Русия директна: Няма да възобновим напълно доставките на газ, докато има санкции

Това е първото толкова директно изискване от Кремъл
5 сеп 2022 14:23, Нели Христова
609
Русия директна: Няма да възобновим напълно доставките на газ, докато има санкции
Снимка: БГНЕС

Доставките на газ от Русия за Европа няма да бъдат възобновени изцяло, докато „колективният запад“ не отмени санкциите срещу Москва заради нахлуването й в Украйна, заяви Кремъл.

Дмитрий Песков, говорителят на президента Владимир Путин, обвини санкциите на ЕС, Обединеното кралство и Канада за неуспеха на Русия да достави газ през ключовия газопровод "Северен поток 1".

Още по темата

„Проблемите с изпомпването на газ възникнаха поради санкциите, които западните страни въведоха срещу нашата страна и няколко компании“, каза Песков, според агенция Интерфакс, цитирана от Financial Times. „Няма други причини, които биха могли да причинят този проблем с изпомпването.“

Коментарите на Песков бяха най-категоричното искане досега от страна на Кремъл ЕС да отмени санкциите си в замяна на това Русия да възобнови доставките на газ за континента.

"Газпром", руският държавен газов монополист, заяви в петък, че ще спре доставките на газ през "Северен поток 1" поради техническа неизправност, за която той обвини трудностите при ремонта на немски турбини в Канада.

ЕС вече отмени някои санкции срещу Русия изрично, за да позволи турбините да бъдат ремонтирани. Европейските лидери заявиха, че нищо не пречи на "Газпром" да снабдява континента с газ и обвиниха Русия в "въоръжаване" на своя енергиен износ.

Песков каза, че Русия не може да възобнови изцяло доставките, докато Западът не отмени санкциите. Той обвини западните страни, че предизвикват „смут“, отказвайки на Газпром правни гаранции, че турбините, изпратени за ремонт, ще бъдат върнати.

Но през последните седмици руски официални лица не криеха надеждата си, че нарастващата енергийна криза в Европа ще подкопае подкрепата на блока за Украйна.

„Очевидно животът на хората, бизнесмените и компаниите в Европа става все по-лош“, каза Песков. „Разбира се, обикновените хора в тези страни ще имат все повече въпроси към своите лидери.“
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


609
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
336
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен: Има и по просто решение :) "Майка" русия просто да пусне детето и да си кара живота. Все пак направи 18 години много отдавна :) Хихихихих
335
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 425: Всъщност има залежи на газ сондирани и тествани през 2012-та. Залежите се намират в района на Етрополе и са достатъчни за България с текущото потребление за 150 години напред. Ами познай какво се случи през 2013-та ? гъзпром платиха за да си наложим референдум за добив на газ и петрол. Хииииииитро :) За всички залежи има доклад дори внесен в парламента :)
334
3
 
1
 
! Отговори
Американ преди 1 година
До До 413: Само дето не сте истински бели, а мрусно бели..
333
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 413: Е да де ама Нигерия има 20 пъти по голямо население :) Сравнението ти не върви :)Може да сравниш например Русия с Испания или нещо подобно.
332
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТРЯБВА ДА СПРЕМ ТАЗИ ВОЙНА,НЕ ЗНАМ КАК,НО ТРЯБВА ДА Я СПРЕМ! УКРАЙНА ДА СЕ ВЪРНЕ ПРИ МАЙКА СИ РУСИЯ, ЗА ДА НЕ СТРАДАТ ХОРАТА, ТЕ СТРАДАТ ГОДИНИ, ЕВРОПА ДА ВЪЗСТАНОВИ ДОБРИТЕ ОТНОШЕНИЯ ПОМЕЖДУ СИ, ВКЛЮЧИТЕЛНО И С РУСИЯ, КОЯТО Е ЧАСТ ОТ ЕВРОПА,ДА СИ ВЪРНЕМ ВЗАИМОИЗГОДНИТЕ ТЪРГОВСКИ ОТНОШЕНИЯ И РАБОТИМ ЗА НАСЕЛЕНИЕТО СИ,А НЕ ДА РЕКЕТИРАТ ДЪРЖАВИТЕ НИ ЗА ОРЪЖИЯ И ПАРИ В БЕЗСМИСЛЕНА И НИКОМУ НЕНУЖНА ВОЙНА. ПРЕДСТАВЕТЕ СИ МОЗАЙКА, КОЯТО СМЕ ПРЪСНАЛИ И СЕГА Е ВРЕМЕ ДА Я НАРЕДИМ ОТНОВО В ХАРМОНИЧЕН РЕД
331
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Диоген: Напълно си прав ! Предпочитам американска окупция както в Германия , Япония и Южна Корея :) Хихихихих
330
5
 
5
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 1 година
На изборите руските партии ще гризнат дървото, а народа няма за никой да гласува ,защото партията на безпартийните още не се е създала
329
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Храбрият руски народ е в трудния момент е солидарен със своя цар и подкрепя войната, защото в украинската пръст лежат десетки хиляди младежи от поробените народи в руската федерация! Но обяви ли Путин всеобща мобилизация, храбрият руски народ ще нададе оглушителен рев, който ще проглуши целия свят! Все пак мисля че кавгата не му се е разминала!
328
5
 
9
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 1 година
Ние българите ще си добиваме наш си газ, а даже и петрол ще си намерим скоро нямаме нужда от руски газ и петрол
327
17
 
24
 
! Отговори
Русия в изолация преди 1 година
Никой не се съобразява с Русия, защото тя е военен колос на глинени крака, тъй като е икономическо джудже, а и джудже и е президент...
326
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мейби, мейби газ, ама нема. Шибвай душо със студена вода. Смех!
325
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гнийте в желъчта си Еуропейски гейски.
324
10
 
18
 
! Отговори
Русия е изостанала преди 1 година
Русия е много изостанала, икономически е като Нигерия, само че със сняг!
323
9
 
22
 
! Отговори
СМЕХ... преди 1 година
До пролетта --ГАЗА ВЕЧЕ НЯМА ДА МОЖЕ ДА БЪДЕ ОРЪЖИЕ ЗА ПУТИН---пазарите и логистиката се развиват с бясна сила!
322
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин и обкръжение съвсем са изперкали.
321
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Санкции до дупка. Бой по рускитесвине.
320
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей диоген излез от бъчвата и се огледаи ! Защо ли французите ги изритаха от Африка и повикаха руснаците?
319
21
 
22
 
! Отговори
Диоген преди 1 година
На света има само една империя, която провежда "специални операции" за да се "отбранява" срещу по-малки държави още от едно време. Срещу Полша през 1939,после с Финландия, Литва, Латвия,Естония ,през 56-та срещу Унгария,68-*** срещу Чехия, 10 г. с Афганистан,после с Абхазия, Грузия,Армения,Чечения, сега Украйна..Пада яка борба за мир!Защо ли по цял свят мечтаят за американска окупация,а никой не ще руска? :-))
318
6
 
10
 
! Отговори
Сигурно преди 1 година
с Пескова им дойде байгън водката ме те,и искат, пак уиски?
317
17
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай не знам дали ще изкупи Русия, но Европа си е вече нео колония на САЩ! Едно решение не могат да вземат самостоятелно за оцеляването си!