Украйна предприе контраофанзива за стратегическия град Херсон

Западни издания: Украйна се е готвила над два месеца за операцията
30 авг 2022 10:41, Елка Василева
745
Украйна предприе контраофанзива за стратегическия град Херсон
Снимка: архив, БГНЕС

Зеленски казва на руските сили да бягат, Украйна започва контраофанзива в Херсонска област, пише британският в. "Гардиън".

Още по темата
Изданието отбелязва, че украинският президент Володимир Зеленски се е зарекъл да изтласка руската армия обратно до границите на Украйна отпреди началото на конфликта, а според негови съветници украинските войски са постигнали пробив на няколко места на фронтовата линия.

"Ако иска да оцелее, е време руската армия да бяга", каза Зеленски.

Руското министерство на отбраната призна, че вчера е започнала нова украинска офанзива в Николаевска и Херсонска област, но заяви, че тя се е провалила, а украинците са понесли значителни загуби, допълва "Гардиън", позовавайки се на руската агенция РИА Новости. "Опитът за офанзива на врага завърши с жалък провал", посочи то.

Украйна започна контраофанзива за за отвоюването на Херсон от Русия, е заглавието на лондонския в. "Дейли телеграф".

Всекидневникът посочва, че при започването на офанзивата небето е било огласено от вой на сирени и взривове, и коментира, че с официалното начало на настъплението вчера Киев прави важна крачка към отвоюването на ключовите територии на юг, намиращи се под руски контрол.

Вестникът пише, че Украйна се е готвила над два месеца за операцията, и припомня, Херсон е бил първият голям украински град, който падна в началото на инвазията, когато руските войски настъпиха на север откъм Крим. Оттогава Херсон се използва от Москва като стратегическа база и плацдарм за офанзиви в Южна Украйна, допълва "Дейли телеграф".

Американският в. "Вашингтон пост" отбелязва, че украинските власти са давали сигнали от седмици, че войските им ще започнат контраатака на юг, включително в района на стратегическия град Херсон.

Но няма яснота за мащаба на украинската операция, коментира вестникът. Представителите на украинските власти отказват да дадат повече подробности, а американските военни във Вашингтон казаха, че все още не са си съставили цялостна картина какво се случва на терен.

Украйна започва офанзива на юг, инспектори се отправят към Запорожката АЕЦ, пише и в. "Ню Йорк таймс".

Изданието отбелязва, че обявената новина за настъплението на юг може да е част от по-широкообхватна контраофанзива на украинската армия.

Същевременно експерти на ООН се отправиха към Запорожка област, където обстрелите в района на атомната електроцентрала предизвикаха опасения от катастрофа, допълва изданието.

С артилерийска подготовка Украйна даде началото на контраофанзива на юг, съобщава в. "Уолстрийт джърнъл".

Вестникът отбелязва, че Русия е омаловажила значението на атаката, но добавя, че ако се съди по съобщенията на руски военни блогъри, Украйна е постигнала пробиви североизточно от Херсон.

"Уолстрийт джърнъл" допълва, че с това настъпление шест месеца след началото на войната украинската армия твърдо иззема инициативата в бойните действия. В друг материал вестникът съобщава, че войната в Украйна изтощава запасите от боеприпаси на САЩ, което е породило опасения в Пентагона. По данни на изданието американското военно ведомство в момента обмисля начини как да ги попълни и същевременно да продължи да снабдява Украйна.

Украйна обяви, че контраофанзивата срещу Русия в Херсонска област е започнала, пише в. "Файненшъл таймс" и отбелязва, че САЩ са заявили, че дългоочакваният ход вече "е започнал да се отразява" на военните възможности на Москва.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


745
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
614
4
 
20
 
! Отговори
СВОЙ преди 1 година
За настъпление е необходимо голямо числено превъзходстство в техника и жива сила.В жива сила го имат,но в техника вероятно недостатъчно.Русия това контранъстъпление го чака от повече от месец,така,че са подготени и от цялата ситуация в момемта и за във бъдеше ВСУ ще понесат огромни загуби и това вероятно ще доведе до обратният ефект.
613
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хиляди загинали но троль пише за маргареттачър...
612
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Половин година тонове глупости по форумите. Вестниците не им ли неудобно не знам. То бива неграмотност и глупост но чак толкова не бива. Ако напишеш нещо свястно може и да те изтрият но глупавите писания стоят че и пари им дават айси.
611
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най вероятно някой пуща електронен бот с mъпотии.
610
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още рано сутринта пияни сорроси във форума. Мината е всяка граница на неграмотност и глупост .Не бих ви дала и цент такова падение на човешката природа стеПовръща ми се
609
11
 
4
 
! Отговори
DJ HIMARS преди 1 година
където оцеля тревата неникне ... бе лента гергевска с рашка от зад сега е само паржола в гумен 4увал ... ореждам на ватата автоваз лада ...при това бял
608
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо сте написали тия глупости. Неграмотни роми сте коментиращите.
607
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 658 дано поне ти плащат за изцваканото бе щматка ... знаем ви и кътните зъби руски *** ... ставате само за гумен 4увал
606
9
 
9
 
! Отговори
Триплет Одлет Фръчил преди 1 година
Все пак си е редно зелениятглист даси изтискахемероидите отглавата и най-накрая даси избере как щесе разкара.Три са начините:1)Бримката на Хасан,2)Калашника на Чаушеско или 3)АдолофноПашкулно Хитлернозавит в черга напоеха с нафта и запален откъде краката за да се наслаждава на болкитеси скоито загинаха хората вОдеския профсъюзендом.Не на последно място 100ци хилядите родители, роднини, приятели, колеги и съседи на загиналите украинаски войници да го хванат и всеки да го изанали с некоя цепеница
605
8
 
9
 
! Отговори
До 652 преди 1 година
Маргарет Тачър позна. СеСеСеРетата се разпаднаха веднъж и завинаги, а ти вероятно пишеш от другото измерение, където комунизмът е победил и "несъкрушимите" сесесерейници господстват над Света.
604
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
руснята е изхвърлена от петровка 16 км до центъра на Херсон
603
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
руския гаулайтер на Херсон бяга от града 43 пленени вдв щници при благодатное
602
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
русия няма бъдеще
601
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Херсон гори ватаа бяга
600
11
 
11
 
! Отговори
До СССР преди 1 година
Мечтай си Русия да се разпадне.................тя и дъртата вещица Маргарет Тачър искаше това, но не доживя, а пукна гадината ***!!!
599
6
 
10
 
! Отговори
До СССР преди 1 година
Русия днес няма нищо общо със СССР...............а ти си един уникален ***!!!
598
7
 
30
 
! Отговори
СССР преди 1 година
Могучая и непабедимая яде як пердах.
597
32
 
6
 
! Отговори
До Какви украинци... преди 1 година
1/2 Украйна е руска и православна, това се знае...............другата 1/2 е на гадните католици..............там се месят и полските специални служби и католиците...............но и поляците скоро щя ядат шамарите!!!
596
9
 
40
 
! Отговори
Военен преди 1 година
А уж щяхме да побеждаваме набързо, а то какво стана? Съветският влак забуксува. Най-великата армия се обосра като дърт вълк (мечка).
595
41
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Линията ще минава през Сумий - Киев - Измаил, включая дунавската делта. Кой се съмнява че руснаците ще им оставят да авантят. Просто днешна Украина ще се превърне в държава в Държавата както десетки други територии имащи федерален статут. Зеленски, най-вероятно е дълбоооко дълбоко вербован антиукраинец.