Видео доказва: От Вагнер вербуват затворници за войната в Украйна

Пригожин им казва, че се очаква да се самоубият с граната, ако бъдат заловени
Обновена: 16 сеп 2022 09:17 | 15 сеп 2022 21:00, Нели Христова
240
Видео доказва: От Вагнер вербуват затворници за войната в Украйна

Основателят на руската група Вагнер бе заснет да вербува затворници, които да се бият в Украйна.

На заснети кадри, потвърдени от BBC, се вижда как Евгений Пригожин се обръща към голяма група задържани. Той казва на затворниците, че присъдите им ще бъдат смекчени в замяна на служба в неговата група.

Видеото ще потвърди дългогодишните спекулации, че Русия се надява да засили силите си чрез набиране на затворници.

Още по темата

Въпреки че руското законодателство не позволява замяна на присъди затвор в замяна на наемна служба, Пригожин настоява, че "никой не се връща зад решетките", ако служи с неговата група.

"Ако служите шест месеца във Вагнер, вие сте свободни", каза той. Но той предупреди потенциалните новобранци да не дезертират и каза, че "ако пристигнете в Украйна и решите, че не е за вас, ще ви екзекутираме".

Той също така информира затворниците за правилата на Вагнер забраняващи алкохол, наркотици и "сексуални контакти с местни жени, флора, фауна, мъже - всичко".

Говорейки на място, което изглежда като тренировъчен двор на наказателната колония, шефът на наемниците също така намекна за трудностите, пред които е изправена Русия в проточилия се конфликт, като каза на потенциалните новобранци, че "това е тежка война, дори не се доближава до тази в Чечня и другите ".

Не е ясно кой е заснел видеото, кога се е случило или как е било пуснато.

Но BBC геолокира кадрите в наказателна колония в централната руска република Марий Ел. Анализаторите правят това, като извършват обратно търсене на изображение на църква, видима на фона на видеото, което съвпадна с наказателна колония номер шест.

Екранна снимка на лицето на вербовчика също беше пусната чрез софтуерни инструменти за лицево разпознаване, връщайки положително съвпадение между 71% и 75% с действителна снимка на Пригожин.

Какво е Wagner Group?

Отделно източници потвърдиха пред руската служба на BBC, че лицето във видеото вероятно е Пригожин.

"Това е неговият глас. Неговата интонация. Неговите думи и начин на говорене... 95 процента съм сигурен, че това е той и това не е монтаж", казва източник пред BBC.

"Много подобен, поведението му и гласът му са много подобни", казва друг.

Собствената компания на 61-годишния мъж, Concord, отказа да отрече, че той се е появил на кадрите, отбелязвайки "чудовищното" сходство, когато се обърна към руски държавни медии.

Пригожин - който е близък съюзник на руския президент Владимир Путин - преди това отрече връзки с групата Вагнер, чиито сили са били разположени в Украйна, Сирия и няколко африкански конфликта.

Но във видеото се вижда как олигархът казва на затворниците, че е "представител на частна военна компания".

"Може би сте чували името – група Вагнер", пита той групата затворници.

Той казва, че новобранците трябва да са в "добра физическа форма", преди да разкрие, че първите 40 новобранци от наказателна колония в Санкт Петербург са били разположени по време на нападение срещу Вухлехирската електроцентрала в Източна Украйна миналия юни.

Той казва, че пленниците са нахлули в украинските окопи и са нападнали войските на Киев с ножове. Трима от мъжете - включително 52-годишен, прекарал повече от 30 години в ареста - са били убити, казва Пригожин.

По-късно във видеото той предупреждава осъдените, че ще се очаква да се самоубият с ръчни гранати, ако има риск да бъдат заловени.

Произходът на групата Вагнер е неясен, но се смята, че е създадена от бивш офицер от руската армия Дмитрий Уткин.

BBC по-рано идентифицира връзки между групата и Пригожин, известен като "главния готвач на Путин" – наречен така, защото той се издигна от ресторантьор, който предоставяше кетъринг за Кремъл.

Смята се, че групата е била разположена в Украйна от 2014 г. и след инвазията на Русия през февруари украинските сили са извършили удари по това, което според тях са бази на Вагнер в окупираната Източна Украйна.

През август представители на отбраната на САЩ казаха, че до 80 000 руски войници са били убити или ранени от началото на войната през февруари и според съобщенията Москва се е обърнала към Вагнер, за да запълни празнината, оставена от тежките жертви.

