Газ, осигурен на каквато и да е цена, не върши работа

Според специалисти, цената му ще расте
23 авг 2022 09:55, Петя Славова
31
Газ, осигурен на каквато и да е цена, не върши работа
Снимка: БГНЕС

 За октомври страната ни няма осигурени доставки на газ, стана ясно от думите на служебния министър на транспорта Христо Алексиев. Нещата с интерконектора с Гърция са овладени, но газ, осигурен на каквато и да е цена, не върши работа на бизнеса и на населението, категоричен е министърът.

"Въпросът твърде много се политизира, трябва да надделява пазарната логика. Живеем в условията на доминиран дълго време от Русия пазар на природен газ. Никой не е мислил за друга алтернатива. Вместо да се заложи на втечнения газ, ЕС заложи на "зелената сделка". България винаги е избързвала и в момента се поставяме в затруднена ситуация. Газ ще има, но има дефицит и цената ще расте - който плати повече, ще получи повече", коментира журналистът проф. Валерий Тодоров в "България сутрин".

По думите му е пропусната възможността да бъде договорено мястото за разтоварването на танкерите с втечнен газ от САЩ. Политическите игри попречиха хладнокръвно да се вземат полезни решения, смята журналистът.

"Така или иначе имаме договор с "Газпром". Въвлечени сме в политическа игра, но самите ние сме позволили да влезем по-навътре. При нас смекчаващо е, че природният газ няма такова съотношение към микса, но има предприятия, за които недостигът и цената му може да се окажат фатални", каза още проф. Тодоров и добави, че трябва да се изработят приоритети кои отрасли на икономиката да бъдат насърчени в кризата и кои сектори може да подпомогнат гражданския сектор.

Според него би била застрашена националната ни сигурност, ако се съгласим директно да изпратим оръжия в Украйна. Идеята да се ремонтира техника у нас е трудно изпълнима, отбеляза пред Bulgaria ON AIR журналистът.

Деканът на Електротехническия факултет в Техническия университет-София проф. Валентин Колев отсече, че газ ще има.

"Няма лошо да се подновят преговорите с "Газпром", но политиката на търсене на диверсификация трябва да продължи. Дали ще се съгласим да плащаме в рубли, това е изцяло политически въпрос. Ако първо сме в състояние да намерим толкова рубли. "Газпром" няма да ни даде газ без пари", посочи той пред Bulgaria ON AIR.

И добави, че не можем да влияем на цената на природния газ, тъй като сме дребен консуматор. Той очаква потреблението на газ в България да падне.

"В Топлофикациите ще имаме отлив на потребители. Ценовата политика е неправилна - с над 30% се увеличи цената на топлинната енергия, а на електрическата енергия само с 3%. Когато са договаряли танкери, логично е да са договорили терминалите, на които ще бъде осъществена регазификацията. Втечненият газ определено е алтернатива. Никой няма да седне да продава 2-3 пъти по-евтино", каза още проф. Колев.

Още по темата

Азерският газ е алтернатива като количества, но не и като произход, съгласиха се проф. Колев и проф. Тодоров. На това мнение е и експертът по международна сигурност доц. д-р Искрен Иванов.

"България започва да навлиза в кризисна спирала. Въпросът за газа е изцяло политически. Газ ще има, въпросът е какви ще могат да бъдат оползотворените количества и на каква цена. Трябваше ни план Б и той трябваше да бъде стабилен. Гражданите ги интересува тяхната зима да бъде гарантирана. България и Европа дълги години са прекалено зависими от Русия. САЩ предупреждаваха, но европейците не ги послушаха", заяви той.

Според доц. Иванов за получаването на танкерите с втечнен газ от САЩ няма нито политическа воля, нито логистична възможност.

"Не смятам, че вече може да разчитаме на тези танкери. Целта на предишното правителство беше преди всичко да оцелее. Най-важно е септември да имаме ясна енергийна карта как ще се извършва топлоподаването месец по месец. Виждам само игра на думи, без да имаме ясна правителствена позиция ще има ли газ през зимата", подчерта експертът.

