Русия обяви "Азов" за терористична група

Полкът е едно от най-значимите украински военни формирования
2 авг 2022 15:25, Йоана Цонева
120
Русия обяви "Азов" за терористична група
Снимка: БГНЕС

Украинският полк "Азов" бе обявен от Върховния съд на Русия за "терористична" група.

Полк "Азов", който има крайно десни и ултранационалистически корени, е едно от най-значимите украински военни формирования, които се сражават срещу Русия в Източна Украйна, предаде БГНЕС.

Русия редовно се позовава на "Азов" в подкрепа на твърдението си, че Украйна е контролирана от "фашисти". Руската държавна пропаганда сравнява бойците на Азов с нацистите от времето на Втората световна война, чието поражение от Съветския съюз остава основна част от руската национална идентичност.

Още по темата
Преди това полкът е бил базиран в източния украински пристанищен град Мариупол, но много от военнослужещите са били пленени от руските сили, когато градът пада през май след почти тримесечна обсада.

Представители на Донецката народна република, подкрепяната от Русия структура, която претендира за Мариупол като част от своята територия, заявиха през май, че заловените бойци от Азовския полк могат да бъдат осъдени на смърт съгласно законите на самопровъзгласилата се република.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
2
 
5
 
! Отговори
Оф преди 1 година
До До ЛатернатаИ коя точно история да прочета?!? Путин призна ЛДНР и прати армията в тяхна защита.ако Зе беше решил да нападне ЛДНР, РФ щеше да се намеси, ако беше тръгнал към Крим, пак същото. Война щеше да има, така или иначе.А аз знам и за една друга "агресия" както я наричат - нападението над беззащитната Османска империя от 1878 година. Дай и нея да заклеймим. Или агресията на България срещу Македония в 3 войни. Заклеймете всички, иначе си е просто пропаганда.
78
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стиг сте ги мислили украинци и руснаци...те ще се оправят, а и има кой да ги мисли. Дайте малко да се съсредоточим върху това, което се случва по нашите земи, защото сме пред умирачка и бе да има война.
77
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо не написахте ,че двамата англичани и тоя алжирец ли беше са екзекутирани за военни престъпления. Има цяло видео в Инстаграм с изпълнението на присъдата. Наемниците да му мислят преди да тръгнат визирам от натовските частни военни компании
76
0
 
7
 
! Отговори
Сега ручат преди 1 година
Нещата в Западна Украйна се мътят от над 400 години когато са станали евангелисти,католици и униати.Шовинизмът ги тресе от над 100 години. На тая торна почва избуя укровския нацизъм,от който са се стресирали даже немците. Бандеровците са клали и трепали поляци,евреи,***,руснаци. Там остана недоубито гнездо на нацизма след 1945г. Хрушча им даде амнистия след 1955г. и сега руснаците ручат резултата.
75
1
 
5
 
! Отговори
Латерната преди 1 година
До До Porednoto kukuГоляма си латерна. Майданските власти решиха вместо да преговарят с антимайданното движение, което провъзгласи 4 народни републики, реши(Заповед на А.Аваков) да създаде доброволчески отряди - до 12 000, които да подпомагат МВР и армията в потушаването на протестите и налагането на реда. Всъщност са 10 000, от типа на Азов, Айдар, Торнадо и т.н. Тези хора са ПРЕСТЪПНИЦИ.А Украйна воюва с РФ чрез мобилизираните си мъже, бащите на новото поколение украинци.
74
3
 
7
 
! Отговори
До авторката преди 1 година
А според теб не ли вярно че Азов са терористична организация ? Това че са инквизирали убивали и горяли живи хора включително Деца (прочетете нещо за Алеята на ангелите в Донецк) само защото говорили на руски език, не е терор. Така ли ? Или това че всички азовци са си татуирали свастики (самата им емблема е нацистки символ) ?! Всички документирани зверства на етническа основа от 2014г насам са срещу руснаци и Българи ! Може би са благотворителна организация ? Дари си заплатата на тях тогава ХАЙДЕ
73
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДНЕС ОЩЕ 250 УКРОГЕРОИ СЕ РАЗХВЪРЧАХА ИЗ ВЪЗДУХА ЗАЕДНО СЪС МАШИНИТЕ СИ 30 БР.
72
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако искаш да продадеш война на американец, казваш, че е за свобода и демокрация. Ако искаш да продадеш война на руснак, сазваш, че е против нацизъм..Който знае история!
71
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фашистка Украйна ще бъде прочистена от тези националисти и народът ще бъде освободен и в пределите на Руската Федерация. Такава е повелята на времето!
70
0
 
2
 
! Отговори
Сандо преди 1 година
смъртната присъда вече беше изпълнена на тези които са участвали безмозочно в Азов - на парчета са вече
69
0
 
3
 
! Отговори
Porednoto kuku преди 1 година
До .!.И какво общо имат евреите, кукундрел. Ултрасите, хулиганите и нацитата ги въоръжиха първоначално украинските олигарси. А после държавата ги прие във вътрешни воиски(МВР) и в армията. И ги пратиха в югоизточна Украйна да тормозят местните, за да няма втори Донбас. Включително ортодоксални евреи са се записали в тубата как си пеят "Батько наш Бандера" - песничката, която Азов си пяха в подземията на Азовстал, докато траеше обсадата. Украинският национализъм е срещу всичко руско.
68
6
 
3
 
! Отговори
Юруууш преди 1 година
Добре че скоро Русията няма да е на световната карта
67
7
 
4
 
! Отговори
Fuch this shit преди 1 година
Терористична държава да обвинява в тероризъм е цинизъм
66
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След изказване на укр. пасланик Мелник в Германия, че Бандера не е убиец но евреи и поляци, а Робин Худ, израелците викнаха, че той бе уволнен!
65
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 69 То и в нациска Германия е имало евреи предатели, помагали са на нацитата за пари и да оцелеят..има престъпници на всякъде..дори и сред евреите хаха
64
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най голямото наказание за Азов и, че насат името на море, което избяло се намира в Русия вече..Трябва да се прекръстят хаха
63
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че то Израел що не помага на Украйна? Точно заради нацистите които Киев създаде и с помощт на ЦРУ подкрепя.
62
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проблема им е че като народ съществуват от много време, но като самостоятелна държава и нация от 30 години..а сред тях има много етнически руснаци още от СССР. Имат Македонския синдром..
61
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинцити започват вече и да си пренаписват историята, в сациалните мрежи казват ниче, че са скандинавци от Северозападна Европа, а не славяни от Източна Европа...
60
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Азов действа само на територията на Украйна и само съд в Украина има право да да го обяви за терористичниа организация.