Путин затяга хватката върху руските енергийни активи и за Азия

Застрашени са доставките към Япония и Южна Корея
24 авг 2022 21:00, Анисия Иванова
101
Путин затяга хватката върху руските енергийни активи и за Азия
Снимка: Bloomberg

Стремежът на Русия да консолидира контрола си върху природния газ започва да ограничава доставките за клиенти в Азия - първият осезаем пример, че ходът на Москва да национализира "Сахалин" се отразява на доставките за региона, пише Bloomberg.

Sakhalin Energy LLC, новият оператор, създаден от Москва, за да засили собствеността върху съоръжението за втечнен природен газ в руския Далечен изток, се отказа от доставка за поне един клиент от Северна Азия поради проблеми с плащането, както и поради забавяне при подписването на преработени договори, твърдят търговци, запознати с въпроса.

На 19 август Москва прехвърли собствеността върху завода на базираната в Русия компания Sakhalin Energy от базирано в Бермуда дружество и от клиентите бе поискано да се ангажират с нови сделки и да изпращат плащания на банки в Москва от тази дата. Малко купувачи са подписали преработените договори, което може да застраши притока на газ към пазарите, включително Япония и Южна Корея, твърдят търговците.

Всяко прекъсване на доставките на природен газ рискува да задълбочи кризата в снабдяването, обхванала Азия, която се бори с нарастващите сметки за електроенергия и по-високата инфлация. Неизпълнението на доставките може да доведе до прекъсване на електрозахранването тази зима в Япония, която е най-големият купувач на газ от "Сахалин" и обикновено получава около 9% от нуждите си от втечнен природен газ от проекта.

Фючърсите на холандския природен газ с доставка през септември поскъпнаха с 2,6% в Лондон.

Президентът Владимир Путин затяга хватката си върху руските енергийни активи, а също така ограничава потоците към Европа, което е широко разглеждано като използване на природните ресурси като оръжие. Цените на природния газ от Азия за Европа се повишиха, тъй като нуждаещите се от енергия клиенти бързат да си осигурят доставки преди ключовия зимен отоплителен сезон.

Sakhalin Energy не е отговорила на запитването за коментар, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Въпреки че повечето детайли от преразгледаните договори за продажба на "Сахалин-2" остават същите, като например цената и обема, клиентите се консултират с адвокати и преглеждат подробностите, преди да се ангажират с новия субект или да платят на различни банки, казаха търговци.

По-рано този месец Sakhalin Energy поиска от клиентите да подпишат договори за покупка на втечнен природен газ с ревизии на името и адреса ѝ, като същевременно поиска плащанията да се извършват в Gazprombank JSC. Тази седмица операторът обяви търг за продажба на дългосрочни товари на спот пазара, като един от тях ще бъде натоварен в сряда, според документи, видени от Bloomberg.

Това е необичайно бързо и показва, че Sakhalin отчаяно се опитва да намери нов купувач, каза търговец, който е спечелил търга. Според документите компаниите не могат да участват в продажбата, без да подпишат преразгледани споразумения за покупка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В скоро време на света ще му писне от подлото джудже, ще му навре тръбата с газ отзад и ще развие кранчето докрай! От руснак човек не става!!!
74
12
 
12
 
! Отговори
... преди 1 година
Значи п.ткинофила си е п.ткинофил! НЕ знае НЕ може и НЕ разбира, но пък акъл дава се едно има барем 10 нобелови награди! Добре де п.кинофили с.отани! Я ми кажете колко пъти трявба някой да ви излъже за да не идете после да правите какъвто и да е бизнес с него? Сега аз знам, че вие много се увлажнявате когато някой иска да ви такова! Но ние останалите знаем, че търговия с рсия засега е невъзможна! Не за друго ми рашистан изменя съществуващи договори така както на нея и се иска и когато и се иска!
73
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До Чета,но Неразбира .... "си запазва правото да променя цените на продуктите според пазарните условия и промени от страна на доставчиците на фирмата, без предварително ..." този анекс присъства във всички договори, които всички доставчици подписват с потребителите..
72
15
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе русофилчета ***, как не ви мързи да пишете, толкова много и глyпави до безкрайност... коментари...?
71
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 85 !!!Доста рано си се надрусал !
70
28
 
32
 
! Отговори
!!! преди 1 година
Много скоро всички отново ще ползват руска газ! Но без участието на Русия, такава страна няма да съществува!
69
14
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как смее Русия да не продава на тия, които не си плащат. Вузмутелно
68
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще ви споделя под секрет, че Канада затяга хватката върху гордия "Сименс". Канадците обявиха, че имат намерение да върнат в Германия всичките 5 броя отремонтирани турбини за "Северен поток". На Германия не й остава друго освен да ги складира и консервира за вечни времена, както направихме ние с реакторите за АЕЦ "Белене". На нацисткия внук все по-скъпо му излиза отдалечаването от Русия.
67
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Sakhalin Energy иска от клиентите да подпишат договори за покупка на втечнен природен газ и плащанията да се извършват в Gazprombank JSC. Ако Япония и Южна Корея продължават да се мотат, ще останат на сухо. Те са в Азия, но не са цялата Азия. Освен газ, Русия предлага на всички азиатски страни нови договори за доставка на нефт на понижени цени. Не я мислете Русия. Тази година стокооборотът между Русия и Индия се увеличи тройно /3 пъти/.
66
26
 
