Владимир Путин и Си Цзинпин - едно все по-неравностойно партньорство

В отношенията Русия-Китай все повече се усеща, че Москва е младшият партньор
16 сеп 2022 10:39, Анисия Иванова
205
Владимир Путин и Си Цзинпин - едно все по-неравностойно партньорство
Снимка: БГНЕС

Представете си едно гигантско махало, което се люлее бавно, насам-натам. Залюлява се в едната посока и Русия гледа на запад към Европа, а страната вижда себе си като неотменна част от европейската цивилизация. Друг път махалото се люлее в обратна посока и Русия гледа на изток. Нейните управници заклеймяват западната цивилизация, западните ценности и заявяват, че бъдещето на Русия е в Азия. С Владимир Путин начело руското махало твърдо се е люшнало на изток, пише в свой анализ Стив Розенберг Би Би Си.

Това едва ли е изненадващо: решението му да нахлуе в Украйна превърна Русия в парий за Запада, а страната му бе засегната от западни санкции. Президентът на САЩ Джо Байдън нарече Путин "диктатор-убиец"; министър-председателят на Обединеното кралство Лиз Тръс по-рано го нарече "отчаян измамник".

Китайският президент обаче използва съвсем различен език.

"Мой скъп стар приятел!" - възкликва Си Цзинпин, когато двамата лидери се срещнаха в кулоарите на регионална среща на върха в Самарканд, Узбекистан.

От своя страна президентът Путин похвали "приятелството между Китай и Русия" и тяхното "стратегическо всеобхватно партньорство".

Двамата лидери споделят сходни възгледи за света. И двамата пропагандират идеята за алтернативен световен ред: "многополюсен свят", в който техните държави действат като противовес на Запада, по-специално на Съединените щати. И така, дали става въпрос за "най-добри приятели завинаги" (BFF)?

Не съвсем. Първо, в глобалната политика рядко съществуват "BFF". И второ, това са все по-неравностойни отношения. Нахлуването на Путин в Украйна, което не премина по план, отслаби Русия. Кремъл признава, че руската армия е понесла "значителни загуби", а западните санкции оказват силен натиск върху икономиката. В отношенията между Русия и Китай все повече се усеща, че Русия е „младшият” партньор. По време на срещата им Путин призна, че Китай има "въпроси и опасения" относно ситуацията в Украйна. Това беше неочаквано признание от страна на Кремъл, че т.нар. специална военна операция на Русия предизвиква известно безпокойство в Пекин.

След като изгори мостовете със Запада и предизвика енергийна война с Европа, Путин се опитва да се насочи на изток (не че има голям избор). Той се надява да преориентира руската икономика и да намери нови пазари за руските нефт и газ. Това е доста голямо предизвикателство.

"Надеждата е, че този завой ще проработи и ще донесе надеждни дивиденти за Русия. Но аз не виждам как това ще се е случи", смята Сергей Радченко, професор в департамента за напреднали международни изследвания на "Джон Хопкинс". "Това, от което Русия се нуждае, в крайна сметка е на Запад: неговите технологии, неговите пазари. Русия се нуждае от западни технологии, за да разработва нефтени и газови находища на брега, и има голяма въпросителна дали Москва ще може да направи това без подкрепата на Запада. Много е трудно да се промени посоката на газовите потоци. Съветският съюз и Русия прекараха десетилетия в изграждане на мрежи от газопроводи към Европа и именно там се намира физическата инфраструктура. Много е трудно да се преориентират руските енергийни пазари към Азия", казва Радченко.

Срещата на върха, на която присъстват Путин и Си, е среща на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС). Наред с Русия и Китай в нея членуват четири централноазиатски държави - Казахстан, Узбекистан, Киргизстан и Таджикистан, както и Индия и Пакистан.

За президента Путин събитието е възможност да покаже, че въпреки международните санкции и опитите на Запада да изолира Русия заради нахлуването в Украйна, Москва все още има силни приятели.

"Русия обича да изтъква, че изолацията ѝ от Запада е само на Запад и че светът е многополюсен", отбелязва професор Радченко. "Но това, което е интересно в случая, е, че целият баланс на силите в ШОС и в Централна Азия се променя и се отдалечава от Русия. Путин е в Самарканд в момент, в който руският лидер е в разгара на война, която губи. В същото време за първи път държавите в Централна Азия провеждат собствена политика. Това се забелязва най-вече при Казахстан, който е много настойчив и напорист в отношенията си с Русия. След като Русия нахлу в Украйна, Казахстан не оказва подкрепата, на каквато се надяваше Путин. Налице са интересни промени в баланса на силите".

Тъй като Кремъл популяризира своя завой на изток, си струва да си припомним един ключов момент за Русия. Тази държава - най-голямата в света - се простира на два континента - Европа и Азия.

