За Горбачов: Той промени хода на историята

Световни лидери за отбелязаха заслугите му
31 авг 2022 07:24, Елка Василева
35
За Горбачов: Той промени хода на историята

Политици от цял свят отбелязаха заслугите на починалия вчера съветски лидер Михаил Горбачов.

Още по темата
Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен го определени като "надежден и уважаван лидер", изиграл "решаваща роля за прекратяването на Студената война и падането на Желязната завеса. Той проправи пътя към свободна Европа. Това е наследство, което няма да забравим. Почивай в мир (R.I.P), Михаил Горбачов", написа Фон дер Лайен в Туитър, съобщи Франс прес.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш нарече бившия съветски лидер "единствен по рода си държавник, променил хода на историята". Той направи повече от всеки друг за мирния край на Студената война, посочи още Гутериш в изявление, в което каза също:   "Светът загуби велик световен лидер, отдаден на мултилатерализма и неуморен защитник на мира".

Британският лидер Борис Джонсон написа в Туитър, че винаги се е възхищавал на смелостта и честността на последния лидера СССР при прекратяване на Студената война. Във времената на агресията на (Владимир) Путин в Украйна неуморният стремеж на Горбачов за отваряне на съветското общество е пример за всички нас нас, каза Джонсън.

Френският президент Еманюел Макрон отдаде почит на Горбачов, като му благодари за "ангажимента му към мира в Европа".В Туитър той написа, че съветският лидер е бил "човек на мира, чийто избор е отворил за руснаците пътя на свободата. Неговият ангажимент към мира в Европа промени общата ни история.

Президентът на САЩ Джо Байдън нарече Горбачов "човек със забележителна визия" и "рядък лидер", който е имал "въображението да види, че e възможно да съществува едно различно бъдеще и е имал смелостта да рискува цялата си кариера, за да го постигне". "Резултатът е по-сигурен свят и по-голяма свобода за милиони хора", каза Байдън в изявление, цитирано от Асошиейтед прес.        

Горбачов "промени хода на историята в по-положителна посока" , написа в Туитър Майкъл Макфол, политически анализатор и бивш посланик на САЩ в Москва. "Горбачов беше идеалист, който вярваше в силата на идеите и хората. Трябва да се учим от неговото наследство", каза Макфол.  
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
1
 
! Отговори
Така е преди 1 година
промени хода на историята завинаги. но за някой хора историята не се променя, живеят пак там ж 30те години на миналия век
30
2
 
3
 
! Отговори
Поклон ! преди 1 година
Единственият съветски лидер с демократични възгледи за света, който има куража и дързостта да даде свобода на народите от Съветския блок ! Дълбок поклон !Вечна му памет !
29
0
 
1
 
! Отговори
Роза преди 1 година
Много мнения-от"Осанна" до "Разпни го"!Аз пък се учудвам,че при такъв стресов живот с много катаклизми доживя до тази възраст!Издържлив ген!Пред лицето на смъртта всички сме равни,не забравяйте това!Бог да прости на раба Божи Михаил греховете му и да му въздаде награда за добрите му дела!
28
0
 
1
 
! Отговори
Ментора бай Иван преди 1 година
За съжаление Запада прие жеста на Горбачов , като своя крупна победа!Обещанията за едновременно закриване наНАТО и Варшавския договор останаха само празни думи!Алчния Запад продължава и сега да ламти за богатствата на Русия!Но нещата ще поемат по друг път , идва време за заплащане на лъжливите обещания и яростната конфронтация!
27
0
 
3
 
! Отговори
ЕЛИ преди 1 година
ПОЧИНА НАЙ ВЕЛИКИЯТ ЧОВЕК В ИСТОРИЯТА--ИМПЕРИЯТА СССР СЕ СРУТИ БЕЗ ВОЙНА,НЯМА ТАКАВА ДРУГА ИМПЕРИЯ В ЧОВЕШКАТА ИСТОРИЯ---ТОЙ ИСКАШЕ СССР ДА ТРЪГНЕ ПО ПЪТЯ НА ДЪН СЯО ПИН / великият китаец/ ,НО САЩ СЕ ИЗПЛАШИХА И МУ СКРОИХА ПУЧ
26
1
 
3
 
! Отговори
урко преди 1 година
ми - даа , промени го - САЩ са без никаква конкуренция и си правят каквото си поискат , преди имаше от кого да се страхуват и внимаваха , сега са еднолично на върха, печатат си доларите , вдигат си лихвените проценти, разполагат войски където си поискат, съсипаха и всички държави , които бяха близки до СССР - вкл. и нашата, затова сме на тоа хал повече от 30 години няма оправия с тези т.нар. политически партии, които приличат на ОПГ-та.... хммм....
25
5
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
ще ври в казана съсипа човечеството
24
0
 
