"Лукойл" предлага да изкупи дълга си с повече от 20% отстъпка

Ако се случи, компанията ще спести около 1,32 млрд. долара главница
8 авг 2022 20:48, Анисия Иванова
34
"Лукойл" предлага да изкупи дълга си с повече от 20% отстъпка
Снимка: Bloomberg

Вторият по големина производител на петрол в Русия се стреми да спести повече от 1 милиард долара с предложението си да изкупи обратно облигации за 6,3 милиарда долара, пише Bloomberg.

"Лукойл" представи своето обратно изкупуване, обявено миналата седмица, като начин чуждестранните притежатели на облигации да осребрят ценните книжа и да избегнат лихвените плащания, обвързани с международните санкции срещу Русия заради нахлуването й в Украйна.

Компанията предлага обратно изкупуване на облигациите в четири от петте неуредени емисии на по-малко от 80% от номиналната стойност, според документ, видян от Bloomberg News и хора, запознати с въпроса. За разлика от типичната търгова оферта за облигации, в документа не се споменава краен срок за предлагане.

Условията на офертата за обмен не бяха оповестени в съобщението за обратно изкупуване. "Лукойл" помоли притежателите на облигации да се свържат с компанията или фирмата за ценни книжа i2 Capital Markets Ltd., тъй като компанията иска да договори цената индивидуално.

Ако компанията изкупи всичките си облигации на тези цени, ще спести до около 1,32 милиарда долара главница, според изчисления на Bloomberg.

Макар и значителна отстъпка, търговията, предлагана от "Лукойл", е доста над нивата, на които се котират книжата ѝ, откакто Русия нахлу в Украйна в края на февруари. Като пример, облигациите с падеж през 2023 г. се понижиха през март и се котираха на около 70 цента за долар от май.

Говорител на "Лукойл" не е отговорил на искане за коментар, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Печалбите на петролния гигант тази година се очаква да получат тласък от глобалното рали на цените на енергията. Въпреки това международните санкции и ограничения, наложени от Русия, ограничават възможностите на компанията да инвестира в развитието на основния си петролен и газов бизнес или да разпределя пари на акционерите, освобождавайки пари за обратно изкупуване на облигации.

"Лукойл" завърши 2021 г. с купчина пари от 9 милиарда долара и трябваше да получи значителен оперативен паричен поток през първата половина на 2022 г.“ въпреки санкциите срещу Русия, казаха анализатори от BCS Global Markets в изследователска бележка тази седмица.


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нафтата 2,50 КОГА???!
31
0
 
1
 
! Отговори
хе преди 1 месец
Интересно е и къде работи шрьодер освен неосъществено в газпром и бивше в роснефт.
30
0
 
0
 
! Отговори
хе преди 1 месец
Банка барклис е по-интересна.
29
0
 
0
 
! Отговори
хе преди 1 месец
Руските субекти често имат външни съюзници и те често са миноритарни акционери и присъстват в бордовете.
28
0
 
0
 
! Отговори
хе преди 1 месец
Лукойл е на независими руски милиардери.
27
0
 
1
 
! Отговори
Гугъл преводач преди 1 месец
"... документ, видян от Bloomberg News", "...да получат тласък от глобалното рали на цените на енергията", "...завърши 2021 г. с купчина пари от 9 милиарда долара". Блестящо!
26
1
 
2
 
! Отговори
горките преди 1 месец
червеногушки, обеднели а като не плащаха данъци до сега, беше ок а? ама много продажни българчета има и предимно от 100 годишната партия и те са там на софрата наредени заедно с братушките им
25
1
 
4
 
! Отговори
На майка ти путката преди 1 месец
"Лукойл е на ротшилд...." такиваТролскиИдиоти като теб вегетират около рушкияПародиен център.
24
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Изкупят е едно,а с какво ще плащат на инвеститорите от неприятелски държава щом ги карат да търгуват с тях в рубли та да плащат по нататък насам-натам.
23
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трябва да национализираме Лукойл в българия
22
5
 
5
 
! Отговори
Ти преди 1 месец
Симпатизирам на Русия, но Лукойл са мошеници. Преди 2,3 години ни караха да правим финансов анализ, върху публични документи,на счетоводството на Лукойл за 3 поредни години. Моят отговор беше,че Лукойл са едва ли не пред фалит или с печалба на квартална баничарница. Професора потвърди. Формулите не лъжат.Явно ползват всякакви методи.
21
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лукоил няма почти нищо общо с русия щом бензиностанциите им в щатите не са затворени и продават нафта на украинците от нефтохима
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като се говори за Лукойл, трябва да се взима предвид, че бившият финансов министър Горанов от ГРЕРБ твърди, че Лукойл не е плащал данъци, защото е бил на загуба. Плюс това плащането на данъци не е по желание. Следователно, ако Лукойл е бил на печалба, но българската държава не си е събрала дължимите данъци - виновна е държавата. Как се прави това - пращат се данъчни инспектори на място, които всеки ден следят какво се вкарва и изкарва от комбината и т.н. Ако се установи печалба се изискват дължимите данъци.
19
3
 
7
 
! Отговори
Пуржо преди 1 месец
Лихвите са в долари. А Китай ги претакова да им плаща в юани. И сега се чудят какво да правят. Запада ще вземе тези юани, но на съвсем друг курс. Изключително смешно е да гледаш как полуграмотни *** се мъчат да преметнат световни икономически сили :)
18
1
 
9
 
! Отговори
Георги преди 1 месец
Да, да, остана да си продам акциите на минус. Или Путин да се изтегли, да се извини на света и да изплати репарации на Украйна или да потъват. Друг начин Русия от тук насетне да участва в световната икономика няма.
17
2
 
7
 
! Отговори
До АнонимеН преди 1 месец
По скоро, не знаят дали ще могат да платят лихвите под санкции в бъдеще. Изкупувайки всичко обратно се опитват да избегнат технически фалит.
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дайте да видим, кои са акционерите на Лукойл и защо няма "европейски" и всякакви санкции срещу тях???
15
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русия граби България.
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не плащат данъци щото трябва да плащат на "иксперти" по тивито и на мисирки по сайтовете))
13
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Обратното изкупуване е изцяло финансирано от парите, които Лукойл е откраднал от българските данъкоплатци от неплащане на данъци и продаване на спекулативно високи цени. Десетки милиарди откраднати от "братушките".