Вместо да спира махалото, за Русия е по-удачно да го остави да се люлее, защото е стратегически по-разумно страната да гледа и в двете посоки./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество между Русия на Путин и Китай на Си Дзинпин в Самаркант, Узбекистан днес, 15.09.2022 се включиха Президентът на Киргизия Садир Джагаров, президентът на Туркмения Сердар Бердимухамедов, президентът на Иран Ебраим Раиси, премиерът на Пакистан Шахбас Шариф, президентът на Монголия Ухнагин Хурелсух, президентът на Узбекистан Шавкат Мирзийоев, президентът на Турция Ердоган и президентът на Азербайджан Илхам Алиев.
134
10
 
19
 
! Отговори
Вечна Дружба преди 1 година
Китай и Русия имат над 4000 км обща граница. От китайската страна преобладава гъсто население, развит бизнес и напористи китайци. От руската страна е пусташ, пияно население и корумпирано местно управление което се контролира трудно от далечната Москва. При тази обстановка нахлуването на китайците в Русия е неизбежно. Даже сега то се извършва на индивидуално, организирано и държавно ниво.
133
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен БРАВО!!!!
132
9
 
9
 
! Отговори
Германец преди 1 година
Единственият въпрос е дали Путин ще забременее или дали детето ще е монголоид като него или ще прилича на Мечо Пух, като баща си.
131
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой пита ли се как Русия вече 6 месеца съвсем сама воюва с цялото Нато, под най-тежки санкции, а икономиката и е по-стабилна отвсякога. Няма и никакви признаци, че е изчерпала оръжейните запаси с което надеждите на НАТО са жестоко попарени. Те май наистина не са и започнали. А ЕС и САЩ говорят само за рецесии и тежки зими, енергийни кризи. Такива дреболии не тревожат руснаците. Запада повярва в в собствените си лъжи и постепенно изпада в будна кома. Скоро комата ще е дълбока.
130
11
 
10
 
! Отговори
Светът не е ЕС и САЩ преди 1 година
Светът не се състои от САЩ и сателитите им. Кой е съюзник на САЩ в Азия? На пръсти се броят. А в Африка, в Латинска Америка? Светът вече не е еднополюсен. Русия може и да прекъсне икономическите си връзки със САЩ и ЕС, но това съвсем не значи, че ще бъде изолирана от света. И Китай не е единственият търговски партньор, на когото може да разчита..
129
7
 
20
 
! Отговори
въпрос преди 1 година
Някай задал ли си е въпроса защо русия е принудена да купува оръжие от Севернна Корея и неработещи дронове от Иран а не купува от Китай? Отговорът е че Китай просто не иска да им продава оръжие. Ето до къде се простира сътрудничеството между двата азиатски "съюзника".
128
8
 
16
 
! Отговори
Реалност преди 1 година
За тези които се възхищават на Китай е добре да знаят:1. Китай в момента преживява опустушителна строителна криза. Събарят се хиляди жилищни сгради и милиони хора остават на улицата.2. Неимоверно нараства недоволството на средната класа от изолационната политика на правителството която се води с цел ограничаване на Ковид19. милиони хора са държани като затворници повече от 2 години.3. Населението на Китай застарява с бързи темпове и навлиза в непревидимо бъдеще.
127
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пример, че България и много равностоен портнойр в ЕС- идва от май....си некакво френско предложение за РСМ, идва Шолц на посещение, след това до една сидмица се приема това предложение без публично даже да си знае за какво си относя! Достатъчно е Шолц да каже настоявам!
126
18
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой друг ръководител на СССР и Русия не е бил, толкова неадекватен, като Путин...
125
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Германия си оказа най равностойния партнойр в Нато, със постоянно военно присъствие от 100 000 американски войски в базите в Германия от от 1945 насам! Смеят ли да гъкнат, САЩ кажат ли скачай и те скачат горките! Срам, че от 1945 до днес не можаха да се освободят на практика!
124
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Понеже нашето +партньорство" със САЩ и ЕС е супер равноностойно. Не, те никога не ни казват какво да правим, докато стоим изпънати в стойка мирно и слушам, гусин началник. САЩ и Китай са две супер сили и един ден, когато САЩ стане икономическо джудже-много скоро, вече няма да са партньори, може би, но в момента ги обединява обща цел и това е факт.
123
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Запада не еспа да изолира Русия политически и икономически..може би защото САЩ и колонии са 1 милиард от световното население, докато само Китай, Русия и Индия са 3,2 милиарда! Хахаха
122
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До колегата за ЦРУ. Нато са въоръжили Румъния до зъби и сега ние сме слуги.
121
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Излъчиха не фалшива статистика, а журналисти на място отидоха да проверят - По много тънък лед ходиш, друже, наричайки Росстат "фалшива статистика". Защото ти цитирам техни данни, не други. Внимавай, да не ти се карат. И ние четем руски източници и репортажи "от място", които показват друго. Не, че ми пука - китайците все още си наричат Хабаровск - Хейшенвей и си го смятат за нещо, дадено на Русия временно :) Току-виж след 20-30 години безобидните фермери направили някой референдум.
120
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защитници на Запада и Европа, треперят ли ви мартинките?
119
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен. Така е например малка и гиздава Белгия са извършвали потресаващи зверства с хора в Африка въпреки че са кралство.
118
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС е проект на ЦРУ, а не на европейците, мога да ви покажа статията с историята и фактите! НАТО също не е европейска армия. Това създава проблеми и конфликти между европейските държави, едни държави са по-привелигировани, други не и се държат към тях като към слуги! Отделно самата западна Европа и ЕС, НАТО, са изградени от нацисти и роднини на нацисти и нацистки+фашистки организации, това са фактите, които са стряскащи!
117
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колективният запад отчаяно се мъчи да представи желаното като реалност, но вече никой неутрален не вярва на тези брътвежи. Или по-точно не се прави, че вярва. Що се отнася до това, че Русия била станала парий, отношението на запада към тази държава, пък и към всички останали е такова от поне век и половина. Но глупаво се забравя какво направиха париите преди 100 години. И че това може да бъде повторено, този път по-успешно.
116
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай са предатели и ще си платят. Самата съдба ще ги накаже както и САЩ и Запада.