Рискова зима в Европа, но предстои труден период и за Русия

Никой не иска да поставя Русия в ситуация на разпад, защото е ядрена държава
19 авг 2022 20:40, Анисия Иванова
148
Рискова зима в Европа, но предстои труден период и за Русия
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Няма промяна в оценката, че санкциите са единственият мирен инструмент, който можем да използваме. По-важно е да разгледаме как САЩ като цяло си представят крайната цел на санкциите спрямо Русия. Това коментира Тихомир Безлов, главен експерт "Сигурност" в Центъра за изследване на демокрацията, в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

"Никой не иска да постави Русия в ситуация на разпад, това би бил много тежък проблем, тъй като това е ядрена държава, която може да стане непредвидима при разделящи се територии. Скорошно изказване на Шолц ясно подчерта този проблем - Украйна не бива да спечели, но и не бива да загуби. Тя не бива да спечели, защото ако бъде премахнат Путин може да се стигне до по-неприятни сценарии“, смята гостът.

По отношение на ефектите от санкциите оценките са много разнопосочни в зависимост от пристрастията, но е факт че Русия отчете 4% спад в своето БВП за второто тримесечие на 2022 г., посочва Безлов. Русия тълкува този резултат като устояване на западния натиск, а Западът смята, че санкциите дават своя резултат. Някои очакваха по-голям спад, но нека не забравяме, че данните са руски, а те спряха да публикуват някои от редовните показатели, които се смятат за стандартни.

Безлов добавя, че Русия вече има опит със санкции от 2014 г. Тогава руската централна банка направи същото – вдигна лихвения процент и после го свали. Сега за разлика от 2014 г. екипът на Путин е в значително по-добра ситуация и по-добре подготвен за тази промяна. Сега има повишени цени на газа и петрола, Путин изчисли, че след пандемията има прозорец да се възползва от сложната ситуация по света. Подготовката се наблюдаваше още от 2021 г., когато Русия изпразни своите газохранилища в Западна Европа“, отбелязва той.

Това, което изглежда не бе оценено, е, че ще има такива масови инструменти, които ще се използват от САЩ като например замразяването на руските активи и блокирането на руските банки. Имаме радикални ограничения и на пътуванията от и за Русия, като ЕС и САЩ прекратиха полетите и стокообмена. Тепърва ще виждаме ефектите от това. Подобно нещо не е имало дори спрямо Съветския Съюз, не се е случвало и по времето на най-тежките конфронтации като Виетнам и Кубинската криза, казва той.

Пред много европейски държави наистина предстои тежка зима, но една евентуална рецесия в Европа, дори и да е лека, би се отразила зле и на самата Русия.

"Рискова зима ще има за много страни, включително България, но след това предстои труден период за Русия. Големият проблем на Русия е в нейната зависимост от индустриалната им база, която е модернизирана с европейски и американски технологии. Тепърва се очаква да започне една деградация на тези производствени системи. Вече има такъв пример със Северен поток, макар че това беше преувеличено от Русия. Освен това в момента, в който дойде лоша новина за развитите икономики, петролът поевтинява. Дори лека рецесия в Европа ще доведе до много проблеми в Русия заради спада в цените на горивата“, категоричен е Безлов.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може вече да са били на почивка. А ти да си изостанал.
26
3
 
10
 
! Отговори
Слава Россиа преди 1 година
50% от европейците няма да преживеят зимата. Ще загинат от студ, глад и болести! И това само заради корумпираните им политици!
25
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
70те и 80те ни внушаваха, че има алтернатива - западния модел. Днес стана очевидно, че икономическия модел на развитие на запада беше принципно грешен. Днес виждаме неговия окончателен разпад.
24
7
 