"Ако преговорите с "Газпром" бъдат възобновени и България плаща в рубли, ние ще получаваме газ, но се съмнявам доколко ще бъдат надеждни тези доставки. В зависимост от това каква външнополитическа позиция заема България и какво ще се случи на изборите, зависи дали ще получаваме надеждни доставки. Проблемът с "Булгаргаз" не може да се реши докато нямаме редовно правителство", изтъкна доц. Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
6
 
! Отговори
Ерго преди 1 година
Газификация и диверсификация тип "а ла простКиро" е прекалено скъпа и за богати държави, какво остава за бедна България!
20
2
 
4
 
! Отговори
РУСИЯ И ГАЗПРОМ преди 1 година
..УСИЛЕНО КУПУВАТ НАШИ ПОЛИТИЦИ И ЖУРНАЛИСТИ . А ТОЧНО ПО ТАЗИ ПРИЧИНА МОЖЕ И ПАРИТЕ ОТ ЕС , ДА СЕКНАТ......ХА,ХА,ХАААААААА
19
1
 
4
 
! Отговори
СМЕХ... преди 1 година
Ако си мислите че газа на Газпром е на същата цена , като преди ...ЖЕСТОКО СЕ ЛЪЖЕТЕ!....
18
3
 
1
 
! Отговори
бах преди 1 година
тоа газ. ще се избият да убеждават, как гъзпром е най-хубавото де се е случило на бг след писменоста
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Деканът на Електротехническия факултет в Техническия университет-София проф. Валентин Колев - Ако първо сме в състояние да намерим толкова рубли. ???? И това го казва ,професор ,декан .....
16
0
 
14
 
! Отговори
Лноно преди 1 година
Ами благодарете на харвардските измамници Кирчо и Кокорчо, които первъртяха едни милиони за посредничество на руска газ през Турция, излъгаха за танкерите, поставиха ни в идиотска ситуация - айде пак гласувайте за тях.
15
8
 
2
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 1 година
До БобиГлупостите на Боби отново, банката в която превеждаме не е в санкциите и руснаците могат да си получат парите. Имаш си валиден договор и руснаците трябва да си го спазват. Можеха да почакат 7 месеца да изтече и тогава да поставят нови условия, но предпочетоха да изнудват. ***, ненадеждна лъжлива пасмина.
14
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако заводите трябва да фалират, плащайки скъп газ и ток, наистина не върши работа. Трябват ни евтини енергоносители, евроатлантизъм не се яде.
13
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз искам руска газ на приемлива цена. Няма да плащам парно и топла вода на космически цени. Качествена и лесно се доставя, както досега. Мен ме интересува, руснаците ги боли фара дали аз ще стоя на студено. На тях печалбите им от продажби на газ се увеличиха двойно откак са санкциите. А и Германия не се е отказала да купува. Защо беше зора за тая турбина, мислите? Те ще си купуват, а ние ще се правим на интересни. Брей, че сме тарикати.
12
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тя вече расте. Като всяка търсена и дефицитна стока. Ще видите как санкциите за всичко ще останат, но газта ще паднат. Дано не се усетим последни. Защото вече не сме братушки да ни дават на безценица.
11
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами то е малоумно бизнеса и населението на България да се газифицира при положение че страната ни не разполага с такъв природен ресурс.Но ум царува,ум робува,ум п...и пасе.Ставаш играчка в ръцете на държавите с такава суровина,но кой да мисли-особено политиците и бизнеса.
10
4
 
26
 
! Отговори
158 преди 1 година
Не е необходимо да плащаме в рубли, но обществото трябва да бъде заблуждавано. Схемата за плащане е следната - откриват се две сметки - една валутна и една в рубли в руска банка. Превеждат се във валута и се превалутират в рубли в самата банка, за да се плати на Газпром. Иначе руснаците няма как да си получат парите, заради санкциите. Все пак никой не продава, без да може да си вземе парите.
9
4
 
9
 
! Отговори
999 преди 1 година
Вярно ли е ,че ,,Булгаргаз" плаща на ,,Газпром" два милиона евро месечно за недоставен газ като неустойка по договора?
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вчера цената му удари нов рекорд от $2 862 за 1 000 м3.
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
6-ти и аз съм ЗА. Даже 5 тръби да си направим ще е най добре. Даже на руснаците ще продаваме.
6
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нямали сме достатъчно рубли. Ей тия срам нямат лъжат нагло в ефир. Трябва да играе тоягата. Сто пъти се каза, че се плаща в долари или евро. Прехвърлянето в рубли си го правят руснаците. Аман от маниакални лъжци.
5
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предлагам тръба и от Нова Зеландия да дърпаме. Е дей през Земята само. Комисионна ще искам също за идеята.
4
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това беше стратегическа суровина. Сами се закопахме (да слушаме глупостите на Европа, която не се интересува от нас), после кой ми . в пазвата.
3
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледах сутринта уру. гваиката лобстка от кт подкрепа, е...хти маимунските физиономии прави тая шми ганка, и тоя б...*** им плащаме членски внос.
2
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредния "експерт" който слага каруцата пред коня забравяйки кой изяде акото за да се стигне до тук.