Русия директна: Няма да възобновим напълно доставките на газ, докато има санкции

Това е първото толкова директно изискване от Кремъл
5 сеп 2022 14:23, Нели Христова
609
Русия директна: Няма да възобновим напълно доставките на газ, докато има санкции
Снимка: БГНЕС

Доставките на газ от Русия за Европа няма да бъдат възобновени изцяло, докато „колективният запад“ не отмени санкциите срещу Москва заради нахлуването й в Украйна, заяви Кремъл.

Дмитрий Песков, говорителят на президента Владимир Путин, обвини санкциите на ЕС, Обединеното кралство и Канада за неуспеха на Русия да достави газ през ключовия газопровод "Северен поток 1".

Още по темата

„Проблемите с изпомпването на газ възникнаха поради санкциите, които западните страни въведоха срещу нашата страна и няколко компании“, каза Песков, според агенция Интерфакс, цитирана от Financial Times. „Няма други причини, които биха могли да причинят този проблем с изпомпването.“

Коментарите на Песков бяха най-категоричното искане досега от страна на Кремъл ЕС да отмени санкциите си в замяна на това Русия да възобнови доставките на газ за континента.

"Газпром", руският държавен газов монополист, заяви в петък, че ще спре доставките на газ през "Северен поток 1" поради техническа неизправност, за която той обвини трудностите при ремонта на немски турбини в Канада.

ЕС вече отмени някои санкции срещу Русия изрично, за да позволи турбините да бъдат ремонтирани. Европейските лидери заявиха, че нищо не пречи на "Газпром" да снабдява континента с газ и обвиниха Русия в "въоръжаване" на своя енергиен износ.

Песков каза, че Русия не може да възобнови изцяло доставките, докато Западът не отмени санкциите. Той обвини западните страни, че предизвикват „смут“, отказвайки на Газпром правни гаранции, че турбините, изпратени за ремонт, ще бъдат върнати.

Но през последните седмици руски официални лица не криеха надеждата си, че нарастващата енергийна криза в Европа ще подкопае подкрепата на блока за Украйна.

„Очевидно животът на хората, бизнесмените и компаниите в Европа става все по-лош“, каза Песков. „Разбира се, обикновените хора в тези страни ще имат все повече въпроси към своите лидери.“
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


609
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
316
18
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Песков е много далеч от истината.Ако ЕС отстъпи ,значи са клекнали на изнудвачите. На руснаците всеки ден в Украина им струва 2млрд.долара и без продажби Китай ще ги изкупи и превземе без война
315
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 407Че колко селскостопанска продукция унищожаваха на Запад за да поддържат цените? Та леко с "простотията"!
314
28
 
18
 
! Отговори
Дани преди 1 година
Преди 2 месеца четох един добър материал от типа "Може ли Русия да спре напълно газта" и да не получава пари?Да, може, когато започне да продава на Китай и Индия повече от колкото досега на ЕС.Е, явно момента е настъпил.Китайците и индийците плащат за газта и петрола в рубли, Русия плаща на Китай за стоките в юани, долари в сметките няма.
313
31
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Русия - смяхКато си неосведомен смей се! 180 хил.момчета от републиките срещу 220 хиляди обучени от натовци.А колко тона бетон в бункери и укрепления има около Крематорск да си чул? Армията на Руската федерация е повече от милион. И момента провеждат съвместно учение със съвренни обраци руско оръжие заедно с Китай и Индия. Та въобще не си видял армията на руснаците.
312
10
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Очертава се да изгонят много газ вместо да го продадат... Руската пpocтотия е велика...
311
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А дръжте си го тоя газ бре. Следващата година ще се молите да ви го купят!!!!!
310
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ха, ха,ха,хаааааааааМай си се напушил с райски газ? А, спри се! "Силата на Сибир 1"вече работи и 25 година се очаква да достигне максималния си капацитете 38 милиарда кубични метра годишно. Засега преизпълнява графика годишно. Договорът е 30годишен. Европа ползва милиард кубични метра руски газ. Та май ще ни се размине коепаенето.
309
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оpec+ държавите решиха да намалят продукцията на нефт, заради капака на цената на нефт от Г7! Направо ги разбиха!
308
2
 
7
 
! Отговори
тоз мустакатия... преди 1 година
...за 6 месеца остаря с 20 години.
307
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде стига бе смях! Русия използва 10% от армията си другите са таканаречените украинци сепаратисти от Донецк и Луганск! Дааа и украинци срещу украинци се бият!
306
15
 
31
 
! Отговори
Русия - смях преди 1 година
Досега се твърдеше, че Русия има втората най-силна армия в света. От 6 месеца се доказа, че Русия има втората най-силна армия в Украйна.
305
27
 
11
 
! Отговори
Беновска пипа преди 1 година
Сега продават по-малко газ, но на по-висока цена и се оказа, че имат по-голяма печалба. Санкциите се оказаха с обратен ефект.
304
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами техен газ е, могат да правят каквото си искат с него, даже да го горят!
303
5
 
13
 
! Отговори
СМЕХ... преди 1 година
ВЪН ОТ УКРАЙНА ---ИЛИ САНКЦИИ ДО ДУПКА!!!!...НИ ГАЗА НИ ГЗ ВИ ИСКАМЕ УС РАН...!
302
16
 
13
 
! Отговори
Молотов преди 1 година
Песков, колективният запад трябва да отмени санкциите когато твоят государь отмени нахлуването ви в Украйна.
301
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До СМЕХ...Смей се тъпо колкото си искаш. Байдън спря Северен поток 2 преди руснаците да се притекат на помощ на сънародниците си в харизаните от вождовете на СССР с украински произход земи на родната Украйна. Краварите казват, че руския газ за Европа трябва да минава само през Украйна. Сега пък Г7 ще казвали на каква цена руснаците да си продаат газа! Бе нещо този Нов световен ред със САЩ начело нещо.......
300
4
 
10
 
! Отговори
ПЕСКОВ преди 1 година
следвай примера на Рамзан Кадиров ! Събирай си багажа и се дегизирай някъде надалеч, където няма да те сварят на чорба гладните руснаци !
299
1
 
2
 
! Отговори
Ердо преди 1 година
Е велик
298
11
 
25
 
! Отговори
СМЕХ... преди 1 година
АМИ ИЗТЕГЛЕТЕ СЕ ОТ УКРАЙНА ...И НЯМА ДА ИМА САНКЦИИ!...ИНАЧЕ --САНКЦИИ --ДО ДУПКА , А НАС НЕ НИ МИСЛЕТЕ -, ГАЗ ИМА ПО СВЕТА ДОСТАТЪЧНО--ВЪПРОС Е САМО НА ДОСТАВКА И ТРАНСПОРТ.
297
0
 
4
 
! Отговори
До 777 преди 1 година
Плащай, плащай! Няма, не искам!