"Лукойл" предлага да изкупи дълга си с повече от 20% отстъпка

Ако се случи, компанията ще спести около 1,32 млрд. долара главница
8 авг 2022 20:48, Анисия Иванова
34
"Лукойл" предлага да изкупи дълга си с повече от 20% отстъпка
Снимка: Bloomberg

Вторият по големина производител на петрол в Русия се стреми да спести повече от 1 милиард долара с предложението си да изкупи обратно облигации за 6,3 милиарда долара, пише Bloomberg.

"Лукойл" представи своето обратно изкупуване, обявено миналата седмица, като начин чуждестранните притежатели на облигации да осребрят ценните книжа и да избегнат лихвените плащания, обвързани с международните санкции срещу Русия заради нахлуването й в Украйна.

Компанията предлага обратно изкупуване на облигациите в четири от петте неуредени емисии на по-малко от 80% от номиналната стойност, според документ, видян от Bloomberg News и хора, запознати с въпроса. За разлика от типичната търгова оферта за облигации, в документа не се споменава краен срок за предлагане.

Условията на офертата за обмен не бяха оповестени в съобщението за обратно изкупуване. "Лукойл" помоли притежателите на облигации да се свържат с компанията или фирмата за ценни книжа i2 Capital Markets Ltd., тъй като компанията иска да договори цената индивидуално.

Ако компанията изкупи всичките си облигации на тези цени, ще спести до около 1,32 милиарда долара главница, според изчисления на Bloomberg.

Макар и значителна отстъпка, търговията, предлагана от "Лукойл", е доста над нивата, на които се котират книжата ѝ, откакто Русия нахлу в Украйна в края на февруари. Като пример, облигациите с падеж през 2023 г. се понижиха през март и се котираха на около 70 цента за долар от май.

Говорител на "Лукойл" не е отговорил на искане за коментар, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Печалбите на петролния гигант тази година се очаква да получат тласък от глобалното рали на цените на енергията. Въпреки това международните санкции и ограничения, наложени от Русия, ограничават възможностите на компанията да инвестира в развитието на основния си петролен и газов бизнес или да разпределя пари на акционерите, освобождавайки пари за обратно изкупуване на облигации.

"Лукойл" завърши 2021 г. с купчина пари от 9 милиарда долара и трябваше да получи значителен оперативен паричен поток през първата половина на 2022 г.“ въпреки санкциите срещу Русия, казаха анализатори от BCS Global Markets в изследователска бележка тази седмица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нафтата 2,50 КОГА???!
23
0
 
1
 
! Отговори
хе преди 1 година
Интересно е и къде работи шрьодер освен неосъществено в газпром и бивше в роснефт.
22
0
 
0
 
! Отговори
хе преди 1 година
Банка барклис е по-интересна.
21
0
 
0
 
! Отговори
хе преди 1 година
Руските субекти често имат външни съюзници и те често са миноритарни акционери и присъстват в бордовете.
20
0
 
0
 
! Отговори
хе преди 1 година
Лукойл е на независими руски милиардери.
19
0
 
1
 
! Отговори
Гугъл преводач преди 1 година
"... документ, видян от Bloomberg News", "...да получат тласък от глобалното рали на цените на енергията", "...завърши 2021 г. с купчина пари от 9 милиарда долара". Блестящо!
18
1
 
2
 
! Отговори
горките преди 1 година
червеногушки, обеднели а като не плащаха данъци до сега, беше ок а? ама много продажни българчета има и предимно от 100 годишната партия и те са там на софрата наредени заедно с братушките им
17
1
 
4
 
! Отговори
На майка ти путката преди 1 година
"Лукойл е на ротшилд...." такиваТролскиИдиоти като теб вегетират около рушкияПародиен център.
16
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изкупят е едно,а с какво ще плащат на инвеститорите от неприятелски държава щом ги карат да търгуват с тях в рубли та да плащат по нататък насам-натам.
15
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да национализираме Лукойл в българия
14
5
 
5
 
! Отговори
Ти преди 1 година
Симпатизирам на Русия, но Лукойл са мошеници. Преди 2,3 години ни караха да правим финансов анализ, върху публични документи,на счетоводството на Лукойл за 3 поредни години. Моят отговор беше,че Лукойл са едва ли не пред фалит или с печалба на квартална баничарница. Професора потвърди. Формулите не лъжат.Явно ползват всякакви методи.
13
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лукоил няма почти нищо общо с русия щом бензиностанциите им в щатите не са затворени и продават нафта на украинците от нефтохима
12
3
 
7
 
! Отговори
Пуржо преди 1 година
Лихвите са в долари. А Китай ги претакова да им плаща в юани. И сега се чудят какво да правят. Запада ще вземе тези юани, но на съвсем друг курс. Изключително смешно е да гледаш как полуграмотни *** се мъчат да преметнат световни икономически сили :)
11
1
 
9
 
! Отговори
Георги преди 1 година
Да, да, остана да си продам акциите на минус. Или Путин да се изтегли, да се извини на света и да изплати репарации на Украйна или да потъват. Друг начин Русия от тук насетне да участва в световната икономика няма.
10
2
 
7
 
! Отговори
До АнонимеН преди 1 година
По скоро, не знаят дали ще могат да платят лихвите под санкции в бъдеще. Изкупувайки всичко обратно се опитват да избегнат технически фалит.
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дайте да видим, кои са акционерите на Лукойл и защо няма "европейски" и всякакви санкции срещу тях???
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не плащат данъци щото трябва да плащат на "иксперти" по тивито и на *** по сайтовете))
7
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обратното изкупуване е изцяло финансирано от парите, които Лукойл е откраднал от българските данъкоплатци от неплащане на данъци и продаване на спекулативно високи цени. Десетки милиарди откраднати от "братушките".
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Публикувайте кои са акционерите в лукойл и става ясно
5
4
 
0
 
! Отговори
BIZNESMEN преди 1 година
Mi as shteimgi iskupia kuv e problema shte se razberem kat biznesmeni no na cena koiato as im opredelia prosto biznes nishto lichno