18
 
! Отговори
НЕ Е ТАЙНА преди 1 година
Зад Путин стои най силната армия в света.Непобедими са и никой не смее да им се противопостави.Наполеон и Хитлер опитаха и просто бяха смазани.Сега О Окрайна се пъчи на Русия..Няма да стане.Нямам нищо против украинците обикновените,ама са по бедни и гладни от нас.Говорят си на на руски и на руснаци се правят.Напишете в тубата НОВОЕ ОРУЖИЕ России.Не гледайте *** 1,2 и 3.Пламен пасков казва това,не аз.
65
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес на 25.08.2022 г. бяха извършенени терористични актове на територията на Русия в гр. Москва и Санкт Петербург точно в 3:15 ч. Местно Време
64
20
 
22
 
! Отговори
обективен преди 1 година
Нормално е всички неприятелски държави да останат без руски газ.Даже се чудя как джендърска Европа още получава газ.Джендитата хем дават оръжие на бандеровците ,хем рИват на умрело.Да не говорим за укрофашагите ,на които Путин дава ток от Запорожката АЕЦ ,която е построена изцяло от руснаците.А за подлото предателство на нашите продажни политици да не говорим.Да вдигнеш ръка срещу нашата освободителка е просто кощунство.Заслужаваме си съдбата ,щом ни управляват укрофили и краварофили.
63
5
 
7
 
! Отговори
Инспектор Дюдю преди 1 година
До предния....... Липсва ти МОЗЪК!
62
1
 
16
 
! Отговори
Чета,но Неразбирам. преди 1 година
Ало,анонимните..казах,че съм-Българофил и Патриот.не съм,за никой.просто,виж къде живееш,бе..Тука е,Раят..какво ни липсва,а.земя-приказна,море-прекрасно,храни-всичко,се ражда..вода,вода,вода...ало.какво ни липсва,бе.не,ми трябват,нито "евро-ценностите",нито руските,крайни мераци.нито,ще бъда,каубой..тук съм се родил,тук и ще умра..имаме си тук,нашето място,всички ние-Българи..тук е нашата земя..на мен,на теб,на всички нас..и,ако някой се опита да ни я отнеме..Жив ще го изям..за-България-Всичко.
61
15
 
17
 
! Отговори
Мужик преди 1 година
Ха ха ха, жужето си мисли че може да изнудва целия свят. Съвсем скоро ще изтегли късата клечка и своите ще му резнат зелката. В пъкъла има запазен ВИП казан за него!
60
13
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Некви заклети путинизи тука ми се правят на патриоти, ареулево дърти нефели.
59
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Чета,но Неразбирам, айде айде. Рушката пропаганда не може да се скрие, живеем във време разделно, неутрални няма, или си с Запада и цивилизацията или си с Кремлинските кръвопийци. Чист не можеш да излезеш псевдопатриоте.
58
14
 
17
 
! Отговори
Чета,но Неразбирам. преди 1 година
Не съм Русофил,бе бай ***,А Българофил и Патриот..служил съм на моята родина-2год.3мес.и 13дни.. (а,ти-?),и съм се КЛЕЛ,да я защитавам,нея-България,с цената на живота си,и няма да ми мигне окото,ако се наложи..и,никакъв,Путин,Байдън или Зеленски,не могат да ме убедят,за друго мое решение.Просто,казах,че човека,това има,това и продава.и,какви договори,к'ви-5лв,бе.те му откраднаха-300мрд.$,та,се чудя,как още не им е врътнал,кранчето.и-ТHE END.филма,свърши..съжалявам,но сами си го направихме...
57
8
 
20
 
! Отговори
До Чета,но Неразбира преди 1 година
Ами нека да ти обясня. русия има договори, които нарушава когато й скимне, за да създава проблеми на останалия свят. Ако си дадеш апартамента под наем и после изриташ наемателите, защото си е твой, ще бъдеш осъден на бърза ръка. Затова са и безпредметни преговори с газпром, защото освен че хората ще плащаме милиардите, с които радеф ще ни закопае, в крайна сметка газ пак няма да има. То е ясно, че си руско ***, но пояснявам за нормалните хора в този форум.
56
16
 
13
 
! Отговори
Чета,но Неразбирам. преди 1 година
Какво означава-Путин,използва газта,като енергийно оръжие,за изнудване..каквото има,тяхната земя,то си е Тяхно,това и продават.ако,искаш,бе..ако,не копайте си въглищата,режете си горите,слагайте си,вятърни перки по дворовете,и духайте,духайте,за да имате-Ток..ако,ли не..правете,като хамстерите,бе..качете,се,на колелетата си,и им сложете 5-6,фарчета,и въртете,***,въртете.и,нека ви е хак..та,това си е негов избор..точка..от,време,оно,всички войни,са се водили,не за пари,а за земните ресурси