ЕС осъди нападението над Запорожката АЕЦ

Вчера руските окупатори четири пъти обстреляха централата
6 авг 2022 23:00, Нели Христова
180
ЕС осъди нападението над Запорожката АЕЦ
Снимка: БГНЕС

Европейският съюз осъжда "безотговорното нарушаване" на правилата за ядрена сигурност от Русия с военните й действия, засягащи украинската Запорожка АЕЦ. Това заяви днес първият дипломат на ЕС Жозеп Борел, предаде Франс прес.

"ЕС осъжда военните действия на Русия около Запорожката атомна централа. Става дума за тежко и безотговорно нарушение на правилата за ядрена безопасност и още един пример за това как Русия пренебрегва международните норми", написа той в туитър, съобщи БТА.

Вчера руските окупатори четири пъти обстреляха Запорожката АЕЦ, повредиха високоволтов проводник, задейства се аварийната защита и един от трите работещи блока на централата се наложи да бъде изключен, напомни по-рано днес УНИАН.

След обстрелите президентът Зеленски призова държавите по света да наложат строги санкции на целия атомен отрасъл на Русия. По думите му Москва трябва да носи отговорност дори само за това, че е създала заплаха за АЕЦ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя дъртак или е постоянно пиян или е абсолютно луд.На всички е ясно,че украинските нацисти,по нареждане на фашиста-наркоман Зеленски обстрелват централата и заплашват сигурноста на цяла Европа.А тоя откачен взел да говори врели некипели.Не ви ли е срам от лъжите ви бе уродляци?
105
1
 
4
 
! Отговори
Ашмодеан преди 1 година
Новини: 1. 24 февруари - Русия окупира запорожката АЕЦ. 2. 30 февруари - Русия обстрелва реакторите на запорожката АЕЦ. Европа е в опастност от нов Чернобил. 3. 5 април - Русия бомбардира запорожката АЕЦ. Теоретично е възможно да насочиш оръдието вертикално и падащият снаряд да порази позицията ти, но е малко вероятно. От 24 февруари в запорожката АЕЦ има руски войници и цивилен руски персонал. Как точно я обстрелват ?
104
0
 
5
 
! Отговори
БПФ преди 1 година
Крайно време е тоя мрсен дъpтак да бъде свален от поста си, ако трябва и със сила !!! ЗАЩО руснаците ще обстрелват АЕЦ-а, който контролират, бе ??? Сами по себе си ли стрелят ???
103
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Крайно време е ЕС да осъди собственото си поведение заради лъжите,които бълва,заради това,че подкрепя укронацистите,заради злините,които причинява на Европейските народи,заради съсипването на Европа!
102
0
 
9
 
! Отговори
Дедо преди 1 година
Там пише: "Още по темата" и следват 6 изаказвания на Зеленски. И това ако не е цензура!
101
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Осъди от туитър. Ей, най- достоверните ви източници - ФБ и туитър. Смешно и жалко за нивото на преписвачите.
100
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чакай малко, че те не я ли бяха превзели преди 2 месеца?! Как точно са обстрелвали собствени позиции
99
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
зеленски трябва да се награди с оскар за добри сценарий които ги измисля
98
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
безбожници пак започвате с вашите пропаганди и лъжи укронацитстите обстрелват- барел плаче че рус побеждава а урсулата се напикава с газ да ги дадат на р българия *** христова се приготвя будуара с неонастите да прекарва три четри вечера зада ражда малки ноенацисчета за подкрепа на укробендеровци
97
0
 
25
 
! Отговори
мдааа преди 1 година
Защо сами са се обстрелвали в АЕЦ-а руснаците ще си остане загадка .
96
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цитират ни туитър изявление. А да го напишат официално от МААЕ, но няма. Има всичко - откъде точно са излетели снарядите и кои сили са на това място - 45 бригада на ВСУ намиращи се в Марганец, контролиран от Киев. В Запорожката АЕЦ се съхранява 30 т плутон и 40 т убогатен уран. Има 7 блока. Не всички работят. Украинските специалисти работят и разчитат на руските да ги пазят от техните. Отвратителна БГ пропаганда. Гнус ме е.
95
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това са ЕС в момента - нацистки симпатизанти и лъжци.
94
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази централа отдавна е под контрола на руснаците та кой освен укрофашистите ще я обстрелва. Естествено ЕС обвинява руснаците защото подържа фашисткия режим в Киев но скоро няма да има кого да подържа защото украина ще стане руска .
93
2
 
38
 
! Отговори
Бако преди 1 година
А правилното заглавие е: "Руските сили спасиха Запорожката АЕЦ".
92
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Запорожката АЕЦ продължава работата си с Украински специалисти и работници но тя е под контрол на Русия няма логика сами да си обстрелват централата. И тази скалъпена история ще излезе наяве както бяха опровергани в Буча, че е техен сценарии.
91
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
руските окупатори четири пъти обстреляха Запорожката АЕЦ - ха ха и от къв зор да я обстрелват като тя си е ТЯХНА, това лъжите на зелката край нямат, и западните не по-малко зелки му пригласят!!
90
4
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На този ЕС изглежда,че управлението му е базирано в някъде в Конго или в Бразилската джунгла и са доста далече от нещата в Европа и не знаят,че от 6 месеца АЕЦ е в руски ръце и тая цялата уйдурма я сътворил Зеления щото вече не знае какво да измисли...
89
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а защо руснаците сами да си обстрелват тяхната централа-първата и работа беше да превземат 2-те ядрени централи-Чернобил и Запорожие щото зеления искаше да изнудва ЕС - сега като е в руски ръце а обяснете ми защо да си я прострелват
88
2
 
41
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 1 година
Ясно е, че ЕС не знае, че централата отдавна е превзета от руснаците.
87
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На кой му пука за куклите на конци от продажното ЕС?