Русия завежда дела заради задържани учители, преподавали руски

Украинските учители също могат да бъдат преследвани
13 сеп 2022 23:10, Йоана Цонева
50
Русия завежда дела заради задържани учители, преподавали руски
Снимка: БГНЕС

Председателят на Следствения комитет на Русия Александър Бастрикин е разпоредил да се образува наказателно дело във връзка със задържането на "украински военнослужещи, които са преподавали руски език в Харковска област", съобщиха от ведомството в канала "Телеграм".

"Учителите преподаваха по руската програма в регионалните училища. Представители на киевския режим квалифицираха тази дейност като престъпление и организираха наказателното им преследване", заявиха от Следствения комитет, цитирани от "Би Би Си".

В същото време не се казва нищо за гражданството на предполагаемите задържани учители, за обстоятелствата, при които са били задържани и къде е станало това, нито за начина, по който Следственият комитет е получил тези данни.

Преди три дни се появиха съобщения, че в освободения от украинската армия град Купянск в Харковска област са задържани учители, които са пристигнали в Украйна, за да преподават руски. Руското министерство на образованието твърди, че в тези територии не е имало техни учители.

Още по темата
Съветникът на президента Володимир Зеленски - Михайло Подоляк, заяви днес, че все още не може да потвърди фактите за задържането на учителите. Но и той, и вицепремиерът Ирина Верешчук бяха категорични, че ако има такива случаи, учителите няма да бъдат считани за военнопленници, тъй като не са бойци и ще бъдат съдени съгласно украинското законодателство.

Пред "Страна.uа" обаче вицепремиерът обяви, че Украйна може да осъди на 12 г. затвор учителите, които са преподавали руски в окупираните територии на Харковска област, като обясни, че споменатата присъда е предвидената за нарушаване на законите и обичаите на войната според наказателния кодекс.

Верешчук допълни, че украинските учители, които се съгласят да работят по руски учебни програми, също могат да бъдат преследвани - за колаборационизъм.

В изявление на Следствения комитет на Русия се казва, че се "разследват обстоятелствата на инцидента и действията на всички замесени лица ще бъдат оценени от правна гледна точка".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
12- ами нашите войници през ВСВ какво са търсели там? - бугарски окупант.
24
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
29-както стотиците ПРЪДЛИВИ и мръсни УКРИ тук във БГ.
23
3
 
8
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 1 година
Тези учители имат ли разрешение от Киев да влезат в Украйна? За незаконно пресичане на границата се полага затвор.
22
9
 
5
 
! Отговори
Жебок преди 1 година
Какви дела водите там, бре?! Вкарайте си обратно армията там, обкръжете Харков, Чернигор, Суми, ако не ги завземете изцяло преди зимната военна пауза! Прекъснете жп връзкита на запад от Киев, избомбете всички енергоцентрали на непревзетата територия! После ще водите дела, сега трябват решителни ВОЕННИ действия
21
4
 
5
 
! Отговори
= преди 1 година
Митрофанова пак е развързала кесията. много *** много нещо.
20
2
 
2
 
! Отговори
до ОБЯВА преди 1 година
За колаборационизъм следва затвор. По време на немската окупация през ВСВ дори да си чистач в общината се е считало за колаборационизъм и предателство,следвал разстрел или най-малкото заточение в Сибир. Предателите никой не ги обича и се наказват с цялата строгост на закона.
19
6
 
1
 
! Отговори
= преди 1 година
"украински военнослужещи, които са преподавали руски език в Харковска област"Ако наистина са военослужещи минали на страната на врага,затвора не им мърда във всяка цивилизована държава. Да не говорим на какви ученици са преподавали през лятната ваканция,по какви програми и доколко доброволно са се явявали учениците или са притискани да стават руснаци.Във всички случаи това си е престъпление и ще има съд и присъди.
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мая кажи сега драги от къде знаеш това че липсвали учители и какво е сталинизъм че и да се завръща. Интересно писание е твоети. Лозунг.
17
6
 
5
 
! Отговори
Мая преди 1 година
То липсват учители в Русия, те пратили в Украйна! Сталинизма се завръща.
16
6
 
2
 
! Отговори
карачанаков преди 1 година
До Анонимен 30 Приятелю,намали малко дозата от ,,пудра захар,, не ти действа добре,докарала те е до някакъв делириум и всичко ти се вижда красное.
15
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имахме учителка по руски в гимназията, беше абсолютен цербер.
14
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хе-хе, Ами кому к...та дирят в чужда държава.
13
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 31 - Не знам .. питай Вера Мутафчиева.
12
5
 
5
 
! Отговори
Капитан Петко преди 1 година
Да само руски са преподавали никаква пропаганда честна пионерска.
11
8
 
11
 
! Отговори
До 31 преди 1 година
Всъщност никъде в историческите ни учебници не пише, че е било присъствие. Русофилите сте последните, които може да говорите за каквото и да било наука. Все едно обитател на зоопарка с космат вид да проговори.
10
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Човек, който не познава историята си, не може да върви напред. Лошото,е, че понякога историята се пренаписва. Като при нас: Не било робство, било присъствие....Безобразие.
9
9
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Пуснали са ги с предупреждението, че са последноте, които пускат. Арестович каза оттука нататук който се хване, гори. И нашите са ходили през 41 в Македония да учат децата да мйекат, затова включително сега ни мразят.
8
9
 
13
 
! Отговори
Богомил преди 1 година
Забравихте те ли за 3-вековната русификация?Забравихте ли защо беше заточен и измъчван Тарас Шевченко? Защо бяха изгаряни книгите на Шевченко и Гогол,. написани на украински? Бихте ли се радвали, ако след 1878г, турският език беше останал като официален?
7
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ама и една ясна статия дъно на *** на журналистиката ... разбрахте ли нещо от нея .... ок ето гайд ... Украйна изловила разни ватенки пратени от русия да преподават путинизъм ... от своя страна някакво руско крадливо хю,,мне 4иновник ( за хю,,мне не е сигурно но бая възможно а 4е е крадливо 100% то други и нямат ) завежда мероприятие - разбирай освоява средства - срещу някакви от Украйнските агитатори (неизвесни ) пуснали нещо по межата
6
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
по принцип трябва директно да ги обесят полит агитатори домъкхати от вража държава ... женевската комвенция за такива не важи ... то и за олгинисти и копейкини не важи по между другото