На фона на войната: Бивши републики от СССР "изтискват" Кремъл

Азербайджан тества "водите", като нападна Армения
15 сеп 2022 21:30, Нели Христова
125
На фона на войната: Бивши републики от СССР "изтискват" Кремъл
Снимка: БГНЕС

Разгромът на руската армия в района на Харков в Украйна вероятно ще бъде повратна точка в битката на Киев да изгони руските войски от страната, но също така може да причини много по-широки последствия за Москва в по-широкия регион, тъй като другите бивши съветски страни стават свидетели на това, което изглежда е границата на възможностите на Москва.

"Силата на руското знаме е намаляла значително и системата за сигурност в бившия Съветски съюз наистина изглежда е разбита", казва Лорънс Броърс, сътрудник в Chatham House.

Още по темата

Тази седмица, с фокус върху Черно море в Украйна, боевете на границата между Азербайджан и Армения взеха около 100 жертви, след като Азербайджан обстреля редица градове в Армения, като и двете страни се обвиняват взаимно в "провокации".

Анализаторите казаха, че Азербайджан е решил да тества водите, докато Русия се бори в Украйна. Русия традиционно подкрепя Армения в териториалния й спор с Азербайджан през трите десетилетия след падането на комунизма.

"Азербайджан се чувства доста уверен в този геополитически момент и особено точно сега по време на украинската контраофанзива", казва Том де Ваал, старши сътрудник в Carnegie Europe. "Това изглежда абсолютно насочено към Русия, както и към Армения, тествайки ангажимента на Русия да защитава Армения."

Русия заяви, че е посредничила за прекратяване на огъня във вторник. И двете страни се съгласиха да разположат руски мироопазващи сили като част от примирието за прекратяване на пълноценната война през 2020 г.

Армения призова за военна подкрепа от Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС), доминиран от Русия пакт за взаимна отбрана, но Москва не желае да се намеси пряко.

"Русия очевидно се съмнява, както защото е силно пренапрегната в Украйна, така и защото не иска да води битка с Азербайджан в този момент", казва де Ваал.

Отделно сблъсъци избухнаха на границата между Киргизстан и Таджикистан в сряда сутринта, убивайки един граничар и ранявайки петима други в Таджикистан. Въпреки че този конкретен инцидент не е пряко свързан с войната в Украйна и Русия традиционно поддържа добри отношения с двете страни, анализаторите казват, че руската инвазия напълно е променила баланса на силите в регион, който от години е бойно поле за руско, китайско и западно влияние и постави Русия на колене.

През януари тази година, когато вълна от протести разтърси Казахстан, руският президент Владимир Путин одобри разполагането на ръководени от Русия сили на ОДКБ в страната. Мисията беше кратка и не участваше в никакви битки, но беше достатъчна, за да укрепи президентството на Касим-Жомарт Токаев.

Тъй като казахстанският лидер беше задължен на Москва за помощта, руските сили поддържаха мира между Армения и Азербайджан, а Кремъл струпваше войски на границата с Украйна, Путин изглеждаше, че има повече влияние от всякога в бившето съветско пространство.

Голяма част от този мит се развенча по време на кървавата "специална военна операция" на Путин в Украйна и особено през последната седмица, когато бързото напредване на Украйна хвърли военните планове на Путин в хаос.

"Виждаме колапса на репутацията на Русия като покровител на сигурността, което се случва както на материално ниво с масивната концентрация на сили в Украйна, но и на субективно ниво на репутацията на руските гаранции за сигурност", казва Броерс.

В целия регион нахлуването в Украйна шокира и разтревожи руските съюзници, но също така ги насърчи да заемат по-твърда позиция спрямо Москва.

Казахстан, традиционно близък съюзник, вбеси мнозина в Москва, опитвайки се да остане неутрален по отношение на Украйна, отказвайки да признае контролираните от Русия територии в Източна Украйна и обещавайки да не подпомага усилията на Русия да заобиколи международните санкции.

Това накара някои в Москва да поставят под въпрос суверенитета на Казахстан, включително бившия руски премиер Дмитрий Медведев, който го нарече "изкуствена държава" в публикация, която по-късно изтри.

Но докато Казахстан остава предпазлив към дългосрочните заплахи от своя по-голям съсед и предполагаем съюзник, има други, готови да се намесят и да запълнят празнината. В сряда китайският президент Си Дзинпин пристигна в Казахстан на това, което се смята за първото му пътуване в чужбина от началото на пандемията от Covid.

"Ние ще продължим решително да подкрепяме Казахстан в защитата на неговата независимост, суверенитет и териториална цялост", каза той в изявление, което изглеждаше частично замислено като упрек към Кремъл.

В четвъртък и петък Си и Путин ще присъстват на среща на върха на държавните глави от Шанхайската организация за сътрудничество, свободна регионална група за сигурност, в Самарканд, Узбекистан.

Очаква се също да присъстват лидерите на Индия и Иран, а срещата на върха ще бъде шанс за Путин да демонстрира, че все още има големи световни сили, които симпатизират на Русия.

Но това също е шанс за страните в региона да се повишат светлина, че докато Русия остава силен регионален играч, динамиката на силата се е променила.

В сряда Русия определи една от опозиционните партии в Таджикистан като терористично движение, ход, на който Москва отдавна се съпротивлява и който ще помогне на диктаторското правителство на страната да екстрадира от Русия всеки гражданин, който иска.

