Ядрена война между САЩ и Русия би обрекла на глад 3/4 от населението на Земята

Дори по-малък конфликт би довел до смъртта на милиарди от глад
Обновена: 17 авг 2022 15:48 | 17 авг 2022 15:48, Нели Христова
296
Ядрена война между САЩ и Русия би обрекла на глад 3/4 от населението на Земята
Снимка: БГНЕС

Приблизително 5 милиарда души – три четвърти от световното население, биха останали гладни в случай на ядрена война между САЩ и Русия, сочи ново изследване.

Добивите от култури по света ще намалеят, тъй като ядрените оръжия ще предизвикат огнени бури, които ще освободят блокиращи слънцето сажди в атмосферата, установиха изследователи.

Това би се случило при най-големият потенциален конфликт. Но учени разглеждат и какви ще са последствията при по-малки ядрени войни и откриха, че милиарди все пак ще умрат поради заличаването на глобалните хранителни системи.

Експертите разглеждат какво ще се случи по време на пет по-малки войни между Индия и Пакистан, както и голям конфликт между САЩ и Русия въз основа на размера на ядрения арсенал на всяка страна.

Американските изследователи установиха, че най-малкият ядрен сценарий би довел до спад на средното глобално производство на храни – измерено в калории – със 7% в рамките на пет години.

Ако се случи ядрена война между САЩ и Русия, според тях производството на храни ще спадне с 90% три до четири години след всеки конфликт.

Повече от 75% от хората по света ще гладуват в рамките на две години при този сценарий, гласят заключенията им.

Алън Робок, съавтор на изследването, казва, че учените разбират, че ядрената война от какъвто и да е мащаб би унищожила глобалните хранителни системи и би убила милиарди в процеса.

"Данните ни казват едно нещо: трябва да предотвратим евентуалната ядрена война", заявява професорът по климатични науки от университета Рутгерс в Ню Джърси пред The Independent.

Тяхното изследване установи, че спадът на реколтата ще бъде най-сериозен в нациите със средна географска ширина, които включват Русия и САЩ и биха могли да имат косвен ефект върху африканските и близкоизточните страни, които са зависими от вноса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ и ЕС просто нямат време, въпреки че имат 10 пъти повече ядрен арсенал от Русия. Ще бъдат изтрити коренно от лицено на земята още преди ракетите им да са навлезли в стратосферата. Русия също ще понесе загуби от ядрени удари, но по голямата част от натовските ракети ще бъдат унищожени още над Европа и в Океана.
82
3
 
8
 
! Отговори
буци преди 1 година
Турция нападна Сирия ! Защо БГ медиите мълчат. Сега генеколожката фун дор лой няната дали ще наложи санкции на Турция ? И, ако не наложи - защо ? Да казва тази дърта генеколожка, която за нищо не става ...
81
3
 
4
 
! Отговори
Петров преди 1 година
в случай на война Бългерия за какво ще използва двата си танка и единия си БТР?
80
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Христо Христов "САЩ и НАТО ВИНАГИ са заплашвали, че първи ще употребят ядрено оръжие. Факт." Дай си източника за това твърдение.
79
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
101 "Какво говорят руските ръководители ве?" Ами, чети, бе, другарю, нали си грамотен?
78
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вярно е. Но по важно е коя 3/4 част ще бъде това. В Сибир има всичко в изобилие, и храна, и ресурси.
77
2
 
2
 
! Отговори
До сионаж преди 1 година
Индийците нахлуха в Китай
76
2
 
5
 
! Отговори
Петров преди 1 година
Ристе Сороса в такъв случай се е цанил чистач в подземното укритие на американското посолство. Засега е 118 ти в списъка след генерала Атанасов, Монката Паси, Ленче Кремче Поптодорова, Ивайло Мирчева, Антоанетка Цонева, Ивката Прокопиев и ред други 'атлантици"
75
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Алексей Арестович ли стана шеф на НАТО? Тва не е ли някакъв *** грузинец който още отсега насочва ядрени удари,командва атомни триади изобщо се изживява като унищожителят на този свят.Интересно психиатрите какво мислят за състоянието му ? *** или нещо по-екзотично ?
74
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия започва проект "Русский ковчег". Столицата се премества в Сибир***този проект се върти в главата на Шойгу от поне 15 год. живеещите в Сибир го критикуваха затова че иска да построи нови градове и му отговориха да подобри условията в съществуващите сега селища.
73
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 85 "Ти правиш ли разлика между изказванията на русофилите из форумите и руските държавници?" Не, защото русофилите по форумите повтарят това, което руските нацистки ръководители говорят.
72
1
 
1
 
! Отговори
ми то те преди 1 година
Ми то те евроатлантиците защо ги страхува Русия? Ми то те евроатлантиците нали имат технологии.
71
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 88 Фантазиите са полезни само за кратък адреналинов ръш, след което пак следва депресия :)))))
70
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците не се страхуват от нищо така, както от това да не останат без финска супа "Valkosipuli-kurpitsasoppa и Poronkaristys" Санна Марин, премиер на Финландия.
69
0
 
2
 
! Отговори
Шизикк преди 1 година
И Русия и САЩ нямат нищо! Само плашат, другите да са послушни!
68
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 66 Защо мислиш така? "Периметър" ще продължи да изстрелва ракети докато има в наличност таргетирайки най-големите градове на САЩ по ред на брой население.Вероятноста за успешен прихват на една мбр е между 40- 70% в зависимост от многобройни фактори.Руснаците няма да изстрелят само 1.Предполагам че между 800 и 2000 сумарно.Ше е красива гледка ако живееш в космосът.В САЩ има 90 атомни реактора в Русия 40.Ще изгорят и те.Едва ли САЩ ще рискуват това заради киевският комик.
67
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Даже и оня плоскоглавия севернокореец е наясно да не ги изпозлва тия ядрени ракетки. Полза няма никой. Само се плашат един друг.
66
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сибир ще остане непокътнат като ресурси и природа. Там са всички ресурси на света. И Арктика. Ще имат всичко руснаците.
65
1
 
1
 
! Отговори
Бели кахъри преди 1 година
До Българин Ти пък визи за американци.... Ние им даваме безплатно бази да си строят и ползват, той за визи за американци се закахърил... ;-)
64
1
 
4
 
! Отговори
синаож преди 1 година
Турция нахлу в Сирия днес, защо БГ медиите мълчат ? Да видим сега фон дър лоя няната дали ще наложи санкции на Турция ?