6
 
! Отговори
Augusto Pinochet преди 1 година
НО СЕГА ИДВА НАЙ-ИНТЕРЕСНАТА ЧАСТ - КАК ВСИЧКИ ЗАПАДНИ ЛИДЕРИ ЩЕ СЕ ИЗТОПАНЧАТ В МОСКВА НА ПОГРЕБЕНИЕТО МУ. ДОБЪР ПОВОД ЗА "НЕ ФОРМАЛНИ" СРЕЩИ С ПУТИН БЕЗ НИКОЙ ДА МОЖЕ ДА ИМ КАЖЕ И КОПЧЕ, ЩЕ СИ ГОВОРЯТ ЗА ЦЕНИ, ГАЗ, НЕФТ, ВОЕННО ПРОМИШЛЕН КОМПЛЕКС И КОМИСИОННИ ОТ ТЕЗИ МИ РАБОТИ - ВИСОКИ ЦЕНИ ГОЛЕМИ КОМИСИОННИ ЩАСТЛИВИ ПОЛИТИЦИ.
23
0
 
6
 
! Отговори
Augusto Pinochet преди 1 година
ТОЙ ПРОДАДЕ СИСТЕМАТА - ЧЕТЕШЕ ЛЕКЦИЙ ПРЕЗ ФОНДАЦИЯ "ГОРБАЧОВ" В ЗАПАДНА ЕВРОПА И САЩ И МУ ПЛАЩАХА ПО ЕДИН МИЛИОН ДОЛАРА НА ЛЕКЦИЯ ОКОЛО ЧАС И МАЛКО - КАКВО МОЖЕ ДА ТИ КАЖЕ ГОРБАЧОВ (БОГ ДА ГО ПРОСТИ) ЗА 1 МИЛ. ДОЛАРА. Е ПРЕДПОЛАМ ИМАЛО Е КАКВО!!!
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом го хвалят западните лидери, значи свършеното от него е било полезно за тях, а не за СССР. Между другото, той е дал съгласие да се обединят двете Германии и е изтеглил съветските войски от ГДР само срещу устни гаранции, че НАТО няма да се разширява на изток. За да се обединят ГДР и ГФР е било необходимо съгласието на СССР като победителка във втората световна война.
21
2
 
1
 
! Отговори
ДО 20- преди 1 година
Какво ли готвят за Путин /новия Адолф/ ,,миротвореца?
20
2
 
3
 
! Отговори
Стар преди 1 година
Как си личат чугунените комунистически глави в коментарите !Няма да се върне вашето бе другари !!!Само много ретроградни типове не могат да проумеят че победил комунизъм няма на земното кълбо и не може да има!Цялата човешка история го показа че той свършва ,когато свършат чуждите пари!
19
5
 
3
 
! Отговори
София преди 1 година
Поклон!
18
6
 
3
 
! Отговори
До 12 преди 1 година
,,Другия"начин го показва Путин в момента! Това е то болшевишкото разбиране за промяна на режима ,с пушки пищови и кръвопролитие!! Горбачов показа че може и без техния лозунг,,със кръв ще я вземем,с кръв ще я дадем"
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дяволите подготвят специален казан за него
16
5
 
1
 
! Отговори
До 15 преди 1 година
Ако го нямаше него , а беше още стария режима тези твои думи щеше да гниеш с години или до живот в Белене или Пазарджишкия ,мушмороко невръстен!
15
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Той донесе вятъра на промяната. The Wind of Change..
14
2
 
11
 
! Отговори
Определено... преди 1 година
...обрече на геноцид 350 милиона славяни - мечтата на Задада! Мда.
13
6
 
6
 
! Отговори
Стар човек преди 1 година
Комунистите го плюят,а нормалните хора оценяват стореното от него да не останем като С.Корея и Куба........Милениум и Гугъл поколението грам понятие си нямат ,що е то тоталитарен режим.Ако преживелите си дадем сметка,колко дълбоки са опустошенията на соцаще оценим какъв прогрес сме постигнали за 30 години,на практика живеем съвсем различно!....За съжаление базата на пенсии и заплати ,които БКП ни завеща още не могат да стигнат стандарта на държавите не ,,строили " зрял социализъм
12
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде в трапа и толкова. Няма нужда да го правят герой посмъртно