Путин затяга хватката върху руските енергийни активи и за Азия

Застрашени са доставките към Япония и Южна Корея
24 авг 2022 21:00, Анисия Иванова
101
Путин затяга хватката върху руските енергийни активи и за Азия
Снимка: Bloomberg

Стремежът на Русия да консолидира контрола си върху природния газ започва да ограничава доставките за клиенти в Азия - първият осезаем пример, че ходът на Москва да национализира "Сахалин" се отразява на доставките за региона, пише Bloomberg.

Sakhalin Energy LLC, новият оператор, създаден от Москва, за да засили собствеността върху съоръжението за втечнен природен газ в руския Далечен изток, се отказа от доставка за поне един клиент от Северна Азия поради проблеми с плащането, както и поради забавяне при подписването на преработени договори, твърдят търговци, запознати с въпроса.

На 19 август Москва прехвърли собствеността върху завода на базираната в Русия компания Sakhalin Energy от базирано в Бермуда дружество и от клиентите бе поискано да се ангажират с нови сделки и да изпращат плащания на банки в Москва от тази дата. Малко купувачи са подписали преработените договори, което може да застраши притока на газ към пазарите, включително Япония и Южна Корея, твърдят търговците.

Всяко прекъсване на доставките на природен газ рискува да задълбочи кризата в снабдяването, обхванала Азия, която се бори с нарастващите сметки за електроенергия и по-високата инфлация. Неизпълнението на доставките може да доведе до прекъсване на електрозахранването тази зима в Япония, която е най-големият купувач на газ от "Сахалин" и обикновено получава около 9% от нуждите си от втечнен природен газ от проекта.

Фючърсите на холандския природен газ с доставка през септември поскъпнаха с 2,6% в Лондон.

Президентът Владимир Путин затяга хватката си върху руските енергийни активи, а също така ограничава потоците към Европа, което е широко разглеждано като използване на природните ресурси като оръжие. Цените на природния газ от Азия за Европа се повишиха, тъй като нуждаещите се от енергия клиенти бързат да си осигурят доставки преди ключовия зимен отоплителен сезон.

Sakhalin Energy не е отговорила на запитването за коментар, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Въпреки че повечето детайли от преразгледаните договори за продажба на "Сахалин-2" остават същите, като например цената и обема, клиентите се консултират с адвокати и преглеждат подробностите, преди да се ангажират с новия субект или да платят на различни банки, казаха търговци.

По-рано този месец Sakhalin Energy поиска от клиентите да подпишат договори за покупка на втечнен природен газ с ревизии на името и адреса ѝ, като същевременно поиска плащанията да се извършват в Gazprombank JSC. Тази седмица операторът обяви търг за продажба на дългосрочни товари на спот пазара, като един от тях ще бъде натоварен в сряда, според документи, видени от Bloomberg.

Това е необичайно бързо и показва, че Sakhalin отчаяно се опитва да намери нов купувач, каза търговец, който е спечелил търга. Според документите компаниите не могат да участват в продажбата, без да подпишат преразгледани споразумения за покупка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
8
 
10
 
! Отговори
До 16 преди 1 година
Да бе щот досега всички не си плащаха като попове на Русия за ресурсите й? Някой да ги е крадял случайно? Имаха си супер пазар и самите те от много алчност си го провалиха, сега ще се простят и с територията си, неизбежно е
14
14
 
2
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
До коментарист 8. Ресурсите от РФ продължават да пълнят Заоадните резервоари.Това е факт,който виждам всеки ден. Путин е абсолютен евтин лъжец.Германйя и Рускя не казват нищо,бо им е цел обединение,йоето да свърши с народите ни.Ердоган и Зеленски са в съшата Путинова мафия. Всички знаем,че ако Зеленски и Путин си пидадат иставките войната свършва.Именно затова ПУТИН И ЗЕЛЕНСКИ НЕ ПРАВЯТ НИЩО ЗА ПРИКЛЮЧВАНЕТО НА БОЙНИТЕ ДЕЙСТВИЯ.ЦЕЛ НА ДВАМАТА Е РАЗСЕЛВАНЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО И ЗАСЕЛВАНЕ НА ЕВРЕИ.
13
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тук има големи тъпан ари бе.
12
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай са мното напред с автомобилната индустрия. Освен това имат чипове и евтина енергия от Русия, строят Силата на Сибир 2 - втори газопровод. Автопроизводителите в ЕС изнемогват за чипове, а сега и високи цени на енергията. Скоро всяка втора кола в Русия ще бъде китайска, а в ЕС ще ходят пеша и ще карат колела и ще подмиват само 4 точки на тялото.
11
12
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Води се борба, жестока борба. Но не за Украйна, или за западни евроreйски или каквито и да са ценности. Води се жестока борба за ресурси. И по-точно - за ресурсите на Русия. И от тук е тази ярост и бяс към Русия които вилнеят в ЕС.
10
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прав е Путин няма какво да се занимава с марионетни държави на САЩ.
9
6
 
13
 
! Отговори
Русороб преди 1 година
Няма значение, давай газ! Искам газ, руски православен газ!
8
23
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Президентът на Латвия: "Негативният ефект се състои в това, че се появи нелоялна рускоезична част в нашата държава. Нашата задача е да я демонтираме и да я изолираме от обществото". Време е и в България да ги почваме русофилите.
7
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС вече е последния отвор на каввала за руски суровини.
6
6
 
13
 
! Отговори
До Христо преди 1 година
Предполагам, караш монголска кола....
5
12
 
6
 
! Отговори
Йебъ Рускини преди 1 година
До Христо Христов / Монголия беше част от СССР, демек Корея и Япония ще станат зле като всяка бивша колония на Рашистан? Съгласен съм.
4
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ресурсите на Русия се насочват към Азия - Китай, Индия. Това означава, че ЕС се лишава от евтини руски ресурси. Това означава, че тяхната конкурентоспособност в този смисъл пада. И те прекрасно разбират това. Много добре разбират, че успех на специалната операция означава край на ЕС.
3
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой се е събудил от дълбок сън, и пише неща които отдавна приключиха като процеси в Русия.Държавата постави олигархията в подчинение, защото така е логично и естественно.След като държавата гарантира правила, няма как бизнеса да е над държавата.
2
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Газта удари 3000$. Август. Жега. Газпром се пълни с ненужни евра и долари които моментално се обменят в юани и рупии.
1
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Застрашени са доставките към Япония и Южна Корея" Путин да им спре доставките да внасят от САЩ.