Ще загуби ли Русия битката на западния бряг на Днепър?

Москва има два избора, казват украински военни
6 авг 2022 21:48, Нели Христова
427
Ще загуби ли Русия битката на западния бряг на Днепър?
Снимка: БГНЕС

Президентът Путин отчаяно преразпределя хиляди руски войници в Южна Украйна, за да предотврати унизителното поражение, премествайки войски от Донбас, за да подкрепи силите, които несигурно са били разделена на двата бряга на широката река Днепър.

Подкрепленията увеличават общата руска сила в района до повече от 25 000 войници, твърди украински разузнавателен екип пред The ​​Times, добавяйки, че девет руски бойни групи, всяка между 500 и 800 души, са били преместени там от Донбас и Крим.

"За съжаление Борис Джонсън не ни даде ракетите с по-голям обсег, от които се нуждаехме, за да ги ударим по пътя", казва сержант "Хълк" - командирът на разузнавателен отряд на 28-ма механизирана бригада. "Но все пак имаме изненада за руснаците."

Повече от 10 000 руски войници сега са на западния бряг на Днепър, разделени от техните линии за снабдяване с половин миля вода и три моста, два от които са разрушени от ракети Химарс, изстреляни от украинските сили.

Тихият тътен на артилерийския огън отеква покрай вълните на река Южен Буг, докато тя преминава през разрушения град Николаев. Притокът Инхул пресича защитна крива около своите контусени обитатели, преди водите да се съединят с тези на Днепър и Инхулец, които се втурват в Черно море. Тези четири реки формират определящите черти на битката за южната част на Украйна.

Врагът е привлечен от украинските съобщения за контраофанзива на юг, призиви към цивилни да евакуират района и бавно, но стабилно възстановяване на територията. Батальонът на Хълк е на върха на тези усилия. Югоизточно от Николаев те са преместили фронтовата линия с миля и половина напред досега този месец.

"Нямаме масивната артилерия на руснаците, така че трябва да напредваме бавно в малки групи, скрито", обяснява той. "Първо нашите разузнавателни екипи тръгват напред и заемат позиции за наблюдение. Тогава нашата пехота се придвижва. Влизаме по-дълбоко, а те ни следват. Ние сме чукът, който прави дупки в стената. Изграждането на укрепления е трудна работа, затова предпочитаме да завземем руските.

Украинските атаки стават все по-смели. Миналия месец сили за специални операции заснеха как влизат право в Херсон, щурмуват сграда и освобождават петима украински затворници, които група руски войници задържала.

Именно тези прониквания на фронтовата линия на Русия, простираща се на повече от 200 мили към Мариупол, принудиха Кремъл да се наклони на юг. И все пак ядрото на мъжете, преместени от Донбас, са руски десантни войски, според военния съветник на президента Зеленски Олексий Арестович, и има признаци, че руснаците планират свой собствен натиск за обкръжаване на град Николаев от северозапад.

Тази маневра е необходима, за да се премести Химарс извън обхвата на Херсонските мостове. И ако целта на Путин остане да превземе Одеса, хората му ще трябва да прекосят Южен Буг. Единственият жизнеспособен вариант е мостът през Николаев.

Руските подкрепления вече заемат позиции извън града. "Руската 305 бригада — ние ги наричаме Бригада перални машини, защото те разграбиха Ирпин — току-що пристигна на фронтовата ни линия", казва "Мама" - медикът от разузнавателния отряд.

Оптимизмът на украинските военни на юг обаче е смекчен от опустошенията, нанасяни всяка нощ на Николаев, и адския опит на техните сънародници в Донбас, които претърпяха седмици на концентриран руски артилерийски огън. "Това е огромна артилерийска сила, трябва да я приемем сериозно", казва Хълк, чийто брат е заловен на изток и държан в затвора близо до Оленивка. Миналата седмица руснаците казаха, че там са били убити 50 украински войници; жертви, според тях, на украински удар.

Сателитните изображения обаче изглежда показват, че руснаците са изкопали гробове там преди експлозията, а Киев обвини Москва, че се опитва да прикрие клането на украински затворници. "Знам, че е бил жив преди експлозията. Сега нямам представа", споделя Хълк.

Новата руска офанзива тук разчита на доставките през Днепър. Видеоклипове публикувани в каналите на руските социални медии изглежда показват понтонни мостове, които се товарят на остарели камиони КРАЗ-255 от 80-те години на миналия век, вероятно взети от складове от съветската епоха. Сателитни снимки показват руски фериботи, теглещи доставки през огромния воден път по участъци от понтонен мост, но това не е заместител на пътните мостове, казват експерти.

