Русия към Армения и Азербайджан: Прекратете огъня

Двете страни се обвиниха взаимно за разпалването на военните действия през нощта
13 сеп 2022 17:30, Йоана Цонева
53
Русия към Армения и Азербайджан: Прекратете огъня
Снимка: БГНЕС

Русия призова Армения и Азербайджан да прекратят военните действия и да спазват споразумението за прекратяване на огъня, като изрази "изключителна загриженост" от подновяването на сраженията между двете страни, предаде "Ройтерс".

В изявление руското външно министерство заяви, че е посредничило за прекратяване на огъня в 09:00 ч. московско време (06:00 ч. по Гринуич) тази сутрин и очаква двете страни да изпълнят условията на споразумението.

"Изразяваме крайната си загриженост от рязкото влошаване на ситуацията в районите на арменско-азербайджанската граница", заяви външното министерство.

"Призоваваме страните да се въздържат от по-нататъшно изостряне на ситуацията, да проявяват сдържаност и стриктно да спазват прекратяването на огъня."

По-рано във вторник министър-председателят на Армения Никол Пашинян заяви в реч пред парламента, че интензивността на сраженията е намаляла, но все още е активна в някои райони. Азербайджанските медии съобщиха, че прекратяването на огъня се е разпаднало в рамките на 15 минути.

Още по темата
Нагорни Карабах, планински регион в Южен Кавказ, е международно признат като част от Азербайджан, но местните етнически арменски жители отхвърлят суверенитета на Баку над региона. От десетилетия той е източник на ожесточено напрежение между двете държави.

В изявлението си Русия заяви, че спорът трябва да бъде разрешен "изключително с политически и дипломатически средства".

Двете страни се обвиниха взаимно за разпалването на военните действия през нощта, при което според министър-председателя на Армения Никол Пашинян са загинали 49 арменски войници.

Москва, която е съюзник на Ереван чрез военния съюз на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС), но която поддържа и близки приятелски отношения с Баку, не каза кой според нея е отговорен за последната ескалация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
1
 
! Отговори
= преди 1 година
Армения е малка,бедна,дива и с огромна престъпност страна.Големи са единствено хвалбите им. Докато русия ги подкрепяше безусловно се правиха на големи бабаити за гърба на руската армия. Но азерите си създадоха елитна и великолепно въоръжена армия и с подкрепата на Турция свиха до минимум руските протекции над арменците.Последваха здрави шутове по рунтавите арменски з.д.ници,които ще продължат до пълното освобождение на Карабах.
46
2
 
4
 
! Отговори
Еврейн миньор преди 1 година
До 18 нагорни карабах имат право на самоопределение? Ако югоизточна България се самоопредели за турска част пак ще ти поискам мнение!
45
4
 
3
 
! Отговори
Хитър Петър преди 1 година
До 47 абе какви мирни преговори иска русия бре? Вкараха 200 000 армия и стрелят ракети по цивилни и след като им разцепиха задниците побягнаха към русия и искат мирни преговори, ти си голям пич бе! Хахаххахах! Много *** народ има ейй! И още нещо свободния свят не преговаря с терористи!
44
13
 
1
 
! Отговори
Диана преди 1 година
До Анонимен46 А защо те напуши голям смях? Русия иска мирни преговори и с Украйна, но украинците не преговаряли с терористи, значи...
43
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия била призовала за мирен диалог. Голям смях ме напуши
42
4
 
7
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
Никакво спиране. Руския военен контингент ще си стои в Армения. Путин трябва да бъде притиснат да изтегли 150 000 войска от Чечения. Тогава ще стане интересно, защото някой трябва да плаща за 10 годишната война и 300 000 избити чеченци.
41
5
 
6
 
! Отговори
Каспийско море преди 1 година
В Армения има голяма руска военна база, още от времето на СССР, ако не внимават, ще ядат хурката.
40
3
 
4
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
До Granik Че то във Варна всички се мутреят и се правите на много важни. И сега кво, като дойдете в Пловдив, да ви утрепем, що ли?
39
5
 
8
 
! Отговори
Диана преди 1 година
Отдавна не се говори нищо за Армения и Азербайджан..Според мен, Русия трябва да предприеме стъпки за анулиране на даренията на земи на съветските лидери - и на Хрушчов, подарил Крим на Украйна и на Сталин, подарил Нагорни Карабах на Азербайджан! Те не са крале да разполагат еднолично със земята!...Сигурно има и много други нарушения на законите на тези лидери, но това да подаряваш земя си е престъпление дори да го гледаш от Луната, според мен..
38
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вярно ли ра6истите призовават за спиране на огъня?! Муахахахаа, гьонсутатлък тежка форма
37
7
 
4
 
! Отговори
Радио Ереван преди 1 година
Не лъжете, че братския руски народ е нападнал братския украински народ.
36
6
 
8
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 1 година
Отново Русия завъртя ръчката на етническата вражда арменци-азери. Като има война и другаде, по-малко ще ни забелязват.
35
13
 
11
 
! Отговори
До 3 преди 1 година
След сто години първа сила в света ще е ТУРАН-обединени турци.
34
14
 
16
 
! Отговори
Granik преди 1 година
Аз съм за азерите. Все пак те са богати на газ и ни снабдяват, като това ни помага да се откъснем от Русия. Докато от Армения файда нямаме. Те нямат нищо . Във Варна се мутреят и се правят на много важни.
33
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Със или без правителство Аремния е под абсолютен руски контрол с руски военни бази на територията си и население възпитано да мрази всички тюрки. Наблюдавайте как господарите и ще я изтъргуват и си правете изводи.
32
9
 
10
 
! Отговори
Star преди 1 година
Конфликтът между Армения и Азербайджан ще продължи докато във Ереван нъ бъде сменено про-руското правителство.След това хората ще живеят във Мир за вечни времена.
31
2
 
13
 
! Отговори
Изнервен преди 1 година
Човекът е изключително т.ъ п.о същество. Явно не може да живее на тази планета без да се трепе с други.
30
3
 
13
 
! Отговори
До ГРЪЦКИ КОММАНДОС преди 1 година
Аааууу! Гръцки командос ли си? Вай вай ще уплашиш хората бе. Айде унищожавай ама ако не успееш ще се наложи пак да плуваш в открито море.
29
4
 
7
 
! Отговори
Колди преди 1 година
Армения иска в НАТО
28
0
 
4
 
! Отговори
Западняк преди 1 година
До а запада. Кой ти каза, че мълчи? Май нещо си се объркал яко.