Миналия месец независими руски медии разговаряха със затворници, държани в заведения на различни места в Русия, които им казаха, че Пригожин лично е посетил тяхното заведение, за да вербува затворници да се присъединят към битката в Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
201
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чакайте, нали не беше война, а специална военна операция? Нали всичко вървеше по план, а този казва, че било много тежко там? Как така? Или само за простолюдието по телевизията е представено, че всичко върви по мед и масло?
200
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е тази [сбирщина на путинисти да се върне в дупката от която се е показала]специална операция и избиване и екзекутиран на невинни.Всичките до един със главата на Русия на военен съд.
199
3
 
2
 
! Отговори
009 преди 1 година
И Зеленски в началото на войната пусна затворниците и им раздаде хиляди калашници и патрони. Е, и?
198
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На заснети кадри, потвърдени от BBC, се вижда как Евгений Пригожин информира затворници за правилата на Вагнер забраняващи алкохол, наркотици и "сексуални контакти с местни жени, флора, фауна, мъже - всичко". Преди месец на заснети кадри, потвърдени от BBC, се виждаше как Евгений Пригожин беше убит в команден пункт, обстрелян от HiMARS.
197
3
 
0
 
! Отговори
Абе ШАШ преди 1 година
Нещо никой ги не ще. Прости кравари. Сега и германците искат да им бягат, ама е сложно.
196
1
 
2
 
! Отговори
Гъз преди 1 година
Не са 80 000, а 800 000 убитите руснаци. Майките ви поради ако има толкова убити руснаци , путин да сринал киев.
195
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що да не какъв е проблема преди 17 години снимахме в бензиностанцията американски солдати да крадат фонокарти и знаете ли кво стана като се обадихме на полицията......дойде с парите и плати
194
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С войната в Украйна Русия потвърди, че е империя на злото. Путин военнопрестъпник.
193
1
 
8
 
! Отговори
Иван преди 1 година
КАКВО ПАДЕНИЕ!Какво стана с великата първобитна рашка армия?Крадци,дезертьори,изнасилвачи сега и затворници.
192
2
 
10
 
! Отговори
dvb преди 1 година
До Фики 209Какво странно има? Ами странното е, че са мулти милионна държава а нямат почти никакви желаещи вече де записват да се бият в тази безсмислена война, да не говорим колко много дезертьори имат в настоящите редици.. Руснаците подкрепят Путин масово благодарение на профила му изграден благодарение на пропагандната машина, но сега като опря х.. и трябва да се доказват пред бункерния си вожд, никой не иска да се записва да ходи да се бие в Украйна..
191
0
 
7
 
! Отговори
ДА СЕ преди 1 година
самоубият с граната ако са заловени :D :D :D Че то те сами ще се предадат само и само да избягат от Раша :D :D :D
190
9
 
6
 
! Отговори
Фики преди 1 година
Че какво странно има в това? Още в древното минало са ползвали затворници, че даже и роби в армията. А на Украинците дупе да им е яко сега като влязат Вагнер. Тея имат и оръжия и са обучени, ще има яко бой.
189
9
 
18
 
! Отговори
Вио преди 1 година
Нещо ви е къса паметта май. А дон Кокаинчо не пусна ли всичко живо от украинските затвори преди 3-4 месеца. В добавка им раздаде оръжие, кой колкото може да носи. Тогава мълчахте и премигвахте. А сега Русия е голям проблем. Що не пишете как в Изюм украинската армия избива местните в момента? Мълчите, а? Лицемерни продажници!
188
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руски диваци - ак им забраняват сношение с флора и фауна. Смятай
187
2
 
8
 
! Отговори
208 преди 1 година
Мдам, те украинците сняг и студ не са виждали, за първа година ще им е :D:D
186
5
 
8
 
! Отговори
рушкофилистици, преди 1 година
свивайте байраците и си налягайте парцалите. Общински съветници от Москва и Петербург (240 на брой), писмено и официално искат отстраняването на Руткин от власт. Вреден бил за Русия!, усетиха се чак сега! Вие още се кланяте на прогнил идол.
185
4
 
7
 
! Отговори
До 208 преди 1 година
Бре, като казваш план явно и ти не знаеш какво точно имаш предвид! Ама аз ше те светна за вашите планове! Та в началото ми казвахте как за 2 седмици ще завземете украйна! И ко стана? После щехте да завладеете киев и ко стана? после щехте и харков да завалдеете и ко стана? после завладяхте Херсон, но сега се види, че и там хе го ядете! Така, че дай някво инфо къв е плана и какви са опорните точки по тоя план, щото инак оставаме с грешно вчепетление тука! :)
184
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Джендърите да си гледат в паничката, в която мръвките скоро ще свършат. Усетиха, че повече не могат да си разиграват коня както и където си искат.
183
8
 
5
 
! Отговори
до 200 преди 1 година
До ХА ХАА то пък в УКрайна кой е на фронта? От редовната армия почти нищо не остана вече, отидоха при Бандера. Основно са криминални елементи, наемници, съветници от НАТО (кой мислиш,че стреля с HIMERS) и нещастници, които не са успели да избягат от Украйна и са ги изловили по улиците за пушечно месо...
182
7
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Ами Пригожин си го каза. Който не иска затворници на фронта да прати сина си... редовната армия си седи кротко. В Донбас са местни, чеченци и наемници от Русия. Какво толкова страшно има? Някои бързо забравиха как в Киев бяха пуснати от затворите всички криминални престъпници, а оръжието се раздаваше от камионите направо на улиците?