Европа не може да си позволи дълга ресурсна война с Русия, отстъпва тихомълком

Основната причина за цената на петрола е фокусът върху зелената енергия
17 авг 2022 21:29, Анисия Иванова
365
Европа не може да си позволи дълга ресурсна война с Русия, отстъпва тихомълком
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ще има много сериозни политически промени в Европа в разгара на зимата. Ще се промени и начинът, по който Европа гледа към конфликта и как трябва да се подходи към него. Смятам, че ще се търси смекчаване на санкциите чисто егоистично от икономическа гледна точка. Великобритания вече го прави. Тя махна някои ограничения върху покупките на метали и на други суровини от Русия. Това ще се случи тихомълком. Икономиката не е в състояние, в което да си позволи да води ресурсна война с един от най-големите световни производители на ресурси и то, когато пазарът е нагоре. Ако цената на петрола беше около 25 долара – да, но не когато е около 100 долара. Това каза Цветослав Цачев, инвестиционен консултант, в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Тенденцията петролът да бъде скъп не е тенденция от войната. Тя е тенденция от едно десетилетие с пренасяне на фокуса върху зелената енергия. Това доведе до много по-малко инвестиции в петролна инфраструктура, отколкото са необходими да поддържат силно растяща глобална икономика, каквато видяхме през 2021 година. Още тогава назряваше този дефицит, който обещаваше цените да се настанят над 100 долара за барел.

Ако сравняваме с предишния връх на петрола, който беше около 150 долара преди 14 години и сметнем с инфлация, то този връх сега отговаря на цена, която е близо двойно по-висока - към 180-190 долара чисто номинално от гледна точка на обезценката на парите. Това означава, че не сме стигнали върховете на петрола по такъв шоков начин, какъвто се случи предишния път.

"Сега големият проблем е не толкова цената на петрола, а липсата на достатъчно мощности в рафинериите, които да позволят да се обработва достатъчно количество, за да се задоволи пазарът на дребно”, подчерта Цачев.

По отношение на регистрираните рекордни печалби на петролните компании за последното тримесечие събеседникът отбеляза, че тази тенденция започва от много лоши нива що се отнася до нормата на печалба само до преди две-три години. През 2019 година нормата на печалба на петролните компании беше около 5% при 10-15% средно за останалите сектори в икономиката.

"Наистина виждахме едно десетилетие, в което не само не се инвестираше, но то нямаше и смисъл да се инвестира в петролния сектор, защото възвръщаемостта беше много по-малка от всичко останало. Затова стигнахме до дисбаланс в световен мащаб”, обясни гостът.

"Следващото десетилетие ще видим цикъл на покачване на суровините. Ще видим този бичи пазар, който е характерен с няколкостотин процента покачване”, прогнозира Цачев.

По думите му петролът ще направи корекция в цената си, той вече се настани под 100 долара за барел и ще продължи да бъде натискан надолу поради назряващата рецесия.

По думите му притесненията вече ги виждаме на петролния пазар и много инвеститори започват да го напускат. Да се притежава сега петрол няма кой знае какъв смисъл. Виждаме най-слабите обеми на отворени фючърсни позиции от седем месеца насам, това е още преди войната.

Във връзка с наложеното ембарго на ЕС върху руския петрол от 5 декември събеседникът посочи, че Русия пренасочва петрола си към Азия, а съответно азиатският отива към Европа. Това натежава върху логистиката. Забавянето на транспорта доведе до този растеж на цените, но сега пазарът в някаква степен се балансира. Голямо значение обаче има дали е налице достатъчен капацитет за рафиниране, защото Европа потребява и петролни продукти.

Как се представят петролните компании и какви са краткосрочните и дългосрочни перспективи пред тях може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


365
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
5
 
11
 
! Отговори
Вуте преди 1 година
Искам новата лада, да ви плюя на БМВтата, виждали ли сте за какво става дума :) защо я няма в България? Това е нещо като желязна завеса ли? Защо не мога да си купя новата лада в България?
134
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ква е метео прогнозата за утре, че много горещо! Ще има ли пожари? С нетърпение ще чакам новините! Когато изгорят запалимите матряли, пожарите ще стихнат! Огън!
133
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И пак идваме на въпросите:Като е толкова добре в Русия,защо всички бягат на запад?Защо не се карат масово руски автомобили в Европа?Защо в Южна Корея се живее по-добре от колкото в Северна Корея?Защо не се живее добре в Куба и Венецуела?Хайде стига с тая Русия!Осъзнайте се най-после!
132
3
 
