Европа не може да си позволи дълга ресурсна война с Русия, отстъпва тихомълком

Основната причина за цената на петрола е фокусът върху зелената енергия
17 авг 2022 21:29, Анисия Иванова
365
Европа не може да си позволи дълга ресурсна война с Русия, отстъпва тихомълком
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ще има много сериозни политически промени в Европа в разгара на зимата. Ще се промени и начинът, по който Европа гледа към конфликта и как трябва да се подходи към него. Смятам, че ще се търси смекчаване на санкциите чисто егоистично от икономическа гледна точка. Великобритания вече го прави. Тя махна някои ограничения върху покупките на метали и на други суровини от Русия. Това ще се случи тихомълком. Икономиката не е в състояние, в което да си позволи да води ресурсна война с един от най-големите световни производители на ресурси и то, когато пазарът е нагоре. Ако цената на петрола беше около 25 долара – да, но не когато е около 100 долара. Това каза Цветослав Цачев, инвестиционен консултант, в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Тенденцията петролът да бъде скъп не е тенденция от войната. Тя е тенденция от едно десетилетие с пренасяне на фокуса върху зелената енергия. Това доведе до много по-малко инвестиции в петролна инфраструктура, отколкото са необходими да поддържат силно растяща глобална икономика, каквато видяхме през 2021 година. Още тогава назряваше този дефицит, който обещаваше цените да се настанят над 100 долара за барел.

Ако сравняваме с предишния връх на петрола, който беше около 150 долара преди 14 години и сметнем с инфлация, то този връх сега отговаря на цена, която е близо двойно по-висока - към 180-190 долара чисто номинално от гледна точка на обезценката на парите. Това означава, че не сме стигнали върховете на петрола по такъв шоков начин, какъвто се случи предишния път.

"Сега големият проблем е не толкова цената на петрола, а липсата на достатъчно мощности в рафинериите, които да позволят да се обработва достатъчно количество, за да се задоволи пазарът на дребно”, подчерта Цачев.

По отношение на регистрираните рекордни печалби на петролните компании за последното тримесечие събеседникът отбеляза, че тази тенденция започва от много лоши нива що се отнася до нормата на печалба само до преди две-три години. През 2019 година нормата на печалба на петролните компании беше около 5% при 10-15% средно за останалите сектори в икономиката.

"Наистина виждахме едно десетилетие, в което не само не се инвестираше, но то нямаше и смисъл да се инвестира в петролния сектор, защото възвръщаемостта беше много по-малка от всичко останало. Затова стигнахме до дисбаланс в световен мащаб”, обясни гостът.

"Следващото десетилетие ще видим цикъл на покачване на суровините. Ще видим този бичи пазар, който е характерен с няколкостотин процента покачване”, прогнозира Цачев.

По думите му петролът ще направи корекция в цената си, той вече се настани под 100 долара за барел и ще продължи да бъде натискан надолу поради назряващата рецесия.

По думите му притесненията вече ги виждаме на петролния пазар и много инвеститори започват да го напускат. Да се притежава сега петрол няма кой знае какъв смисъл. Виждаме най-слабите обеми на отворени фючърсни позиции от седем месеца насам, това е още преди войната.

Във връзка с наложеното ембарго на ЕС върху руския петрол от 5 декември събеседникът посочи, че Русия пренасочва петрола си към Азия, а съответно азиатският отива към Европа. Това натежава върху логистиката. Забавянето на транспорта доведе до този растеж на цените, но сега пазарът в някаква степен се балансира. Голямо значение обаче има дали е налице достатъчен капацитет за рафиниране, защото Европа потребява и петролни продукти.

Как се представят петролните компании и какви са краткосрочните и дългосрочни перспективи пред тях може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


365
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо някои хора обръщат темата, как руския петрол бил евтин, а бензина скъп, за да свалят правителството. Истината обаче е много прoста и лесна за смилане. Ензинът на Запад е скъп, явно и там спекулативно. Няма как една фирма да продава с левче отдолу на нашия пазар, а на запад да дават левче отгоре. Как да стане работата? Ако има да се сърдите на някой, сърдете се на спеекулантите на Запад, дето незнайно защо не смъкват цените. Сигурно и там искат да свалят правителства, а?
174
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НЕ Е ТИХОМЪЛКОМ. СГРОМОЛЯСВА СЕ И КЪНТИ ОТВСЯКЪДЕ.
173
5
 