"Не можете да компенсирате четирилентов магистрален мост с понтон, дори и да поставите четири понтона един до друг. Това е нещо, което руснаците наистина са изчислили погрешно, когато са решили да прекосят Днепър", казва Олексий Мелник, пенсиониран полковник и директор на Разумков център, украински мозъчен тръст.

Преминаването с ферибот е бавно и няма да позволи на руските сили да реагират или да се изтеглят бързо в случай на украинска офанзива, добавя той, но изграждането на пълен понтонен мост би било рисковано. "Особено сега с украинските възможности за нанасяне на прецизни удари. Едно е да унищожиш бетонен мост, който отнема осем ракети. Един удар е нужен в понтонният мост и е готово."

Прецизните ракети на Украйна, които са с обсег от 53 мили, са насочени към руски оръжейни складове и подкрепления далеч зад фронтовата линия. Скорошна атака напълно унищожи 40-вагонен военен влак, пълен с боеприпаси и оборудване. Те също подкопават руската противовъздушна отбрана.

Това позволи на украинските военновъздушни сили да извършат повече самолетни полети над района, кулминирайки в това, което наблюдатели описаха като "масирана атака" срещу вражески позиции в района на Херсон. "Мисля, че орките вече нямат системи за противовъздушна отбрана, защото те бяха "изядени" от Химарите", пише Сергей Наумович, украински военен блогър. "Това е първият път, в който се провежда такова мащабно въздушно нападение на Въоръжените сили на Украйна по тези позиции."

Притиснати между огромни реки и морето, разделените руски сили изглежда са в несигурно положение. Политическата столица на Путин не може да си позволи да загуби Херсон - единственият град, който е окупиран непокътнат, но придържането към западния бряг на Днепър може да завърши с катастрофално поражение. "Москва има два избора", казва Хълк. "Да се изтегли сега или да гледа как хората й умират, опитвайки се да преплуват."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


427
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
251
14
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Контраофанзивата на ВСУ върви мощно с по 6-7 статии на ден.
250
20
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как така Русия ще губи битка, та нали превзеха Киев, Харков и Одеса на 3-тия ден. Демилтаризаха и денацифицираха Украйна - смениха им правителството, Зеленски го няма и оръжие нямат веча
249
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аха, аха, още малко и Украйна ще превземе Москва. Ако си от друга планета и четеш нашата преса това ще си помислиш
248
8
 
8
 
! Отговори
СССР преди 1 година
ДО:Нямат работа в Украйна ! Отговор: Матушката е точно в тези земи... Когато столицата е била в Киев
247
11
 
5
 
! Отговори
БГгражданин преди 1 година
Юлианчо, Ай сега мини набързо и при "тренера" да се отчетеш как си разбил "соросоидските" нацисти и си заработи заплатата със свалени гa.щи да го успокоиш от стреса, че джуджето губи в Херсон.Ще трябва обаче добре да се постараеш и дълго да го успокояваш защото нещата са напечени. ;)
246
16
 
9
 
! Отговори
Да вървят преди 1 година
На матушката си ! Нямат работа в Украйна !
245
0
 
2
 
! Отговори
юлиян преди 1 година
Ами да си дам.Защо да те довършвам.Нали и утре тябва да има някой,когото да разплаквам.Щото ние дълбоките резерви сме така.Само когато реши тренера,че някой от титулярите има нужда от почивка,тогава влизаме.Нали не вярваш,че ще пратят титулярен играч за такъв като теб.То аз,дъбоката резерва,само минах набързо и безнаказано ти опънах жартиерите,какво остава ако беше някой от Първия отбор.Живей,дишай свободно до утре или докато реши тренера.Не знаеш как ме успокояваш.Имало и по ниЗки топки от мен.
244
13
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия " губи" битките всеки ден като освобожда нови и нови населени места от украинските фашисти
243
7
 
4
 
! Отговори
БГгражданин преди 1 година
СССР коментара ти е нивото на пияно шимпaнзe със самочувствие на специалист по история. Сори!!
242
8
 
