не е цвете за мирисане, но нито е виновника за войната и световния колапс в случая, нито е губещия. Не му трябва ядрено оръжие, ако реши да изравни със земята Украйна за дни. И може да го направи само с конвенционални оръжия!
213
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може Може другарю жушка ти войник не си ходил какво ти разбира малката дърта главица от война ... Победител ще има но това няма да е русия
212
2
 
3
 
! Отговори
До 226 преди 1 година
хаха, много оригинално, изсипа се гений тука
211
3
 
0
 
! Отговори
до 225 преди 1 година
Мозък при теб липсва, потвърдено с петорна експертиза. Погрижи се за пенсионния фонд на първо време, защото е сериозно положението.
210
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има място за всички под слънцето само на диктаторите им е тясно ако я нямаше тази война тези хора щяха да са живи да се радват на живота тръпки ме побиват как един човек и неговата клика вършат такива зверства
209
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички сме нацита, ела и ни избий и нас, гомньо
208
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Засенчват го с тези медали. Не знам как е позволил такъв произвол. Медведев сигурно отново е в истеричен пристъп след този гаф.
207
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Империята на злото шантажираха света с ядреното си оръжие сега няма да има победители това всички го знаем защо въобще трябва да се коментира дано някой света да ги премахне тези ядрени оръжия и да се приключи с тях
206
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тука имаме цяла "братска" държава и няколко постоянно поругавани паметници, броски, ще ни обърнеш ли внимание? Въпреки пролапса и постоянното разстройство? Зная, че ядеш много кимчи, но все пак, имаме цял батальон на паметника, че и го осветихме с прожектори за през нощта, и не можем да поддържаме тая конфигурация без газ.
205
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нисък и малък човек пълен с комплекси Русия си имаше всичко преди войната толкова е безмислена и жестока тази война много смърт и разруха