3
 
! Отговори
ЛЯТО Е преди 1 година
ЗА ТОВА ЛИ БЪЛГАРИТЕ СА ПО МОРЕТО, В ГЪРЦИЯ ИЛИ ПО КРЪЧМИТЕ, СТРАДАТ? ТУК ПЛАЧАТ ДВАМА ПЛАТЕНИ РАШИСТИ И ТЕ ДА ИЗКАРАТ НЯКОЯ РУБЛА, ГОРКИТЕ. НОРМАЛНИТЕ АВГУСТ СА НА ПОЧИВКА, БАЧКАТ САМО РЕСТОРАНТЬОРИТЕ И ХОТЕЛИЕРИТЕ.
23
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За днешният запад алтернативи няма, западът изчерпа всичките си възможности освен две - или да признаят, че техния живот, кариера и образование са били радикална грешка - но те не могат да го признаят всичките тези премиер министри лелки, еврокомисари и президенти. Другият вариант е да се държат за стария модел разчитайки, че ще стане някакво чудо, ще долетят извънземни и ще им помогнат. Това и виждаме на запад - отказват да признаят, че в света се извършват процес които не им харесват. Ако признаят, трябва да затворят всичко и да се запътят бавно към гробищата.
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тихомир Безлов, главен експерт "Сигурност" в Центъра за изследване на демокрацията, е магистър по философия от СУ. В биографията му никъде не пише къде се е образовал по профил " Сигурност " и въобще виждал ли е жив бандит. Един от любимите гости в телевизиите и специалист по всичко. В статията няма нишо интересно, има сама факти събрани оттук и там.
21
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия е добре укрепена, добре защитена, добре осигурена с изобилие от ресусри, продоволствия и енергии. Русия освен това има нови силни съюзници (особено след авиошоуто на Нанси Пелоси), които не обичат запада. Западът няма шанс, а жалката държавичка България ще бъде отнесена в небитието като глуxарче от вятъра на промени които са в ход.
20
6
 
3
 
! Отговори
руски газ не щем преди 1 година
който се е обвързал с руската мафия, окупатори и терористки.. да му мисли.. Та мен не ми пука.. нищо руско няма в къщи.
19
3
 
11
 
! Отговори
Петров преди 1 година
този какво толкова се е завайкал все едно това е първата война в света, американците що народ изтрепаха и проддължават, онази вещица тачър чако до аржентина изпрати армия за да пази някакви острови, дето и били родни, сега изведнъж всички много изненадани - ама как така война, дайте санкции и некви псевдоексперти като приказват едни дето сами не си вярват. русия като реши нещо го прави, няма англия, няма байдън.
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
16 кога ще ги намери? След 10 след 20 след 50 години? Да не стане така като чакахме комунизма? *** първо социализъм, после развит социализъм....
17
0
 
5
 
! Отговори
Смях преди 1 година
от Центъра за изследване на демокрацията
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Премиера на Русия подписа решение с което на малкия и средния бизнес за следващите 10 години се гарантира финансиране с лихви на нива 2-4% за заеми до 20 милиарда рубли.
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За България каква е алтернативата не се разбра.
14
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В момента в Русия има такива огромни възможностти и потенциал за развитие на бизнес каквито никога никъде не е имало. Евтини енергии, евтини ресурси, липса на външна конкуренция (западът сам напусна), ниски данъци и толерантна данъчна политика, държавни преференции за бизнеса. А ЕС без евтини енергии и ресурси има само една възможност - да обеднява, икономиката да се свива докато накрая съвсем умре.
13
0
 
2
 
! Отговори
Ивайло преди 1 година
Добре че беше ти ,за да ни го кажеш!
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пич от къде се изнесе? От България, от Германия или от Турция? Много двусмислено си го написал.
11
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На отвратителните путински мантри, че без Русия светът ще загине вярват само олиrофpeни. Светът ще намери от некъде некакви други енергии или некакъв начин да преживее и без енергия и сатанинският рашизъм ще се срине в гроба, който копае.
10
11
 
3
 
! Отговори
И НИЕ СТРАДАМЕ. преди 1 година
ЕВТИНО ЛИ ИМ ИЗЛИЗА НА РАШКИТЕ ДА СИ ХРАНЯТ КОМАНДИРОВАНИТЕ В УКРАЙНА? А ДА ПЛАЩАТ ОБЕЩЕТЕНИЯ НА РАНЕНИ И ЗА УБИТИ? ТО И РАКЕТИТЕ ИМ СА СКЪПИ. ПУТИН ГИ ВКАРА В РАЗЦВЕТ И ТЕ ЦЪФНАХА!
9
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние какво сме виновни за войната в Украйна, че ни налагате санкции? Да се разберат Путин и Зеленски по мъжки и да свършва този фарс, ама на някои не им се иска да свършва.
8
4
 
20
 
! Отговори
Българин преди 1 година
*** от студ тази зима, че един ден да им е гадно в Русия ... ама не се знае кой ден и дали въобще ще го има. Русия в момента е на свръх печалба заради високите цени на ресурсите. А и си търгува с държави, съставляващи 80% от световното население.