12
 
! Отговори
Вуте преди 1 година
Въпроса е сега , дали наистина американците ще ни превърнат България в цитат " източен фронт" ? Осъзнавате ли какво значи това? Осъзнавате ли евроатлантиците, че във военно време или гражданска война важат други закони? Вие евроатлантиците готови ли сте? Ако утре всички летища и гари се окажат блокирани какво ще правите, как и къде ще бягате?
131
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малко по малко, всеки ден ще губи нови територии. Постепенно ще дойде до точката в която ще престане да съществува. Ето така.
130
0
 
14
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Гледал съм карта на Русия. В сравнение с нея Европа е като някакво израстъче отстрани. Ясно е, че на тази огромна територия има всичко. Това са 20 милиона км2! Всякакви полезни изкопаеми!
129
2
 
12
 
! Отговори
Вуте преди 1 година
Няма вече Украина има само Русия, така както е било преди години. Вие евроатлантиците пак си лайте. Дядо Иван е Голям, слава на Русия!
128
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който мрази Европа, няма място в нея!
127
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В момента в Русия има такива огромни възможностти и потенциал за развитие на бизнес каквито никога никъде не е имало. Евтини енергии, евтини ресурси, липса на външна конкуренция (западът сам напусна), ниски данъци и толерантна данъчна политика, държавни преференции за бизнеса. А ЕС без евтини енергии и ресурси има само една възможност - да обеднява, икономиката да се свива докато накрая съвсем умре.
126
5
 
20
 
! Отговори
Xaxa преди 1 година
Тази ресурсна "война" не е с Русия, а с населението на Европа, дори слепия и глухия вече го разбраха. "Планът" на глобалистите(сатанистите) общо взето върви по план -)-)-). Сега мерките срещу населението ги наричат "мерки срещу Русия". Значи обикновения човек не трябва да се къпе, трябва да стои на тъмно и на студено, да е 3 пъти по-беден, за да "накажете" уж "антиглобалиста" Путин, който си живее охолно и си играе на някаква уж "война". За мaлyмни ли ни взимате. 1:1 с "пандемията" е сценария.
125
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как ще изчезне Украйна? Имате ли очи и уши какви случки се случват, случайно? Въпроса сега е дали русия ще издаяни до края, че вече изплезила език! И газта не може помогна!
124
9
 
15
 
! Отговори
До 188 преди 1 година
Войната се води не за друго, а просто,защото Русия иска да покаже точно независимост от модела наложен от САЩ. Няма проблем Русия с ресурсите. За това и ще показва докрай, че е независима. Проблемът е в неразбирането на САЩ. Те свикнаха да определят правилата, а на Русия това не й изнася. За разлика от ЕС е достатъчно мощна да издържи на кризи, просто защото могат да живеят в криза. Яд ме е за Европа. Можеше спокойно да си живеем с руснаците, ако не бяха САЩ. Балансът в силите просто е нарушен.
123
4
 
6
 
! Отговори
Вуте преди 1 година
До 199 кои си ти бе роме да ме гониш от моята родина? Ела да ме изпратиш имам специално място за теб по един дъб в балкана на два метра под него
122
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щуротии не ми се четат.Който мисли,че Европа не може без Русия,да си заминава в Русия!
121
1
 
8
 
! Отговори
ЕС ще намали точките преди 1 година
Може, може, вместо 4 точки ше мият 2 точки, ще миришат повече но ще спестят енергия и ще издържат по-дълго.
120
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна ще изчезне от географската карта на света и на нейно място ще има нови държави които ще бъдат изцяло лоялни на Руската империя и ще бъдат част от Руския свят. САЩ и техните пудели ЕС които похарчиха близо 100 милиарда за Украйна могат само да гледат и да лаят, но не могат нищо да направят, и ще видат парите си на кукуво лято. А пуделите ЕС освен че не могат нищо да направят, икономиката ми ще се свива, ще обедняват и накрая ще се разпаднат безславно.
119
5
 
9
 
! Отговори
Вуте преди 1 година
До 188 каква война бе евроатлантик, в Украина се води операция за демилитаризиране и прочистване от нацисти като теб. Спомняш ли си преди да започне операцията в Украина какво ви каза Владимир Путин за България :) ако си забравил направи си справка. Да не дойде време и в България да се демилитаризиране от евроатлантици и нацисти
118
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснакът и украинецът плават заедно в една пробита лодка! Всеки изгребва вода и я плиска към другия!
117
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците ще бъдат обилно нахранени, изкъпани, ще стоят на топло, ще имат работа, държавата им е защитена и осигурена с всичко, а българте ще обедняват, ще студуват и ще треперят за работата си, безработицата ще расте и икономиката ще спира в цяла западна Европа.
116
2
 
9
 
! Отговори
Вуте преди 1 година
Дори никелът и литият за еко автомобилите на ЕС идват от Русия, цялата икономика на Германия се крепи на ресурси от Русия хахаха Даваите налагаите още санкции искам да гледам как се разпада ЕС