Всички очакват отговора на Путин на отстъплението от Харков

Световни издания за украинската контраофанзива
Обновена: 13 сеп 2022 10:00 | 13 сеп 2022 10:00, Елка Василева
332
Всички очакват отговора на Путин на отстъплението от Харков
Снимка: архив, БГНЕС

"Евентуално украинско настъпление към Крим може да се окаже тежкият удар, който да нокаутира Путин", пише британският в. "Телеграф".

Още по темата
"Окупираният черноморски полуостров е "центърът на тежестта" на руските сили", без който те не могат да продължат, изтъква изданието и подчертава, че вследствие на бързия напредък на контраофанзивата в обозримо бъдеще инициативата в конфликта е в ръцете на украинците.

Фойерверките, с които беше отбелязан празникът на Москва, са в рязък контраст с влошаващите се новини от украинския фронт, пише британският в. "Гардиън".

Всички очакват отговора на Путин на отстъплението от Харков, докато в руските токшоута поддържаната версия на събитията се обърка. Поканените гости дори стигнаха необичайно близо до реален дебат, отбелязва изданието.

Това може би не беше идеалният момент за празнуване, но засега властите в Русия не само не желаят да признаят, че тяхната офанзива в съседната страна се сблъсква с проблеми, но и отказват да признаят, че това е война, а не "специална военна операция".

Сега обаче Кремъл е изправен пред възможни критики от националистически блогъри, ако отстъпи, и пред потенциално опасен път, ако реши да ескалира, предупреждава в. "Гардиън". Според неотдавнашни проучвания мнозинството руснаци подкрепят "специалната военна операция", но някои от тях я подкрепят само пасивно и са объркани за целите ѝ.

През последните пет дни Украйна си е възвърнала повече територия, отколкото Русия завзе от април насетне, пише в. "Вашингтон пост".

Успехите се дължат отчасти на факта, че Киев показа, че планира да се насочи към контролирания от Русия южен украински град Херсон, заявява Джоел Хикман, директор на програмата за Трансатлантическа отбрана и сигурност в Центъра за анализ на европейската политика. В резултат на това Москва прехвърли оръжия и подкрепления там, където очакваше офанзива, отклонявайки ги от Северна Украйна и създавайки уязвимост.

Освен това украинските сили разполагат с бойци, които са по-мотивирани от руснаците.

Завземането на Купянск и Изюм нанася тежък удар на руските снабдителни линии към Донбас.

Превземането на територия обаче е едно, а запазването ѝ - друго, отбелязва изданието. Русия все още контролира значителна част от Украйна и разполага с разрушителен арсенал, към който може да прибегне, като например касетъчни и вакуумни бомби.

"Не трябва да пренебрегваме това, което Русия все още може да направи в този конфликт", подчертава Хикман, цитиран от американското издание.

"Украинският президент Володомир Зеленски обяви, че украинските сили са си върнали вече 6000 кв. км територии в Южна и Източна Украйна", гласи заглавие на френския в. "Монд", цитиран от БТА.

Изданието припомня и думите на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, че е прекалено рано да се съди за резултата от украинската контраофанзива. Байдън изтъкна, че контраофанзивата е едва в първите си дни и Русия разполага със значителни сили в Украйна, но силите на Киев със сигурност са постигнали сериозни успехи, особено в Североизточна Украйна.

Успехите се дължат на предоставената от Запада помощ, но "преди всичко на изключителната смелост и издръжливост на украинските въоръжени сили и на украинския народ", подчерта Блинкън. "Украинците се борят за отечеството си и бъдещето си, а руснаците - не".

Украинските сили все още са изправени пред трудна борба, след като Русия загуби голяма част от териториите, които силите ѝ бяха завзели в района на Харков, в резултат на украинската контраофанзива, която принуди много от отстъпващите руски войници да напуснат Украйна, пише британското издание "Файненшъл таймс", като цитира изявление на Пентагона. В него се изразява предпазлив оптимизъм за украинската контраофанзива, но и се отправя предупреждение, че бързите успехи не са променили фундаментално краткосрочните очаквания на бойното поле.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


332
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
4
 
11
 
! Отговори
ЖУЖИ Е ВИСОК преди 1 година
ЖУЖЕ СКАЧАЕТ, ПОДСКАЧАЕТ КАК КЕНГУРУ.
155
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Една подсказка от мен - изтегля армията си в руските граници и всичко приключва. Толкова е просто. Е, друг е въпросът какво очаква от своите, ама нали е умен, сигурно още в началото на войната го е взел предвид.
154
3
 
