Шрьодер след срещата с Путин: Кремъл иска решение чрез преговори

Сделката за зърното може да проправи пътя към прекратяване на огъня
3 авг 2022 12:33, Елка Василева
185
Шрьодер след срещата с Путин: Кремъл иска решение чрез преговори
Снимка: архив, БГНЕС

Сделката между Москва и Киев за деблокиране на износа на украинско зърно може да проправи път към възможно прекратяване на огъня в конфликта, който продължава вече 5 месеца, смята бившият германски канцлер Герхард Шрьодер, който е приятел на руския президент Владимир Путин, предаде Ройтерс.

Още по темата
Първият кораб, натоварен с украинско зърно, потеглил от украинско пристанище след началото на войната, вчера успешно хвърли котва край бреговете на Турция и днес предстои да му бъде направена инспекция.

Добрата новина е, че Кремъл иска решение чрез преговори, заявява Шрьодер в публикувано днес интервю за германския седмичник списание „Щерн“ и електронната медия ЕрТе Ел. Той добавя, че миналата седмица се е срещнал с Путин в Москва.

Първи успех е сделката за зърното, може би това може да се разшири бавно към прекратяване а огъня, каза Шрьодер в интервюто си.

Шрьодер беше федерален канцлер от 1998 до 2005 г. Той критикува войната в Украйна, но отказа да осъди Путин.

Междувременно Русия обвини САЩ, че са пряко замесени в конфликта в Украйна и не просто снабдяват Киев с оръжие.

Руското министерство на отбраната, ръководено от съюзник на Путин, каза, че думите на Вадим Скибицки – украинският зам.-началник на военното разузнаване, пред британския в. „Дейли телеграф“ показвали, че Вашингтон участва в конфликта.

Скибицки каза за изданието, че е имало консултации между САЩ и е представители на украинското разузнаване преди нанасяне на удари и Вашингтон е имал ефективно право на вето върху планираните цели, но американски служители не са осигурявали пряка информация за определяне на целите.

Всичко това безспорно доказва, че Вашингтон, противно на твърденията на Белия дом и Пентагона, е пряко замесен в конфликта в Украйна, заяви вчера руското военно ведомство.

Администрацията на Байдън е тази, която носи пряка отговорност за всички одобрени от Киев ракетни атаки по жилищни райони и гражданска инфраструктура в населени райони на Донбас и други региони, довели до много цивилни жертви. Белият дом и Пентагонът не реагираха веднага на тези твърдения.

Пентагонът обаче отрече твърденията на Москва, че Русия е унищожила 6 американски ракетни системи ХАЙМАРС от началото на войната.

Шрьодер изтъква в интервюто си, че бъдещето на Донбас е сложно. В традиционния промишлен център в Източна Украйна се водят тежки сражения.  "Трябва да бъде намерено решение, базирано на швейцарския кантонален модел", казва Шрьодер. Той добавя, че предстои да се види дали Путин ще се върне към предвоенната "линия на съприкосновение" при прекратяване на огъня.

Швейцария има 26 полуавтономни кантона или провинции. Решения за ключови проблеми като този с Крим, анексиран от Русия през 2014 г., биха могли да бъдат намерени с течение на времето, "може би не за 99 години, като в Хонконг, а през следващото поколение", посочва Шрьодер.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв Запад,бе?Ненормални ли сте?Кой кого нападна и защо?Кой убива невинни хора и защо?Мтига с точ гад Путин и мръсната им нация!
122
16
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако Русия искаше да действа безкомпромисно както правят САЩ досега щяха да са приключили войната. Просто щяха да сринат всички големи градове, но те проста не искат да има много жертви.
121
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЩЕ БЪДЕ ТАКА КАКТО ИСКА ПУТИН - ОСТАНАЛИТЕ И ОСОБЕННО ЕВРОПА СА ПРОСТО ЕДНА ТУХЛА В СТЕНАТА
120
12
 
9
 
! Отговори
Путин преди 1 година
ЛЪЖЕ ОПЯТЬ. НЕ ИСКА ПРЕГОВОРИ!!!
119
10
 
11
 
! Отговори
Popa ot razgrad преди 1 година
Дочакахме и това да видим...Wagner да спасява великата Червена армия...
118
10
 
8
 
! Отговори
Майна преди 1 година
МЕРКЕЛ И ШРЯОДЕР БЯХА ТРОЯНСКИНЕ КОНЕ НА ПУТИН И ТОЧНО ТЕ НЕ ПУСНАХА УК В НАТО, КАКНО НАПРАВИ СРАВНИТЕЛНО НАВРЕМЕ РСМ!
117
9
 
7
 
! Отговори
Ми555 преди 1 година
Путин АКО искаше преговори - щеше да спре военните действия поне за известно време! Нито Русия, нито Ук искат преговори! Два остри камъка брашно никога няма да смелят!
116
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кремъл не иска, а се моли горещо на Зеленски за преговори чрез агента на Путин Шрьодер. Тоя който набива шамарите и шутовете по заадника на Путин той решава кога ще има преговори.
115
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кремъл иска преговори, а Шрьодер иска пари. Преговорите зависят от желанието на Украйна а не от Кремъл, а Шрьодер ще си прибере хонорара за услугата на Кремъл. С една дума Кремъл е двойно прецакан.
114
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"но американски служители не са осигурявали пряка информация за определяне на целите." Ахаха това е вицът на деня. Точно те осигуряват сателитните снимки бяха го съобщили преди месеци даже бяха и наели частни компании да правят това.
113
2
 
8
 
! Отговори
Няма преди 1 година
Да има преговори.
112
6
 
14
 
! Отговори
Западняк преди 1 година
До 100. Уф, този "гнил" запад го разпадате от средата на миналия век, а той си е тук и все така богат, демократичен и проспериращ. И главните букви не те правят умен.
111
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кремъл иска шамари и да плаща репарации следващите 100 години!
110
9
 
15
 
! Отговори
Възмутен преди 1 година
Този руски агент няма право да се обажда.
109
2
 
11
 
! Отговори
Демократ преди 1 година
Няма как да има швейцарски там по една много проста причина - няма швейцарци.
108
9
 
18
 
! Отговори
с терористи и окупан преди 1 година
...ти... не се преговаря.. Руснаците само от тояга разбират.. КОЙ ДОГОВОР Е СПАЗИЛ ПУТИН ДО СЕГА?!?!?
107
10
 
19
 
! Отговори
Болшая непобедимая преди 1 година
Пигмея видя, че армията му и държавата му нищо не струват и сега търси авариен изход.
106
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кремъл не чувства ли че много иска?!
105
8
 
11
 
! Отговори
Рано е преди 1 година
Всичко тепърва започва за теб Путин имаме големи планове за теб и за *** ти ...какви преговори ?
104
9
 
7
 
! Отговори
Така така преди 1 година
Продажбата на зърно е спонсорство на фашизма ! Путин е лицемер и той. Щом с Даган си върти игрите не е по добър от западните б.о.к.Л.у.ц.и. При това му убиха посланника турците а той ги спасява докато се гаврят с него. Слаба мишка. Нищо общо със СССР