Русия към Армения и Азербайджан: Прекратете огъня

Двете страни се обвиниха взаимно за разпалването на военните действия през нощта
13 сеп 2022 17:30, Йоана Цонева
53
Русия към Армения и Азербайджан: Прекратете огъня
Снимка: БГНЕС

Русия призова Армения и Азербайджан да прекратят военните действия и да спазват споразумението за прекратяване на огъня, като изрази "изключителна загриженост" от подновяването на сраженията между двете страни, предаде "Ройтерс".

В изявление руското външно министерство заяви, че е посредничило за прекратяване на огъня в 09:00 ч. московско време (06:00 ч. по Гринуич) тази сутрин и очаква двете страни да изпълнят условията на споразумението.

"Изразяваме крайната си загриженост от рязкото влошаване на ситуацията в районите на арменско-азербайджанската граница", заяви външното министерство.

"Призоваваме страните да се въздържат от по-нататъшно изостряне на ситуацията, да проявяват сдържаност и стриктно да спазват прекратяването на огъня."

По-рано във вторник министър-председателят на Армения Никол Пашинян заяви в реч пред парламента, че интензивността на сраженията е намаляла, но все още е активна в някои райони. Азербайджанските медии съобщиха, че прекратяването на огъня се е разпаднало в рамките на 15 минути.

Още по темата
Нагорни Карабах, планински регион в Южен Кавказ, е международно признат като част от Азербайджан, но местните етнически арменски жители отхвърлят суверенитета на Баку над региона. От десетилетия той е източник на ожесточено напрежение между двете държави.

В изявлението си Русия заяви, че спорът трябва да бъде разрешен "изключително с политически и дипломатически средства".

Двете страни се обвиниха взаимно за разпалването на военните действия през нощта, при което според министър-председателя на Армения Никол Пашинян са загинали 49 арменски войници.

Москва, която е съюзник на Ереван чрез военния съюз на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС), но която поддържа и близки приятелски отношения с Баку, не каза кой според нея е отговорен за последната ескалация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е те нали от вас гледат, скапани руснаци.
26
17
 
4
 
! Отговори
ГРЪЦКИ КОММАНДОС преди 1 година
Азербаджан и Туркия ---- трябва да бъдат унищожени физически и поллитически напълно ---- до кокаллос и корен .
25
4
 
14
 
! Отговори
Империя на злото преди 1 година
Ха-ха-ха, има ли по-големи наглеци от сибирските диваци.
24
1
 
6
 
! Отговори
oohhaaaa преди 1 година
"В изявлението си Русия заяви, че спорът трябва да бъде разрешен "изключително с политически и дипломатически средства".
23
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Диверсионни групи на арменските въоръжени сили са заложили мини в ниви и пътища между позициите на азербайджанската армия в различни посоки. В резултат на мерките, предприети от азербайджанските войски за предотвратяване на тази ситуация, се стигна ло до сблъсъци. 49 арменски войници са загинали.
22
6
 
16
 
! Отговори
SS преди 1 година
Побърка се света ! Лошото е че ние сме гола вода ( за армията ни говоря) ! Ако не дай боже тук стане нещо ще ни превземат за 12 часа ! И не си мислете ,че някой ще си мръдне пръста за нас !
21
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Прекратете огъня да не ви го прекратя аз!" - каза Путин и затвори терефона.
20
11
 
6
 
! Отговори
Край преди 1 година
Скоро всички ще се бият само нас българчетата ще ни бият. С нарисувани самолети.Тези които оставиха българите без армия ще виснат на стълбовете.
19
3
 
16
 
! Отговори
До Русия преди 1 година
Що бе смешници ще ги нападнете ли?
18
7
 
14
 
! Отговори
Teo преди 1 година
Тия и те започнаха като САЩ - нападнат някого и викат на други бабаити да спрат - ами, няма! Докато азерите не си върнат целия Нагорни Карабах, така ще е! Ще има пердах за арменците и толкова! Като 30 години като нас си чоплеха в носовете, правеха съдържимото на топка и го хвърляха, а азерите се въоръжаваха - резултстът е ясен!
17
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Санкции за агресора Азербейджан до лятото трябва да доставят безплатен газ.
16
12
 
8
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Азербайджан са много нахални. В края на краищата Нагорни Карабах има право на самоопределение. След като са убили 50 арменски войници само за 1 нощ, Армения е в правото си да отговори.
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И за какво се бият?
14
1
 
18
 
! Отговори
Янков преди 1 година
А вие що не преговаряте сУкрайна?***.
13
2
 
10
 
! Отговори
Bayraktar air преди 1 година
Армяните пак резервираха места за Байрактар еър. Ей, веднъж опитали, искат и останалите да летят. Само снощи 50 места.
12
2
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Довечера Назарян ще донесе ли златен медал на България? :))))))))))))))))))))))
11
5
 
8
 
! Отговори
а запада преди 1 година
и оон подло мълчи
10
3
 
15
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Кво става с руското НАТО? Ся психопата ще защити ли Армения, а? Или пак ще ги остави азерите да ги бият? :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
9
0
 
18
 
! Отговори
смях преди 1 година
БУХАХАХАХХАХААХАХАХАХАХА, тва е като канибала да каже, недейте яжте пленниците от другите племена. 60155. Мале, тия руснаци и в частност елитът им съвсем са се изпържили . Такъв цинизъм и наглост не мога да повярвам просто ....
8
7
 
4
 
! Отговори
До 6 преди 1 година
В смисъл? не гледа ли ученията с Китай миналата седмица? Имат повече от Германия, Франция, Англия, Италия взети заедно хаха