8
 
! Отговори
? преди 1 година
Дори Боби осъзна, че без мобилизация на цяла Русия Украйна е непревземаема.
153
2
 
10
 
! Отговори
думички преди 1 година
байрактар , джавелин , химарс, цезар , гепрард, бушмастър, милан, хорнет , предатор. Красиви думички от които се плашат грозни хора.
152
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
снощи гледа шоуто на оня Сопольов, много унили нещо ми се сториха:)))
151
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Крим е окупиран от Русия.За някои хора ,явно не е така.Ако територията в България ,където има над 70% Турци бъде превзета от Турция ,пак ли няма да е окупация?
150
2
 
12
 
! Отговори
Капитан Петко преди 1 година
Какво очакват да каже - "Нааках се до уши" ли? :)))
149
28
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако можех да му дам съвет на Путин,щях да му кажа да развърже ядрените ракети Сармат и да се приключва с укропитешката ***!!
148
3
 
6
 
! Отговори
Путя стратега преди 1 година
Ако противника е силен осигури му още съюзници
147
25
 
9
 
! Отговори
милостивия преди 1 година
Скоро светът ще види непобедимата мощ на Путин .Украйна вече се върна в каменната ера няма ток.Сега ще има унищожение на тунели,мостове,жп линии инфраструктура.Само жалко че Путин е толкова милостив и не направи това в самото начало на денацификацията
146
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Правителството на Нидерландия започна кампания за ограничаване на продължителността на къпането до пет минути, съобщава Уолстрийт Джърнал. В североизточна част на страната местните власти раздават на жителите си таймери, за да ги насърчат да пестят пари. 58 годишната Теа Деркс от Амстердам която използва само велосипед казва, че винаги се е опитвала да ограничава потреблението на енергия. Тя взема душ например само веднъж седмично за не повече от пет минути, а през останалите дни просто се търка с мокра гъба.
145
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ имат газ за 14 години. В Западна Европа най-голямо находище с газ имаше в Холандия. Но както виждате, изчерпа се.
144
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Крим бил окупиран, абе що не си е .....
143
2
 
11
 
! Отговори
Стратег преди 1 година
Щели да направят тактическо отстъпление и да оставят Крим. Военна хитрост.
142
3
 
14
 
! Отговори
смях преди 1 година
Иначе, тоя който ми говори за 2 млн мобилизирана войска, си мисли, че то това е като джанки, ходиш ги , береш ги и айде юруш. Бухахахахаахахахахахахахахахаха. Ти даваш ли си сметка, 2 млн души колко логистика, колко храна, вода, дрехи, оръжие, екипировка и т.н са ? И това всеки ден. Всеки Божи ден. Ще ги изкарат от апартаменти в Русия и ще ги пратят в студа в Украйна, дето на всеки нормален руснак му е все тая. Него изобщо не му пука, че Путин се мисли за Сталин и Наполеон.
141
4
 
11
 
! Отговори
Хехе преди 1 година
Путин е онемял, а дори и народа му разбра какъв *** всъщност е.Жалък старчок, съсипа си държавата. Отговорът е дали са свършили тези кандидати за бяла Лада,която никога няма да подкарат?
140
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Момчета, не се взимайте толкова насериозно. Изпонасрахте се по медиите. Нацистите пробиха фронта и взеха две села с няколко десетки руски войници, които се изнесоха веднага, а украинците загубиха хиляди от руската артилерия. И сега какво, с тези две села ли спечелихте войната? До къде стигна контранастъплението, или още си е в Баклава и Юзум?
139
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дмитрий Медведев: Някой си Зеленски казал, че той няма да води диалог с тези, които поставят ултиматуми. Днешните "ултиматуми" са детска игра пред искатнията в бъдеще. И той ги знае: тотална капитулация на киевския режим на условията на Русия"
138
0
 
1
 
! Отговори
Гневен Българин преди 1 година
До до 148По какво ще я усетят? По още по-големия брой военнопленници, които трябва да транспортират ли ?
137
2
 
3
 
! Отговори
смях преди 1 година
много хора , не разбират, че Запада и Сащ, се готвеха за тая война. Путин ги печеше на бавен огън с тия войски около Украйна, с цената на газта и никой не искаше да се стига до това, което стана сега. Ама веднъж като се прецака всичко, няма кой да го остави. Просто ще го изцедят като лимон. Като с кадафи и Асад. Все тая дали ще е на власт след това. От потенциала му няма да е останало нищо за 2, 3 деситилетия. А това е много време.