18
 
! Отговори
Тази зима преди 1 година
Всички ще ходят при другаря Путин да им издърпа ушите.
172
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шолци как се радваше на турбината. Я яаааа
171
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тя и къса не можа да си позволи защото сама се постави на колене с ковидиотията си. 200% инфлация като минимум.
170
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тихомълком прокарваме рашистки твърдения. Европа ще каталяса, само да дойде зимата. Европа ще капитулира при първия студ. Европа не може без руския монопол. Путин ще победи в Украйна, но ще трябва да се чака зимата, защото армията му се нассра през лятото.
169
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
244, може и да си прав. Аз живея в лосТ анджелес, тука няма Русия, но се наблюдава абсолютно същия "синдром". Цените на петрола намаляват, а тоалетната чиния в Белия Дом вместо да направи нещо, обвинява рафинериите, извънземните, Тръмп, републиканците, въздуха, космическите кораби и какво ли не друго. Така че се замисли дали онова което казваш е на 100% вярно.
168
14
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европа няма друг избор освен да направи всичко възможно... режима на кремълския пcиxoпат да бъде свален... Всеки друг вариант означава заплаха за мира и сигурността на стотици милиони хора в нея... Публикацията е част от отчаяната paшистка пропаганда...
167
29
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СССР/Русия се разпада от 30 години насам и няма изгледи тенденцията да се обърне. Тази война ги връща във Средновековието и да се оправят нас какво ни интересува Русия. ЕС бяхме добронамерени 30 години, а те ни взимат за мезе. Аре у лево, ше си платиме откачането от Русия, а те да са си облечени и нахранени, кво ни интересува.
166
16
 
21
 
! Отговори
курдофф преди 1 година
ще си позволи, и още как, пъпната връв ще бъде скъсана този път, руменовците и останалите рушисти на заплата ще лапат курдягата;)
165
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България руснаците държат газта,бензина и дизела,и горивото за АЕЦ.Това е положениео до днес.Номерът е да не се залита и към САЩ,защото би станало същото.Не ни трябват менте политици,да ми дрънкат глупости по телевизора,а държавници.Всеки слага портрет на Левски в кабинета,ама като трябва да работи за държавата,или взима плика с парите,или се снишава от страх.Никой не иска да изгори нали?!А трябва да се стъпи твърдо и да се действа,да се отнеме монопола и да се постигне приемлива цена.
164
9
 
23
 
! Отговори
до 246 преди 1 година
и къде е тази газ? от другия край на планетата втечнен ,в пъти по скъп и недостатъчен за цяла европа? и затова ли искат 60% нагоре от този уж 4 пъти по евтин газ?:))
163
3
 
19
 
! Отговори
до 244 преди 1 година
защо бензинът е по скъп въпреки че петрола е по евтин? защото киро и кокоро се правят на каубой и държавата пропада 7 месеца надолу,Защо като произвеждаме слънчоглед и олио олиото скочи 3ПЪТИ??,като добиваме злато забогатяхме ли или забогатяха западните фирми??
162
5
 
23
 
! Отговори
Абе хора демократи преди 1 година
Нито в България, нито в САЩ , нито в ЕС, нито в Русия, нито където и да е има демокрация. Има единствено корпоративни интереси и те движат всичко. Голям наивитет с тази демокрация. Все едно оръжееното лоби в САЩ не си избира президент ли??? Или тук Пеевски правителство? Или в Италия какво правеше Берлускони....може би беше за ползу роду...
161
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Свикнал е българинът на монопол е това е истината.Обаче се научи на промоция в магазина.Защо тогава не осъзнава,че когато един магазин затвори под носа му,има и други магазини?Газ има бе хора,не им вярвайте на политическите щуротии.Цената е въпрос на договаряне,има доставчици бол.Има си борса и каквато е цената за другите,такава е и за нас.Какво се плашите?Можем и без Русия.
160
4
 
14
 
! Отговори
do 244 преди 1 година
като сме "санкционери" какво друго очаквате? евтини горива ли? :))
159
19
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Есента на 2021 нефт Уралс се търгува за по над 80 долара на барел. Сега се търгува за 67 долара на барел. Нефтохим Бургас собственост на руската Лукойл работи на руска нефт. Въпрос с повишена трудност - защо бензинът сега е по-скъп от есента на 2021? Отговор - защото русия иска да сме бедни за да може да ни дава за пример за провала на ЕС и за да има политическа нестабилност и раздел в ЕС. Обаче целувайте руските задни части.
158
15
 
23
 
! Отговори
идея преди 1 година
на бензиностанциите - две колонки едната колонка с руски газ - 1лв. на другата американски 3лв. -само за русофоби вярно по скъп но политкоректен
157
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вкадеят ни защото ни разделят.Разделят ни за да ни владеят.Кога сме били най-добре а?Защо на НС пише нещо там , дето май повечето хора не му обръщат внимание?Говориш ли против Русия,веднага те пращат в ю ес ей.И обратно,ако говориш против ю ес ей,те пращат в Русия.Същото е с леви и десни,с ваксъри и антиваксъри,с конвенции и анти.Никой не се замисля,че това се прави с цел да сме разединени,за да им е по-лесно да ни водят за носа.Гледайте българското,не гледайте чуждото.
156
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия да се моли Европа да устиска ресурсната война, че иначе може да вземат нещата в свои ръце и да изкривят от бой руските канчета! Следва подялба на земята и ресурсите по братски между европейските народи!