Руски прокурори поискаха 24 г. затвор за бивш журналист

Иван Сафронов е обвинен в държавна измяна
30 авг 2022 16:08, Йоана Цонева
21
Руски прокурори поискаха 24 г. затвор за бивш журналист
Снимка: БГНЕС

Руските държавни обвинители поискаха 24-годишна присъда затвор за бившия журналист Иван Сафронов по делото му за държавна измяна, съобщи държавната информационна агенция ТАСС, като цитира Московския градски съд.

Сафронов е отразявал военни въпроси за вестниците "Ведомости" и "Комерсант", преди да стане помощник на ръководителя на руската космическа агенция два месеца преди ареста му през юли 2020 г.

Той отрича обвиненията, че е предал военни тайни за продажбите на руски оръжия в Близкия изток и Африка на Чешката република, член на НАТО, докато е работил като репортер през 2017 г., като ги нарича "пълна пародия на правосъдие и здрав разум". Очаква се скоро да бъде произнесена присъда по делото.

Още по темата
Сафронов заяви, че държавните следователи са посочили познанството му с чешки журналист, с когото се е запознал в Москва през 2010 г. и който по-късно е създал уебсайт, за който Сафронов твърди, че е допринесъл, използвайки информация, изцяло базирана на открити източници.

Задържането му разтърси медийната среда в Русия, където контролът и без това е строг, а след нахлуването на Русия в Украйна през февруари се затегна още повече.

Независими медии, сред които вестник "Новая газета" и независимият телевизионен канал "Дождь", напуснаха страната и възобновиха дейността си в чужбина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напомня на случая с Асандж. Там обаче е демократично и човека го очакват над 200г затвор.
15
1
 
2
 
! Отговори
Антисоросоид преди 1 година
Че и *** има да ги защитава трие истината за тия дето унищожават българи и руснаци, няма срам и накъде с тия сребърници?
14
1
 
1
 
! Отговори
кой е тоя преди 1 година
До Преди 89-та година журналист?
13
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв смирен поглед има и какво нелукаво и негнусно изражение. Казват, че душата се отразява в изражението. За всички русофоби -те такива да са ви приятелите и обкръжението.
12
5
 
3
 
! Отговори
Антисоросоид преди 1 година
Дежурнияп сор.осоид пак първи да си заработи сребърниците. Сталин е патриот спасил руснаците от евреите болшевики, когато планирал депортирането на всички евреи са го отровили затова сор.осоидите го очернят. Във всички форуми има поне един дежурен *** сор.осоид
11
5
 
8
 
! Отговори
НАТО е велико преди 1 година
Русия се крепи на фашизма.Той е основата на рускат аокупаторкса държавност. Над 160 народа са все още поробени в РФ.
10
3
 
2
 
! Отговори
Антисоросоид преди 1 година
Дежурнияп *** пак първи да си заработи сребърниците. Сталин е патриот спасил руснаците ит евреите болшевики, когато планирал депортирането на всички евреи са го отровили затова *** го очернят. Във всички форуми има един дежурен ***
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България за убийство при катастрофа - условно, а за това, че си приказвал как руските пиандурники пият боярещник, хоп 24 години.
8
3
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
А тука няма ли на Волгин и В.Енчев поне да им теглят по един бой, ей така да им е за урок? :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
7
6
 
2
 
! Отговори
Преди 89-та година преди 1 година
осъдиха журналист на смъртна присъда, заради това, че написал за Тодор Живков "селянчето от Правец". Беше си много спокойно в ония години, нямаше новини, нищо не научавахме, всичко ЦК на БКП си вършеше. Но имаше мир. А сега?! Купища медии, а няма мир.
6
0
 
15
 
! Отговори
Честито другари! преди 1 година
Свобода на словото по съветско-руски образец!
5
0
 
2
 
! Отговори
до 4 Анонимен преди 1 година
А ти в кауша няма да седиш, сещащ се.
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И ТУК ТРЯБВА 24 Г. ЗА РУБЛЯШКИ ЖУРНАЛИСТИ - ЗА ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА! САМО ДА НАПИШАТ ЗА ПУТИН СТАТИЯ -И В КАУША!
3
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руска кочииина
2
0
 
4
 
! Отговори
Съдията решава, а преди 1 година
не прокурорът!
1
2
 
17
 
! Отговори
Русия преди 1 година
никога не успя да се раздели със Сталинизма