20
 
! Отговори
юлиян преди 1 година
Адриан Боке-френски журналист написал истината за гаврите и разстрели на руски военнопленници.Жив,засега,свидететел на инсценировката в Буча.Посмял да каже и напише истината за това.Заплашван със смърт във Франция.Не смее да се прибере.Принуден е да изтегли семейството си в Русия заради отправени заплахи.Гледах интервюто с него по РТ-канала,който''Демократичния Запад''спря,за да не се чуе и види истината.Имаше признания и на други западни журналисти.Някоя западна телевизия да е показалаинтервюто
241
7
 
12
 
! Отговори
юлиян преди 1 година
ДоБГгражд287;Все повече затъваш в калта на собствената си русо-и ксено-фобия.Национализъм е едно,нацизъм съвсем друго.Едно е да обичаш народа си,да се стремиш да пазиш неговата идентичност,съвсем друго да потискаш всяка проява на идентичност,национално и етническо самосъзнание,на чувство за самобитност.А нацистите,които превъзнасяш,искаха да унищожат точно това,самосъзнанието за руска идентичност на преобладаваща част от населението на Украйна.Оттам тръгна всичко.Орбан е едно''Азов''съвсемдруго
240
3
 
5
 
! Отговори
Еди кой си! преди 1 година
До:юбералесАбе ти гледай тая орда да не дойде тука щото само на нацист ша ми станеш,така хубаво нарисуван с тая свастика на врата ша има да ти е мушкат само в Газа!
239
8
 
3
 
! Отговори
БГгражданин преди 1 година
Юлианчо и ти си супер ниЗка топка. Правото на мнение е свещено но правото на клевети, обиди и подвеждащи твърдения с цел измама и облагодетелстване е наказуемо престъпление.Първо отговори защо в русия убиват журналисти, опозиционери и неудобни на рашиския режим. Защо забраняват на народа си достъп до информация в интернет и колко европейски телевизии се гледат и тогава лъжи че ти взели правото на "мнение".
238
2
 
6
 
! Отговори
юлиян преди 1 година
До301 2част;... вътрешно съдържание.Без всички тези компоненти,които изброих,демокрацията става само едно понятие, празно откъм всякакво съдържание,подобно на вашите глави.По-добре спрете за 10-тина минути,напръскайте се с водичка и полека.Полека да не влезете пак в калта на собствената си самовлюбеност.Ще окаляте не само себе си,но и демокрацията,която на думи защитавате.С такава защита нищо чудно да я довършите.
237
2
 
4
 
! Отговори
юлиян преди 1 година
До301;Другар-ю или -ко анонимник.Сигурно без да сте забелязали,по инерция,плюете там където и целувате.В последно време често ви се случва на много от вас,да не кажа на всички.Те и ''гурутата''ви го правят,какво остава за вас.Нали основополагащия камък на демокрацията е точно плурализма,правото на собствено мнение и виждане,правото на информация.Всяка цензура,забрана на свободното изразяване на мнение е несъвместима с демокрацията,изопачава я и бие по авторитета и,по най-важното,по нейното 1част
236
19
 
14
 
! Отговори
юбералес преди 1 година
Нацистите в Украйна смело защитават Европа и здраво бият по ордата. Слава Украини.
235
10
 
6
 
! Отговори
БГгражданин преди 1 година
Така ли ми що тогава Агeнт Гyндяев ръси пушките на opkите??? Не сте наясно нито с Християнското учение нито с целите на джуджето. Както казах и по-рано много ниска топка. Напълно е нормално човек да запали свещ в Църквата за смърт на насилници, убийци, мародери, които стрелят дори по бременни жени и пленени войници в болниците. Събудете се и се засрамете!!
234
10
 
5
 
! Отговори
ПТН-ХЛО преди 1 година
До до ПТН: Спряха основните пропагандни медийни канали за да се намали възпитанието на нови путнистки мъpши на запад. В българия спирането на основните пропагандни телевизионни канали беше закъсняло и вече ненужно. Разпространители на путинистките идеи и възпитатели на мъpши има много от преди войната. Например "атака" от преди и мъpшите нарекли се "възраждане" от по-близки времена. Или пък гербдепесе които също провеждат путинистките интереси в българия. Путинистка мъpшо!
233
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цензура! спряха руските канали, недопускат руски капитал в избори в щатите и в европа, не дават вече руски визи - що за диктатура? Не искам да гния до края на живота си в гейропа((
232
2
 
4
 
! Отговори
юлиян преди 1 година
До БГгражд305;Таваришч,в Христовата Църква,не се пали свещ за смърт.А, ако го направиш,внимавай да не хвърлиш с това камък към твоите куратори,истинските архитекти и подстрекатели на войната, отвъд Атлантика.