"Много страни от Централна Азия виждат, че Русия се нуждае от тях повече от всякога и сега се опитват да изстискат колкото могат повече", каза Темур Умаров, сътрудник на Фондацията Карнеги за международен мир.

Анализът е на Шон Уокър за The Guardian.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
1
 
8
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Никой не желае да се връща в ссср
82
6
 
19
 
! Отговори
Инж+ преди 1 година
Сега т.нар. замразени конфликти, които РФ създаваше 30г., ще ѝ се върнат като бумеранг. Защото "каквото си посял - това и ще пожънеш".
81
7
 
23
 
! Отговори
Гражданин преди 1 година
Опитът на офицерчето от КГБ да възроди Русия като имперска сила се оказа пълен провал. Вместо сила Русия се оказа един въоръжен луд. А лудите принудително ги слагат на мястото им.
80
2
 
4
 
! Отговори
Караибрахим преди 1 година
Правилно е да се пише изстисквам, а така...какво да четеш повече, те още на правописа...
79
2
 
20
 
! Отговори
До ЕСсср преди 1 година
Да бе да, изтегляне и прегрупитране. Това си е бягство с масово изоставяне на техника. Толкова добре се "прегрупираха", че избягаха от половината завзети територии.
78
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
+Изтискват", начи...Я се върнете в първи клас да си доучите първо, преди да бистрите политиката.
77
12
 
16
 
! Отговори
... преди 1 година
Аз още се чудя! русия взе чечня, нищ не и казаха! русия взе беларус, нищо не и казаха, русия взе молдова, нищо не и казаха, русия взе грузия, нищо не и казаха, русия взе и крим и пак нищо и сега тоз се помисли за имератора на вселената и му показаха, че всъщност е дребна мижитурка! Еми да беше помислил малко от малко поне!!! преди да прави разни неща!!!
76
12
 
5
 
! Отговори
Убиват с камери преди 1 година
ЕКсперти да направят тестове на пострадалия от покушение с дигитално холограмни видео пресканиращи оръжия ПУтин. Вижда се ясно обемно прецакващо увреждане вкл на главен мозък,малък мозък,сърце ,вътрешни органи. В България подобни увреждания правят с ТОЛ КАМЕРИ.. УВрежданията са трайни ТРУДНО лечими.. Терористите инсталирали ТОЛ камерите още са на свобода..Експерти да огледат тежко увредени вкл в главен мозък : Кирил Петков,Асен,Василев ,ХЕро Мустафа и бившия председател на народното събрание.
75
10
 
14
 
! Отговори
Eee, преди 1 година
"Анализът е на Шон Уокър за The Guardian. По публикацията работи: *** Христова" Това обяснява всичко. Или по просто казано, Шон Уоккър едно голямоговно, а *** се храни от него.
74
6
 
3
 
! Отговори
Путин на лечение преди 1 година
На снимката тежко увредения от нови нагло престъпни психотропно психотронни експерименти Владимир Путин - подставен на власт 1999 година от тежко наркотизирания Елцин ползван след наркотизиране за разрушаване на Руската империя наричната тогава СССР. Вчера канал 999 показа филм в който експерти по пси активни престъпления преподаваха КАК се ПРАВИ обсебване ..
73
0
 
6
 
! Отговори
Име преди 1 година
...Но това също е шанс за страните в региона да се повишат светлина...К'о речи?
72
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе, какво означава тая дума в кавичките в заглавието, тъпации?
71
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Верно ли мюсюлмански Иран щял да пази Армения от Турция?
70
24
 
16
 
! Отговори
ЕСсср преди 1 година
След "разгромът на руската армия", което всъщност е изтегляне и прегрупиране, следват масирани въздушни удари. Анализаторите от юкей по-добре да си гледат омрялата кралица и да не се занимават с глупости.
69
19
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Материалът е тотално антируски и лъжлив. Иран заяви официалното си желание да се присъедини към БРИКС и заяви,че няма да допусне война против Армения от страна на Азербайджан /разбирай Турция/, а това прави написаното от тази госпожа лъжа.
68
16
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е кой по-добре от републиките *** бившия СССР да знае, че русия е едно г0вно.
67
11
 
6
 
! Отговори
Убиват Българи преди 1 година
Като не им изнася на МВР и на съдиста Гешев нещо, потулват дори убийства, като Секта са!
66
12
 
33
 
! Отговори
др0гаре плоскоземи преди 1 година
готови ли сте да посрещнете новото разпадане на рускатаКлоака....ротФронт.
65
7
 
1
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Бръмбари на Мухата Цеце, знаете ли "Защо съществува всичко което е назовано?"! Отговор от Вселената: "Защото мислите раждат светове."! Мислите на хората живели преди нас, са родили нашият свят. Нашите мисли ще родят света на нашите поколения. Няма открития, няма познание, няма еволюция! Всичко, което си помислим, го има в мига на неговата картина, стопляща представите ни. Вторият закон на термодинамиката се проваля. Колкото и да експандира Вселената, остават само имплозии отровни, непоправими!
64
22
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Туй нящо ШОС била Шанхайска организация за сътръдничество. Китай с размах отне позицията на Русия, подчини я, открадна и водещото влияние в Средна Азия, а проссстите русофили пак не са разбрали и пляскат. Ако ШОС се развие, то ще е по-опасно за Русия отколкото ЕС и САЩ взети заедно на трета степен ахаххахаах. Русия стана енергиен израстък на Китай, вече е официално!